Tuvojas maģiskais Saulgriežu laiks, kad diena ir visgarākā, bet nakts – visīsākā. Līgo diena un Jāņu nakts ir gadskārtas svētki, ko svin teju ikviens Latvijas iedzīvotājs. Saimēs laicīgi tiek domāts, ko likt galdā svētku viesiem. Visiem zināms, ka mūsdienu vasaras saulgrieži nav iedomājami bez alus, siera un garda šašlika. Jebkurš svētku viesis spēs novērtēt ieguldītās pūles pašu gatavotajos mājas ēdienos, tāpēc restorānu servisa Lage Ko ražošanas vadītājs Rihards Leiskins iesaka, kā sagatavot visgardākos svētku šašlikus jūsu svētku galdam.
Ja vēlaties pagatavot lielisku, mājās gatavotu cūkgaļas šašliku – uz vienu kilogramu cūkgaļas kakla karbonādes būs nepieciešamas 2 vidējas sīpola galviņas, sāls, melnie maltie pipari, ūdens un etiķis.
Pagatavošana (uz 1kg gaļas):
Kilogramu cūkgaļas kakla karbonādes sagriež līdzīga izmēra (30-40 g) gabaliņos. Divas sīpola galviņas (izmērā aptuveni 150-200 g) sagriež ripiņās un sajauc ar 20 g sāls un 2-3 g melnajiem pipariem. Šo garšvielu masu ar rokām iejauc kopā ar sagrieztajiem gaļas gabaliņiem. 300 ml ūdens, kam pievieno 50 ml 9% etiķa, šis šķidrums tiek labi samaisīts un pievienots gaļai ar garšvielām, kārtīgi apmaisot.
Trauku ar iemarinētu gaļu ieteicams novietot aukstā un tumšā vietā uz 2 stundām, vēlams ledusskapī. Jau pēc 2 stundām gardi baudāms cūkgaļas šašliks ir gatavs cepšanai.
***
Vistas gaļas piekritēji saviem viesiem var pagatavot putna gaļas šašliku. Tā pagatavošanai vajadzēs vistas fileju, ķiploku, sāli, sarkanos piparus pārslās un majonēzi.
Pagatavošana (uz 1kg gaļas):
Vienu kilogramu vistas filejas sagriež aptuveni vienādos gabalos (30-40g). Tālāk sasmalcina 3 – 4 daiviņas ķiploka, kas jāapkaisa ar 10g sāls un 2g sarkanajiem pipariem pārslās. Šis garšvielu maisījums jāsamaisa ar 200g Provansas majonēzi.
Tad marinādes masu jāiemaisa sagrieztajā vistas filejā un trauks jānovieto vēsā, tumšā vietā, vēlams ledusskapī. Pēc 2 stundām šašliks ir gatavs cepšanai.
Recepšu autors Rihards Leiskins pārliecināts, ka šādas vienkāršas receptes dos iespēju iepriecināt ģimeni un viesus kopīgajos svētkos, pašiem nenogurstot stundas pavadot virtuvē, kā arī ļaus palepoties ar savām pavāra prasmēm. “Lai labi garšo!”, novēl R.Leiskins.
Jāņu ticējumi:
– Kad dara Jāņu alu, svešus cilvēkus nevar klāt laist, citādi alus nerūgst
– Jāņu dienas vainagi jānes uz siena šķūni, tad govis dod treknu pienu
– Līgo vakarā kāpostu laukā sprauž liepu zarus, lai kāposti mīksti un sulīgi aug
– Jāņu vakarā uz ganībām jāiet līgot un siera ēst, lai govīm svētība pieliptu.
– Jāņos pie alus struča pirmajam jāiet saimniekam. Ja cits ies, tad tam pielips nelaime.
Komentāri