Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Ātrās receptes pašu gatavotam Jāņu šašlikam

Druva
14:01
17.06.2016
227
Sasliks 1

Tuvojas maģiskais Saulgriežu laiks, kad diena ir visgarākā, bet nakts – visīsākā. Līgo diena un Jāņu nakts ir gadskārtas svētki, ko svin teju ikviens Latvijas iedzīvotājs. Saimēs laicīgi tiek domāts, ko likt galdā svētku viesiem. Visiem zināms, ka mūsdienu vasaras saulgrieži nav iedomājami bez alus, siera un garda šašlika. Jebkurš svētku viesis spēs novērtēt ieguldītās pūles pašu gatavotajos mājas ēdienos, tāpēc restorānu servisa Lage Ko ražošanas vadītājs Rihards Leiskins iesaka, kā sagatavot visgardākos svētku šašlikus jūsu svētku galdam.

Ja vēlaties pagatavot lielisku, mājās gatavotu cūkgaļas šašliku – uz vienu kilogramu cūkgaļas kakla karbonādes būs nepieciešamas 2 vidējas sīpola galviņas, sāls, melnie maltie pipari, ūdens un etiķis.

Pagatavošana (uz 1kg gaļas):

Kilogramu cūkgaļas kakla karbonādes sagriež līdzīga izmēra (30-40 g) gabaliņos. Divas sīpola galviņas (izmērā aptuveni 150-200 g) sagriež ripiņās un sajauc ar 20 g sāls un 2-3 g melnajiem pipariem. Šo garšvielu masu ar rokām iejauc kopā ar sagrieztajiem gaļas gabaliņiem. 300 ml ūdens, kam pievieno 50 ml 9% etiķa, šis šķidrums tiek labi samaisīts un pievienots gaļai ar garšvielām, kārtīgi apmaisot.

Trauku ar iemarinētu gaļu ieteicams novietot aukstā un tumšā vietā uz 2 stundām, vēlams ledusskapī. Jau pēc 2 stundām gardi baudāms cūkgaļas šašliks ir gatavs cepšanai.

***

Vistas gaļas piekritēji saviem viesiem var pagatavot putna gaļas šašliku. Tā pagatavošanai vajadzēs vistas fileju, ķiploku, sāli, sarkanos piparus pārslās un majonēzi.

Pagatavošana (uz 1kg gaļas):

Vienu kilogramu vistas filejas sagriež aptuveni vienādos gabalos (30-40g). Tālāk sasmalcina 3 – 4 daiviņas ķiploka, kas jāapkaisa ar 10g sāls un 2g sarkanajiem pipariem pārslās. Šis garšvielu maisījums jāsamaisa ar 200g Provansas majonēzi.

Tad marinādes masu jāiemaisa sagrieztajā vistas filejā un trauks jānovieto vēsā, tumšā vietā, vēlams ledusskapī. Pēc 2 stundām šašliks ir gatavs cepšanai.

Recepšu autors Rihards Leiskins pārliecināts, ka šādas vienkāršas receptes dos iespēju iepriecināt ģimeni un viesus kopīgajos svētkos, pašiem nenogurstot stundas pavadot virtuvē, kā arī ļaus palepoties ar savām pavāra prasmēm. “Lai labi garšo!”, novēl R.Leiskins.


Jāņu ticējumi:
– Kad dara Jāņu alu, svešus cilvēkus nevar klāt laist, citādi alus nerūgst
– Jāņu dienas vainagi jānes uz siena šķūni, tad govis dod treknu pienu
– Līgo vakarā kāpostu laukā sprauž liepu zarus, lai kāposti mīksti un sulīgi aug
– Jāņu vakarā uz ganībām jāiet līgot un siera ēst, lai govīm svētība pieliptu.
– Jāņos pie alus struča pirmajam jāiet saimniekam. Ja cits ies, tad tam pielips nelaime.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
77

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
23

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
286
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1061
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
13
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi