Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Sevi iepazīt, citiem parādīt un kopā būt

Sarmīte Feldmane
23:00
06.08.2023
5
Vecpiebalg 1

Tie, kuri sadzirdēja un piestāja Vecpiebalgā, trīs dienās varēja iepazīt bagāto kultūrvēsturisko novadu.

Ne tikai ciemiņi, arī paši, aizvien uzzināt ko jaunu par vecpiebaldzēniem, viņu vakardienas un rītdienas vērtībām, dzīves gudrībām un lepnumu cauri gadsimtiem.

Lepoties ar bijušo un esošo

Kā vari būt interesants citiem, kā vari gaidīt, lai tevi ciena, apbrīno, ja pats neesi gana stiprs, lai turētos pretī vējiem, kas ieskrienas Piebalgas pakalnos, ja neturi godā senču tradīcijas! Piebalgas bagātība ir kultūrvēstures mantojums, un tā lādes tika vērtas vaļā, lai šodienas piebaldzēns pasmeltos sev dzīvē vajadzīgo, padomātu un ietu tālāk.

Kā Piebalgai piederas, svētki sākās ar goda mielastu brāļu Kaudzīšu muzejā “Kalna Kai­bēni”. Limuzīnā ieradās Švauksts, bija klāt Oļiniete un Pietuka Krustiņš ar pārpasaulīgi gudru runu par ekseļiem, jēgpilnu labbūtību un citām ne uzreiz saprotamām lietām. Var jau ķildoties un ecēties, bet kurš pelnījis godu, tam to neatņemt. Smalkajā auto apkārt Inesim tika izvizināti amatiermākslas kolektīvu vadītāji, kuri vecpiebaldzēnus aizveda    uz pašu Dziesmu svētkiem. Visi kolektīvi parādīja savu dziedāt un dejot prasmi arī savu pagastu ļaudīm un Vecpiebalgas ciemiņiem.
Atgādināja arī par amatu prasmēm, izstādē    kultūras namā audēju darinātie galdauti un “Jaunbutlēru” keramiķu darbi kārtējo reizi apliecināja – ja dara, tad skaisti.

Būs kultūrvieta. Bija garākā ogumaize

Saule rietēja Inesī, bet, svētkus svinot, prātā nākotne. Piebalgas kultūrtelpas pieteikuma Nacio­nālā kultūras mantojuma sarakstam autors, Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Egliņš-Eglītis un vecpiebaldzēniete, domes deputāte Ella Frīdvalde – Andersone sarunā izklāstīja, kas ir Piebalgas kultūrvieta, ja tiks iegūts cerētais statuss, ka būs iespēja piesaistīt naudu gan attīstībai, gan mantojuma saglabāšanai ne tikai kultūrā, ikvienā nozarē. A.Egliņš – Eglītis atzina, ka bijis nobiedēts par abu Piebalgu attiecībām, bet starp piebaldzēniem nav atšķirību.    Viņš vecpiebaldzēniem un arī citiem novēlēja, lai nesaka, ka brauc uz Piebalgu, bet pie Piebalgas, tāpat kā ciemos pie vecmāmiņas. Tika arī uzsvērta Piebalgas vieta un loma 2025.gada norisēs, kad Cēsis būs Latvijas kultūras galvaspilsēta.

Goda mielastā bija gan ragu mūzika, gan danči un sarunas, bet      ogu maize trīs metru garumā  gan jau bija lielāka, nekā kādreiz bijusi Jaunpiebalgā.

“Kaķīša dzirnavas” un Skalbe cauri gadsimtam     

Jau 110 gadus latvieši lasa Kārļa Skalbes “Kaķīša dzirnavas”. To svētkos nevarēja nepieminēt. Ziemā bērnudārza bērnu vecākiem radās ideja, ka vajag iestudēt “Kaķīša dzirnavas”. Pie­balgas muzeju apvienības “Ori­sāre” vadītāja uzrakstīja scenāriju, Ilona Muižniece iestudēja. Izrādē spēlēja bērnu vecāki, bērnudārza darbinieces. Iestudējums tika izrādīts Vecāku dienā, un  Vecpiebalgas svētkos bija otra izrāde.    Kultūras nama zāle bija pārpildīta, emocionālajam vēstījumam līdzi dzīvoja gan bērni, gan pieaugušie. Kad uz skatuves uznāca Melnais runcis, dažs mazais skatītājs sāka raudāt.

Savukārt “Saulrietos” notika interaktīva izstāde “Kaķīša dzirnavas”. Ideju tai deva apmeklētāji. “Kad ierodas vecāki ar bērniem, bieži vien viņi saka: “Mēs atbraucām uz dzirnaviņām.” Mums nebija dzirnavu. Bija vīzija, kādām tām jābūt. Vispirms jau, lai bērns saprot, kas ir dzirnavas, lai visu drīkst aiztikt, var darboties. Kopā ar Balto kaķīti bērns maļ, pazaudē un atgūst dzirnavas. Izstāde domāta pieaugušajiem un bērniem, bet ikvienam jātop par bērnu, piemērojoties pasaku un bērnu pasaules izmēriem, lai dzirnavās iekļūtu. Kur bērnam sakām, ka tie karaļa dārgumi, pieaugušie redz Kārļa Skalbes dzīves dārgumus, kur Melnā runča naudas maks, tas Reiņa Kaudzītes naudas maks.    “Kaķīša dzirnavas”    gan lieliem, gan maziem liek pārdomāt par vērtībām dzīvē,” stāsta Līva Grudule.    Izstādes māksliniece, vecpiebaldzēniete Jolanta Rone. Tās iekārtošanai desmit tūkstoši eiro saņemti no Valsts kultūrkapitāla fonda. Pirmie apmeklētāji muzeja piedāvājumu novērtēja ļoti atzinīgi.

“Saulrietu” viesistaba sanāca cilvēku pilna, kādam bija jāpiemetas priekštelpā. Tik liela interese bija par  literāru vakaru ar mūzikas elementiem    jeb Skalbes, Aus­triņa un Kuzmina sadraudzības vakaru, kurā piedalījās arī dzejnieks    Toms Treibergs, rakstnieki Ilze Jansone un Andris Ak­mentiņš. Tā bija saruna par Kārli Skalbi, viņa jaunību, ko Svens Kuzmins aprakstījis grāmatā “Skaistums un nemiers”. Lasījumos izskanēja K.Skalbes laikabiedru spriedumi, rakstnieki pauda viedokli par to laiku, cilvēku attiecībām. Klausītāji izteica savas domas. Pēc sarunas daudzi devās uz Antona Austriņa “Kai­kašiem”, kur Andris Akmentiņš, kurš, rakstot par Jāni Ezeriņu, atklāja viņa draugu Antonu, savukārt Antons bija draugos ar K.Skalbi. Rakstnieks lasīja par viņu kopbūtnes mirkļiem, sarunām.

Cildina piena kannas un vellapēdu

“Vecpiebalga atver durvis” otro gadu notiek arī retro velobrauciens. Vairāk nekā 70 interesentu, ģērbušies mūsdienīgotos 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma tērpos, gluži tāpat kā savulaik, kad Piebalgā pirmo vellapēdu izrādīja Matīss Kaudzīte, devās braucienā cauri Vecpiebalgai. Viņiem pievienojās arī citi, kas prot braukt un kam savi braucamie. Ikviens tika sagaidīts un pavadīts ar skaļām ovācijām.

Vecpiebalgas muižas parkā godā tika celtas piena kannas, pilsētniekiem tas bija īsts brīnums. Svētkos, protams, bija tradicionālās Mazās Kalniņa dienas, par kurām nākamajā dienā Vecpiebalgā runāja, ka tik interesanta programma pēdējos gados nav bijusi. Kupli apmeklēts bija kora koncerts baznīcā. Arī tirgū netrūka ne pircēju, ne pārdevēju.

“Emocionālā līdzsvara atgūšana un iekšējo “akumulatoru” uzlāde Vecpiebalgā,” tā par “Vecpiebalga atver durvis” vēsta ieraksts feisbukā. Nākamgad Vecpiebalga atkal gaidīs svētkos. Citādi nevar būt.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
28

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
32

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
59

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
39

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
153

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi