
Zaļumus, garšaugus, tējas dārzos audzē teju katrā lauku saimniecībā un arī mazdārziņā, bet Latvijā izaudzētas svaigas piparmētras, salātus, dilles, baziliku, timiānu veikalos ne vienmēr iespējams atrast. Zaļumi un garšaugi tiek vesti no Lietuvas, Igaunijas, Holandes, Izraēlas un citām valstīm.
Lauksaimnieki atzīst, ka labprāt izaudzēto pārdotu veikalos, taču apjomi, ko viņi spēj piedāvāt, ir nelieli. Noderētu kooperācija, lai tirdzniecībā varētu piedāvāt lielāku produkcijas daudzumu, bet šādu kooperēšanās piemēru nav daudz. Noderētu arī izdoma, piemēram, no Lietuvas tiek ievesti podiņi, kuros aug piparmētras, lai gan to pašu taču varētu piedāvāt arī mūsu uzņēmēji.
Savukārt veikaliem nepieciešama piegāžu stabilitāte, ko nelielas lauku saimniecības ne vienmēr var piedāvāt. Piemēram, pieminētās piparmētras vai dilles veikalam nepieciešams piegādāt regulāri un noteiktos daudzumos, turklāt bieži vien – visos gadalaikos. Nenoliedzami, ir vēl viens aspekts – importētie zaļumi, garšaugi nereti ir lētāki par vietējiem.
Cēsu veikala “Elvi” vadītāja Ieva Ābrama un veikala “Solo” pārstāvis Jānis Zaharko uzsver, ka iespēju robežās tiek piedāvāta Latvijā ražota produkcija. Taču ne vienmēr to, ko veikali vēlētos, lauksaimnieki piedāvā.
I. Ābrama skaidro, ka zaļumi, garšaugi tiek pirkti no piegādātājuzņēmuma – ja tam nav Latvijā audzēto zaļumu, tad to nav arī veikalā. I. Ābrama gan piebilst, ka pieprasījums pēc zaļumiem, garšaugiem nav liels. Iespējams, tādēļ, ka daudzi tos audzē paši.
J. Zaharko gan vērtē, ka pieprasījums ir, taču tas veidojas pakāpeniski – kad pircēji uzzina, ka veikalā regulāri var iegādāties, piemēram, timiānu, piparmētras, tad ar laiku nostabilizējas arī pieprasījums. J. Zaharko atzīst, ka labi būtu, ja pircējiem varētu piedāvāt Latvijā audzētos zaļumus, taču trūkst piedāvājuma. Trūkst ne tikai Latvijā audzētu zaļumu, bet arī ķiploku, lapu salātu.
Māra Majore – Linē
Komentāri