Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Vietējais produkts var aizstāt ievesto

Sarmīte Feldmane
00:00
10.12.2020
248
Straupes Ciiruliishi 1

“Vecākiem ir zeme, tā jēgpilni jāizmanto. Varam taču paši darīt un darīt labi,” saka straupiete Laura Cīrule – Vorkale.

Savulaik “Cīrulīšos” audzēja burkānus, bietes, kartupeļus, labi auga sīpoli, tika stādīti arī ķiploki. Vecāki saimniekoja, Laura izaudzēto brīvdienās veda uz Rīgas tirgu.

“Tur sava pasaule, cenu politika un tirdzniecības vietas. Brīvdienu tirgotājus neviens negaida. Diemžēl pārliecinājos, ka ir tādi, kuri nopērk ievesto preci nakts tirgū un pārdod kā vietējo. Pa­tērētājs nesaņem Latvijas produktus. Zinu, cik kas maksā, cik darba ieguldīts. Sapratu, lai iekarotu tirgu, tur jābūt katru dienu un tad jāaudzē lielā apjomā. Pirms sešiem gadiem laukos dabūt kādu palīgu ravēšanā nevarēja, tagad tomēr ir vairāk cilvēku, kuri ir gatavi strādāt,” pārdomās dalās Laura. Kopā ar vecākiem tika meklēta kāda laukiem piemērota nodarbošanās.

“Pļavā” – vasara krūzītē

Lai gan zāļu tēju piedāvājums ir ļoti plašs, arī straupieši sāka audzēt, vākt, gatavot un fasēt tējas. Kādreizējā kūts tika pārbūvēta par ražotni. “Ar tējām vien izdzīvot nevar, jo tēju dzer tikai ziemā, vasarā strādā, ieguldi, lai ziemā pārdotu. Šoziem karstajiem dzērieniem ļoti mazs pieprasījums. Nevienu tēju jau nedzer katru dienu,” stāsta Laura. Straupē vāktās tējas SIA “Wenden green” ar zīmolu “Pļavā” tiek pārdotas vairumtirdzniecībā. Tās ir dažādas tējas, to maisījumi. “Lielākoties piedāvājam veselas lapiņas, lai klients savā krūzītē saņem visu lapiņu, ziediņu, nevis sasmalcinātu pulveri kopā ar lapām un kātiem,” bilst Laura.

Šovasar savāktas gan pašu audzētās tējas, gan augi Straupes pļavās un mežos. Laura pastāsta, ka bijuši arī palīgi ravēšanā, tēju vākšanā. Taču tikai līdz ogu laikam, jo tad viņi lasa meža veltes pārdošanai.

Laurai ir 20 gadu pieredze tirdz­niecībā. Tas palīdz ieraudzīt citu kļūdas, saprast, kā darīt. “Pa­skatoties veikalu plauktos, redzam, ko tikai Latvijā neieved, bet mēs taču paši varam izaudzēt, ar saviem produktiem aizstāt importu un netērēt resursus. Ir tikai jautājums, kāpēc Latvijā ražotais ir tik dārgs, ko darām nepareizi,” pārliecināta Laura un uzsver, ka biznesā ir jāspēj stāvēt uz vairākām kājām.

Saldēti, tad žāvēti – pagaidām jaunums

Lauras tētis Raitis no sublimācijas iekārtas izņem paplātes ar āboliem. “Tas vēl ir eksperiments. Mēģinām jaunus produktus,” paskaidro Laura. Sublimējot augi un dārzeņi vispirms strauji tiek sasaldēti, tad žāvēti. Tie saglabā gan krāsu, gan formu.

Saimniece rāda ziedus – rozes, atraitnītes, tās izskatās kā kāda meistara gatavotas, nevis dabiskas. Tāpat zemenes, apelsīnu šķēlītes, vēl arī burkānu čipsi. Tik trausli, ka mutē kūst . “Piepra­sījums pēc svaigiem ēdamajiem ziediem ir mazs, jo to mūžs ir ļoti īss. Taču dekorēšanai aizvien vairāk izmanto žāvētus ziedus. Ja tos tikai kaltē, tie sažūst, ja pirms tam sasaldē, saglabā formu un krāsu,” stāsta straupiete un uzsver, ka sublimēti augļi, ogas, dārzeņi kļūst aizvien iecienītāki. Tie ir veselīgi, jo apstrādes procesā maz zaudējuši uzturvērtību, kā arī tiem ir ilgs derīguma termiņš.

Produkts ir dārgs, jo ražošana prasa lielu elektrības patēriņu, bet, piemēram, no desmit kilogramiem burkānu gatavais produkts ir ap kilogramu. Arī sublimācijas iekārta ir dārga. Laura ar lepnumu stāsta, ka tā ražota Latvijā. Ķīnā varbūt var nopirkt lētāku, taču, ja ekspluatācijā būs problēmas, tās atrisināt nebūs viegli.

“Mācāmies, eksperimentējam. Ne visu var sublimēt. Mēģinājām dzērvenes, mellenes. Mellenes tikai izžāvēt vien nevar, toties, ja sasaldē, izžāvē, ir skaistas, sausas ogas,” stāsta Laura un uzsver, ka arī Latvijā pamazām vien iepazīst sublimētus augus, augļus, dārzeņus. Kāds zemeņu audzētājs, ja vasarā nevar pārdot svaigas ogas, tās saldē un žāvē. “Pieprasījums ir pēc ziediem dekorēšanai. Tos ieved no Lietuvas, Polijas, Ķīnas. Gan jau pēc pāris gadiem situācija mainīsies un palielināsies pieprasījums arī pēc ogām, augļiem,” pārliecināta Laura.

