Sestdiena, 22. marts
Vārda dienas: Tamāra, Dziedra, Gabriels, Gabriela

Ar nelielu Vidusjūras akcentu

Druva
00:00
02.02.2007
10

Kā jau solīju, februārī runāsim par sieriem, to pagatavošanu. Iespējams, ka sieram uzmanību vajadzēja pievērst jūnijā, kad īpaši godā tiek celts Jāņu siers, bet Līgo svētkos taču baudām arī ko citu, un gan jau būs par ko rakstīt.

Šoreiz sākšu ar pavisam vienkāršu lietu, tā teikt, pašu sakni. Kā vēsta skaidrojums – siers ir no pilnpiena, saldā krējuma, daļēji nokrejota piena vai vājpiena, sviesta, kazas piena, aitas piena vai no to veidu un šķirņu sajaukuma gatavots olbaltumvielām un taukiem bagāts produkts, kuru, izmantojot sēņu, rauga un baktēriju kultūras, raudzē vai pievieno fermentus. Pēc lielākās sūkalu atdalīšanas palikušo sajaukumu lieto svaigu vai dažādās gatavības pakāpēs.

Siers ir neatņemama mūsu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa, bet izrādās, ka vislielākie siera ēdāji pasaulē ir grieķi. Kā liecina statistika, katrs grieķis vidēji gadā apēd 25 kilogramus siera. Tāpēc šoreiz parunāsim par sieru, kura dzimtene ir šī Vidusjūras valsts, un ko arī latviešu ēdājs atzinis par labu. Jau sapratāt, ka šoreiz akcentu likšu uz fetas sieru, kas sākotnēji bija tradicionāls Grieķijas aitu ganu siers. Un joprojām gandrīz ik dienu grieķu ģimenes galdā tiek celts kāds no fetas siera gatavots ēdiens. Izrādās, šo sieru mēdz dēvēt arī par grieķu maizi.

Ar vārdu “feta” dēvē pārsvarā aitas, reizēm arī kazas sieru, kas gatavots pēc noteiktas tehnoloģijas. Vācijā un Dānijā to gatavo no govs piena, bet šī siera garša un aromāts nelīdzinās oriģinālam. Tiesa, viena nemainīga oriģināla nav, jo katrā novadā šo sieru gatavo citādāk, un Grieķijā katra kārtīga saimniece prot pati gatavot īstu fetu. Gluži kā pie mums – Jāņu sieru.

Kā tad baudīt šo sieru un kādos ēdienos to izmantot? Visvienkāršākais veids ir to ēst kopā ar svaigu maizi, ko pamērcē olīveļļā, olīvām un tomātiem. Bet ja TV spēlē „Zelta ģimene” būtu jautājums, ar kādu ēdienu jums saistās fetas siers, manuprāt, vispopulārākā atbilde būtu “Grieķu salāti”. Pagatavot tos nemaz nav grūti. Vajadzīga viena salātu galviņa, pāris tomāti, neliels svaigs gurķis, viena sarkana un viena zaļa paprika, paliels sīpols, divas cieti vārītas olas, melnās olīvas un, protams, 200 grami fetas siera. Visu sagriež lielos gabalos, olīvas atstāj veselas, sīpolus sasmalcina. Pagatavo mērci no olīveļļas, ko sajauc uz pusēm ar etiķi, pēc garšas pievienojot sāli. Mērci pārlej salātiem un visu viegli sajauc. Gatavs!

Vēl interesanta recepte ir fetas siera salāti ar grauzdiņiem. Var teikt, šī recepte ir viens no grieķu salātu variantiem, un tādu katrs var izdomāt pats, vadoties pēc savām garšas vēlmēm. Ņemam vienu gurķi, divus palielus tomātus, divas nelielas paprikas, vienu sīpolu, vienu salātu galviņu, svaigu baziliku, olīveļļu, ābolu etiķi, 200 gramus fetas siera, melnās olīvas bez kauliņiem, ķiploka daiviņu, ēdamkaroti cukura, sāls, puskukulīti tostermaizes.

Tomātus, gurķi, papriku sagriežam palielos gabals, gluži kā grieķu salātiem. Sīpolus sagriežam smalki, bet salātu lapas vienkārši saplucinām. Olīvas atstājam veselas. Sieru sagriežam nelielos kubiņos. Tad pagatavojam mērci. Traukā ielejam etiķi, aptuveni divas ēdamkarotes, liekam klāt sāli, cukuru, sasmalcinātu baziliku, sīpolu, ķiploku un maisām, līdz izkusis cukurs. Tad iemaisām aptuveni sešas ēdamkarotes olīveļļas. Apgrauzdējam tostermaizi un sagriežam palielos gabalos.

Ņemam lielu šķīvi, uz tā kārtojam dārzeņus, salātu lapas, olīvas un sieru. Pārlejam ar sagatavoto mērci un viegli samaisām. Pirms pasniegšanas pārkaisām ar grauzdiņiem.

Tomēr fetas siers der arī citiem ēdieniem. Piemēram, apviļāt rīvmaizē, apcept olīveļļā, un pasniegt ar tomātiem un sauju svaiga bazilika.

Ar to var pagatavot arī pildītu vistas fileju. Vispirms vistas filejas ar asu nazi pārgriežam gareniski, sanāk divas plānas filejas šķēles. Gaļu viegli izdauzām ar gaļas āmurīti. Pagatavojam marinādi no skābā krējuma, trim ēdamkarotēm olīveļļas, sāls, pipariem un liekam tajā filejas uz aptuveni trim stundām. Tad vistas filejās ieliek fetas sieru, satinam tās veltnīšos un nostiprinām ar kociņiem vai aptinam ar diegu. Filejas cepam uz pannas no visām pusēm, pasniedzam ar piedevām. Lai labi garšo!

Atgādinu, ka gaidu arī jūsu receptes, kā pagatavot sieru salātos, uzkodās, siltajos ēdienos vai desertā. Recepšu sūtītāji saņems balvas no „Santa Maria”. Jau iepriekš pateicos!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

“Klimata pārbaude” izturēta. Tā nebeidzas

00:00
22.03.2025
8

Cēsu Izstāžu namā apskatāma Vidzemes Māksli­nieku dienu vizuālās mākslas izstāde “Klimata pārbaude”. Līdz ar to Cēsīs atgriezusies tradīcija, kas te aizsākās un gadu gaitā pabija vairākās Vidzemes pilsētās.    Cēsu muzeja direktore Ināra Bula atgādināja, ka cēsnieki nolēma rīkot konkursu, kas apzinātu Vidzemes māksliniekus, rosinātu piedalīties un veicinātu    darbos atklāt savu redzējumu par aktuālo […]

Arodbiedrības aizstāv intereses ilgtermiņā

00:00
21.03.2025
41

Cēsu novada izglītības darbinieku arodorganizācijas atskaišu – pārvēlēšanas konferencei bija dots skanīgs nosaukums – “Kopā radām spēku, kas kalnus spēj pārvietot, vienotībā atklājam jaunus apvāršņus”.    Arodbiedrības biedri atskatījās uz piecos gados paveikto un iezīmēja plānus nākamajiem pieciem gadiem. Konferencē piedalījās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga. Cēsu novada arodorganizācija 34 […]

Pašvaldībai jāatbalsta tie, kas grib darboties

00:00
20.03.2025
33

Jaunā pārvaldes vadītāja par svarīgu uzskata sadarbību ar aktīvajiem līgatniešiem 13.martā Cēsu novada domes deputāti par Līgatnes apvienības pārvaldes vadītāju vienbalsīgi apstiprināja līdzšinējo pašvaldības investīciju projektu vadītāju Lieni Krīvenu. L.Krīvena ir līgatniete. Domes sēdē, atbildot uz deputātu uzdotajiem jautājumiem, viņa sacīja, ka par savu uzdevumu jaunajā amatā izvirza mērķi, lai Līgatnē labi jūtas un var […]

Nauda gan ikdienai, gan attīstībai

00:00
19.03.2025
57

Smiltenes novada pašvaldības 2025. gada budžetā ieņēmumi plānoti 40 930 004 eiro, izdevumi – 44 011 673 eiro,  finansēšana – 3 081 669 eiro. Budžets balstīts uz    novada ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2035.gadam, kurā ietverti pašvaldības stratēģiskie mērķi un ilgtermiņa prioritātes, kurās izvirzītas trīs galvenās vērtības: iedzīvotāji, uzņēmējdarbība un vide. “Pērn pieradām dzīvot taupīgi, jo […]

KNAB uzskata – bijusi ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošana

12:05
18.03.2025
199

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA “ZAAO” valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis ir iesaistīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierosinātajā kriminālprocesā par prettiesisku jaunas automašīnas iegādi, ziņo aģentūra LETA. G.Kukainis LETA uzsvēris, ka KNAB paziņojumā pausto noraida pilnā apmērā, jo pagaidām neesot skaidrs, par kuru iepirkumu ir apsūdzība. Kukai­nis akcentēja, ka KNAB ir pārbaudījis divus “ZAAO” automašīnu […]

“Tik Tok” video palīdz atklāt kūlas dedzinātāju Cēsu novadā

11:56
18.03.2025
74

Kūlas dedzinātājam Straupes pagastā, kurš ar savu “varoņdarbu” gribēja savākt skatījumus vietnē “Tik Tok”, tagad draud administratīvais sods no 280 līdz 700 eiro. To, ka kūlas dedzināšana  nodara kaitējumu dabai, rada ugunsgrēka draudus un ir sodāms pārkāpums, saziņas līdzekļi atkārto ik pavasari. Tomēr, kolīdz nokūst sniegs, tā ugunsdzēsējiem un kārtības sargiem darba pilnas rokas, novēršot […]

Tautas balss

Tautiskās dejas rada pavasarīgu noskaņu

11:42
20.03.2025
11
Skatītāja raksta:

“Priecājos par tradicionālo koncertu “Uzziedi dejā!”, kas notika Priekuļos. Redzēt vienuviet tik daudz labu deju kolektīvu, gan pašus priekuliešus, gan citus, ir skaisti. Guvu tik jaukus iespaidus un pavasarīgu noskaņu,” pau­da skatītāja.

Grausti pavasara saulītē

11:42
20.03.2025
18
Lasītāja Z. raksta:

“Privātīpašums ir neaizskarams, bet vai tomēr neesam to padarījuši par pārlieku neaizskaramu? Tā liek domāt grausti, kas redzami Cēsīs. Starp Vaļņu un Rīgas ielu ir īpašums, kur slienas drupas, nu gluži kā vēstures pieminekļi. Bet vieta vismaz sakārtota. Daudz bēdīgāk izskatās vecā pienotavas ēka, īpaši tas redzams tagad, kad spoži spīd sau­le, bet koki un […]

Smiltis jāslauka ar slotu, ne jāpūš ar gaisu

11:41
19.03.2025
21
Seniore raksta:

“Man ļoti nepatīk, ka pilsētas ielās smiltis tīra ar gaisa pūtējiem. Kāda no tā jēga! Smiltis tikai uzpūš gaisā, pēc tam tās nosēžas visā tuvākajā apkārtnē. Var jau būt, ka kāda ielas mala kļūst tīrāka, bet kopumā vide gan ne. Pareizāk noteitki ir ziemā sakrājušās smiltis no asfalta tīrīt ar parasto paņēmienu – slotām un […]

Jāiztiek bez apvainojumiem

11:40
19.03.2025
19
34
V. raksta:

“Paklausījos Saeimas sēdi, kurā atskaitījās premjere. Neesmu ne “Jaunās Vienotības”, ne Siliņas atbalstītāja, tomēr nav pieņemams stils, kādā daži parlamenta deputāti izteica kritiku Ministru prezidentei un valdības darbam. Vai tiešām mums jākļūst par valsti, kur tautas priekšstāvji apsaukājas! Varbūt pat sāks kauties, kā tas dažā postpadomju valstī redzēts,” attieksmi pauda V.

Ne suņi vainīgi

17:24
17.03.2025
23
Cēsniece raksta:

“Labi, ka pavasara lietus noskalo, citādi ir nepatīkami iziet no mājas. Saimnieki savus četrkājainos mīluļus izlaiž ārā, un tie izskrienas turpat pa pagalmu. Vai saimnieki paskatās, ko suņi atstājuši, vai savāc? Protams, nē. Esam runājuši gan ar mājas vecāko, gan informējuši pašvaldības policiju, nekas nemainās. Izskatās, ka ir tā: viens suņa saimnieks ierauga, ka pagalmā […]

Sludinājumi