
Apgalvojums, ka tirdzniecībā nevar atrast cīsiņus ar 70% gaļas, ir aplams, jo šādas produkcijas ir pietiekami, tomēr tās cenu līmenis ir virs vidējā, atzina aptaujātie ražotāji.
Kā ziņots, saskaņā ar Veselības ministrijas jaunajiem noteikumiem nākamajā mācību gadā 1.klašu skolēnu ēdienkartē nedrīkstēs iekļaut cīsiņus un sardeles. Šajā saistībā laikraksts “Diena” šodien raksta, ka tirgū ir grūti atrast cīsiņus ar 70% gaļas.
“Apgalvojums, ka nevar atrast no īstas gaļas sastāvošus cīsiņus, ir aplams. Neredzu nekādu problēmu atrast kvalitatīvus cīsiņus un desas,” sacīja cīsiņu ražotāja SIA “Silāres” īpašnieks Valters Bruss, akcentējot, ka izšķirošais jautājums cīsiņu iegādei skolas ēdnīcām ir cena.
“Jautājums ir par cenu. Mūsu mazajā ražotnē no laika gala esam ražojuši cīsiņus, kuros vairāk nekā 90% ir gaļa, klāt nedaudz ūdens un garšvielas. Turklāt cīsiņu ražošanā tiek izmantots dabīgs apvalks un netiek lietoti garšas pastiprinātāji. Līdz ar to, protams, cena ir adekvāta – vairāk nekā trīs lati par kilogramu pirms veikala uzcenojuma. Nez vai tas ir piemērots piedāvājums skolām, jo tad attiecīgi pusdienu izmaksas būs krietni lielākas,” sacīja Bruss.
Arī SIA “Lido” pārstāvis Kaspars Vanags atzina, ka problēmu ar kvalitatīvu cīsiņu vai sardeļu iegādi tirdzniecībā nav, tomēr attiecīgie uzņēmuma izstrādājumi to īsās uzglabāšaanas termiņa dēļ nopērkami specializētajā veikalā.
“Esam izstrādājuši jaunu produktu līniju, kurā ietilpst desmit dažāda veida cīsiņi un sardeles. To sastāvā ir vismaz 80% cūkgaļas, un tie ir bez konservantiem. Attiecīgi produktu derīguma termiņš ir tikai trīs, četras dienas, līdz ar to veikali šādu preci nelabprāt ņem, tādēļ tirgojam to savā veikalā “Krievu sētā”,” sacīja Vanags, akcentējot, ka arī pārējās “Lido” sardelēs un cīsiņos gaļas ir “pārliecinoši virs 70%”.
SIA”Rēzeknes gaļas kombināts” tehnologs Mairis Trupavnieks sacīja, ka augstas kvalitātes desas tirdzniecībā ir nopērkamas, tomēr to cena ir virs trim latiem par kilogramu.
“”Dārgā” segmenta cīsiņu, piemēram, “Klasiskie mini cīsiņi”, sastāvā gaļa ir vidēji 75%-80%. To ražošanā tiek izmantota svaiga atkaulota augstākā labuma cūkgaļa, sausais piens, olas, sāls un dažādas garšvielas. Savukārt “lētā” segmenta cīsiņu ražošanā saskaņā ar uzņēmuma standartu attiecīgi tiek pievienots noteikts daudzums putnu maltās gaļas, kā arī soja vai ciete. Šī segmenta sastāvā gaļas īpatsvars ir vidēji 70% – cūkgaļa un putnu maltā gaļa kopā,” sacīja tehnologs.
Kā “Nozare.lv” jau iepriekš norādīja cīsiņu ražotāja AS “Rīgas miesnieks” valdes priekšsēdētājs Juhans Mats, izslēgt kādu produkta veidu no bērnu ēdienkartes ir vienkāršs, bet nepārdomāts solis.
“Piemēram, kvalitatīvā cīsiņā ir līdz pat 70% gaļas, un gaļa ir ļoti vajadzīga bērnam augšanas periodā. Mūsu piedāvātie produkti ir kvalitatīvi, tāpēc konkursos nevaram konkurēt ar zemāko cenu. Līdz ar to mūsu produkcijas izglītības iestādēs gandrīz nav. Vajadzētu nevis šķirot un aizliegt atsevišķas produktu grupas, bet nodrošināt kvalitatīvu, sabalansētu un garšīgu uzturu,” sacīja “Rīgas miesnieks” vadītājs. NOZARE.LV
Komentāri