Mazajā “Wenden green”ražotnē top aizvien jauni produkti. Lai iekārtas nestāvētu dīkā laikā, kad nav ziedu, ogu, tiek gatavots galda biešu pulveris, ko tālāk izmanto dārzeņu miltu ražošanai, kas ir iecienīti vegānu virtuvē. Savukārt burkānu pulveris tiks burkānkūkas sausajā maisījumā. Subli­mētas apelsīnu šķēles ir garda piedeva karstajiem dzērieniem. “Plašas iespējas paver internets,” atgādina Laura un uzsver, ka produktam jābūt ne tikai garšīgam, arī pievilcīgam un tie arī ir ieguldījumi. Viņa pārliecinājusies, ka var ieinteresēt pircējus citās zemēs. Pasūtījumi ir.

Jāmācās, tad ir arī iespējas

“Protams, Latvijas tirgus ir mazs. Izaudzēt, saražot mākam, neprotam pārdot, bet iespējas ir, taču trūkst zināšanu,” atgādina Laura un dalās pārdomās: “Daudzi mājražotāji savus produktus paši ved veikaliņiem. Tad jāseko, lai katrs samaksātu. Protams, tirdziņi ir iespēja, bet cik tur var pārdot un cik tas prasa laika un papildu ieguldījumu, kaut vai degvielai. Ik solis prasa laiku, kuru varētu veltīt audzēšanai vai ražošanai. Sadarbojoties ar vairumtirgotājiem, veikalu tīkliem, viss ir vienkāršāk, taču tie nav ieinteresēti slēgt līgumus par nelieliem apjomiem. Mēs paši nesadarbojamies, un tas kavē attīstību. Pats visu izdarīt nevar, katrā nozarē ir vajadzīgas savas zināšanas. Katram jāsadara savs – vai nu audzē, vai ražo, vai tirgo. Mums citam citu ir jāatbalsta, lai mazāk dažādu produktu būtu jāiepērk ārzemēs . Kopā varam izdarīt daudz.”

Laura atzīst, ka viņai ļoti palīdz pieredze tirdzniecībā, jo labi zina, kā veidojas sadarbība un kļūdas, kuras pieļauj mājražotāji. Ikdienā viņa strādā SIA “Gemoss” par tirdzniecības vadītāju, viņas atbildībā ir tirdzniecība, iepirkumi un mārketings.

“Šajā laikā daudzi pavāri ir bez darba, izmēģina jaunus produktus. Mājražotāji eksperimentē, strādā. Top pārtikas produkti – veselīgi, garšīgi. Viņi tos gribētu pārdot, bet nezina formalitātes, kas jāievēro, jāizdara, lai to varētu darīt. Nezina it kā pašsaprotamas lietas – cik lieliem jābūt burtiem uz etiķetes. Nav šo zināšanu. Bet, ja sāc ko jaunu, saprotams, ka nezini,” stāsta pieredzējusī tirdzniecības speciāliste.

Mājražošana aizvien attīstās, daudz kas top virtuvēs. Ja nopietni domā par ražošanu, ir vajadzīgas telpas, bet īres maksas nav mazas. Laura spriež, ka te noderētu pašvaldību atbalsts. Citu nozaru mazajiem uzņēmējiem tiek piedāvātas kopstrādes mājas, tādas būtu atbalsts arī mazajiem pārtikas ražotājiem. Un vēl – zinoša speciālista padoms. Bieži vien par visvienkāršākajiem jautājumiem.
Par to, ka ideju netrūkst, Laura pārliecinās ikdienā. “Lai atbalstītu vietējos ražotājus, aizstātu ievestos pārtikas produktus, “Ge­moss” izsludinājis grantu konkursu. Palīdzēsim idejas īstenošanā, pārdošanā,” pastāsta Laura un uzsver, ka tā ir vēl viena iespēja darīt.

Arī viņa pati izmanto katru iespēju, lai gan piesaistītu finansējumu, gan mācītos. Gūts atbalsts ražošanas iekārtu iegādei projektu konkursos gan “Leader” programmā, gan pašvaldības grantu konkursā. Uzņēmēja uzsver, ka bieži vien daudzi, ja pieejams finansējums, iegādā dārgas, jaudīgas iekārtas, kuras nespēj izmantot. Ikvienam projektam jābūt reālam, ieguldītajam jāatmaksājas. Patlaban Laura mācās Valmieras biznesa inkubatorā. “Gribu tālāk attīstīt ideju par sublimētu ziedu un augu ražošanu dekoriem, kā to, ko dod daba, ko varam izaudzēt, pārstrādāt un pārdot,” atklāj Laura un piebilst, ka jaunībā gribējies dzīvot un strādāt pilsētā, ar gadiem vērtības mainās.

“Rīgā vari iegūt zināšanas, attīstīt karjeru, bet pienāk laiks, kad gribas kaut ko mierīgāku. Mana nākotnes vīzija – dzīvoju un strādāju vecāku mājās,” saka straupiete Laura Cīrule – Vorkale.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
24

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
46

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
76

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
150

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
51
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi