Ceturtdiena, 25. jūlijs
Vārda dienas: Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna, Kristiāns

Viss vietējo varasvīru rokās

Druva
23:00
26.07.2007
5

Rajona padome ir apkopojusi informāciju, kuru pašvaldības aizsūtījušas arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai. Pašvaldību domas par nākotni būtiski atšķiras no tām, ko piedāvā ministrija 80 novadu variantā. Piedāvātais modelis izraisījis diskusijas un satraukumu, lai gan tas ir tikai ministrijas melnraksts. Tagad pašvaldības atkal formulējušas vēlmes, apzinājušas iespējas. “Un tā jau kuro reizi! Arī iedzīvotāji noguruši. Aicinājām izteikt viedokli par Cēsu novadu. Ja īpaši neuzrunāja, neviens neinteresējās,” “Druvai” atzina Taurenes pašvaldības vadītājs Jānis Vīlips.

Pašvaldību vadītājiem un deputātiem vēl atmiņā šoks, kad uzzināja, kas ar ko tiek savienots 167 novadu modelī. Kartes zīmētāji itin bieži izmantoja pašvaldību piebildes. Piemēram, lēmumam pierakstīts: “Ja notiek piespiedu apvienošana, varētu apvienoties ar kaimiņu pagastu.” Kartē tas parādījās kā pašvaldības lēmums. Par to, kā un kāpēc tapis 80 novadu modelis, kurā rajonā iezīmēti divi novadi, ziņu nav.

Pēdējā laikā izskanējuši pārmetumi rajona padomei, ka netiek domāts par rajona kā teritorijas tālāko attīstību, par to, kā reforma varētu ietekmēt. Diemžēl reforma un katras pašvaldības nākotne nav rajona padomes kompetencē. “Reformu veic vietējās pašvaldības, rajona padome nedrīkst iejaukties. Rajona padome – tie esam mēs, pagastu vadītāji – var vien apkopot viedokļus, bet ne ietekmēt lēmumus. Novelt uz rajona padomi to, ka nav skaidrs, kā reforma skars katru, nav pareizi,” uzsver rajona padomes priekšsēdētājs Andris Neimanis un piebilst, ka “diemžēl ministrija neņem vērā to, ko pašvaldības lēmušas. Ministrija pasaka: “Lemiet, kā gribat, būs, kā teiksim.” Tiek arī atgādināts, ja ar varu liks kopā, katrs zaudēs 200 tūkstošus latu, labāk paņemt naudu, vismaz kaut kas. Domāju, ka tā gluži nav. Valstī tomēr ir demokrātija.”

167 novadu variantā paredzēts, ka Raiskuma pagasts veido novadu kopā ar Cēsīm. Tagad pašvaldības vadītājs pauž pārliecību, ka jāpaliek patstāvīgiem.

“Tā ir pārrunāta vēlme, palikt pašiem. Iespējas deputāti izanalizējuši. Baida lielais novads – pilsēta ar pievienotajām lauku teritorijām, kur būsim maza daļiņa. Neizslēdzam arī Pārgaujas novadu. Attīstības perspektīva kopā ar Stalbi un Straupi lielāka nekā Cēsu novadā. Lēmumu var pieņemt jebkurā brīdī, vērtēsim situācijas, “ tā pašvaldības vadītājs Hardijs Vents.

Savukārt Raunas pašvaldība patlaban ir neizpratnē. Pērn septembrī, atbilstoši prasībām uzzīmētajai novadu kartei, kurā Rauna ir atsevišķs novads, pagasta padome pieņēma lēmumu par novada izveidi. “Atbrauca ministrijas pārstāvji, pateica, ka pagastā ir viss, lai būtu novads. Dokumentus iesniedzām ministrijā, komisija izskatīja un atzina, ka atbilstam novadam. Apstiprināšanu virzīja uz Ministru kabinetu. Tajā brīdī mainījās valdība. Ministrija nav devusi oficiālu atbildi, ka mēs būtu kaut ko izdarījuši nepareizi, ka neatbilstam novada kritērijiem. Esmu vairākkārt interesējies, visi no atbildes izvairās,” “Druvai” pastāstīja Raunas pagasta padomes priekšsēdētājs Andris Neimanis un piebilda, ka pagastā izstrādāta attīstības stratēģija desmit gadiem.

Negaidot Eiropas naudu, sākts ūdenssaimniecības sakārtošanas projekts.

Līdz gada beigām jāpagūst izstrādāt Cēsu novada veidošanas projektu. 12 pašvaldības šo darbu uzticējušas Cēsu domei, jo pašām trūkst speciālistu.

“Projekta izstrāde nenozīmē apvienoties. Tapa projekts par Taurenes, Skujenes, Dzērbenes un Kaives apvienošanos, bet neapvienojāmies. Tagad izpēti turpināsim citā virzienā. Pēc tam spriedīsim, kā rīkoties,” situāciju raksturo Skujenes pašvaldības vadītājs Jānis Sekste.

Lai gan lielas skaidrības par to, kur Piebalgā būs centri, īsti nav, Jaunpiebalgas pagasta padomes priekšsēdētājs, rajona padomes priekšsēdētāja vietnieks Laimis Šāvējs atzīst, ka, pateicoties Piebalgas vārdam, šie pagasti varbūt ir mazliet pasargāti. “Zina taču, kas ir Piebalgas novads. Ar to nevar tik brīvi spēlēties. Pēdējā tikšanās reizē ar ministru sacīja, ka visos pagastos jābūt

pakalpojumu pieejamībai, bet tanī pašā laikā ne visur tos nodrošinās. Bet cilvēku aizvedīs tur, kur šis pakalpojums ir augstākā kvalitātē. Kā viss notiks, ko dos reforma? Atbildei jāliek daudzpunkte,” domās dalās L. Šāvējs un ir pārliecināts, ka pastāv viena problēma – nauda. “Ir pašvaldības, kuras attīstās, bet lielai daļai līdzekļu nepietiek. Bet ar 200 tūkstošiem latu lauku pašvaldību problēmas neatrisinās,” pārliecināts L.Šāvējs. Gan viņš, gan A.Neimanis min Norvēģijas pieredzi. “Bija pašvaldības, kuras nepievienojās, pastāv un attīstās vēl tagad. Tajās dzīvo gan trīs tūkstoši, gan tikai 750 iedzīvotāji. Tām ir arī starptautiska sadarbība. Problēmas būtība Latvijā ir tā, ka valsts nepietiekami piešķir naudu. Ja domā par reģionu attīstību, tad arī uzmanība jāpievērš tiem, nevis centru attīstībai, kuri to spēj paši,” domās dalās A.Neimanis un turpina: “Biju Apē, kur četras pašvaldības izveidoja novadu, runāju ar pašvaldības vadītāju. Novadā ir gandrīz pieci tūkstoši iedzīvotāju, tikpat, cik Priekuļu pagastā. Ape daudzkārt minēta kā veiksmīgs variants, bet mūs, kas jau esam tik lielas pašvaldības, kuras attīstās, kritizē.

Ja pagasti vienojas, lai sasniegtu konkrētus mērķus, saprotu. Mums daudz no tā, ko citi grib izdarīt, paveikts. Pie tam par to naudu, kas ir.”

Reformas pamatojumā atbildes patiesi atrast grūti. Taču cauri laužas tas, ka tā balstās uz parastu principu –

bagātie dalīsies ar trūcīgajiem. Tiesa gan, vai prātīgāk nebūtu, ka tie, kuri paši var, attīstās,

kuri nevar, iet kopā. Un viņiem arī būtu tā nauda jādod. Tādu ne viens vien saprot reģionu politiku. Bet izrādās, reformas tēviem cits skatījums – visi uz centru, uz pilsētu! Kur sāksies otrās šķiras ceļu remonts? No pilsētas. Attālākie gaidīs.

L.Šāvējs stāsta, ka visi ļoti cer uz Eiropas naudu, bet saņemšanas noteikumi sakārtoti nav. “Kad to teicām ministram, viņš atbildēja, lai runājot ar Eiropas lietu ministru. Bet, ja ministrs uzņemas atbildību par reformu, tad jāuzņemas arī par to, lai pašvaldības solīto saņemtu. Ja līdz novembrim neapstiprinās Kohēzijas fonda noteikumus, var iznākt, ka pašvaldības no jauna rīkos konkursus, saskaņos projektus vai arī 80 miljonus nesaņems. Tikko saņēmām Vides ministrijas brīdinājumu, lai drošības labad jau mēģinām pagarināt projektu termiņus,” stāsta L.Šāvējs. Un arī šis stāsts vistiešākajā veidā attiecas uz administratīvi teritoriālo reformu, kas taču vērsta uz lauku attīstītību. Arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga pašvaldību kongresā uzsvēra, ka nedrīkst novadu robežas vilkt ar cirkuli. Jābūt kaut nedaudz loģikai un tikai pēc tam politikai. Katras pašvaldības iedzīvotājiem ir savas intereses, vēlmes. Nevar salīdzināt pilsētnieka, piepilsētnieka un laucinieka, kurš dzīvo 60 kilometrus no centra, kur lemj par naudas sadali, vajadzības.

Līdz gada beigām būs skaidrs, cik novadu rajonā būs. Pastāvēt par patstāvību, apvienoties – tas katras pašvaldības un… valdības ziņā. Rajona pašvaldību reformas ieceres

Viena pašvaldība – novads: * Amatas novads, * Priekuļu pagasts, * Raunas pagasts, * Raiskuma pagasts (oficiāla lēmuma nav)

Vecpiebalgas novadu pēc 2009.gada pašvaldību vēlēšanām veidos Inešu un Vecpiebalgas pagasts.

Par Līgatnes novada veidošanu sarunas notiek starp pagastu un pilsētu. Lēmums vēl nav pieņemts.

Pēc 2009.gada vēlēšanām Jaunpiebalgas pagasts piekrīt apvienoties ar Zosēnu pagastu un izveidot Piebalgas novadu. Zosēnu pašvaldība pieņēmusi lēmumu par izpētes projekta izstrādi, apvienojoties ar Jaunpiebalgu. Abas pašvaldības Piebalgas novadā vēlētos arī Drustu pagastu.

Veidojot Cēsu novadu, Cēsu domei izstrādāt pašvaldību apvienošanās projektu deleģējis: * Liepas pagasts, * Zaubes pagasts, * Drustu pagasts, * Veselavas pagasts, * Kaives pagasts, * Mārsnēnu pagasts, * Dzērbenes pagasts, * Vaives pagasts, * Nītaures pagasts, * Taurenes pagasts, * Skujenes pagasts.

Cēsu dome par novada veidošanu lems augusta sēdē.

Ja novadi tiks veidoti piespiedu kārtā, tad Straupes pašvaldība kopā ar Raiskumu un Stalbi piekrīt veidot Pārgaujas novadu. Straupes pašvaldība arī neizslēdz iespēju apvienoties ar Cēsīm. Stalbes pagasts piekrīt Pārgaujas novada veidošanai, kurā ietilptu trīs pagasti.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
4

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
25

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
67

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
104

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
60

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
140

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Tautas balss

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
15
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
28
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
14
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
14
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Sludinājumi