Latvijas garšīgāko medu bites ienes Vecpiebalgas un Amatas novadā, liecina gadskārtējā konkursa “Garšīgākais medus” rezultāti, informēja Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica.
“Šogad biškopju saieta laikā Abragciemā notika gadskārtējais konkurss “Garšīgākais Latvijas medus 2011″, kurā piedalījās 132 biškopji. Konkursā 1.vietu ieguva biškope Aiga Ķenģe no Amatas novada, 2.vietu – Vija Tetere no Vecpiebalgas novada un 3.vietu – Laima Skrabe no Vecpiebalgas novada. Uzvarētājus jau sveicām saieta laikā, bet balvas – medaļas un diplomi tiks pasniegtas nedaudz vēlāk, septembrī, kad Rīgā notiks starptautiskā pārtikas izstāde,” sacīja Bartuševica.
Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tiek noteikta medus konsistence un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tiek veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot mitrumu, brīvās skābes, cukurus un citus rādītājus, kā arī tiek veiktas ziedputekšņu analīzes, lai pārliecinātos, vai medus patiešām ir Latvijas izcelsmes.
Pērn par Latvijas garšīgāko medu atzīta Saldus rajona biškopja Jāņa Vainovska produkcija.
Latvijas Biškopības biedrība apvieno vairāk nekā 1830 biedrus, kas nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu, kā arī pārstāv citas lauksaimniecības nozares. Atkarībā no laika apstākļiem gadā Latvijā tiek ievākts 700-2000 tonnas medus, par ko rūpējas aptuveni 3000 biškopju.
Kā ziņots, kārtējā starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde “Riga Food” notiks no 7.septembra līdz 10.septembrim starptautiskajā izstāžu centrā “Ķīpsala”.
NOZARE.LV
Komentāri