Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Māksla, ēdiens un nākamā paaudze

Jānis Gabrāns
23:00
21.07.2023
17
Projekts Ruckaa 1 1

Ruckas muižā Cēsīs festivālā “Māksla+ ēdiens +nākamā paaudze” bērniem un jauniešiem sešas dienas piedāvāja iesaistīties radošās darbnīcās, kas saistītas ar mākslu un ēdienu gatavošanu.

Radošajās darbnīcās bērni un jaunieši kopā ar māksliniekiem un pavāriem pārrunāja un modelēja nākotni caur mākslas un ēdiena prizmu, pastāstīja Zane Cērpiņa, viena no pasākuma idejas autorēm. Katra darbnīca strādāja citā tehnikā, apskatot dažādas tēmas.

“Festivāls saucās “Māksla+ ēdiens+ nākamā paaudze”, un tā galvenā domā – kā domāt par nākotni ar mākslas palīdzību,” skaidro Z. Cērpiņa. “Projekta auditorija ir bērni un jaunieši, jo viņi veidos nākotni, viņiem pašiem tā būs jāpiedzīvo, un šādi mācām par to domāt radoši. Svarīga sadaļa arī ēdiens, tas vienmēr būs visiem vajadzīgs, tāpēc domājām par nākotnes ēdienu.”

Visas nedēļas garumā aktivitātes bija bez maksas, tās tiek finansētas no Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta.      Projektu īstenoja Ruckas mākslas fonds un Norvēģijā bāzētais zinātnes centrs “Vitenparken”.

Dienā, kad “Druva” viesojās Ruckas muižā, tēma bija “Spēlī­tes ar citplanētieti”, kur citplanētiešu lomai bija izvēlēti Amerikas signālvēži, invazīvā vēžu suga, kas pārņem Latvijas ezeru un upju ekosistēmas. Norvēģu mākslinieces Kirstijas Krosas vadībā tika gatavoti kostīmi un radīta spēle, kurā vietējās sugas un zvejnieki “cīnās”, lai aizsargātu savu ekosistēmu no signālvēžiem. Kā eksperts piedalījās pazīstamais vides žurnālists, biologs Māris Olte, stāstot par vēžiem, to populāciju.

Sarunā ar “Druvu” M.Olte norādīja, ka Gaujas Nacionālā parka ūdenskrātuvēs šīs invazīvās sugas vēžu ir ļoti daudz, to netrūkst arī citviet Latvijā: “Šī tiešām ir tāda citplanētiešu suga, tie uzskatāmi par izteiktiem migrantiem, kuri parādījušies ne lūgti, ne aicināti, pratuši iedzīvoties un veido veselīgākas populācijas nekā vietējie.”

Jautāts, kurās ūdenskrātuvēs varam sastapt “pamatiedzīvotāju” platspīļu vēzi, viņš neslēpj, ka tas nav vienkārši: “Būtu krietni jāpiepūlas un daudz jābrauc, lai atrastu. Ir vēl šaurspīļu vēži, kas it kā skaitās Latvijas vēzis, bet informācija liecina, ka arī tie it kā ievesti no Baltkrievijas. Ir vēl viena invazīvā suga – adatvaigu vēži, kas ar laiku arī svinēs uzvaru visā Latvijā.”

Stāstot, cik daudz bērni zina par dabu, par vēžiem, viņš saka, ka viss atkarīgs no tā, cik daudz iedevuši vecāki: “Ja gribam būt labi vecāki, mums bērnam jāiedod viss alfabēts, nevis tikai tie burti, kas patīk. Kopā jābrauc ar zirgiem, ar laivām, jānakšņo teltīs pie ugunskura, jāiet pastaigās, jo mūsdienu pasaule mēģina no tā nošķirt. Ja šīs sajūtas netiek iedotas bērnībā, pēc tam tās iegūt būs grūtāk, tas prasa lielāku piespiešanos. Ja vecāki saka, ka bērni daudz laika pavada datorā, viedtālrunī, vajadzētu paraudzīties pašiem uz sevi, jo domāju, ka bērni kopē vecākus. Kopā ejot pārgājienā, atstājot telefonus mājā vai ieliekot dziļi somā, tas būtu visiem lielisks piedzīvojums un pārdzīvojums. Nesen gāju ar bērniem nakts pārgājienā, un pamanījām daudzus jāņtārpiņus. Tas taču ir tāds brīnums, un katrs var padomāt, kad pēdējo reizi to dabā ir redzējis!”

Katras dienas radošo darbnīcu otrā daļa bija saistīta ar ēdienu gatavošanu, vadītājs bija Lī­gatnes “Pavāru mājas” īpašnieks un šefpavārs Ēriks Dreibants. Citplanētiešu dienas izaicinājums bija vēži šokolādes glazūrā, arī jūras zāļu miniburgeri. Ē. Drei­bants neslēpa, ka arī viņam katra diena nākusi ar savu izaicinājumu: “Bija jāņem vērā mākslinieku vīzija, kāds varētu būt nākotnes ēdiens, tas arī man lika ielūkoties nākotnē. Patiesībā tas bija ļoti interesanti, jo lika izkāpt no rutīnas. Smejot teicu kolēģiem, ka man šī nedēļa ir kā atvaļinājums, kad ikdienas darbi nolikti malā un nākas domāt ko jaunu, iepriekš nebijušu, kaut vai, kā pasniegt vēžus šokolādē, ko iepriekš nekad nebiju darījis. Taisnību sakot, nebija nemaz tik slikti.”

Jautāts, vai kaut ko no šīs nedēļas nākotnē redzēsim viņa restorānu ēdienkartēs, Ē. Dreibants atbildēja apstiprinoši: “Piemē­ram, sviestmaizes ar ūdenszālēm bija ļoti laba ideja. Protams, recepte vēl jānoslīpē, bet to noteikti paņemšu. Citu dienu baudījām dehidrēto saldējumu, kas ir pavisam kas atšķirīgs no tik ierastā, arī to varētu izmantot. Cilvēki, kuri nāk uz Pavāru māju, ir gatavi jaunas garšas atklājumiem, un mums jādomā, ko piedāvāt. Tiesa, pats esmu nedaudz mainījies, ja runājam par eksperimentiem. Jaunībā gribējās apmeklētājus šokēt ar kādām iespējami nesavienojamām lietām, bet tagad tapis skaidrs, ka eksperimentēt vajag, bet ēdienam tomēr jābūt ēdamam.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
26

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
55

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
78

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
151

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
51
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
22
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi