Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Anna, Ance, Annija

Lazanja – kārdinoši…

Druva
00:00
19.01.2008
13
200801182340272028

Jāteic, ka arī ēdiena nosaukums jau diezgan daudz pasaka par to. Es te nerunāju par tādiem dažkārt grūti izprotamiem savirknējumiem, ko piedāvā elites klases restorāni, bet par vispārzināmām lietām. Lūk, nosaukums – lazanja, ir tajā kaut kas vilinošs, pat varētu teikt, aristokrātisks.

Lazanja (lasagna) ir viens no populārākajiem itāļu virtuves ēdieniem. Pēc būtības tas ir kārtains pīrāgs ar pikantu siera pildījumu, kuram parasti pievieno gaļu, zivis, sēnes, dārzeņus, tā teikt, katrs pēc saviem ieskatiem, uzskatiem un apetītes.

Protams, kāds var teikt – tā pati maltā gaļa ar makaroniem vien ir. Ja runājam filozofiskos jēdzienos – jā, var tā teikt, bet būtībā tas ir daudz bagātīgāk, un garšas buķete ir pavisam cita. No pildījuma atkarīgs, vai lazanja ir sātīga, trekna vai ne tik trekna un sātīga.

Latvijā mājās pastu jeb makaronus taisa retais, tāpēc parasti iztiekam ar veikalā pirktajām lazanjas plāksnēm. Tās ir dažādas, dažas pirms kārtošanas traukā jāvāra, citas ir jau gatavas lietošanai, bet es arī šīs gatavās plāksnes uz pavisam neilgu brīdi tomēr iemērcu vārošā ūdeni, tad tās vieglāk sakārtot traukā, jo ir elastīgākas.

Kā jau teikts, katrs var pildīt starp lazanjas plāksnēm, ko vēlas, es šoreiz par maltās gaļas pildījumu. Ņemam malto gaļu, olīveļļā apbrūninām, pievienojot klāt sagrieztus sīpolus, smalcinātus tomātus savā sulā, sāli, garšvielas, var nedaudz sausā sarkanvīna, visu pasutinām, lai izgaro alkohols un garšas sajaucas.

Tikmēr pagatavojam vēl vienu svarīgu lazanjas sastāvdaļu – bešamel mērci. Ņemam 30 gramus sviesta, divas ēdamkarotes kviešu miltu, puslitru piena, šķipsniņu sāls. Sviestu izkausējam pannā, apcepam tajā miltus, pievienojam sāli, pielejam vārošu pienu un maisām, kamēr izveidojas pabieza mērce.

Tad seko svarīgākais darbs – lazanjas veidošana. Kantainu karstumizturīgu formu iesmērējam ar eļļu. Apakšā ielejam plānu kārtu bešamel mērces. Virsū liekam kārtu ar lazanjas plāksnēm. Uz tām liekam kārtu maltās gaļas, tai virsū plānu kārtu bešamel mērces, pārkaisām ar rīvētu sieru, vislabāk derētu parmezānas, bet var arī kādu citu cieto sieru. Virsū liekam lazanjas plāksnes, un tā kādas četras, piecas kārtas, katru nākamo kārtu nedaudz piespiežot, lai starpā nebūtu daudz gaisa. Virsējai kārtai uzliekam bešamel mērci un liekam cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Cepam 20 – 30 minūtes, pārbaudot gatavību ar dakšiņu vai zobu bakstāmo, lai saprastu, ka lazanjas plāksnes pietiekami mīkstas. Tad vēl pārkaisām ar sarīvētu sieru, ļaujam tam nedaudz pakust, ņemam ārā, griežam gabalos un ceļam galdā!

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
22

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
229

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
59

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
34

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
83

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
121

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
64
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
27
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
21
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
32
1
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi