Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Izbaudīt basketbolu Spānijā

Jānis Gabrāns
12:08
18.01.2017
8

Cēsu Sporta skolas audzēknis, basketbolists Artūrs Kurucs 2015. gada augustā parakstīja septiņu gadu līgumu ar Spānijas superlīgas klubu “Baskonia”. Tobrīd jaunajam basketbolistam bija tikai 15 gadi, acīmredzot Spānijas klubs viņā saskatīja potenciālu. Pagājis pusotra gada, Artūrs atzīst, ka labi iejuties klubā, noderot gada laikā apgūtā spāņu valoda.

   * ĪSTAJĀ VIETĀ. Cēsu Sporta skolas audzēknis, basketbolists Artūrs Kurucs jau labi iejuties Spānijas klubā "Baskonija", ar kuru noslēgts līgums uz septiņiem gadiem. FOTO: no albuma

   * ĪSTAJĀ VIETĀ. Cēsu Sporta skolas audzēknis, basketbolists Artūrs Kurucs jau labi iejuties Spānijas klubā “Baskonija”, ar kuru noslēgts līgums uz septiņiem gadiem. FOTO: no albuma

Jautāts par sajūtām, kad piedāvāts līgums, spēlētājs atzīst, ka tās bijušas divējādas, varētu teikt – pretējas: “No vienas puses, bija bailes, taču tās mazināja milzīgā sajūsma par šo iespēju. Tagad varu ar pārliecību teikt, ka tas bija to vērts, lai gan sākumā bija grūti. Viss citāds, prom no mājām, svešā vidē, tad vairāk sazinājos ar vecākiem, kuri uzmundrināja, iedrošināja. Tagad, kad esmu apradis, vairs neatliek laika sazvanīties, dienas rit ļoti intensīvi.”

Artūrs stāsta, ka jaunie spēlētāji nemitīgi ir kluba uzmanības lokā: “Tur seko mums – jaunajiem – līdzi, ko ēdam, cikos ejam gulēt, kā izklaidējamies, kā atpūšamies no basketbola. Notiek regulāras veselības pārbaudes. Vairāki dzīvojam vienā dzīvoklī, kurā astoņas istabas, mūs uzrauga sieviete, kura strādā klubā. Viņa rūpējas par ēdināšanu, drēbju mazgāšanu, raugās, lai laikus ejam gulēt, un tamlīdzīgi.”

Spēlētāja slodzi raksturo treniņu režīms – treniņi notiek no pirmdienas līdz piektdienai, divās dienās – trīs treniņi, trijās – divi. Sestdien spēle, un tikai svētdiena – brīvdiena.

Artūrs un vēl daži jaunie spēlē Baskonijas kluba otrajā komandā vietējā reģiona čempionāta piektajā līgā. Varētu likties, ka piektā līga ir kaut kas tāls, taču Artūrs stāsta, ka līmenis itin augsts. Salīdzinājumam – komandu līmenis kā LBL2 spēcīgākajām vai LBL1 vājākajām komandām.

Klubam ir arī jauniešu komanda, kas spēlē reģiona čempionātā. Ja iekļūst starp divām labākajām, tiek uz Spānijas finālu, tad talkā aicina jaunos, kuri spēlē pieaugušo komandā.

Artūrs stāsta, ka viņš iekļauts pieaugušo komandā, lai būtu pāreja no jauniešu basketbola uz pieaugušo: “Šajā komandā esmu jau otro gadu. Pirmais gads pagāja, kamēr iejutos, šogad esmu viens no līderiem, spēle tiek veidota uz mums – jaunajiem spēlētājiem. Daudz trenējamies individuāli, spēlēs no mums prasa izmantot to jauno, ko esam apguvuši treniņos. Mums saka, lai nebaidāmies kļūdīties, bet darām visu, domājot tikai par izaugsmi, rezultāts nav svarīgākais.”

Artūram un citiem jaunajiem seko līdzi arī kluba “Baskonia” galvenās komandas treneris: “Pirmā komanda trenējas netālu no mūsu zāles, mums jāiet skatīties treniņus, lai neatpaliekam kombinācijās, pārējos spēles elementos. Ir labs kontakts ar treneriem, spēlētājiem, ir arī individuālie treniņi ar pirmās komandas treneri.”

Aizvadītajā vasarā A. Kurucs piedalījās pirmās komandas treniņnometnē, arī dažās pārbaudes spēlēs, guva pirmos punktus. Jautāts, kad viņu redzēsim pirmās komandas sastāvā, spēlētājs atbild, ka tas atkarīgs no ļoti daudziem apstākļiem, galvenokārt paša vēlmes trenēties, parādīt sevi. Pirmais solis uz to sperts, viņš ir viens no rezervistiem, kurus, ja kāds no galvenās komandas spēlētājiem izkrīt no aprites, varētu aicināt sastāvā.

“Par spēlēšanu nedomāju, sākumā vismaz uz soliņa pasēdēt. Arī tas ir novērtējums, katra jaunā spēlētāja sapnis ir tikt pirmajā komandā kaut uz soliņa starp rezervistiem,” saka Artūrs.

Ceļš līdz tam nav viegls, treniņos sevi jāatdod pilnībā, par vairāk nekā simts procentiem, nevar čīkstēt, ka par grūtu.

“Pirmajā gadā vienā brīdī pirmās komandas trenerim teicām, ka varbūt var mazināt treniņu slodzi, jo nav laika atpūsties – trīs treniņi dienā, vēl jāskatās pirmās komandas treniņš. Viņš, tāds dusmīgs, mums teica: “Tāda ir basketbola dzīve, jums pie tās jāpierod,”” saka A. Kurucs.

Tie, kuri seko basketbolam, zina, ka Spānijā trenējas arī Artura vecākais brālis Rodions, kuram ir līgums ar Spānijas superklubu “Barcelona”. Lai arī abi ir Spānijā, satikties nav izdevies.

“Ar vilcienu varam nokļūt viens pie otra, taču nevienam nav bijušas divas brīvas dienas, lai to realizētu,” stāsta Artūrs. “Cenšamies iespējami biežāk sazināties pa tālruni vai skaipā. Manas spēles internetā nerāda, Rodiona rāda, un, ja vien man ir iespēja, noskatos, tad kopīgi pārrunājam.”

Līdztekus Spānijas basketbolam A. Kurucs tiek aicināts arī uz Latvijas izlasi. Pērn vasarā spēlēja U-16, gada nogalē bija uzaicināts uz U-18 izlasi. Spēlētājs stāsta, ka līgumā ar klubu ir punkts, ka tas nedrīkst atteikt, ja spēlētāju aicina uz izlasi. Protams, kad nonāk profesionāļos, lielajā klubā, noteikumi citi, klubam lielāka teikšana.

“Uzspēlēt izlasē ir ļoti interesanti,” atzīst Artūrs. “Zināma valoda, pazīstami puiši. Kopā ar vienaudžiem spēli izjūtu un izbaudu citādi. Izlasē sanāk uzspēlēt jauniešu basketbolu. U-18 spēles stils nedaudz līdzīgs tam, ko spēlēju Spānijā, tāpēc pārslēgties nav grūti. Kad vasarā biju pie U-16, pārslēgšanās bija grūtāka. Spānijas basketbolā mazāk kombināciju, tur akcents tiek likts uz ātrumu, fizisko sagatavotību, apspēlēšanu vienam pret vienu. Latvijā vairāk kombināciju, uzsvars uz domāšanu, lai apspēlētu pretinieku. Man tomēr labāk patīk Spānijas fiziskais basketbols, nevis daudz kombinēt.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
66

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
63

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
107

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

“Kāpas trīsdienas” izskrietas

05:24
04.07.2024
123

Daugavpils pusē aizvadītas Baltijā lielākās orientēšanās sacensības “Kāpas trīsdienas”, kas šogad pulcēja 1850 dalībniekus no 12 valstīm, 157 orientēšanās klubiem. To vidū arī klubs “Meridiāns OK/ CPSS”, klubu vērtējumā ieņemot sesto vietu. “Kāpas trīsdienās” dalībnieki atbilstoši savām spējām var izvēlēties veikt īso (S) vai garo (L) distanci. Orientieristi trīs dienu laikā sacentās trijās distancēs, katrā […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi