Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Ar nelielu Vidusjūras akcentu

Druva
00:00
02.02.2007
16

Kā jau solīju, februārī runāsim par sieriem, to pagatavošanu. Iespējams, ka sieram uzmanību vajadzēja pievērst jūnijā, kad īpaši godā tiek celts Jāņu siers, bet Līgo svētkos taču baudām arī ko citu, un gan jau būs par ko rakstīt.

Šoreiz sākšu ar pavisam vienkāršu lietu, tā teikt, pašu sakni. Kā vēsta skaidrojums – siers ir no pilnpiena, saldā krējuma, daļēji nokrejota piena vai vājpiena, sviesta, kazas piena, aitas piena vai no to veidu un šķirņu sajaukuma gatavots olbaltumvielām un taukiem bagāts produkts, kuru, izmantojot sēņu, rauga un baktēriju kultūras, raudzē vai pievieno fermentus. Pēc lielākās sūkalu atdalīšanas palikušo sajaukumu lieto svaigu vai dažādās gatavības pakāpēs.

Siers ir neatņemama mūsu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa, bet izrādās, ka vislielākie siera ēdāji pasaulē ir grieķi. Kā liecina statistika, katrs grieķis vidēji gadā apēd 25 kilogramus siera. Tāpēc šoreiz parunāsim par sieru, kura dzimtene ir šī Vidusjūras valsts, un ko arī latviešu ēdājs atzinis par labu. Jau sapratāt, ka šoreiz akcentu likšu uz fetas sieru, kas sākotnēji bija tradicionāls Grieķijas aitu ganu siers. Un joprojām gandrīz ik dienu grieķu ģimenes galdā tiek celts kāds no fetas siera gatavots ēdiens. Izrādās, šo sieru mēdz dēvēt arī par grieķu maizi.

Ar vārdu “feta” dēvē pārsvarā aitas, reizēm arī kazas sieru, kas gatavots pēc noteiktas tehnoloģijas. Vācijā un Dānijā to gatavo no govs piena, bet šī siera garša un aromāts nelīdzinās oriģinālam. Tiesa, viena nemainīga oriģināla nav, jo katrā novadā šo sieru gatavo citādāk, un Grieķijā katra kārtīga saimniece prot pati gatavot īstu fetu. Gluži kā pie mums – Jāņu sieru.

Kā tad baudīt šo sieru un kādos ēdienos to izmantot? Visvienkāršākais veids ir to ēst kopā ar svaigu maizi, ko pamērcē olīveļļā, olīvām un tomātiem. Bet ja TV spēlē „Zelta ģimene” būtu jautājums, ar kādu ēdienu jums saistās fetas siers, manuprāt, vispopulārākā atbilde būtu “Grieķu salāti”. Pagatavot tos nemaz nav grūti. Vajadzīga viena salātu galviņa, pāris tomāti, neliels svaigs gurķis, viena sarkana un viena zaļa paprika, paliels sīpols, divas cieti vārītas olas, melnās olīvas un, protams, 200 grami fetas siera. Visu sagriež lielos gabalos, olīvas atstāj veselas, sīpolus sasmalcina. Pagatavo mērci no olīveļļas, ko sajauc uz pusēm ar etiķi, pēc garšas pievienojot sāli. Mērci pārlej salātiem un visu viegli sajauc. Gatavs!

Vēl interesanta recepte ir fetas siera salāti ar grauzdiņiem. Var teikt, šī recepte ir viens no grieķu salātu variantiem, un tādu katrs var izdomāt pats, vadoties pēc savām garšas vēlmēm. Ņemam vienu gurķi, divus palielus tomātus, divas nelielas paprikas, vienu sīpolu, vienu salātu galviņu, svaigu baziliku, olīveļļu, ābolu etiķi, 200 gramus fetas siera, melnās olīvas bez kauliņiem, ķiploka daiviņu, ēdamkaroti cukura, sāls, puskukulīti tostermaizes.

Tomātus, gurķi, papriku sagriežam palielos gabals, gluži kā grieķu salātiem. Sīpolus sagriežam smalki, bet salātu lapas vienkārši saplucinām. Olīvas atstājam veselas. Sieru sagriežam nelielos kubiņos. Tad pagatavojam mērci. Traukā ielejam etiķi, aptuveni divas ēdamkarotes, liekam klāt sāli, cukuru, sasmalcinātu baziliku, sīpolu, ķiploku un maisām, līdz izkusis cukurs. Tad iemaisām aptuveni sešas ēdamkarotes olīveļļas. Apgrauzdējam tostermaizi un sagriežam palielos gabalos.

Ņemam lielu šķīvi, uz tā kārtojam dārzeņus, salātu lapas, olīvas un sieru. Pārlejam ar sagatavoto mērci un viegli samaisām. Pirms pasniegšanas pārkaisām ar grauzdiņiem.

Tomēr fetas siers der arī citiem ēdieniem. Piemēram, apviļāt rīvmaizē, apcept olīveļļā, un pasniegt ar tomātiem un sauju svaiga bazilika.

Ar to var pagatavot arī pildītu vistas fileju. Vispirms vistas filejas ar asu nazi pārgriežam gareniski, sanāk divas plānas filejas šķēles. Gaļu viegli izdauzām ar gaļas āmurīti. Pagatavojam marinādi no skābā krējuma, trim ēdamkarotēm olīveļļas, sāls, pipariem un liekam tajā filejas uz aptuveni trim stundām. Tad vistas filejās ieliek fetas sieru, satinam tās veltnīšos un nostiprinām ar kociņiem vai aptinam ar diegu. Filejas cepam uz pannas no visām pusēm, pasniedzam ar piedevām. Lai labi garšo!

Atgādinu, ka gaidu arī jūsu receptes, kā pagatavot sieru salātos, uzkodās, siltajos ēdienos vai desertā. Recepšu sūtītāji saņems balvas no „Santa Maria”. Jau iepriekš pateicos!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Straupe – maza toreiz un tagad. Pamanāma un zināma

10:05
17.12.2025
10

Straupe bija mazākā pilsēta Hanzas savienībā pirms gadsimtiem un tāda ir arī mūsdienu tīklojumā “Jaunā Hanza”.  “Vēsturiskā atmiņa veido identitāti. Hanzas savienība ir saistīta ar Straupi. Kaut tas bija ļoti tālā pagātnē, pret šo laiku ir pozitīva attieksme. Straupie­šiem sava vēsture ir svarīga,” saka Lielstraupes pils pārvald­niece Rudīte Vasile un pastāsta, ka ik vasaru Pārgaujas […]

Ne tikai kārtības sargi, bet arī iedvesmas avots cits citam

00:00
17.12.2025
44

Gadskārtējā policistu apbalvošanas pasākumā, kas aizvadītajā nedēļā norisinājās Limbažos, arī šoreiz par īpašākiem darba sasniegumiem vai ievērojamu dienestā aizvadīto laiku godināta virkne Vidzemes kārtībsargu, tostarp arī 18 no Dienvidvidzemes iecirkņa, kura pārziņā ir Cēsu un Madonas novads. Atzīmējot Valsts policijas (VP) 107. gadadienu, teju 60 Vidzemes reģiona pārvaldes (VRP) likumsargu 11. decembrī bija aicināti uz […]

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
57

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
42

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
122

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
105

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
4
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
43
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi