Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Daudz jādara, lai pierunātu piedalīties

Jānis Gabrāns
13:02
26.10.2016
4
Amatas Novads 1

Sākam astoņu rakstu sēriju “Sports novados”, kurā aplūkosim, cik aktīvi ir vēsturiskā Cēsu rajona novadu ļaudis sportiskajās aktivitātēs. Lai nebūtu jālauza galva, kādā secībā par novadiem rakstīt, izvēlējos vienkāršāko – alfabētu. Tātad pirmais no astoņiem ir Amatas novads.

Infrastruktūra

Par sporta koordinatoru Amatas novadā strādā Ēriks Bauers. Viņš norāda, ka novada problēma – tam nav izteikta centra, kurā būtu galvenā sporta zāle: “Šobrīd galvenā sporta zāle ir Zaubē, kas ģeogrāfiski, protams, nav tā izdevīgākā vieta. Taču tā ir lielākā, tur notiek florbola nodarbības, cilvēki vakaros brauc uzspēlēt volejbolu, basketbolu. Vasarās tur notiek nometnes, arī šī gada Olimpiskās dienas novada galvenais pasākums bija Zaubē. Tur ieplānots izveidot arī trenažieru zāli. Dažādas aktivitātes bērniem notiek arī citās skolās, tā pārsvarā ir sporta skolotāju iniciatīva.”

Stadionu, kur darboties vasarā, nav, neesot arī plānots kaut kur būvēt. Ē. Bauers norāda, ka galvenais jau ir piepildījums, ko būtu grūti nodrošināt. Tāpēc uzsvars tiek likts uz pasākumiem, kam ir infrastruktūra, piemēram, pludmales volejbolu, arī nūjošanas pasākumiem, kam infrastruktūru nevajag.

Gada laikā notiek daudz pasākumu dažādu sporta veidu cienītājiem. Kalendārais gads sākas ar slēpošanas sacensībām skolēniem.

“Divus gadus pie Amatas pamatskolas vecās ēkas paši centāmies veidot distances, līdz sapratām, ka nav vērts pūlēties, jo nedēļu pirms sacensībām sniegs nokusa un darbs vējā. Tāpēc šajā gadā sacensības rīkojām Cēsu Olimpiskā centra trasē Priekuļos, jo ir izdevīgāk aizvest skolēnus uz gatavu trasi,” norāda Ē. Bauers.

Nītaurē uztaisīts hokeja laukums, bet nestabilās ziemas neļauj noorganizēt kādu nopietnāku turnīru. Sporta koordinators atzīst, ka ar ziemas pasākumiem grūti, gadās, ka saplāno, iztērē naudu gatavojoties, bet laika apstākļi iecerei pārvelk svītru.

Kā vienu no novada galvenajiem sporta pasākumiem viņš min Amatas novada sporta svētkus, kas jau trīs gadus notikuši Līvos. Ar katru gadu tie kļūst plašāki, kuplāk apmeklēti. Uzsvars arī nākotnē likts uz to, lai katrs pagasts veido savu komandu, gatavo tērpus, brauc, piedalās, lai veidojas novada vienotība.

Otro elpu izdevies iedot Skujenes sporta svētkiem, kam ir senas tradīcijas.

Starpnovadu sadarbība

Ēriks Bauers uzsver, ka svarīgi arī sportā sadarboties ar citiem novadiem, to sporta koordinatoriem. Pirmkārt, koordinējot, plānojot pasākumus, lai tie nepārklājas, otrkārt, veidojot kopīgas sacensības.

Vasarā notika florbola turnīrs 3×3, ko amatieši rīkoja kopā ar Raunas un Līgatnes novadu. Ziemā notiks florbola kauss jauniešu komandām kopā ar Līgatnes novadu. Trīs posmi notiks Zaubē, divi – Līgatnē, turnīrā piedalīsies komandas no Līgatnes, Krimuldas, Mores, Nītaures, Skujenes, Zaubes.

Vasarā notiek pludmales volejbola turnīrs vairākos posmos. Šogad tas notika Līvos, nākamgad to iecerēts rīkot kopā ar Līgatnes novadu, posmi notiks Līvos, Līgatnē, Nītaurē.

“Šajā turnīrā lielāku uzsvaru liekam tieši uz organizatorisko kvalitāti. Nevaram uzņemt daudz komandu, jo laukumu kapacitāte neļauj, tāpēc noteikts 16 komandu limits. Uz turnīru brauc no dažādiem novadiem, aktīvi iesaistās cēsnieki, Cēsu Sporta skolas audzēkņi,” stāsta Ē. Bauers.

