Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Pie galda

Druva
00:00
09.12.2006
74

Kuram gan nav nācies kādreiz apjukt smalkās viesībās vai restorānā pie klāta galda ar pāris veidiem dakšiņu, nazīšu un glāžu. Domāju, ka katrs ir apguvis pamatmanieri rīkoties ar dakšiņu kreisajā un nazīti – labajā rokā. Bet ir taču lietas, kuras zināt nenāk par skādi! * Kad visi ir apsēdušies pie mielasta galda, vispirms katrs paņem auduma salveti un, uz pusēm pārlocījis, izklāj uz ceļiem. * Ūdeni no glāzes var padzerties uzreiz, bet, lai dzertu vīnu, vajag pagaidīt, līdz glāzi pacels namatēvs. Tas, kurš nedzer vīnu, var pacelt glāzi ar ūdeni. * Ja par ēdiena pasniegšanu rūpējas viesmīlis, viņš pasniedz porcijas mielasta dalībniekiem no labās puses; no kreisās puses piedāvā ēdienu, kurus katrs pats ņem no servējamiem traukiem. * Maltīte sākas tikai tad, kad namamāte ir saņēmusi savu porciju un sāk ēst. * Zupu piedāvā no dziļā šķīvja, buljonu – no tasītes ar osiņu. Karstu zupu neiederas pūst, to neuzkrītoši var pamaisīt ar karoti. * Zivis parasti ēd ar zivju nazi un dakšiņu, ar divām dakšiņām vai ar parasto nazi un dakšiņu. * Gaļu nogriež tikai vienam kumosam. Visa gaļa uzreiz gabaliņos nav jāsagriež. Neiederas arī rokā ņemt vistas stilbiņu vai ribiņas. * Desertam paredzētā dakšiņa jāņem kreisajā rokā, karote – labajā. Ar dakšiņu saldo ēdienu uzliek uz karotītes. Atkarībā no ēdiena veida var izmantot vai nu tikai dakšiņu, vai karoti. * Augļus ņem ar rokām no augļu vāzes un uzliek uz sava šķīvja. * Ja dzēriens jābauda remdens, piemēram, sarkanvīns, glāze jāsatver virs kājiņas – tā, lai rokas siltums pāriet uz vīnu. Bet, ja tiek piedāvāts baltvīns vai šampanietis, glāzi tur aiz kājiņas, lai dzēriens saglabātos vēss. * Konjaka glāzei apliek plaukstas, lai sasildītu dzērienu. Maizes šķīvis un sviesta nazis kreisajā pusē. 1. Zupas karote. 2. Zivju nazis un dakšiņa. 3. Pamatēdiena nazis un dakšiņa. 4. Deserta karotīte un dakšiņa (karotīte – labajā, dakšiņa – kreisajā rokā).

Ko pie kā? Buljons – heress. Zivs – baltvīns. Gaļa – sarkanvīns. Sakņu ēdieni – minerālūdens. Siers – sarkanvīns. Deserts – saldais vīns vai šampanietis. Der zināt * Ēšanas starplaikā nazis un dakšiņa tiek nolikti uz šķīvja, dakšiņas zari uz leju. Tad viesmīlis zinās, ka ēšana tiks turpināta. * Kad ēšana pabeigta, dakšiņu un nazi noliek blakus. Dakšiņas zari uz augšu, naža asmens uz dakšiņas pusi. Viesmīlis to uztvers kā zīmi novākt šķīvi.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
32

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
37

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
102

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
95

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
163

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
30
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
26
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
42
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
41
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi