
Raunēnietes Vairas Rudzītes dārzā šoruden novākta varena kabaču raža. Mājas veranda piekrauta ar zaļiem, dzelteniem un oranžiem dārzeņiem.
“Sešas ķerras atvedām no dārza. Un cik jau līdz tam netika apēsti, salikti salātos! Arī vistām patīk knābāt,” smej saimniece. Verandā lieli un mazi gozējas ap 150 kabaču.
Dobe nebūt nebijusi lielāka kā citus gadus, arī īpaša vērība kabačiem nav veltīta. “Laikam jau patika vasara – silta, arī lietus pietika. Kabači sulīgi, garšīgi,” spriež Vaira un stāsta, ka dārza stādīšanas laikā pati apslimusi, kabačus sējis dēls. Viņa piebilst, ka varbūt sējējam bijusi laimīga roka. “Tagad tikai jādomā, kā izmantot, ilgi saglabāt jau nevar,” saka raunēniete un pastāsta, ka aizbraukusi arī Raunā uz gadatirgu, bet tikai viens pircējs ieinteresējies par kabačiem. Mājinieki iecienījuši kabačus ar cidonijām. Saldi un gardi. Burkā apmēram trešdaļu ieber sagrieztas cidonijas, pārējo piepilda ar sagrieztiem kabačiem, uzlej cukura sīrupu. Klāt pieliek kādu krustnagliņu. Iznāk īsts gardums, pat nepateikt, ka tie ir kabači. “Pagājušoruden pusistaba bija pilna ar ķirbjiem. Šogad ķirbji pārāk lieli nav saauguši, daudzi ātri bojājas. Kabači gan stingri,” stāsta saimniece. Viņa atzīst, ka nekāda noslēpuma, lai izaudzētu lielu ražu, nav. Ja apstākļi augam patīk, tad tas aug. Un katra vasara ir citāda. “Arī viss pārējais labi izaudzis. Kartupeļi gan ļoti bojājas,” saka Vaira un piebilst, ka šis rudens paliks atmiņā ar kabaču pilno verandu. Sarmīte Feldmane
Komentāri