
Priekuļu novadā, Veselavas pagasta Bērzkrogā pie šosejas pretī degvielas uzpildes stacijai notiek rosība. Tur uzņēmējs Juris Ķirsis nopircis ēkas, kuras plāno pārtaisīt par veikalu, bistro un nelielu viesnīcu tālbraucējiem. Viesnīcas atvēršana, iespējams, jau pavasarī, iecerēta arī Vecpiebalgā līdzās kafejnīcai “Ūdensroze”. Uzņēmējs spriež, ja veiksmīgi darbojas viņam jau gadu piederošā kafejnīca un arī pirms diviem gadiem atvērtais veikals “Mežroze” Vecpiebalgā, tad lauku reģionos ir vērts attīstīt uzņēmējdarbību. Tiesa, ar nosacījumu, ka kafejnīca, viesnīca vai veikals ir tuvu pie galvenajiem autoceļiem. “Protams, ir negatīvie momenti, ja attīsta biznesu laukos – piemēram, ekonomiski depresīvā situācija, kas laukus skārusi īpaši, palikuši tikai cilvēki ar niecīgiem ienākumiem. Ik mēnesi jūtam algu un pensiju dienas, kad klientu plūsma redzami palielinās. Taču ļoti daudz ir garāmbraucēju. Biznesā, kas saistīts ar pakalpojumu sniegšanu cilvēkiem, līdzās esošais autoceļš atsver pārējo. Tālu šosejām uzņēmējdarbību neattīstītu,” pārliecināts J.Ķirsis, bilstot, ka arī ar strādniekiem laukos ir grūtības – it kā valda bezdarbs, bet labus un strādāt gribošus darbiniekus ir grūti atrast. Turpinot sarunu, J.Ķirsis atklāj, ka laukos vieglāk pārvarēt birokrātiskos šķēršļus, jo ļoti atsaucīgas ir pašvaldības. Plānojot uzņēmējdarbību Vecpiebalgā, uzņēmēju laukiem raksturīgā pretimnākšana ir pārsteigusi: “Cilvēki ir priecīgi, ja kaut kas notiek. Vietējie iedzīvotāji un pašvaldības atbalsta, kā vien var. Tomēr uzņēmējdarbībā jārēķinās, ka lauku reģionos pirmais gads var nebūt veiksmīgs. Vispirms jāiemanto laba reputācija.” Daloties plānos, kas iecerēts Bērzkrogā, J.Ķirsis informē: “Izvērtējot pieprasījumu un atsauksmes, sapratām, ka tas pats, kas ir Vecpiebalgā, jāpārnes uz šejieni. Te būs rūpniecības un kancelejas preču veikals, kurā klienti varēs nopirkt un iesaiņot arī dāvanas. Ja būs pieprasījums, pārdosim arī puķes. Blakus būs bistro. Tā kā ir ļoti labas atsauksmes par ēdiena kvalitāti Vecpiebalgas kafejnīcā, tad arī te varēs baudīt tādu pašu maltī-ti, taču serviss būs citāds. Dau- dziem cilvēkiem, garāmbraucējiem, arī piecas minūtes ēdiena pagatavošanai ir par ilgu. Tādēļ te būs siltās letes ar jau gataviem ēdie-niem. Dziļāk telpā būs banketu zāle, ko novada vadība atzinusi par ļoti vajadzīgu. Tajā varēsim uzņemt 50-60 cilvēkus. Lielāka apmeklētāju pieplūduma laikā tā būs zāles sastāvdaļa.” Bērzkrogā ir padomāts arī par tālbraucējiem šoferiem. Uzņēmējs stāsta: “Ierīkosim dušas tālbraucējiem. Daudz esmu braukājis pa ārzemēm, redzu, ka tādas vietas ir visā pasaulē. Citviet tas ir pierasts pakalpojums, taču Latvijā tādas neesmu manījis.” Pie topošā bistro būs arī atsevišķs stāvlaukums smagajiem automobiļiem un vieglajiem auto, vasaras terase, kā arī iespējas šoferiem atpūsties un izgulēties. “Vecās darbnīcu telpas pārtaps piecos vienkāršos viesnīcas numuriņos. Tie būs ar visām ērtībām, katrā numuriņā būs dušas telpa un tualete,” atklāj J.Ķirsis, bilstot: “Teritorijas labiekārtošanu šoruden vairs nepaspēsim, taču nākamgad darbi ritēs pie apzaļumošanas un bērnu laukuma izveides.” Savukārt Vecpiebalgā plānoti desmit viesnīcas numuriņi. Raisoties domām, kas novadam vēl būtu vajadzīgs, izskanējis ieteikums atvērt pirtiņu. Visas ieceres plānots īstenot pamazām – jau šomēnes iecerēta veikala atvēršana, novembrī plānots apmeklētājiem atvērt bistro, bet uz nākamo vasaru uzņēmējs cer piedāvāt arī viesnīcas pakalpojumus abos novados. J.Ķirsis gandarīts, ka, attīstot savu biznesu, lauku reģionos rodas jaunas darba vietas. Arī jaunajam bistro būs vajadzīgi darbinieki, tādēļ vietējie iedzīvotāji var interesēties par darba iespējām. Sarunā par sākto ēdināšanas biznesu J.Ķirsis iestarpina, ka labprāt vēlētos no vietējiem cilvēkiem uzpirkt jebkādu lauksaimniecības produkciju: “Lai gan apņemos palīdzēt ar formalitāšu nokārtošanu, mazdārziņā izaudzēto vai mežā salasīto mums negrib nest. Vecpiebalgā ir daudz ezeru un mežu, bet neviens kafejnīcai nav atnesis kaut vienu zivi, ar grūtībām šovasar tikām pie sēnēm. Ved tikai tie, kas zivis audzē komerciāliem nolūkiem. Sanāk stulba situācija, ka no Rīgas jāved produkti, kurus varētu dabūt tepat uz vietas.” Anda Dzenža
Komentāri