Sestdiena, 11. janvāris
Vārda dienas: Smaida, Franciska

Vēl neaizpildīta tirgus niša

Druva
00:00
21.03.2007
9

Kartupelis kā īsts tirgus produkts vēl tikai gaida savu renesansi. Tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumos lielākoties tiek piedāvāts anonīms kartupelis bez šķirnes un īpašību identitātes. Tādu atziņu klausītāji varēja gūt Priekuļu laukaugu selekcijas institūta rīkotajā seminārā „Ielūdz ikdienišķais kartupelis”, kurā kartupeļu selekcijas grupas vadītāja, zinātņu doktore Gunta Bebre, zinātņu doktore Ilze Skrabule un pētniece Marija Oša iepazīstināja ar tirgus orientēta pētījuma rezultātiem.

Kāpēc ne tikai audzētājam, bet arī patērētājam būtu jāzina šķirne? Tādēļ, ka šķirne ietver sevī noteiktas kartupeļa kā produkta īpašības – miltainību,

acu dziļumu, formu, turgoru, mīkstuma krāsu, garšu, tumšošanos un citas īpašības. Zinot šķirni, iespējams iegādāties tieši to, ko pircējs vēlas, izraudzīties piemērotākos kartupeļus konkrētam pagatavošanas veidam.

Šķirņu piedāvājums Latvijā ir samērā plašs, parādījis pētījums. Pārliecinoši populārāko šķirņu sarakstā ierakstāma ‘Adretta’, ’Asterix’, ‘Agrie dzeltenie’, ‘Vineta’, ‘Sante’, ‘Laura’, ‘Madara’, ‘Bete’, stāstīja Gunta Bebre. Sastopamas arī lokāli izplatītas šķirnes. Liepājas pusē – ‘Ķeizars Vilhelms’, Latgalē – ‘Siņeglazka. Plašs šķirņu klāsts, visticamāk, Priekuļu kartupeļu selekcijas seno tradīciju ietekmē, ir Cēsu tirgū, kur iegādājamas vairāk nekā desmit šķirnes.

Pētnieču veiktā aptauja liecina, ka vairāk nekā pusei aptaujāto pircēju, pērkot kartupeļus, svarīgs izvēles kritērijs ir šķirne. Diemžēl ne visi tirgotāji to nosauc. Tirgū parasti norāda šķirni. Samērā laba situācija ir arī lielveikalos. Fasētiem kartupeļiem šķirni gan norāda, taču sveramajiem šķirnes nosaukuma parasti nav, un to arī lielākoties nav iespējams uzzināt.

Ja tirdzniecības uzņēmumos kartupeļu šķirnei jau sāk parādīties nozīme, „tad ēdināšanas uzņēmumos tai aizvien vēl maza loma,” atzina pētniece Marija Oša. Taču katram ēdiena veidam ir piemērota cita šķirne pat tad, ja neņem vērā ēdēju individuālās garšas izjūtas. Marija Oša stāstīja par to, kādas šķirnes labāk der salātiem, kādas pasniegšanai vārītus kā piedevu, kādas cepšanai, kādas biezenim. Droši vien daudzām saimniecēm būs interesanti uzzināt, ka pirms un pēc vārīšanas dažas šķirnes netumšojas, piemēram ‘Lambada’, ‘Madara’, ‘Vitara’, nedaudz tumšojas ‘Asterix’, ‘Monta’, ‘Bete’, bet spēcīgi – ‘Agrie dzeltenie’, ‘Lenora’, ‘Brasla’. Pētījumā degustatori vērtējuši garšas īpašības, miltainību, piemērotību frī gatavošanai.

Pētījums arī uzsver, cik vērtīgs ir kartupelis. „Tam piemīt izcilas diētiskas īpašības, tas satur daudz C vitamīna, arī B grupas vitamīnus, ir šķiedrvielas un citas vērtīgas vielas. Kartupelī ir ļoti maz tauku, tas nesatur holesterīnu,” sacīja Ilze Skrabule. Atkarībā no kartupeļu gatavošanas paņēmiena, bagātīgā uzturvērtība samazinās vai saglabājas. Pētījuma rezultāti liecina, ka visvairāk no tā, ko tupenim devusi daba, saglabājas, gatavojot kartupeli nemizotu. Labākie ir divi paņēmieni – tvaicēšana un cepšana krāsnī, bet garšīgāks ir pēdējais. Pētījuma gaitā atklāts, ka piemērotākās cepšanai krāsnī ir mazāk pazīstamas šķirnes, piemēram, ‘Bellarosa”, ‘Lenora’, ‘Marabell’, ‘Daugava’ un citas.

Šim kartupeļu gatavošanas veidam nepieciešami lieli bumbuļi, vislabāk ap 300 gramu smagi.

Uzņēmējiem par kartupeļiem, kas der cepšanai krāsnī, ir aizvien lielāka interese. SIA „Cafe popular” šefpavāre Gita Vaļģe pastāstīja, ka uzņēmums vēlas piedāvāt pieprasīto krāsnī cepto kartupeli, taču izmēģinot vairākas tepat Cēsu tirgū nopērkamās šķirnes, tā arī nav atrasta īstā.

„Ceru, ka šajā seminārā uzzināšanu, kādu šķirni izraudzīties, varbūt izdosies atrast sakarus ar sadarbības partneriem. Uzņēmumu interesē iegādāties arī tādu šķirni, kurai būtu nelieli, vienādi bumbuļi. Ārzemēs tādus piedāvā, bet pie mums neesmu atradusi,” sacīja Gita Vaļģe.

Diemžēl šefpavārei nācās vilties. Latvijā neaudzē īpaši krāsnī cepšanai piemērotas kartupeļu šķirnes. Parasti tiek atlasīta lielākā frakcija no garšas ziņā atbilstošākajām šķirnēm. Tā kā pagājušajā gadā sausuma dēļ lielu bumbuļu bija maz, veidojās deficīts. Kā dzirdēts, ēdināšanas uzņēmums „Lido” savām vajadzībām kartupeļus ievedot. Te nu mūsu audzētājiem paveras brīva niša, kurai noteikti būtu augošs pieprasījums. Varbūt arī mazie, ovālie kartupelīši, par kuriem interesējas ēdināšanas uzņēmumi, varētu būt viens no produktiem, kas ļautu noturēties tirgū arī nelielam un vidējam kartupeļu audzētājam?

Pētījuma autores semināra dalībniekus iepazīstināja ar kartupeļu glabāšanas un iepakošanas problēmām veikalos, stāstīja par zaļošanu izraisošiem faktiem, klasifikāciju, atbilstoši izmantošanai, kā arī katram gatavošanas veidam piemērotākajām šķirnēm.

Pētījums veikts ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu. Piedalījās kartupeļu audzēšanas uzņēmums “Ruģēni” un” kafejnīca “Kāre” no Valmieras rajona, “Aloja Agro” no Limbažiem un Cēsu kafejnīca “Solo”.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Apbalvojumi liecina par paveikto

00:00
11.01.2025
15

Cēsu novadā drošību un sabiedrisko kārtību uzrauga Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Dienvidvidzemes iecirknis, tā pārziņā ir arī Madonas un Varakļānu novads. Aizvadītajā decembrī, atzīmējot Valsts policijas gadadienu, iecirkņa darbinieki saņēma apbalvojumus. Virsleitnantam Kal­vim Retko par priekšzī­mīgu dienesta pienākumu izpildi un sasniegtajiem augstajiem darba rezultātiem pirms termiņa piešķirta nākamā dienesta pakāpe “Kap­teinis”, Dienvidvidzemes iecirkņa priekšniece pulkvežleitnante Inga […]

Desmit gadi pilni brīnumiem

00:00
10.01.2025
53

Sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsu Izstāžu namā svinēja jubilejas pasākumu “Mums jau viens desmits”, sakot paldies ikkatram, kurš palīdzējis – uzņēmējiem, sadarbības partneriem no valsts un pašvaldības iestādēm, nevalstiskā sektora, ziedotājiem, brīvprātīgajiem un speciālistiem. “Brīnummājas” vadītāja Liena Graudule sacīja: “Jūs katrs esat daļa no brīnuma – daļa no bērna smaida par izdošanos, daļa no vecāku […]

Kosmosa izziņas centrs - ieguldījums STEM priekšmetu apgūšanā

00:00
09.01.2025
39
2

Kosmosa izziņas centrā Cēsīs notika Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas izbraukuma sēde. Apakškomisijas sekretārs Atis Švinka pēc iepazīšanās ar centru atzina, ka te radīta lieliska iespēja gan atraisīt bērnu un jaunieši interesi par kosmosa pētniecības pamatiem un ar to saistītos STEM mācību virzienus, gan sniegt atbalstu skolotājiem. “Kosmosa industrija ir viena no […]

Sniegots pārbaudījums ielu un ietvju uzturētājiem

00:00
08.01.2025
135

Aizvadītās nedēļas nogale ar noturīgu salu un biežu snigšanu bija pirmais nopietnais pārbaudījums brauktuvju un ietvju uzturētājiem Cēsīs un Vaives pagasta Rīdzenē. Kā jau esam informējuši, saskaņā ar noslēgto līgumu kopš 1. decembra abās apdzīvotajās vietās par ielu, ietvju, kā arī sabiedriskā transporta pieturu, kāpņu tīrību gādā SIA “Kom-Auto”. “Kom-Auto” direktors Māris Lasmanis atzīst, ka […]

Raiskuma pagasts. Ko var izlemt pašvaldības un kas paliek valsts ziņā

00:00
07.01.2025
98

Vai daba jāsargā uz meža īpašnieku rēķina; ir jāsaremontē ceļš, lai nebojātu alejas ozolus; kā nodrošināt, lai, izkāpjot no autobusa lielceļa malā, cilvēks justos droši? Šos un vēl citus jautājumus Raiskuma pagasta un citi Cēsu novada Pārgaujas apvienības teritorijā dzīvojošie pirms Ziemassvētkiem uzdeva novada domes priekšsēdētājam Jānim Rozenbergam, viņa vietniecei Inesei Suijai-Markovai un izpilddirektorei Līgai […]

Vēsture dzīvo, kamēr to atceramies

00:00
06.01.2025
57

Vidzemes šosejas 79.kilometrā ceļmalas uzkalniņā granīta piemineklis atgādina par pirmo latviešu karaspēka bruņoto sadursmi ar Padomju Krievijas Sarkano armiju.  1918.gada 24.decembrī kapteiņa Artūra Jansona izlūku komanda ar smagā ložmetēja uguni aizkavēja Sarkanās ar­mijas izlūku virzīšanos no Cēsīm uz Ieriķiem. Kaujas simtgadē pēc Strēlnieku apvienības  Cēsu nodaļas aktīvistu Māra Niklasa un Ēvalda Krie­viņa ierosmes, piesaistot ziedojumus […]

Tautas balss

Cik pieliek, tik atņem

16:03
10.01.2025
15
R. raksta:

“Valdība stāsta, kas šogad būs labāk, ka vairāk naudas paliks maciņā. Bet, ja paskatās otru pusi, to, cik nāksies izdot, skaidri saprotams, ka viss būs dārgāks. Degvielai nodoklis klāt, tas jau vien visu sadārdzinās, jo mūsdienās nekas nav iespējams bez pārvadājumiem. Kopumā jau nevar teikt, ka slikti dzīvojam, ja paskatāmies uz pirmssvētku rindām veikalos, tikai […]

Gribas zināt, vai palīdzēts

16:03
10.01.2025
9
L. raksta:

“Priecājos, ka akcijā “Dod pieci” savāca tik lielu ziedojumu summu un varēs palīdzēt daudziem slimniekiem. Taču gribētos, lai, atskaitoties, kā izlietots saziedotais, ne tikai pasaka, kam tas iedots, bet arī to, vai cilvēku dotais patiesi sniedzis palīdzību un vai slimnieku veselība uzlabojusies,” priekšlikumu izteica L.

Zaķu ielas zīmes jeb mātes sapnis

11:02
03.01.2025
74
23
Cēsinieks E.L. raksta:

Kad es, radis drukāt notis, senam draugam palūdzu palīdzību pārslēgties burtrakstīšanai, viņš izteica aizdomas, ka ķeršos pie memuāru sacerēšanas. Tad mani ķēra apgaismība. Memu­ārus mudina rakstīt pēdējā cerība. Varbūt nākotnē kāds gribēs uzzināt, kā izskatījās pasaule pirms viņa dzimšanas , paņems vērtīgo un atmetīs kaitīgo. Bija viegli uzrakstīt virsrakstu, grūtības radās uzreiz pēc tam. Skaidrs, […]

Novērtē zemessargu spēku

09:45
31.12.2024
25
Seniore L. raksta:

“Gribu īpašu paldies teikt zemessargiem, kas visu gadu atbildīgi piedalījās dažādās mācībās, nežēlojot brīvo laiku. Ir tik svarīgi redzēt, ka ir cilvēki, kas apņēmības pilni mācīties, trenēties, lai aizstāvētu savu zemi, tuviniekus un visus citus – bērnus, seniorus. Vēlu, lai ikvienam zemessargam nākamais gads ir bagāts panākumiem, lai ir veselība un dzīvesprieks,” sacīja seniore L.

Gribētu vairāk krāšņuma

09:45
30.12.2024
36
Cēsniece raksta:

“Gribējās jau gan pilsētu svētkos spožāku. Vai nevarēja, piemēram, Pils parkā izveidot kādas gaismas takas, kur pastaigāties, papriecāties un gūt svētku noskaņu. Ne jau katram sev mājās iespējams sagādāt krāšņumu, dažs dzīvo ļoti pieticīgi. Bet Ziemassvētkos gribas kādas īpašas sajūtas. Televīzijā rāda koši izrotātas pilsētas, gribētos, lai kas līdzīgs būtu arī Cēsīs,” atzina cēsniece, kam […]

Sludinājumi