Otrdiena, 16. decembris
Vārda dienas: Alvīne

Trumpis – neatlaidība un prieks

Monika Sproģe
00:00
01.11.2018
65
Ceesu Tirguu 3 Fotomarta

Viss aizsācies pirms astoņiem gadiem bez biznesa idejas. Ražošanas iespēja radās, kad rīdziniece Svetlana Drunka, apmetusies uz dzīvi laukos, mēroja ceļu pie kaimiņa pēc piena.

Kādu dienu kaimiņš teicis: “Tu esi skaista sieviete, tāpēc tev kā Kleopatrai noteikti jāiet piena vannā!” To sacīdams, kaimiņš Artis vakarā viņai patiešām atvedis pienu un pielējis pilnu vannu. Svetlana, protams, negāja piena vannā, bet paņēma pavārgrāmatu, sazinājās ar krustmāti Latgalē, uzmeklēja internetā vēl kādas receptes un ķērās pie darba. Rīta gaismai austot, viss piens bija pārstrādāts dažādos sieros. Tagad šis romantiskais stāsts stiprināts laulības gredzeniem. Iesaistoties darbā arī vīra brālim Jānim un viņa atsaucīgajai sievai Ivetai, tas pārtapis veiksmīgā ģimenes uzņēmumā.

Nītaures pagasta zemnieku saim­niecības “Krišvaldi” čaklo saimnieču vīri atbild par ganāmpulku, bet viņas darbojas virtuvē, gatavojot sierus, biezpienu, jogurtu, sviestu. Šo piedāvājuma klāstu saimnieces bagātinājušas ar kūkām un plātsmaizēm. “Sa­ražoto pārdodam Cēsu tirgū, nu jau tirgus paviljonā piedāvājam arī ēdināšanu – siltu zupu, dažādus mājas salātus, kāpostu tīteņus un plašu pankūku klāstu,” saka Svetlana.

Ir pilnīgi skaidrs, ka Ivetai un Svetlanai mājražošana nav tikai iztikas pelnīšana, viņas strādā ne tikai ar lielu akurātību, bet arī prieku. Sapratušas, kas kurai labāk padodas, veiksmīgi sadalījušas pienākumus tā, lai būtu gandarījums par paveikto.
Iveta iepriekš strādājusi apkalpojošā sfērā, bet Svetlana jau agrāk iepazinusies ar uzņēmējdarbības vidi, tāpēc abas atzīst, ka biznesa lauciņš pazīstams: “Protams, kad sāku ražošanu, bija bail, kuram tad nav! Vienmēr pastāv risks, ka neizdosies, taču nedrīkst padoties. Kad spēru pirmos soļus siera ražošanā, liels atbalsts bija draudzene no Rīgas, kura nodarbojas ar kafejnīcu biznesu. Viņa bija mans pirmais nopietnais klients, kurš ne vien atbalstīja, bet arī iedrošināja. Pirmajā mājražošanas periodā veidoju nelielas produktu paciņas, braucu uz galvaspilsētu, katram klientam mēģināju pievest produkciju pie durvīm, bet tas nebija īsti tas, ko biju iedomājusies. Tad izmēģināju tirgošanos Čiekurkalna tirgū. Vēl tagad atceros, kā iepriekš pārdzīvoju. Uztraucos, ka tur noteikti būs daudzi ar līdzīgu produkciju, ko darīšu, ja nepirks manu gatavoto! Bet pirka, un tā kļuva pieprasīta. Tad izmēģināju tirgoties Cēsis, veicās ne sliktāk, tā paliku tikai pie Cēsu tirgus,” atminas Svetlana.

Palielinoties produkcijas apjomiem, izveidojoties pastāvīgu klientu lokam, mājražošana paplašinājusies. Svetlanas mājā nu ir divas virtuves, viena pašu ģimenei, otrā atbilstoši Pārtikas un veterinārā dienesta prasībām top tirgošanai paredzētā produkcija.

“Varētu piekrist reizēm dzirdētai atziņai, ka Cēsu tirgū krietni sarucis pircēju skaits, bet, par laimi, mums ir noturīgs klientu loks, kas mūsu tirdzniecības vietā drūzmējas, pirms esam ieradušās. Laikam lielākais gandarījums ir sajūta, ka pircēji novērtē mūsu darbu un pūles,” saka Iveta.

Redzot mājražotāju produkcijas noietu, daudziem gribas izmēģināt roku šajā jomā. Jāatzīst, konkurence sīva. Svetlana uzskata, ka ideju špikošana ir daļa no radošā procesa. Viņas apmeklē pasākumus, kuros smeļas idejas, un itin nemaz neļaunojas, ja citi iedvesmojas no viņu darba, jo katrai saimniecei ir savs rokraksts: “Protams, konkurence ir, kur nu bez tās, un mums jākonkurē ne tikai savā starpā, bet arī ar veikaliem, taču pats galvenais priekšnosacījums ceļā uz veiksmi un atpazīstamību ir pacietība un neatlaidība. Daudziem šķiet – kā aizbraukšu, tā uzreiz iztirgošu, bet tā nav. Ir jābūt noturībai, jo tikai tā iespējams izveidot un saglabāt klientu loku.”

Abas saimnieces pārliecinājušās, ka ķimeņu, ķiploku, āboliņa un diļļu siers ir vispieprasītākie: “Vairāku gadu garumā esam sapratušas, ko un cik daudz gatavot, lai nav par maz vai nepaliek pāri. Ar kūkām līdzīgi – mēneša sākumā piedāvājam bagātīgāku sortimentu, jo cilvēkiem ir vairāk naudas, bet mēneša beigās samazinām apjomu. Ļoti cienām un saprotam pensionārus, vai tad viņiem negribas savu reizi ko garšīgu? Visu laiku jārēķinās ar iedzīvotāju pirktspēju, tāpēc cenas ir tādas, lai cilvēks spēj nopirkt un mēs kaut nedaudz nopelnīt.”

Saimnieces atzīst, ka idejas rodas nemitīgi, tikai pietrūkst laika tās attīstīt: “Vienmēr gribas pamēģināt kaut ko jaunu. Pēdējā laikā iesākusies sadarbība ar Rīgas restorāniem un tuvākajām viesu mājām. Tāpēc nolēmām nedaudz paplašināties un drīzumā pieņemsim darbā kādus papildspēkus. Cilvēki tik ļoti iestiguši aizspriedumos, noniecinot uzņēmējdarbības iespējas laukos, ka bieži neredz tās izdevības, kas parādās deguna galā. Tās ir muļķības, ka laukos neko nevar. Var, ja grib, bet daudzi meklē vieglāko ceļu. Mājražošana, saimniecības uzturēšana – tas nav viegli, taču jāstrādā, diemžēl vairums nerīkojas, kaut ko gaida, cer uz brīnumu. Tas arī atšķir čīkstētājus no darītājiem.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Tradīcija - Ziemassvētku tirdziņi. Ne tikai iepirkšanās

00:00
16.12.2025
51

Decembris ir Ziemassvētku tirdziņu laiks. Laukumos un skvēros, ielās, kultūras namos valda svētku noskaņa, skan dziesmas, smaržo piparkūkas, tiek piedāvāts plašs preču klāsts. Dažviet Ziemassvētku egles iedegšana ar dažādiem priekšnesumiem lieliem un maziem pašsaprotami ir arī tirdziņš. Katrā vietā savas tradīcijas. Bet visur rīkotāji uzsver, ka Ziemassvētku tirdziņu nevar salīdzināt ar citiem, jo tajos valda […]

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
39

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
118

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
104

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
171

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
53
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
31
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
42
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
44
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
42
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi