![200901012035542419](https://edruva.lv/wp-content/uploads/2009/01/200901012035542419.jpg)
Vecpiebalgas pagasta “Zārdiņos” lielajā istabā saimnieks Kristaps kopā ar dēliem Klāvu un Jāni ņem no krāsns tikko ceptu maizi. Pēc vasaras rītiem, rudens novakarēm un graudiem smaržo visa māja. Maizes krāsns silda istabas.
“Kādreiz katrā lauku mājā cepa maizi, tā bija nepieciešamība. Mums tā ir tradīcija, kuru esam saglabājuši,” saka Kristaps Zārdiņš. “Zārdiņu” maizes krāsns kalpo jau vairāk nekā simts gadus, bet maizes abras vecumu nav zinājusi pat saimnieka vecmāmiņa. Kristapam cept maizi mācījusi vecmāmiņa un mamma. “Tā kā paliku dzīvot šajā mājā, daru to, kas te darīts vienmēr. Turpinu,” atzīst saimnieks. Tagad arī abi dēli labprāt apgūst amatu.
Maizes cepšanā katram savs darāmais – dēli nes ūdeni, malku, sijā miltus, nedrīkst nokavēt mīklas maisīšanu, tai nedrīkst būt ne par aukstu, ne karstu, tāpat krāsnij. Kad mīkla gatava, saimniece Baiba veido kukuļus, Kristaps pirmajam un pēdējam svētībai uzvelk krustiņu un ātri šauj krāsnī.
“Maizes cepšana ir smags darbs. Mīcīšana – īsts vīru darbs,” smejot saka maizes cepējs un atklāj, ka nekad divi vienādi cepieni neiznāk. “Zārdiņu” saimnieks iegādājies dzirnavas, nākamgad būs arī savi graudi, audzēti bioloģiskajā saimniecībā. Pagaidām miltus pērk.
“Maizes cepšana mums ir svētīgs vaļasprieks. Maize garšo pašiem un radiem. Kad jādodas ciemos, vienmēr var paņemt kukulīti līdzi, ” jautāts, kāpēc “Zārdiņos” aizvien cep rupjmaizi, saka saimnieks. Kristapa cepto klaipiņu savu reizi ciemkukulim paņem ne viens vien kaimiņš. Saimnieks smej, ka to nogaršojuši visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. “Kādreiz aizbraucu uz Piebalgas svētkiem patirgot maizīti, tad daudzi nāk klāt un stāsta, ka viņu vecmāmiņas arī pratušas cept. Dažs vēl atceras, kā tā garšojusi,” domās dalās Kristaps un atklāj, ka savulaik cepis arī miežu karašu, tādu, kā vecmāmiņa, no miežu putraimiem.
“Vidzemē dzīvo spēcīgi vīri, te, lai izaudzētu graudus, izceptu maizi, vajag spēka. Maize vienmēr būs vajadzīga katrā mājā. Pašu cepta ir svētība mājā,” saka vecpiebaldzēns Kristaps Zārdiņš un ikvienam novēl, lai vienmēr galdā būtu sātīga maize.
Komentāri