Maize no oktobra kļūs dārgāka, paaugstināsies miltu un arī rudzu iepirkuma cenas. Par maizes tirgu, cenām, tās cepšanu un maiznieka darbu interesenti varēja uzzināt Latvijas Jauno zemnieku kluba organizētajā Maizes dienā, kas notika Raunas pagastā, “Raunas maizes” ceptuvē.
Aktuālākais jautājums bija maizes cenu pieaugums. To, ka maize kļūs dārgāka, apstiprināja arī “Raunas maizes” īpašnieks Edmunds Vainovskis. Nesen uzņēmējs saņēmis paziņojumu no “Jelgavas dzirnavnieka” par to, ka no 1. oktobra miltu cena celsies par 40 procentiem, jo rudzu graudu iepirkuma cena cēlusies par 70 procentiem salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Tādēļ arī maizes cena palielināšoties no sešiem līdz astoņiem santīmiem par klaipu.
Tomēr E. Vainovskis uzskata, ka maizes biznesam nākotne ir un būs, turklāt pircēji aizvien vairāk novērtēs ekoloģiski tīru pārtikas produktu nozīmi: “Cilvēkiem patīk mesties no viena grāvja otrā. Tagad ir lielveikalu bums, kas citur pasaulē jau noplacis. Tur cilvēki ir sapratuši, ka labie, veselīgie produkti ir ražotājam, mazajiem ģimenes uzņēmumiem, ne lielveikalā. Arī mums ar laiku nostabilizēsies pircēju loks, kuriem ir svarīgi, ko viņi ēd. Būtiski kļūs arī tas, lai ražotājs būtu personīgi pazīstams, jo tas ir zināma veida kvalitātes garants.”
E. Vainovskis Maizes dienas apmeklētājiem pastāstīja, ka uzņēmums darbojas jau 14 gadus, cep gan rupjmaizi un saldskābmaizi, gan arī baltmaizi. Jauniešiem interesanti bija uzzināt, ka klaipiņa tapšanai nepieciešamas 24 stundas, turklāt maize tiek cepta tāpat, kā to darīja pirms vairākiem gadu desmitiem: “Nekas jauns nav izdomāts, un nekas arī nav labāks par veco, īsto recepti.” Maizes dienas dalībnieki uzzināja, no kādiem miltiem tiek cepta maize, bija iespēja pazīt dažādas labības graudus, piedalīties tematiskās spēlēs, kā arī demonstrēt mājās pagatavotos produktus no maizes.
Pasākuma dalībnieki vērtē, ka šādas informatīvas un izglītojošas aktivitātes ir ļoti vērtīgas, jo jauniešiem un citiem interesentiem bija iespēja iepazīt uzņēmējdarbību piena lopkopībā, biškopībā un maizes cepšanā.
Vecpiebalgas vidusskolas skolotāja Vija Jansone atzīst, ka šī skolēniem bija arī iespēja ielūkoties potenciālajās nākotnes profesijās, pašiem radoši darboties, izdomāt produktus un izprast veselīga uztura nozīmi: “Viņi daudz uzzināja par bioloģisko lauksaimniecību un ekoloģisko produktu. Tiekoties ar lauku uzņēmējiem, skolēni varēja izzināt arī problēmas un ikdienas darba specifiku.”
Arī Vecpiebalgas vidusskolas komandas meitenes Madara Virsniece, Madara Mūrniece, Madara Radziņa un Anna Muižniece piekrīt skolotājai un atzīst, ka uzzinājušas daudz jauna un interesanta. Turklāt, gatavojoties Maizes dienai un domājot, kādus produktus pagatavot no maizes, meitenēm bijusi arī iespēja pašām cept maizi.
E. Vainovskis uzskata, ka šādas informatīvās dienas ir būtiskas, jo: “Īpaši jau pilsētas jaunatnei sāk aizmirsties, kā top maize, un daudziem pat šķiet, ka tā vienkārši izaug veikalu plauktos. Šādas aktivitātes ir audzinošas un izglītojošas.”
Karjeras dienu projekta koordinators Uģis Točs vērtē, ka piena, medus un maizes dienas ir izdevušās: “Daudzi bērni, iespējams, atklāja savus talantus, piemēram, ka spēj cept maizīti. Tas nozīmē, ka nākotnē viņi varētu izvēlēties arī maiznieka profesiju.” U. Točs pieļauj, ka arī nākamvasar projekts turpināsies, jo aktivitāšu mērķis ir, lai skolēni apzinās iespējas laukos un tā vietā, lai aizbrauku strādāt uz ārzemēm, paliktu lauku saimniecībās.
Maizes diena bija viena no aktivitātēm karjeras dienās „Piens. Medus. Maize”, kuru noslēguma pasākums norisināsies jau rīt Jelgavā. Maizes dienā piedalījās un arī uz svētkiem Jelgavā dosies skolēnu komandas no Vecpiebalgas un Jaunpiebalgas vidusskolas, kā arī Inešu pamatskolas.
Komentāri