Sestdiena, 13. decembris
Vārda dienas: Lūcija, Veldze

Francijas garšu buķete Priekuļos

Druva
23:00
01.06.2007
13

Viesnīcas “Tigra” restorānā “Café Eifrata” šajā nedēļā strādā divi Parīzes “Gregoire Ferrandi” skolas studenti, apmeklētājiem piedāvājot nobaudīt īstu franču virtuvi.

Maija pēdējā nedēļā festivāla „Francijas pavasaris” laikā Latvijā norisinājās Francijas gastronomijas festivāls, un Latvijas viesnīcu un restorānu asociācija arī “Cafe Eifrata” piedāvāja uzņemt divus franču pavārus. Deivids Piko un Tomass Gais ir “Gregoire Ferrandi”, vienas no prestižākajām pavāru augstskolām pasaulē, pēdējā kursa studenti, un darbs Latvijā viņiem ir savā ziņā eksāmens.

Visu nedēļu abi francūži strādāja kopā ar “Cafe Eifrata” pavāriem, lai apmainītos ar zināšanām, gūtu jaunu pieredzi. Ieguvējas ir abas puses, iepazīstoties ar abu valstu virtuves tradīcijām un noslēpumiem. Visu nedēļu restorāna viesiem piedāvāti ēdieni, kas gatavoti gan no Francijā tradicionālajiem, gan arī no Latvijas zemnieku sarūpētiem produktiem, ņemot vērā Francijas virtuves receptes un pieredzi. Ēdienkartē iekļauti gan restorāna šefpavāra Jāņa Sproģa pēc franču receptēm gatavoti ēdieni, gan tādi, kuru receptes izstrādājuši viesi no Francijas. Piemēram, cepta zobenzivs ar violeto kartupeļu biezeni, sojas mērci ar citronmētru un rožu ogām.

“Šis mūsu restorānam ir neatsverams ieguvums. Ferrandi augstskolas studentu izstrādātās receptes Francijā tiek pirktas par naudu, mēs tās saņēmām kā dāvanu,” stāsta viesnīcas mārketinga speciāliste Andra Magone.

T.Gais atzina, ka ir patīkami pārsteigts par latviešu vēlmi iepazīt franču ēdienkarti, kurā uzsvars likts uz garšu niansēm. “Prieks redzēt arī latviešu pavāru vēlmi uzzināt kaut ko jaunu, varbūt nedaudz netradicionālu, jo pasaulē ēdienu gatavošana kļūst arvien specifiskāka. Piemēram, populāra kļūst biomolekulārā tehnoloģija, kurā ēdienu pagatavošanai izmanto pavisam modernas tehnoloģijas, bet visam pamatā ir augsta produktu kvalitāte. Pat ja gadīsies slikts šefpavārs, ar labu izejvielu gala rezultāts būs labs.”

Franču topošie pavāri gandarīti par latviešu virtuvi, kurā izmanto arī netradicionālas idejas. A.Magone informēja, ka franču viesiem sagādāta iespēja nobaudīt gan žāvētu bebra gaļu, gan svaigu foreli. Franču studenti atzina, ka šīs ir tās lietas, ko viņi labprāt iekļautu Francijas restorānu ēdienkartē. Abi bija apmierināti ar norīkojumu strādāt Priekuļos.

“Braucām šurp, neko nezinādami par Latviju, tās cilvēkiem un virtuvi. Redzētais mūs patīkami pārsteidza, jo te dzīvo simpātiski un atsaucīgi cilvēki. Esam priecīgi, ka mūs norīkoja šurp, jo te ir pavisam cita dzīve nekā Rīgā,” teica D.Piko, piebilzdams, ka Latvijā ir daudz brīnišķīgu meiteņu.

“Cafe Eifrata” šefpavārs Jānis Sproģis, kurš arī šajā nedēļā piedāvāja vairākas franču receptes, atzina, ka vizīte ir abpusēji izdevīga: “Mums bija iespēja izzināt franču virtuves smalkums. Viņi ēdiena gatavošanu uztver ļoti nopietni, darot to nesteidzoties, ar īpašu izdomu un mīlestību. Mūsu klienti

vēl nav pieraduši, ka viņiem otrais ēdiens būtu jāgaida 40-50 minūtes. Francijā labos restorānos tas ir pierasti, un šīs skolas, kas ir viena no prestižākajām pasaulē, absolventi tiek sagatavoti darbam labākajos restorānos.”

Viesnīcas “Tigra” restorānā franču pavāri strādās vēl šodien, bet rīt Rīgā pie Kongresu nama notiks

gastronomijas festivāls, kurā ikvienam būs iespēja nobaudīt Francijas virtuves gardumus.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
24

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
112

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
43
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
137

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Ceļ pirmo zemas īres maksas daudzdzīvokļu māju Cēsīs

00:00
09.12.2025
356

Iemūrēta laika kapsula un nosvinēti spāru svētki pirmajai zemas īres maksas daudzdzīvokļu mājai Cēsīs, kas ir Lāču ielā 9. Būvdarbus plānots pabeigt pirms termiņa, jau nākamā gada maija beigās. Energoefektīvajā daudzdzīvokļu namā būs pieejami 56 dzīvokļi, kuros ievākties varēs sākt vasaras beigās. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozen­bergs pirms kapsulas iemūrēšanas uzsvēra, ka šī ir […]

Grāmatu nams svin 20 gadu jubileju

00:00
08.12.2025
85

Vēsturiskajā namā Cēsīs pašā Rīgas ielas sākumā nemainīgi ir rosība – neatkarīgi, vai tā ir darba diena vai sestdiena, bet vienmēr ir lasītāji, kuri vēlas uzzināt par jaunākajiem izdevumiem un tos arī iegādājas. 3. decembrī izdevniecības “Zvaigzne ABC” grāmatu nams sirsnīgā noskaņā ar sveicieniem, laba vēlējumiem un dziesmām ģitāras pavadījumā atzīmēja 20 gadu jubileju. Grāmatnīcas vadītāju […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
6
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
8
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
34
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
37
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
35
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi