Ceturtdiena, 25. jūlijs
Vārda dienas: Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna, Kristiāns

Pavāri mudina ēst vietējo zemnieku ražoto

Sarmīte Feldmane
23:00
02.09.2019
4
Pavaruasoc

Latvijā tagad darbojas “Slow food” Latvijas šefpavāru alianse. Tajā apvienojušies vairāki pazīstami pavāri.

“Mums pamazām jāatbrīvojas no ievesto produktu ēšanas un skaļāk jārunā par to, kas ir mums pašiem, cik esam bagāti. Ir svarīgi ēst vietējo zemnieku audzēto un tieši katram gadalaikam raksturīgo,” saka Baiba Smilga, Straupes lauku labuma tirdziņa Straupes zirgu pastā šefpavāre un alianses biedre. Bet pazīstamais pavārs Ēriks Dreibants uzsver: “Katrs mēs tā arī sēdētu savā virtuvē un domātu, ka varētu kaut ko kopā darīt. “Slow food Straupe” organizatores mūs saveda kopā, tagad esam apvienojušies aliansē. Mums ir kopīgas intereses. Aizvien vairāk pavāru kļūst par restorānu īpašniekiem un dibinātājiem, viņiem ir svarīgas slow food idejas.”

“Slow food” šefpavāru alianse ir šefpavāru tīkls, kas apvieno kolēģus jau 25 valstīs. Alianses pārstāve Eiropā un Āzijā Anna Kanšijeva pastāsta, ka organizācijā uzņem tikai pavārus, nevis restorānus, kuros viņi strādā. Ja pavārs maina darbavietu, viņš paliek piederīgs aliansei un turpina strādāt, ievērojot slow food principus un ideju.

Anna pirmoreiz bija Straupē, kad atklāja Zemes tirgu. Tas ir vienīgais Baltijā, kas ir starptautiskās asociācijas “Slow Food Inter­nationale Earth Markets” alianses biedrs un ir tiesīgs darboties zem šīs asociācijas logo.

Tas nozīmē, ka produkcija, kas nonāk tirdziņā, ražota atbilstoši slow food (burtiski no angļu val. – lēns ēdiens) filozofijai – tā ir vietēja, sezonāla un kvalitatīva, kas audzēta godprātīgi (godīgi un prātīgi), sau­dzējot dabas daudzveidību un domājot par vides ilgtspējību. Ze­mes tirgus ir atbalsts mazajiem ražotājiem, kuriem pašiem, viņu ģimenes locekļiem vai saimniecības darbiniekiem ir jāpārstāv sevi tirdziņā un jābūt kompetentiem savas produkcijas pārzinātājiem. “ Redzu, kā pieaug to skaits, kuri iesaistās slow food, un arī pavāri ir aizvien vairāk ieinteresēti šajā kustībā. Trijos gados Latvijā ir ļoti daudz izdarīts,” viedokli pauž Anna Kanšijeva un pastāsta, ka pavāru tīkls ikvienam tā biedram dod iespēju apmainīties pieredzē, tikties saietos, rīkot laboratorijas. “Un galvenais – viņi strādā savā zemē, izmanto tur izaudzēto un arī veic izglītojošu darbu gan zemnieku vidū, gan ar patērētājiem,” uzsver alianses pārstāve Eiropā un Āzijā.

Slow food idejas popularizēšanu Latvijā aizsāka pazīstamais pavārs Mārtiņš Rītiņš. Viņš atceras, kā uz Latviju no Itālijas atbrauca Slow food kustības pārstāvji un interesējās par vietējiem un tradicionāliem ēdieniem. “Gatavojām Jāņu sieru. Viņi uzaicināja mani uz saietu “Māte Zeme”. Tas mani iespaidoja, un pirms 13 gadiem radās Slow food tirdziņš Rīgā, Berga bazārā. Sāka tirgoties 12 zemnieki, braukājām uz saimniecībām, skatījāmies, kā kurš saimnieko. Tas bija spēcīgs tirdziņš, bet visam savs laiks,” pastāsta M.Rītiņš un uzsver, ka viņam ir svarīgi , kur audzēti produkti, kas ir ēdienā. “Arī restorānu apmeklētājiem par to jāprasa viesmīlim. Un pavāram jāseko, no kā gatavo. Un daudzi tagad to dara,” uzsver M.Rītiņš un piebilst, ka laukiem jābrauc uz pilsētu, jo tur vairāk cilvēku un būs aizvien vairāk, kuriem būtiski, kur, kas un kā audzēts. “Esmu te izaudzis. Slow food – tas ir dzīvesveids. Tagad, apvienojušies aliansē, oficiāli popularizēsim šo kustību,” saka pavārs Jānis Sproģis no “Jāņogas” Cēsīs .

Baiba Smilga vērtē, ka pievienošanās Slow food ir arī pavāru ziņa zemniekiem par atbalstu, sapratni. “Sākums nebija viegls, tagad aizvien vairāk cilvēku izprot Slow food, un mēs esam atbildīgi, kādu pārtiku piedāvājam. Slow food ir kā alternatīva kustība tam, kas kļuvis par pierasto, bet ideja veļas kā sniega bumba, un to grūti apturēt,” teic Baiba Smilga.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
4

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
25

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
67

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
104

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
60

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
141

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Tautas balss

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
15
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
28
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
14
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
14
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Sludinājumi