Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Atjauno vēsturisku ēku. Te būs vieta, kur satikties

Sarmīte Feldmane
23:00
20.07.2023
36
Garais Krogs1 1

Braucot cauri Jaunpiebalgai, nevar nepamanīt garo ēku ielas malā. Tajā darbojas vairāki veikali un notiek vērienīgi remontdarbi.

Tas ir Jaunpiebalgas lepnums – Garais krogs. Kā vēsta ēkā iemūrētie laukakmeņi, būvēts 1800.gadā. Kroga ēka pārdzīvojusi dažādus laikus un pārbūves, arī īpašniekus. Ta­gad krogs ir uzņēmuma “Sils&Sili” īpašums. Saimnie­ki Ainārs un Aija kopā ar ģimeni glābj veco ēku un rod tai jaunu noderīgumu. Iecerēts, ka nākotnē te būs vieta, kur cilvēkiem satikties, atpūsties.

Patlaban Garajā krogā apskatāma izstāde “Piebalgas vēsturiskie krogi”, kas tapusi sadarbībā ar Piebalgas muzeju apvienību “Orisāre”, kā arī dažādu laiku sadzīves priekšmeti, kas saistīti ar krogu.
“Kultūrslānī ir maz vēsturisku atradumu, jo ēka daudzkārt pārbūvēta. Vienīgais interesantais atradums – papīra rullīšos satītas 1957.gada 20 kapeiku monētas, kas bija noslēptas bēniņos,” stāsta saimnieks un rāda pirmskara piena un citas pudeles, kas apskatāmas stendos. Bet ikviens var gana daudz uzzināt gan par pašu Garo krogu, gan krogiem Piebalgā. Ainārs atzīst, ka informācijas ir maz, un atgādina krogu vēsturi gadsimtu gaitā.

“Šodien grūti iedomāties, kādi bija cilvēku kontakti pirms vairāk nekā divsimt gadiem. Tā bija baznīca, kas saistās ar garīgo dzīvi, bet ar laicīgo – krogs. Visu nedēļu cilvēki smagi strādāja, un svētdien atpūtās krogā, kur arī varēja satikties. Krogs savulaik arī pildīja pasta funkciju, uzturēja kurjeru zirgus.    Gribam kliedēt mītu, ka krogs saistās tikai ar dzeršanu un tur tikai velns danco. Koru un teātru sākums bija krogā. Krogos daudzviet notika    tiesu sēdes, un krodzinieks bija arī tiesnesis. Krogos bija arī arestantu telpas. Pārmērīgā alkohola lietošana sākās 19.gadsimta vidū,” pastāsta saimnieks un uzsver, ka 19.gadsimta sākumā, kad celts Garais krogs, Latvijā ekonomika uzplauka. “Ne­viens necēla šādas ēkas, lai izrādītos, cēla Dievam un mūžībai. Ja tā domā, tiec uz priekšu, esi posms starp pagātni un nākotni.    Kā tolaik strādājuši! Ar šolaiku tehniku pamatīgumā līdzi netiekam. Cik karu gājis pāri, bet kroga ēka, kas atrodas ceļa malā, nav iznīcināta. Te bija vieta, kur    iepazīties, veidot attiecības un arī uzzināt jaunumus. Cik daudzi diennaktī izbrauca cauri, cik izmantoja naktsmājas,” bilst Ainārs, bet Aija uzsver, ka nākotnē šīs vietas moto ir “Cilvēkam cilvēku jāsatiek” un turpmāk to stprinās.

Piebalgas muzeju apvienības “Orisāre” vadītāja Līva Grudule dalās pārdomās: “Tagad kultūrtelpas    ierīko visdažādākajās vietās. Savu­laik tāds bija krogs. Laukos tas bija gan vieta, kur uzzināja jaunumus, gan satikās. Un krogos arī pamatīgi atpūtās, pārnakšņoja. Bet mūsdienās mēs krogus romantizējam,    savulaik    Matīss Kaudzīte tos nosauca par posta vieta. Daļai tur palika viss nopelnītais, bet muižai tas bija izdevīgi. Mūs­dienās lielākā vērtība, ka ēkas ir saglabājušās. Un būtiski, ka ir cilvēki, kuri uzņemas, lai tās nesabrūk, nepazūd.”

A. Sils atklāj, ka viņš nav vienaldzīgs pret vecām ēkām un viņam sāpīgi, ja tās iet bojā. Uzņēmumam vajadzēja    telpas metālmākslinieku darb­nīcai, Ainārs uzsver,    īrēšana nav labākais risinājums, ja domā ilgtermiņā. Sarunās ar Cēsu patērētāju biedrību, kas bija Garā kroga īpašnieks, vienojās par pirkšanu. No 2015.gadā Garais krogs pieder Silu ģimenei. Jau nākamajā gadā saņēma Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes atzinumu, ka Jaunpiebalgas kroga apbūve ir reģionālās nozīmes aizsargājams arhitektūras piemineklis.

“Status paver  iespējas piesaistīt finansējumu,” uzsver Garā kroga saimnieks un atzīst, ka neizprot, kāpēc daudzi veco ēku    īpašnieki no statusa baidās, ja grib saglabāt autentisko, nav problēmu ievērot noteikumus.

Garā kroga ēka daudzkārt pārbūvēta. Vispirms pirmās brīvvalsts laikā, bet, kad 1954.gadā to sāka apsaimniekot patērētāju biedrība, jau pēc diviem gadiem tika pabeigta radikāla pārbūve. “Ir skaidrs tikai, kur bijusi kalpu stadula. Pārējais ēkā barbariski pārbūvēts, dažviet iznīcinātas pat nesošās konstrukcijas,” pastāsta saimnieks.

Lai vēsturisko ēku saglābtu, īstenoti vairāki projekti jeb, kā saka Aija, – sperti vairāki soļi.    Sakārtota ēkas ūdens novadīšanas un savākšanas sistēma, lai mūris nebojājas, veikta    arhitektoniskā izpēte, kalpu stadulas daļai atjaunots jumts, kā arī iekārtota neliela kultūrtelpa. Tās iekārtošanā palīdzēja Jaunpiebalgas Mūzikas un mākslas  pedagoģe Zanda Liedskalniņa un audzēkņi.

Jaunpiebaldzēni atminas, ka te bija pārtikas veikals un, stāvot garā rindā, ikviens ievēroja violetās durvis. Tās krāsu nav mainījušas, bet kļuvušas par gleznu rāmjiem.

Ainārs un Aija atklāj, ka arī turpmāk te tiks rīkotas izstādes, būs nelieli koncerti, sarīkojumi.    Stadulas      telpa    ir plaša, noderēs lielākiem pasākumiem. Garā kroga apbūvē ietilpst arī šķūnis, kas celts pirms kara, un 1840.gadā    būvētā    klēts. Saimnieki lēš, ka tajā varētu būt krogs. “Ne jau mēs kļūsim par krodziniekiem, gan jau kāds gribēs saimniekot,” saka Ainārs.

Jaunpiebalgas  apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere – Valdemiere atzīst, ka tikai Aija un Ainārs zina, kāds velns viņus dīdījis, lai iegādātos kroga ēku. “Saprotu, cik tas prasa laika, enerģijas un līdzekļus. Viņi to dara nākotnes vārdā, kaut šodien to neapzinās, bet, kad iesākto pārņems nākamā paaudze, sapratīs, kas paveikts,” teic pārvaldes vadītāja un uzsver, ka ir būtiski, lai jaunpiebaldzēni un pagasta ciemiņi to novērtē.

Bijušais Jaunpiebalgas novada vadītājs Laimis Šāvējs ar gandarījumu atgādina, ka savulaik pašvaldība rekonstruējot ielu gar kroga ēku, rēķinājās, ka reiz tai būs saimnieks un vēsturiskā celtne atdzims.

“90.gadu pārmaiņu laikā bija gribētāji, kuri vēlējās krogu pirkt, bet nevarēja vienoties ar patērētāju biedrību. Labi, ka tā. Tagad ir kārtīgs saimnieks, jaunpiebaldzēns. Tam ir  būtiska nozīme,” saka L.Šāvējs.

Par to garāko krogu vēl noteikti būs diskusijas. Dažādos avotos par Jaunpiebalgas Garo krogu minēts, ka tas ir no 108 līdz 111 metrus garš. Krogu pētnieki atzinuši, ka Brandeļa krogs Kocēnu pagastā ir  aptuveni 113 metrus garš un,    iespējams, varētu būt garākais saglabājies krogs Vidzemē. Tiesa, nav skaidri zināms, kad tas celts.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
28

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
32

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
59

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
39

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
153

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi