Pirmdiena, 22. decembris
Vārda dienas: Toms, Tomass, Saulcerīte

Vēl neaizpildīta tirgus niša

Druva
00:00
21.03.2007
18

Kartupelis kā īsts tirgus produkts vēl tikai gaida savu renesansi. Tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumos lielākoties tiek piedāvāts anonīms kartupelis bez šķirnes un īpašību identitātes. Tādu atziņu klausītāji varēja gūt Priekuļu laukaugu selekcijas institūta rīkotajā seminārā „Ielūdz ikdienišķais kartupelis”, kurā kartupeļu selekcijas grupas vadītāja, zinātņu doktore Gunta Bebre, zinātņu doktore Ilze Skrabule un pētniece Marija Oša iepazīstināja ar tirgus orientēta pētījuma rezultātiem.

Kāpēc ne tikai audzētājam, bet arī patērētājam būtu jāzina šķirne? Tādēļ, ka šķirne ietver sevī noteiktas kartupeļa kā produkta īpašības – miltainību,

acu dziļumu, formu, turgoru, mīkstuma krāsu, garšu, tumšošanos un citas īpašības. Zinot šķirni, iespējams iegādāties tieši to, ko pircējs vēlas, izraudzīties piemērotākos kartupeļus konkrētam pagatavošanas veidam.

Šķirņu piedāvājums Latvijā ir samērā plašs, parādījis pētījums. Pārliecinoši populārāko šķirņu sarakstā ierakstāma ‘Adretta’, ’Asterix’, ‘Agrie dzeltenie’, ‘Vineta’, ‘Sante’, ‘Laura’, ‘Madara’, ‘Bete’, stāstīja Gunta Bebre. Sastopamas arī lokāli izplatītas šķirnes. Liepājas pusē – ‘Ķeizars Vilhelms’, Latgalē – ‘Siņeglazka. Plašs šķirņu klāsts, visticamāk, Priekuļu kartupeļu selekcijas seno tradīciju ietekmē, ir Cēsu tirgū, kur iegādājamas vairāk nekā desmit šķirnes.

Pētnieču veiktā aptauja liecina, ka vairāk nekā pusei aptaujāto pircēju, pērkot kartupeļus, svarīgs izvēles kritērijs ir šķirne. Diemžēl ne visi tirgotāji to nosauc. Tirgū parasti norāda šķirni. Samērā laba situācija ir arī lielveikalos. Fasētiem kartupeļiem šķirni gan norāda, taču sveramajiem šķirnes nosaukuma parasti nav, un to arī lielākoties nav iespējams uzzināt.

Ja tirdzniecības uzņēmumos kartupeļu šķirnei jau sāk parādīties nozīme, „tad ēdināšanas uzņēmumos tai aizvien vēl maza loma,” atzina pētniece Marija Oša. Taču katram ēdiena veidam ir piemērota cita šķirne pat tad, ja neņem vērā ēdēju individuālās garšas izjūtas. Marija Oša stāstīja par to, kādas šķirnes labāk der salātiem, kādas pasniegšanai vārītus kā piedevu, kādas cepšanai, kādas biezenim. Droši vien daudzām saimniecēm būs interesanti uzzināt, ka pirms un pēc vārīšanas dažas šķirnes netumšojas, piemēram ‘Lambada’, ‘Madara’, ‘Vitara’, nedaudz tumšojas ‘Asterix’, ‘Monta’, ‘Bete’, bet spēcīgi – ‘Agrie dzeltenie’, ‘Lenora’, ‘Brasla’. Pētījumā degustatori vērtējuši garšas īpašības, miltainību, piemērotību frī gatavošanai.

Pētījums arī uzsver, cik vērtīgs ir kartupelis. „Tam piemīt izcilas diētiskas īpašības, tas satur daudz C vitamīna, arī B grupas vitamīnus, ir šķiedrvielas un citas vērtīgas vielas. Kartupelī ir ļoti maz tauku, tas nesatur holesterīnu,” sacīja Ilze Skrabule. Atkarībā no kartupeļu gatavošanas paņēmiena, bagātīgā uzturvērtība samazinās vai saglabājas. Pētījuma rezultāti liecina, ka visvairāk no tā, ko tupenim devusi daba, saglabājas, gatavojot kartupeli nemizotu. Labākie ir divi paņēmieni – tvaicēšana un cepšana krāsnī, bet garšīgāks ir pēdējais. Pētījuma gaitā atklāts, ka piemērotākās cepšanai krāsnī ir mazāk pazīstamas šķirnes, piemēram, ‘Bellarosa”, ‘Lenora’, ‘Marabell’, ‘Daugava’ un citas.