Drabešos jau četrus gadus noticis futbola turnīrs “Zelta bucis”, atsevišķus pasākumus organizē dažādas biedrības. Novadā notiek vairāki nūjošanas pasākumi. Tos tradicionāli rīko Kārļamuižā, šogad divi pārgājieni bijuši ar startu pie Āraišu ezerpils.

“Jau vairākus gadus tāds notiek pavasarī, šogad piesaistot vairāk nekā 70 dalībnieku no visas valsts, jo pasākums bija iekļauts Latvijas Nūjošanas balvas ieskaitē. Pirmo reizi nūjošanas pasākumu sarīkojām arī rudenī. Laika apstākļi nebija labi, bet atbrauca dalībnieki no Ventspils, Alūksnes, citām vietām,” saka sporta koordinators.
Ē. Bauers norāda, ka kopumā sporta pasākumu piedāvājums Latvijā ir pārāk piesātināts, notiek daudzi skrējieni, velobraucieni, citas sacensības: ” Tāpēc pludmales volejbolu rīkoju svētdienās, kad nedaudz brīvāks. Plānojot vasaras pasākumus, vispirms apskatos, kas notiek Cēsīs, kādi ir reģionālie, kādi visas valsts pasākumi. Piemēram, nedēļas nogalē, kad notiek festivāls “Positivus” , neko neplānoju, jo jauniešu būs mazāk.”

Novadā dažkārt notiek Latvijas mēroga pasākumi, to skaitā skrējiens “Cēsu Ecotrail” ved arī pa Amatas novada ceļiem un takām.

“Patīk šī skrējiena rīkotāju attieksme, viņi aicina novadus iesaistīties rīkošanā, nevis tikai prasa finansējumu. Mums šajā vasarā bija iecerēts skrējiens “Āraisis”, kas būtu kā ieskaņa “Ecotrail”, taču sakarā ar ceļa remontu to atlikām. Nākamgad būs, jo novadā neorganizē savu skrējienu, kurā var piedalīties ikviens,” saka Ē. Bauers.

Zvanīt un pierunāt

Daudz pasākumu – tas ir labi, bet katrā galvenais ir dalībnieku skaits. Dzirdēts, ka cilvēkus grūti piesaistīt ne tikai sporta, bet arī kultūras pasākumiem. Sporta koordinators atzīst, ka dalībnieku skaits lielā mērā atkarīgs no viņa aktivitātes, zvanot, rakstot, aicinot, atgādinot: “Labi apzinos, ka grūti dabūt dalībniekus uz pasākumu Zaubē no Drabešiem, vai no Zaubes uz Līviem. Nepietiek aizsūtīt informāciju, afišu, nepieciešams uzrunāt personiski. Sākot strādāt šajā amatā, drīz vien secināju, ka cilvēki nepiesakās, kaut informācija iedota. Tagad cenšos veltīt laiku “pierunāšanai”, ja ir volejbola turnīrs, rakstu volejbolistiem, informēju, aicinu pievienoties. Ja laikus un plaši dod informāciju, dalībnieki ir.”

Konkrēta sporta veida aktīvistus pulcē klubi, biedrības. Viens no zināmākajiem ir sporta klubs “Ašais”, ziemā darbojas skijoringa klubs “MK Moto Amata”. Savulaik novadā darbojās cīņu sporta klubs “Ferrum”, kas tagad pārcēlies uz Cēsīm. Ē. Bauers saka, ka tā bijusi pareiza izvēle, jo pilsētā vairāk cilvēku, tātad potenciālo dalībnieku.

Skujenes pusē aktīvi ir florbolisti, tieši viņi pamatā veido komandu “Amata” Cēsu florbola čempionātā. Šis sporta veids ienācis Zaubē, tur trenējas gan vietējie bērni un jaunieši, gan florbolisti no Nītaures, Skujenes.

Sportistiem, pasākumu rīkotājiem pieejams arī pašvaldības finansiālais atbalsts. Ir noteikts, cik liels tas atvēlēts sportistiem, kāds sporta klubiem un kāds sporta pasākumiem. Vadoties pēc pieprasījuma, tiek izvērtēts, cik un kam piešķirt.

Atskatoties uz šo gadu, Ē. Bauers norāda, ka nozīmīgs notikums bijusi novada dalība Latvijas Olimpiādē, kur pietiekušies pirmo reizi. Novadu pārstāvēja deviņi sportisti: viens burātājs; viens vieglatlēts; trīs šāvēji; kā arī četri pludmales volejbolisti, divas dāmas un divi kungi.

Arī nākamā gada sporta kalendārs jau gandrīz gatavs, atliek tikai to realizēt dzīvē un cerēt uz cilvēku, galvenokārt novadā dzīvojošo, aktīvu iesaistīšanos.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
66

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
107

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
123

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi