Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Pakomātā vai pie durvīm

Jānis Gabrāns
23:00
28.04.2020
77
Zupa Piebalga 1

Jaunie apstākļi mainījuši daudzu cilvēku iepirkšanāsrituālus. Vieni uz veikalu tagad dodas reizi nedēļā, lai sagādātu visu nepieciešamo, citi meklē iespējas pasūtīt produktus attālināti.

Protams, tas nav nekas jauns, bet šajā laikā tas ieguvis papildu popularitāti un gan paš­valdības, gan dažādas citas interneta vietnes apkopo informāciju par zemniekiem, pārtikas ražotājiem, kuri piegādā savu produkciju pircējam.

Šāds saraksts ir Cēsu pašvaldības mājaslapā, plašs piedāvājums ir Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) katalogā novadagarsa.lv. Lai reģistrētu tajā piedāvājumu , galvenais kritērijs, lai mājražotāja vai mazā ražotāja piedāvātajā produktā vismaz 70 procentiem izejvielu būtu vietējā izcelsme, proti, tās izaudzētas pašu saimniecībā vai iegādātas no cita pašmāju audzētāja. Pašlaik katalogā apkopotas teju 500 saimniecības , to vidū arī bioloģiskā piemājas saimniecība “Varšavas”, kas atrodas Burtnie­ku pagastā, bet savu produkciju regulāri piegādā arī klientiem Cēsīs. Saimniecības pārstāvis Jānis Dzirkalis stāsta, ka klienti Cēsīs bijuši jau sen, kāds piepulcējies arī pēdējā laikā: “Grūti pateikt, vai klientu pieaugums saistīts ar ārkārtējo situāciju vai tāpēc, ka klāt pavasaris un pašaudzētie ziemas krājumi beigušies. No dažiem dzirdēts, ka šopavasar krājumi beigušies ātrāk, jo tagad ģimene dzīvo mājās, tātad vairāk tiek apēsts.”

Cilvēki īpaši novērtējot, ka “Varšavas” piegādā bioloģisko produkciju, īpaši, ja ģimenē ir bērni ar dažādām alerģijām.

J. Dzirkalis atzīst, ka arī pašiem sortiments pavasarī sarucis, bet cilvēki pasūta to, kas ir, un uz Cēsu pusi reizi divās nedēļās produkciju ved noteikti: “Klientu skaits palielinās, vieni pastāsta citiem par mūsu piedāvājumu, un tā ir labākā reklāma.” Cēsu mājaslapā atrodamā informācija vēsta par pārtikas ražotājiem, mājražotājiem un ēdinātājiem, kas nodrošina piegādes Cēsu novadā. To vidū arī “Piebalgas kūpinātava” no Vecpiebalgas, kas savu produkciju nogādā ne tikai Cēsīs, Valmierā, bet arī Rīgā un citviet. Viņi saimnieko restorānā “Ūdens­rozes”, tagad pratuši veiksmīgi pārorientēties uz produktu piegādi. Piedāvājumā ir gan gatavie ēdieni, gan dažādi gaļas izstrādājumi un daudz kas cits. Uzņē­muma pārstāve Lāsma Enika stāsta, ka viņi ar šo jauninājumu trāpījuši īstajā brīdī. Pirmā piegāde bijusi martā, dienā, kad tika izsludināta ārkārtējā situācija: “Kaut kā intuitīvi nojautām, ka jāsāk kaut kas cits. Par piegādi sākām domāt jau senāk, un izrādās, esam trāpījuši īstajā vietā un īstajā laikā. Necerējām, ka būs tāds pieprasījums.”

Visvairāk klientu Rīgā, Vidzemē lielākais pasūtījumu skaits – Cēsīs, dažkārt pasūtījumi jānogādā kādās 30 adresēs.
Liels pieprasījums esot pēc “Nedēļas pakām”, ar ko sākuši piedāvājumu, bet tagad sortiments katru nedēļu paplašinās, pircējs pats var komplektēt savu pasūtījumu. Izvēle ir gan zupa, gan uzgriežamā desa vai kūpinājums, dažkārt pastēte, maize, vēl kas gards, šonedēļ arī mazsālīti lauku gurķīši.

“Mums ir uzticami klienti, kuri katru nedēļu pasūta šo paku, tad sāk sūtīt arī saviem vecākiem,” stāsta L. Enika. “Mani aizkustina, ka cilvēki, dzīvojot ārzemēs, šīs pakas pasūta saviem vecākiem un vecvecākiem. Kāda sieviete savam tēvam jau piecas nedēļas šādi piegādā ēdamo, viņš jau paciņu gaida un saka, ka tagad būšot pie tā pieradināts. Mums vislielākais prieks, ka cilvēki novērtē mūsu piedāvājumu.”

Visa produkcija top Vec­piebalgā. L. Enika stāsta, ka šo­brīd restorāna ēdamzāle pārtapusi par fasēšanas telpu, kurā gatavā produkcija nonāk no virtuves un kūpinātavas: “Nevaram sūdzēties, ka krīzes dēļ nebūtu darba, jo vienmēr jau var meklēt risinājumu. Kā saku savējiem, katrā situācijā jācenšas saskatīt pozitīvais, teiksim, tagad mums brīvas sestdienas un svētdienas, kas nebija iespējams, kad darbojās restorāns. Pa nedēļu viss tiek sagatavots, ceturtdien safasēts, un piektdien produkcija nonāk pie pasūtītāja. Šobrīd piegāde ir reizi nedēļā, gribētu to darīt biežāk, bet tad vajag lielāku komandu. Jau tā mums nākas pārkvalificēties, lai spējam tikt ar visiem pasūtījumiem galā. Visi tagad darām visu, un droši varu teikt, ka mūsu spēks ir komandā!”

Cēsīs joprojām darbojas arī tiešās pirkšanas pulciņš, kura dalībnieki reizi nedēļā tiek pie vietējās pārtikas, iegādājoties to tieši no zemniekiem. Pulciņa izveidotāja Signe Jānesliņa stāsta, ka patlaban dalība esot pat aktīvāka nekā pirms pāris mēnešiem: “Piegā­dātāju sortiments plašs: piena produkti, gaļas produkti, dārzeņi, saldētas ogas un daudz kas cits. Mūsu pulciņa dalībnieki aktīvi izmanto šo iespēju, jo, kad šāds grozs dabūts, veikalā jāiet krietni retāk.”

Viņa norāda, ka pārtikas saņemšana un nodošana pasūtītājiem notiek, ievērojot nepieciešamās piesardzības prasības, katru nedēļu par to vienmēr arī tiekot atgādināts: “Ja vien laika apstākļi ļauj, pasūtījumu saņemšana notiek ārā, bet, ja nākas iet telpās, tur ir tikai dežurants, kurš izdala, un klients, kurš saņem. Cilvēks atnāk, paņem savu grozu un aiziet.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
61

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi