Pirmdiena, 10. novembris
Vārda dienas: Mārtiņš, Mārcis, Markuss, Marks

Lazanja – kārdinoši…

Druva
00:00
19.01.2008
7

Jāteic, ka arī ēdiena nosaukums jau diezgan daudz pasaka par to. Es te nerunāju par tādiem dažkārt grūti izprotamiem savirknējumiem, ko piedāvā elites klases restorāni, bet par vispārzināmām lietām. Lūk, nosaukums – lazanja, ir tajā kaut kas vilinošs, pat varētu teikt, aristokrātisks.

Lazanja (lasagna) ir viens no populārākajiem itāļu virtuves ēdieniem. Pēc būtības tas ir kārtains pīrāgs ar pikantu siera pildījumu, kuram parasti pievieno gaļu, zivis, sēnes, dārzeņus, tā teikt, katrs pēc saviem ieskatiem, uzskatiem un apetītes.

Protams, kāds var teikt – tā pati maltā gaļa ar makaroniem vien ir. Ja runājam filozofiskos jēdzienos – jā, var tā teikt, bet būtībā tas ir daudz bagātīgāk, un garšas buķete ir pavisam cita. No pildījuma atkarīgs, vai lazanja ir sātīga, trekna vai ne tik trekna un sātīga.

Latvijā mājās pastu jeb makaronus taisa retais, tāpēc parasti iztiekam ar veikalā pirktajām lazanjas plāksnēm. Tās ir dažādas, dažas pirms kārtošanas traukā jāvāra, citas ir jau gatavas lietošanai, bet es arī šīs gatavās plāksnes uz pavisam neilgu brīdi tomēr iemērcu vārošā ūdeni, tad tās vieglāk sakārtot traukā, jo ir elastīgākas.

Kā jau teikts, katrs var pildīt starp lazanjas plāksnēm, ko vēlas, es šoreiz par maltās gaļas pildījumu. Ņemam malto gaļu, olīveļļā apbrūninām, pievienojot klāt sagrieztus sīpolus, smalcinātus tomātus savā sulā, sāli, garšvielas, var nedaudz sausā sarkanvīna, visu pasutinām, lai izgaro alkohols un garšas sajaucas.

Tikmēr pagatavojam vēl vienu svarīgu lazanjas sastāvdaļu – bešamel mērci. Ņemam 30 gramus sviesta, divas ēdamkarotes kviešu miltu, puslitru piena, šķipsniņu sāls. Sviestu izkausējam pannā, apcepam tajā miltus, pievienojam sāli, pielejam vārošu pienu un maisām, kamēr izveidojas pabieza mērce.

Tad seko svarīgākais darbs – lazanjas veidošana. Kantainu karstumizturīgu formu iesmērējam ar eļļu. Apakšā ielejam plānu kārtu bešamel mērces. Virsū liekam kārtu ar lazanjas plāksnēm. Uz tām liekam kārtu maltās gaļas, tai virsū plānu kārtu bešamel mērces, pārkaisām ar rīvētu sieru, vislabāk derētu parmezānas, bet var arī kādu citu cieto sieru. Virsū liekam lazanjas plāksnes, un tā kādas četras, piecas kārtas, katru nākamo kārtu nedaudz piespiežot, lai starpā nebūtu daudz gaisa. Virsējai kārtai uzliekam bešamel mērci un liekam cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Cepam 20 – 30 minūtes, pārbaudot gatavību ar dakšiņu vai zobu bakstāmo, lai saprastu, ka lazanjas plāksnes pietiekami mīkstas. Tad vēl pārkaisām ar sarīvētu sieru, ļaujam tam nedaudz pakust, ņemam ārā, griežam gabalos un ceļam galdā!

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Dzērbenē "atdzīvināts" brūkošais muižas stallis

00:00
10.11.2025
34

Izdekorē, un cits skats Vairākus gadus par graustiem pie Dzērbenes nav runāts, pirms tam bija dažādas ieceres, bet  īstenošanai nebija naudas. Kādreizējais Dzērbenes muižas stallis un klēts brūk, taču mūra ēkas ar arkādi galvenās fasādes centrā nevar nepamanīt, tās piesaista tūristus, bet dzērbeniešus satrauc celtņu izskats. Apspriežoties Cēsu novada Vecpiebalgas apvienības pārvaldes vadītājai Leldei Burdajai, […]

Tirgojis nelegāli ievestas cigaretes

00:00
09.11.2025
54

Cēsu tirgū nesen pieķerts vīrietis, kas tirgoja Latvijā nelikumīgi ievestas cigaretes, “Druvai” pavēstīja Valsts policija (VP). Tiesa, kriminālprocess par nelikumīgu tabakas izstrādājumu realizāciju sākts jau septembrī, pēcāk ievākta informācija, situ­ācija novērota, bet 21.oktobrī izdevies pieķert šo vīrieti darbībā, paskaidroja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Vidzemes reģiona pārvaldes jautājumos Zane Vaskāne.Aizturētais dzimis 1961.gadā, tātad ir […]

Piedāvā nobaudīt rudens garšas

00:00
08.11.2025
93

Deviņi Cēsu novada restorāni visu šo nedēļu aicina rudens garšu piedzīvojumā. Novada rudens Restorānu nedēļa 2025 veltīta patiesām garšām, vietējiem stāstiem un sadarbībām, kas iedvesmo. Restorāna “Kest” šefpavārs Māris Jansons “Druvai” atzīt, ka šī nedēļa uz restorānu atved nedaudz atšķirīgus klientus, tos, kas ikdienā nav bieži restorānu apmeklētāji. “Redzams, ka cilvēki ir sajūsmā par šo […]

Kapsētā atklājas likteņi un vēsture

00:00
07.11.2025
146

Latvijā drēgns, vakaros tumsa iezogas aizvien agrāk. Ir veļu laiks, kad klusināti atmiņās atceramies tuvos, pazīstamos, zināmos, kuri mums atstājuši savas dzīves devumu. Cik daudz vai maz zinām par iepriekšējām cēsnieku paaudzēm, kādi stāsti dzirdēti par Mūžības dārziem Cēsīs, kas lasāms, pašķirstot vecas avīzes un žurnālus, atbildes meklēt rosināja Cēsu Centrālās bibliotēkas darbinieku rīkotais “Literāro […]

Ar atkarībām cīņu uzsākušie kopīga piedzīvojuma gaidās

00:00
06.11.2025
118

Drēgnajā aizvadītās sestdienas rītā Cēsīs, Vienības laukumā, it pozitīvā gaisotnē vārdus pārmija neliela ļaužu kompānija. Tie bija projekta “Dzīvo ar sparu, ne ar ieradumu” dalībnieki, kuri gatavojās savam pirmajam kopīgajam pārgājienam, šoreiz – Cēsīs. Lai gan plānotais dalībnieku skaits ar dažādām atkarībām nomāktajiem bijis vairāk par desmit,    šoreiz bija atnākuši tikai daži, toties ļoti […]

Dārziņa mūzika nebeidz skanēt

00:00
05.11.2025
102

Divas dienas pirms komponista, novadnieka Emīla Dārziņa 150.jubilejas, sestdien, 1.novembrī,    Cēsīs izskanēja viņam veltīts muzikāls sveiciens. To kopā ar pieciem vīru koriem, trim jauktajiem koriem, akadēmisko orķestri    “B-Sharp” un solisti Paulu Mihai­lovu sarūpēja koncerta “Dzies­ma, kas neatstāj” mākslinieciskā vadītāja Marika Slotina-Brante. “Pirms desmit gadiem komponista jubilejā saaicināju korus no Vidzemes un Rīgas, koncertā […]

Tautas balss

Soliņu trūkums kā gadu desmitu tradīcija

08:20
10.11.2025
8
Cēsniece raksta:

“Gadiem runā, ka Cēsīs ir pārāk maz soliņu, bet pašvaldība izliekas nedzirdam. Man diezgan bieži ir jāiet uz klīniku, esmu krietnos gados, bet eju kājām, jo nav pārāk tālu. Tomēr atsēsties pa laikam vajag. Ejot pa Glūdas ielu, līdz Lenču ielai nav neviena soliņa. Pie jauniešu centra autobusu pieturas ir metāla sēdekļi, bet tie tomēr […]

Kas aizstāvēs stirnu?

08:19
09.11.2025
15
Lasītāja raksta:

“Aizvien nerimst satraukums par Bauskas novadā nošautajiem suņiem. Protams, jāizpēta, vai situācija tiešām bija tāda, ka dzīvnieki jālikvidē. Tomēr jocīgi, ka neviens nerunā par saplosīto stirnu, kas bija redzama fotogrāfijās. Vai šo dzīvnieku aizsardzība nerūp nevienam?” pārdomās dalījās lasītāja.

Nav jāpārmet, bet jāpalīdz

08:16
09.11.2025
15
Iedzīvotāja raksta:

“Izlasīju “Druvā” par sirmgalvi, kura Taurenē baro ap trīsdesmit kaķu. Uzskatu, ka nedrīkst kundzei to pārmest un teikt, ka tagad viņai pašai ar visiem dzīvniekiem jātiek galā. Saprotams taču, ja pie tevis atnāk bezpalīdzīgs dzīvnieks, tu viņu pabarosi. Es arī esmu sastapusies ar līdzīgām situācijām. Ik pa laikam man pieklīdis kāds kaķis, domājams, no kaimiņu […]

Kaķis izglābj kaķi

08:18
08.11.2025
32
Seniore raksta:

“Dalīšos neparastā piedzīvojumā. Dēla ģimene dzīvo Cēsīs, daudzdzīvokļu mājā. Viņiem ir kaķene. No rīta izlaiž pastaigā, vakarā, kad nāk mājās no darba, kaķene ir klāt. Bet vienu vakaru minkas nav. Sauc, meklē, bet tā nerādās. Tāpat nākamajā dienā. Kad klāt brīvdienas, dodas kaķi apkaimē meklēt, bet sasaukt neizdodas. Mājās pie ārdurvīm pretī ņaudot nāk kaimiņa […]

Gājēju pāreja var būt bīstama

08:15
08.11.2025
39
Cēsniece G. raksta:

“Cēsīs, Valmieras ielā, gājēju pāreja netālu no “Maxima” un iepretī stadionam ir apgaismota, taču autovadītājam ļoti grūti saprast, vai aiz gaismu atstarojošiem stabiņiem uz pārejas jau stāv cilvēks, kurš tūlīt šķērsos ielu. Šajā vietā, manuprāt, vajadzēt kaut ko mainīt, pieaicināt satiksmes drošības ekspertu, lai izvērtē situāciju. Agrāk, kad vēl nebija aizliegts kreisais pagrieziens, iebraucot lielveikala […]

Sludinājumi