Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Mājražošana vēl attīstības stadijā

Druva
23:00
25.09.2007
21

Aizvien pieprasītāks kļūst mājās ražots siers, žāvējumi, kūpinājumi, saimnieču cepti pīrāgi un citi mājās, ne lielos cehos un kombinātos ražoti produkti. Tomēr, lai zemnieki darbotos kā mājražotāji un savu produkciju pārdotu klientiem, ir jāreģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) un jāievēro konkrēti noteikumi un prasības.

Pēc PVD Cēsu pārvaldes datiem rajonā reģistrēti tikai deviņi mājražošanas uzņēmumi: divi piena mājražotāji – Nītaures pagasta z/s “Lušēni” un Raiskuma pagasta z/s “Grantskalni”, trīs gaļas mājražotāji – Amatas pagasta z/s “Lejas Kaļļi”, Vaives pagasta z/s “Liepas” un Veselavas pagasta z/s “Alejas”, viens zivju apstrādes uzņēmums mājas apstākļos – Liepas pagasta z/s „Sillakas”, kā arī trīs augu izcelsmes mājražotāji – Ivetas Gulbes uzņēmums Līgatnes pagastā, Mārsnēnu pagasta z/s “Kalna Rēķi” un Raunas pagasta z/s “Jaun – Ieviņas”. Vēl reģistrēti arī 70 uzņēmumi, kas mājas apstākļos veic medus iepakošanu.

Prasības izpildīt ir iespējams

Lai gan reģistrēto piena, gaļas un augu izcelsmes mājražotāju skaits nav liels, tomēr zemnieki atzīst, ka kļūt par mājražotāju ir iespējams, turklāt esošās prasības, lai gan augstas, tomēr ir nepieciešamas.

“Lejas Kaļļu” īpašnieks Viesturs Skujiņš kā mājražotājs strādā gadu un gatavo desas, kūpinājumus un žāvējumus, ko pārdod Cēsu tirgū. V. Skujiņš atzīst, ka izpildīt prasības ir iespējams, tomēr tam nepieciešams liels finansiālais ieguldījums, lai, piemēram, radītu atbilstošas telpas, turklāt tās tehniski aprīkotu.

Kā sistēmas problēmu V. Skujiņš saskata to, ka ir ražošanas procesa prasības, taču daudz mazāka uzmanība tiek pievērsta tam, kas ir produkta sastāvā: “Mājražotājs produktā neliek nekvalitatīvas izejvielas, tur ir tīra manta, bet cena līdz ar to ir augstāka nekā, piemēram, kādā kombinātā ražotajai produkcijai. Taču cilvēkiem ir zema pirktspēja.

Domāju, ka ar laiku mājražošana attīstīsies, būs šādu produktu piedāvājums, jo liela daļa masveidā ražoto pārtikas preču ir ar ķīmiju. Pieprasījums mājražojumiem ir, taču, lai tas būtu, visam jābūt pirmšķirīgam. Ja sākotnēji iztirgoju 20 žāvētās vistas nedēļā, tad tagad jau apmēram simts,” V. Skujiņš saka un atzīst, ka būtu iespējams saražot vēl vairāk, taču to kavē tirdzniecības ierobežojumi.

I. Gulbe cep pankūkas un kā mājražotāja strādā otro gadu. Viņa stāsta, ka būtisku atbalstu guvusi no PVD pārtikas inspektoriem: “Vispirms devos uz dienestu un pavaicāju, vai ir vērts uzsākt iecerēto. Viņi mani iedrošināja, palīdzēja ar informāciju, kā arī izskaidroja noteikumus. Prasības jau ir ne tikai tādēļ, ka tām jābūt, bet arī, lai pašam mājražotājam būtu vieglāk strādāt. Piemēram, ja virsmas patiešām ir ērti kopjamas, tad darboties patiesi ir vieglāk.”

Iegūt tiesības darboties kā mājražotājam par iespējamu un nebūt ne ļoti sarežģītu procesu uzskata arī “Sillaku” pārvaldnieks Renads Hofmanis. “Sillakās” kūpina zivju dīķos izaudzētās foreles, turklāt uz vietas tā arī pārdod.

Savukārt z/s “Jaun – Ieviņas” saimnieks Uldis Rudzītis, kurš kā mājražotājs kopš pavasara nodarbojas ar cidoniju, kaltētu ābolu, arī cidoniju sīrupa ražošanu, uzskata, ka, ja zemnieks ko vēlas ražot, tad ir arī jāsakārto reģistrēšanās jautājumi. U. Rudzītis uzsver, ka prasības ir augstas, bet tām tādām jābūt, lai nodrošinātu produkcijas kvalitāti. Kas jāievēro, lai kļūtu par mājražotāju?

PVD Cēsu pārvaldes valsts pārtikas inspektore Modrīte Zieda-Ziediņa stāsta, ka mājražotājiem, atšķirībā no citiem ražotājiem, ir tirgus ierobežojumi. Tie saražoto produkciju var pārdot tikai tieši patērētājam – tirgos, gadatirgos un izbraukuma tirdzniecībā. M.Zieda-Ziediņa skaidro, ka mājražošanas produkciju, izņemot medu, nevar izplatīt mazumtirdzniecības tīklā un pārstrādes uzņēmumiem.

Inspektore atzīst, ka mājražošanas uzsākšana nav sarežģīta, un tai nav šķēršļu, tomēr ir jāievēro noteikumi: “Ja cilvēks vēlas veidot mājražošanas uzņēmumu, viņam jāreģistrējas PVD, jābūt iekārtotai telpai un zināmai tehnoloģijai, kā produkts tiks ražots. Tātad jābūt skaidrai idejai. Pēc uzņēmuma reģistrācijas PVD, inspektors veiks apsekošanu, kuras laikā konstatētās neatbilstības ražotājam būs jānovērš noteiktā termiņā. To iespējams izdarīt pakāpeniski, materiālo iespēju robežās, nodrošinot produkcijas nekaitīgumu. Uzsākot ražošanu, būtu jāzina arī izejvielas kvalitāte, jo tai jāatbilst nekaitīguma kritērijiem un kvalitātes rādītājiem.

Daudzi strādā ar senču metodēm, tomēr tehnoloģijai jābūt aprakstītai. Šī informācija ir konfidenciāla un atklājama tikai pārtikas inspektoram, kuram receptūru nav tiesības izpaust.

Pirmais būtisks kritērijs mājražošanas uzņēmumā – telpām, kurās notiks ražošana, kā arī virsmām un materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku, jābūt viegli kopjamām, atbilstošām higiēnas prasībām, jābūt iespējai ražot nekaitīgu produktu. Prasības ietekmē arī tas, ar kādu produktu grupu mājražotājs strādā. Ja produkts ir dzīvnieku izcelsmes, tad kritēriji ir stingrāki, turklāt jābūt iespējai virsmas dezinficēt.

Otrkārt, ūdens kvalitātes rādītājiem jābūt atbilstošiem Ministru kabineta noteikumiem “Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība”, kas ir spēkā no 2002. gada. Tas ir būtiski, jo no ūdens var rasties piesārņojums, kas ietekmē produkta nekaitīgumu un kvalitāti.

Treškārt, dzīvnieku izcelsmes produktiem ir jānodrošina aukstuma ķēde – atbilstoša produkta apstrādes, uzglabāšanas un izplatīšanas temperatūra. Ražotājs pats var reglamentēt gatavā produkta uzglabāšanas temperatūru, bet tas jāapstiprina laboratoriski, kā arī jānosaka produkta derīguma termiņš.

Ceturtkārt, ražotājam ir jānodrošina produkta marķējums atbilstoši pastāvošās likumdošanai prasībām, kurā norādīts derīguma termiņš, kā arī tas, kādā temperatūras režīmā produkts uzglabājams.

Piektkārt, ir nepieciešams nodrošināt izsekojamību no izejvielas līdz gatavajam produktam, lai nepieciešamības gadījumā, ja kāda no saražotās produkcijas partijām būtu jāatgriež no izplatīšanas tīkla, būtu iespējams noskaidrot tā izejvielas izcelsmi un aprites posmu, kurā produkts tika sabojāts vai piesārņots. Piemēram, kūpinātas gaļas ražotājam sava izaudzētā cūka jānokauj atzītā kautuvē, kurā tiek veikta liemeņa veterinārā ekspertīze, tā nodrošinot nekaitīgu izejvielu tālākai produkta ražošanai.

Lielākoties mājražotāji produkcijas ražošanā nelieto pārtikas piedevas bet tas nav aizliegts. Ja piedevas tiek izmantotas, ražotājam ir saistoši noteikumi par pārtikas piedevu lietošanu. Drīkst lietot tikai nozarē reglamentētās piedevas un tikai noteiktajā daudzumā.

Cilvēkiem nevajadzētu baidīties uzsākt mājražošanu un vērsties PVD Cēsu pārvaldē pēc konsultācijas. Ja ir kādi jautājumi, var zvanīt pārtikas inspektoriem pa telefonu 4127725 un tiks sniegta nepieciešamā informācija.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
49

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
39

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
118

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
104

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
166

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
28
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi