Pirmdiena, 22. decembris
Vārda dienas: Toms, Tomass, Saulcerīte

Svētīga maize galdā

Druva
00:00
02.01.2009
89
200901012035542419

Vecpiebalgas pagasta “Zārdiņos” lielajā istabā saimnieks Kristaps kopā ar dēliem Klāvu un Jāni ņem no krāsns tikko ceptu maizi. Pēc vasaras rītiem, rudens novakarēm un graudiem smaržo visa māja. Maizes krāsns silda istabas.

“Kādreiz katrā lauku mājā cepa maizi, tā bija nepieciešamība. Mums tā ir tradīcija, kuru esam saglabājuši,” saka Kristaps Zārdiņš. “Zārdiņu” maizes krāsns kalpo jau vairāk nekā simts gadus, bet maizes abras vecumu nav zinājusi pat saimnieka vecmāmiņa. Kristapam cept maizi mācījusi vecmāmiņa un mamma. “Tā kā paliku dzīvot šajā mājā, daru to, kas te darīts vienmēr. Turpinu,” atzīst saimnieks. Tagad arī abi dēli labprāt apgūst amatu.

Maizes cepšanā katram savs darāmais – dēli nes ūdeni, malku, sijā miltus, nedrīkst nokavēt mīklas maisīšanu, tai nedrīkst būt ne par aukstu, ne karstu, tāpat krāsnij. Kad mīkla gatava, saimniece Baiba veido kukuļus, Kristaps pirmajam un pēdējam svētībai uzvelk krustiņu un ātri šauj krāsnī.

“Maizes cepšana ir smags darbs. Mīcīšana – īsts vīru darbs,” smejot saka maizes cepējs un atklāj, ka nekad divi vienādi cepieni neiznāk. “Zārdiņu” saimnieks iegādājies dzirnavas, nākamgad būs arī savi graudi, audzēti bioloģiskajā saimniecībā. Pagaidām miltus pērk.

“Maizes cepšana mums ir svētīgs vaļasprieks. Maize garšo pašiem un radiem. Kad jādodas ciemos, vienmēr var paņemt kukulīti līdzi, ” jautāts, kāpēc “Zārdiņos” aizvien cep rupjmaizi, saka saimnieks. Kristapa cepto klaipiņu savu reizi ciemkukulim paņem ne viens vien kaimiņš. Saimnieks smej, ka to nogaršojuši visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. “Kādreiz aizbraucu uz Piebalgas svētkiem patirgot maizīti, tad daudzi nāk klāt un stāsta, ka viņu vecmāmiņas arī pratušas cept. Dažs vēl atceras, kā tā garšojusi,” domās dalās Kristaps un atklāj, ka savulaik cepis arī miežu karašu, tādu, kā vecmāmiņa, no miežu putraimiem.

“Vidzemē dzīvo spēcīgi vīri, te, lai izaudzētu graudus, izceptu maizi, vajag spēka. Maize vienmēr būs vajadzīga katrā mājā. Pašu cepta ir svētība mājā,” saka vecpiebaldzēns Kristaps Zārdiņš un ikvienam novēl, lai vienmēr galdā būtu sātīga maize.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Gripas un arī citu sezonas vīrusu infekciju uzrāviens

00:00
22.12.2025
4

Šķiet, ka gripas vilnis pie mums atceļojis nedaudz agrāk, kā ierasts, un dažos bērnudārzos grupiņās tikai pāris bērnu, taču visas novada izglītības iestādes strādā, saslimstība nav tika liela, lai būtu jāievieš kādi īpaši nosacījumi. Cēsu klīnikas sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Ozoliņa “Druvai” apliecināja, ka veselības aprūpes iestādē, protams, gripas vilni sajūtot visātrāk – saslimušie ir […]

Būt tuvāk viens otram un savām vērtībām

00:00
21.12.2025
37

Cēsu klīnikas ­­­­dar­binieki tikās gada izskaņas svinīgā pasākumā “Tuvumā”, lai atskatītos uz paveikto, novērtētu sasniegto un pateiktu paldies. Pasākuma vadmotīvs šogad bija tuvums – viens otram, savām vērtībām un svētku priekam. Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja daktere Inga Ažiņa “Druvai” pauda: “Aizvadītais gada izskaņas pasākums mums visiem bija īpašs – ne tikai tāpēc, ka varējām satikties […]

Jaunpiebalgā zināšanas un prasmes veicina ziedošanu bērniem ar kustību traucējumiem

00:00
20.12.2025
60

Ar erudīcijas spēli “Apslēptās zināšanas” un dāsni nosolītiem amatnieku un mājražotāju darbiem Jaunpiebalgā savākti 2141 eiro bērnu ar kustību traucējumiem atbalstam. Labdarības pasākums – aizraujošas zinību sacensības un vietējo meistaru darbu izsole – pagasta Kultūras centrā notika otro gadu. Idejas iniciatore Kitija Stauvere ir bērnu un jauniešu interešu centra “Tagad” vadītāja. “Tas bija negaidīti! Tā […]

Sēņu festivāls labi “iesakņojas”

00:00
19.12.2025
60

Jau trešo gadu Cēsīs norisinājās īpašs sēņu un mākslas vienotībai veltīts festivāls, kas šogad ieguvis nosaukumu “Mikokultūra”, ik gadu tā programmai – tāpat kā sēnēm labvēlīgos apstākļos – tikai pieaugot un paplašinoties. Aizvadītajā sestdienā dažādās pilsētas vietās apmeklētāji varēja gūt visnotaļ plaša spektra informāciju par sēnēm – no to audzēšanas pieredzes stāstiem, sēņu kulinārijas brīnumu […]

Cēsīs autobusi sāk kursēt no atjaunotā Stacijas laukuma

00:00
18.12.2025
417

15.decembrī gan kājāmgājēji, gan autobraucēji ievēroja, ka Cēsu Stacijas laukumā vairs nav norobežojošo zīmju, kas liegtu kustību. Tā kā pabeigti galvenie rekonstrukcijas darbi, šodien no plkst. 12 AS “CATA” atsāks reisu izpildi un pasažieru apkalpošanu atjaunotajā teritorijā, izmantojot jaunizveidotās iekāpšanas un izkāpšanas platformas. Galvenais, kas iedzīvotājiem jāievēro, – tagad transporta kustība Stacijas laukumā organizēta pa […]

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
138

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
19
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
37
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
35
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
50
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
51
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi