Jauniešu kafejnīcas “www.karstaissuns.lv” saimnieks, cēsnieks
Gatis Pētersons atzīst, ka maijs ir īstais mēnesis, lai atklātu grilēšanas sezonu. Šoreiz šefpavārs uz iesma liks vistas fileju.
“Vistas un cāļa gaļa kļūst arvien populārāka, jo šī gaļa ir liesa, tai nav daudz taukvielu. Taču šoreiz vistas gaļu bagātināsim taukvielām, verot to uz iesma kopā ar bekonu un dārzeņiem,” saka Gatis un stāsta, ka divas stundas pirms grilēšanas gaļu vajadzētu iemarinēt.
“Vistas fileju sagriežam palielos gabalos un pārlejam ar marinādi, kurai pamatā ir olīveļļa, sakapāts rozmarīns, citrona vai, vēl labāk, laima sula, sāls, melnie pipari un jūras sāls. Ja mājās ir aizķēries baltvīns, arī to var pievienot marinādei,” stāsta pavārs, norādot, ka katrs marinādi gatavo pēc savas garšas izjūtas. Vēl šefpavārs norāda, ka vislabāk sagatavoto gaļu iecilāt marinādē, tā
labāk ievilksies
gaļā.
“Kādas desmit minūtes šim procesam varētu veltīt. Taču iemarinēto gaļu var arī uz pāris stundām vēsumā,” pamāca Gatis un stāsta, ka pa to laiku, kamēr gaļa marinējas, var sagatavot visu pārējo, kas nepieciešams grilēšanai.
“Sagriežam atsevišķi dārzeņus. Ieteiktu izvēlēties papriku, cukini un ziedkāpostu. Uz iesma kopā ar gaļu noteikti var likt arī marinēta ananāsa vai citu augļu gabaliņus. Būs garšīgi. Jāatceras, ka grilēšanai jāizvēlas dārzeņi, kuri labi garšo arī svaigā veidā, jo skaidrs, ka, piemēram, kartupelis vidēji desmit minūtēs uz iesma neizcepsies,” stāsta pavārs. Viņš norāda, ka grilēšanai nepieciešamo bekona gaļu jānopērk veikalā jau gatavu un pat sagrieztu šķēlītēs.
“Kamēr marinējas gaļa, varam pagatavot svaigu, pavasarīgu jogurta mērci. Paņemam veikalā nopērkamo bio tīrkultūras jogurtu, sagriežam šķēlītēs gurķi, ķiploku, piespiežam laima sulu. Šādi salātiņi jeb mērce labi garšos kopā ar grilēto gaļu un dārzeņiem,” pamāca pavārs un smaidot saka – kad tas padarīts, var sākt kurināt grilu un uz iesmiem vērt gaļu un dārzeņus.
“Vispirms uzliekam bekona šķēli, tad vistas filejas gabaliņu un dārzeni. Tā uz iesma, mainot dārzeņu secību, saliek gaļu, pa vidu bekona šķēlītes un liek grilēties. Viena iesma izcepšanai būs nepieciešamas vidēji desmit minūtes. Svarīgi gaļu un dārzeņus nevajag pārcept, tad zudīs garšas buķete,” saka “www.karstaissuns.lv” saimnieks Gatis Pētersons.
Liene Lote Grizāne
Komentāri