Šim kartupeļu gatavošanas veidam nepieciešami lieli bumbuļi, vislabāk ap 300 gramu smagi.

Uzņēmējiem par kartupeļiem, kas der cepšanai krāsnī, ir aizvien lielāka interese. SIA „Cafe popular” šefpavāre Gita Vaļģe pastāstīja, ka uzņēmums vēlas piedāvāt pieprasīto krāsnī cepto kartupeli, taču izmēģinot vairākas tepat Cēsu tirgū nopērkamās šķirnes, tā arī nav atrasta īstā.

„Ceru, ka šajā seminārā uzzināšanu, kādu šķirni izraudzīties, varbūt izdosies atrast sakarus ar sadarbības partneriem. Uzņēmumu interesē iegādāties arī tādu šķirni, kurai būtu nelieli, vienādi bumbuļi. Ārzemēs tādus piedāvā, bet pie mums neesmu atradusi,” sacīja Gita Vaļģe.

Diemžēl šefpavārei nācās vilties. Latvijā neaudzē īpaši krāsnī cepšanai piemērotas kartupeļu šķirnes. Parasti tiek atlasīta lielākā frakcija no garšas ziņā atbilstošākajām šķirnēm. Tā kā pagājušajā gadā sausuma dēļ lielu bumbuļu bija maz, veidojās deficīts. Kā dzirdēts, ēdināšanas uzņēmums „Lido” savām vajadzībām kartupeļus ievedot. Te nu mūsu audzētājiem paveras brīva niša, kurai noteikti būtu augošs pieprasījums. Varbūt arī mazie, ovālie kartupelīši, par kuriem interesējas ēdināšanas uzņēmumi, varētu būt viens no produktiem, kas ļautu noturēties tirgū arī nelielam un vidējam kartupeļu audzētājam?

Pētījuma autores semināra dalībniekus iepazīstināja ar kartupeļu glabāšanas un iepakošanas problēmām veikalos, stāstīja par zaļošanu izraisošiem faktiem, klasifikāciju, atbilstoši izmantošanai, kā arī katram gatavošanas veidam piemērotākajām šķirnēm.

Pētījums veikts ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu. Piedalījās kartupeļu audzēšanas uzņēmums “Ruģēni” un” kafejnīca “Kāre” no Valmieras rajona, “Aloja Agro” no Limbažiem un Cēsu kafejnīca “Solo”.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Gripas un arī citu sezonas vīrusu infekciju uzrāviens

00:00
22.12.2025
4

Šķiet, ka gripas vilnis pie mums atceļojis nedaudz agrāk, kā ierasts, un dažos bērnudārzos grupiņās tikai pāris bērnu, taču visas novada izglītības iestādes strādā, saslimstība nav tika liela, lai būtu jāievieš kādi īpaši nosacījumi. Cēsu klīnikas sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Ozoliņa “Druvai” apliecināja, ka veselības aprūpes iestādē, protams, gripas vilni sajūtot visātrāk – saslimušie ir […]

Būt tuvāk viens otram un savām vērtībām

00:00
21.12.2025
37

Cēsu klīnikas ­­­­dar­binieki tikās gada izskaņas svinīgā pasākumā “Tuvumā”, lai atskatītos uz paveikto, novērtētu sasniegto un pateiktu paldies. Pasākuma vadmotīvs šogad bija tuvums – viens otram, savām vērtībām un svētku priekam. Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja daktere Inga Ažiņa “Druvai” pauda: “Aizvadītais gada izskaņas pasākums mums visiem bija īpašs – ne tikai tāpēc, ka varējām satikties […]

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
60

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
60

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
417

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
138

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
37
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
35
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi