Piektdiena, 10. janvāris
Vārda dienas: Tatjana, Dorisa

Ar nelielu Vidusjūras akcentu

Druva
00:00
02.02.2007
6

Kā jau solīju, februārī runāsim par sieriem, to pagatavošanu. Iespējams, ka sieram uzmanību vajadzēja pievērst jūnijā, kad īpaši godā tiek celts Jāņu siers, bet Līgo svētkos taču baudām arī ko citu, un gan jau būs par ko rakstīt.

Šoreiz sākšu ar pavisam vienkāršu lietu, tā teikt, pašu sakni. Kā vēsta skaidrojums – siers ir no pilnpiena, saldā krējuma, daļēji nokrejota piena vai vājpiena, sviesta, kazas piena, aitas piena vai no to veidu un šķirņu sajaukuma gatavots olbaltumvielām un taukiem bagāts produkts, kuru, izmantojot sēņu, rauga un baktēriju kultūras, raudzē vai pievieno fermentus. Pēc lielākās sūkalu atdalīšanas palikušo sajaukumu lieto svaigu vai dažādās gatavības pakāpēs.

Siers ir neatņemama mūsu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa, bet izrādās, ka vislielākie siera ēdāji pasaulē ir grieķi. Kā liecina statistika, katrs grieķis vidēji gadā apēd 25 kilogramus siera. Tāpēc šoreiz parunāsim par sieru, kura dzimtene ir šī Vidusjūras valsts, un ko arī latviešu ēdājs atzinis par labu. Jau sapratāt, ka šoreiz akcentu likšu uz fetas sieru, kas sākotnēji bija tradicionāls Grieķijas aitu ganu siers. Un joprojām gandrīz ik dienu grieķu ģimenes galdā tiek celts kāds no fetas siera gatavots ēdiens. Izrādās, šo sieru mēdz dēvēt arī par grieķu maizi.

Ar vārdu “feta” dēvē pārsvarā aitas, reizēm arī kazas sieru, kas gatavots pēc noteiktas tehnoloģijas. Vācijā un Dānijā to gatavo no govs piena, bet šī siera garša un aromāts nelīdzinās oriģinālam. Tiesa, viena nemainīga oriģināla nav, jo katrā novadā šo sieru gatavo citādāk, un Grieķijā katra kārtīga saimniece prot pati gatavot īstu fetu. Gluži kā pie mums – Jāņu sieru.

Kā tad baudīt šo sieru un kādos ēdienos to izmantot? Visvienkāršākais veids ir to ēst kopā ar svaigu maizi, ko pamērcē olīveļļā, olīvām un tomātiem. Bet ja TV spēlē „Zelta ģimene” būtu jautājums, ar kādu ēdienu jums saistās fetas siers, manuprāt, vispopulārākā atbilde būtu “Grieķu salāti”. Pagatavot tos nemaz nav grūti. Vajadzīga viena salātu galviņa, pāris tomāti, neliels svaigs gurķis, viena sarkana un viena zaļa paprika, paliels sīpols, divas cieti vārītas olas, melnās olīvas un, protams, 200 grami fetas siera. Visu sagriež lielos gabalos, olīvas atstāj veselas, sīpolus sasmalcina. Pagatavo mērci no olīveļļas, ko sajauc uz pusēm ar etiķi, pēc garšas pievienojot sāli. Mērci pārlej salātiem un visu viegli sajauc. Gatavs!

Vēl interesanta recepte ir fetas siera salāti ar grauzdiņiem. Var teikt, šī recepte ir viens no grieķu salātu variantiem, un tādu katrs var izdomāt pats, vadoties pēc savām garšas vēlmēm. Ņemam vienu gurķi, divus palielus tomātus, divas nelielas paprikas, vienu sīpolu, vienu salātu galviņu, svaigu baziliku, olīveļļu, ābolu etiķi, 200 gramus fetas siera, melnās olīvas bez kauliņiem, ķiploka daiviņu, ēdamkaroti cukura, sāls, puskukulīti tostermaizes.

Tomātus, gurķi, papriku sagriežam palielos gabals, gluži kā grieķu salātiem. Sīpolus sagriežam smalki, bet salātu lapas vienkārši saplucinām. Olīvas atstājam veselas. Sieru sagriežam nelielos kubiņos. Tad pagatavojam mērci. Traukā ielejam etiķi, aptuveni divas ēdamkarotes, liekam klāt sāli, cukuru, sasmalcinātu baziliku, sīpolu, ķiploku un maisām, līdz izkusis cukurs. Tad iemaisām aptuveni sešas ēdamkarotes olīveļļas. Apgrauzdējam tostermaizi un sagriežam palielos gabalos.

Ņemam lielu šķīvi, uz tā kārtojam dārzeņus, salātu lapas, olīvas un sieru. Pārlejam ar sagatavoto mērci un viegli samaisām. Pirms pasniegšanas pārkaisām ar grauzdiņiem.

Tomēr fetas siers der arī citiem ēdieniem. Piemēram, apviļāt rīvmaizē, apcept olīveļļā, un pasniegt ar tomātiem un sauju svaiga bazilika.

Ar to var pagatavot arī pildītu vistas fileju. Vispirms vistas filejas ar asu nazi pārgriežam gareniski, sanāk divas plānas filejas šķēles. Gaļu viegli izdauzām ar gaļas āmurīti. Pagatavojam marinādi no skābā krējuma, trim ēdamkarotēm olīveļļas, sāls, pipariem un liekam tajā filejas uz aptuveni trim stundām. Tad vistas filejās ieliek fetas sieru, satinam tās veltnīšos un nostiprinām ar kociņiem vai aptinam ar diegu. Filejas cepam uz pannas no visām pusēm, pasniedzam ar piedevām. Lai labi garšo!

Atgādinu, ka gaidu arī jūsu receptes, kā pagatavot sieru salātos, uzkodās, siltajos ēdienos vai desertā. Recepšu sūtītāji saņems balvas no „Santa Maria”. Jau iepriekš pateicos!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Desmit gadi pilni brīnumiem

00:00
10.01.2025
45

Sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsu Izstāžu namā svinēja jubilejas pasākumu “Mums jau viens desmits”, sakot paldies ikkatram, kurš palīdzējis – uzņēmējiem, sadarbības partneriem no valsts un pašvaldības iestādēm, nevalstiskā sektora, ziedotājiem, brīvprātīgajiem un speciālistiem. “Brīnummājas” vadītāja Liena Graudule sacīja: “Jūs katrs esat daļa no brīnuma – daļa no bērna smaida par izdošanos, daļa no vecāku […]

Kosmosa izziņas centrs - ieguldījums STEM priekšmetu apgūšanā

00:00
09.01.2025
38
2

Kosmosa izziņas centrā Cēsīs notika Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas izbraukuma sēde. Apakškomisijas sekretārs Atis Švinka pēc iepazīšanās ar centru atzina, ka te radīta lieliska iespēja gan atraisīt bērnu un jaunieši interesi par kosmosa pētniecības pamatiem un ar to saistītos STEM mācību virzienus, gan sniegt atbalstu skolotājiem. “Kosmosa industrija ir viena no […]

Sniegots pārbaudījums ielu un ietvju uzturētājiem

00:00
08.01.2025
133

Aizvadītās nedēļas nogale ar noturīgu salu un biežu snigšanu bija pirmais nopietnais pārbaudījums brauktuvju un ietvju uzturētājiem Cēsīs un Vaives pagasta Rīdzenē. Kā jau esam informējuši, saskaņā ar noslēgto līgumu kopš 1. decembra abās apdzīvotajās vietās par ielu, ietvju, kā arī sabiedriskā transporta pieturu, kāpņu tīrību gādā SIA “Kom-Auto”. “Kom-Auto” direktors Māris Lasmanis atzīst, ka […]

Raiskuma pagasts. Ko var izlemt pašvaldības un kas paliek valsts ziņā

00:00
07.01.2025
96

Vai daba jāsargā uz meža īpašnieku rēķina; ir jāsaremontē ceļš, lai nebojātu alejas ozolus; kā nodrošināt, lai, izkāpjot no autobusa lielceļa malā, cilvēks justos droši? Šos un vēl citus jautājumus Raiskuma pagasta un citi Cēsu novada Pārgaujas apvienības teritorijā dzīvojošie pirms Ziemassvētkiem uzdeva novada domes priekšsēdētājam Jānim Rozenbergam, viņa vietniecei Inesei Suijai-Markovai un izpilddirektorei Līgai […]

Vēsture dzīvo, kamēr to atceramies

00:00
06.01.2025
57

Vidzemes šosejas 79.kilometrā ceļmalas uzkalniņā granīta piemineklis atgādina par pirmo latviešu karaspēka bruņoto sadursmi ar Padomju Krievijas Sarkano armiju.  1918.gada 24.decembrī kapteiņa Artūra Jansona izlūku komanda ar smagā ložmetēja uguni aizkavēja Sarkanās ar­mijas izlūku virzīšanos no Cēsīm uz Ieriķiem. Kaujas simtgadē pēc Strēlnieku apvienības  Cēsu nodaļas aktīvistu Māra Niklasa un Ēvalda Krie­viņa ierosmes, piesaistot ziedojumus […]

Gadu sāk ar labu darbu – asins ziedošanu

00:00
05.01.2025
71

Gada pirmajā darba dienā donori bija gaidīti Cēsu 2. pamatskolas aktu zālē, kur Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Vidzemes komitejas Cēsu birojs organizēja tradicionālo Donoru dienu. Asinis ziedot vēlējās 61, to darīt varēja 56. No tiem pirmo reizi par donoru kļuva četri cilvēki. Lai pēc garajām svētku brīvdienām palīdzētu atjaunot asins krājumus, bija un joprojām ir […]

Tautas balss

Cik pieliek, tik atņem

16:03
10.01.2025
9
R. raksta:

“Valdība stāsta, kas šogad būs labāk, ka vairāk naudas paliks maciņā. Bet, ja paskatās otru pusi, to, cik nāksies izdot, skaidri saprotams, ka viss būs dārgāks. Degvielai nodoklis klāt, tas jau vien visu sadārdzinās, jo mūsdienās nekas nav iespējams bez pārvadājumiem. Kopumā jau nevar teikt, ka slikti dzīvojam, ja paskatāmies uz pirmssvētku rindām veikalos, tikai […]

Gribas zināt, vai palīdzēts

16:03
10.01.2025
5
L. raksta:

“Priecājos, ka akcijā “Dod pieci” savāca tik lielu ziedojumu summu un varēs palīdzēt daudziem slimniekiem. Taču gribētos, lai, atskaitoties, kā izlietots saziedotais, ne tikai pasaka, kam tas iedots, bet arī to, vai cilvēku dotais patiesi sniedzis palīdzību un vai slimnieku veselība uzlabojusies,” priekšlikumu izteica L.

Zaķu ielas zīmes jeb mātes sapnis

11:02
03.01.2025
74
22
Cēsinieks E.L. raksta:

Kad es, radis drukāt notis, senam draugam palūdzu palīdzību pārslēgties burtrakstīšanai, viņš izteica aizdomas, ka ķeršos pie memuāru sacerēšanas. Tad mani ķēra apgaismība. Memu­ārus mudina rakstīt pēdējā cerība. Varbūt nākotnē kāds gribēs uzzināt, kā izskatījās pasaule pirms viņa dzimšanas , paņems vērtīgo un atmetīs kaitīgo. Bija viegli uzrakstīt virsrakstu, grūtības radās uzreiz pēc tam. Skaidrs, […]

Novērtē zemessargu spēku

09:45
31.12.2024
25
Seniore L. raksta:

“Gribu īpašu paldies teikt zemessargiem, kas visu gadu atbildīgi piedalījās dažādās mācībās, nežēlojot brīvo laiku. Ir tik svarīgi redzēt, ka ir cilvēki, kas apņēmības pilni mācīties, trenēties, lai aizstāvētu savu zemi, tuviniekus un visus citus – bērnus, seniorus. Vēlu, lai ikvienam zemessargam nākamais gads ir bagāts panākumiem, lai ir veselība un dzīvesprieks,” sacīja seniore L.

Gribētu vairāk krāšņuma

09:45
30.12.2024
36
Cēsniece raksta:

“Gribējās jau gan pilsētu svētkos spožāku. Vai nevarēja, piemēram, Pils parkā izveidot kādas gaismas takas, kur pastaigāties, papriecāties un gūt svētku noskaņu. Ne jau katram sev mājās iespējams sagādāt krāšņumu, dažs dzīvo ļoti pieticīgi. Bet Ziemassvētkos gribas kādas īpašas sajūtas. Televīzijā rāda koši izrotātas pilsētas, gribētos, lai kas līdzīgs būtu arī Cēsīs,” atzina cēsniece, kam […]

Sludinājumi