Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Pekinas pozitīvie iespaidi

Druva
23:00
02.09.2008
3
200809022115528959

Pekinas Olimpiskās spēles jau iegājušas vēsturē, tagad laiks vērtēt, analizēt, atcerēties. Arī latvieši šo olimpiādi atcerēsies ar pozitīvām emocijām. Ne tikai ar izcīnītajām medaļām, bet arī ar mūsu sporta spēļu komandu rādīto sniegumu. Tā Latvijas sieviešu basketbola izlase parādīja, ka var spēlēt līdzvērtīgi ar pasaules varenajiem. Pieminēšanas vērts fakts, ka izlases sastāvā bija arī Cēsu basketbola audzēkne Zane Eglīte, kura savas sportiskās gaitas sākusi Cēsu sporta skolā pie treneres Intas Pētersones. “Druva” tikās ar Z. Eglīti, lai uzzinātu viņas iespaidus par Pekinas Olimpiskajām spēlēm.

– Kādas izjūtas gūtas Pekinā?

– Katrā ziņā pozitīvas. Varbūt pirmajās dienās pēc atgriešanās bija tāds kā tukšums, sagurums, jo daudz bija atdots Pekinā, bet tagad, atskatoties ar tādu laika starpību, var teikt, ka palikušas tikai pozitīvas atmiņas.

Bija interesanti redzēt aci pret aci slavenos sportistus, kurus pirms tam biju vērojusi tikai televizorā. Pekinā viņi bija turpat blakus, vai nu brokastojot, vai darbojoties trenažieru zālē. Olimpiādes grandiozākais notikums vienmēr ir atklāšana, ko diemžēl neredzējām. Varbūt nebija šīs īpašās sajūtas, bet nedaudz jau to guvām, vērojot salūtu pa viesnīcas logu.

Sporta halle, kurā spēlējām, bija iespaidīga. Tas ir īpašs notikums, spēlēt daudzu tūkstošu skatītāju priekšā. Tiesa, skatītāju klātbūtni tik ļoti izjust nevarēja, jo tribīnes izbūvētas vairākos stāvos. Vienu vakaru pabijām arī slavenajā “Putna ligzdā”, stadionā, kur notika atklāšanas un noslēguma ceremonijas un sacensības vieglatlētikā. Tas tiešām bija kaut kas fantastisks, ieejot aizrāvās elpa no redzētā. Kaut ko tik milzīgu un grandiozu nebiju gaidījusi.

– Bet olimpiskais basketbola turnīrs?

– Sākumā, kad ieradāmies, bija doma – ko mēs te darām? Iespējams, tāda kā mazvērtības sajūta, bet kad iedzīvojāmies, viss bija labi. Ļoti noderīgs bija turnīrs “Dimanta bumba”, kas notika īsi pirms Olimpiādes, tas mums palīdzēja aklimatizēties. Jau tajā spēlējām ar pasaules līmeņa komandām, tāpēc olimpiskais turnīrs vairs nebija tik liels pārdzīvojums, lai gan atbildību tas uzlika. Pirms tam bijām spēlējušas Eiropas čempionātā, citās augsta līmeņa spēlēs, tāpēc nebija pārāk liels satraukums. Arī treneris mūs centās psiholoģiski noskaņot, ka šis ir tikai kārtējais turnīrs, lai mēs nepārdegam.

– Kādas bija sajūtas pēc zaudētās spēles ar Krieviju? Pirms tam šī izlase tika uzvarēta, arī medijos izskanēja, ka viss iespējams. Un spēle rādīja, ka uzvara bija iegūstama.

– Pēc tam bija tāda kā nepadarīta darba, pat zināma vilšanās sajūta. Jau likās, ka uzvara rokās, bet pašās beigās tā tomēr izslīdēja. Apzināmies, ka tā tomēr ir Krievijas izlase, taču tā nav tā neuzvaramā komanda, kas bija pirms dažiem gadiem. Bija dusmas uz sevi. Nevar teikt, ka mēs būtu bijušas vājākas, vienkārši nepaveicās.

– Bet līdzjutēji laikam vienmēr gribēs vairāk, lai gan jau iekļūšana olimpiskajā turnīrā bija izcils panākums.

– Cilvēkiem tas ir asinīs. Pirms kvalifikācijas runāja, ja izdosies izcīnīt ceļazīmi uz Pekinu, jau būs sasniegts maksimums. Bet, kad bija sajūta, ka varam aizķerties kaut kur augstāk, radās jau citas vēlmes. Un līdzjutējiem likās par maz, ka tikai viena spēle uzvarēta. Brīžiem sāpīgi, ka ir cilvēki, kuri pārmet par mūsu sniegumu, lai gan lielākā daļa novērtēja mūsu veikumu.

Jā, jāatzīst, ka labāko sniegumu mēs Pekinā neparādījām. Tik pārliecinātas, kā bijām Madridē, nebijām. Uz Pekinu atbraucām ar apziņu, ka esam lielu darbu padarījušas, iekļūstot olimpiskajā turnīrā un mums nepārmetīs, ja nepaveiksies. Gribējās nospēlēt brīvi un pārliecinoši.

– “Dimanta bumbā” uzvarējāt Krieviju, vai tas nedaudz netraucēja noskaņoties spēlei olimpiskajā turnīrā?

– Droši vien. Pirmsolimpiskajā turnīrā gājām uz spēli ar apziņu, ka Krievija mūs nenovērtēs un varēsim viņas paķert uz izbrīnu. Tas arī izdevās. Olimpiskajā turnīrā jau bija papildu atbildība, ka jāiet atkal cīnīties par uzvaru. Varbūt arī Krievijas izlase tomēr vairāk noskaņojās spēlei pret mums.

Bet turnīrs deva pārliecību, ka varam spēlēt kā līdzīgas ar jebkuru no pasaules spēcīgākajām izlasēm. Tagad tam esam izgājušas cauri. Nākamajā reizē, ceru, ka tāda pienāks, varēsim iet ar citu attieksmi. Tiesa, jāņem vērā arī tas, ka arī pretinieces uz mums raudzīsies citādi.

– Ko vēl no Olimpiādes izdevās redzēt?

– Neko daudz, jo dienas bija saspringtas. Vienu dienu notika spēle, otrā – treniņi. Vēl redzējām vīriešu basketbolu, bet citus sporta veidus minimāli. Pēc zaudējuma Korejai aizgājām uz “Putna ligzdu”, bet vairāk arī neko. Bet visu dienu varējām sekot olimpiskajiem notikumiem līdzi televīzijā. Katram sporta veidam bija savs kanāls.

– Vai taisnība par labajiem dzīves apstākļiem olimpiskajā ciematā?

– Man nebija ar ko salīdzināt, jo šī bija mana pirmā olimpiāde, bet likās, ka bija labi. Arī citi, kuriem bija iepriekšējo spēļu pieredze, atzina, ka dzīves apstākļi ir ideāli. Pilsētiņa bija izveidota ļoti skaista, katras mājas pagalms bija atšķirīgs, ar strūklakām, dīķiem, puķēm, par visu bija padomāts. Arī brīvprātīgie, kuri tur bija ik uz soļa, bija laipni, izpalīdzīgi un atsaucīgi.

Pašu Pekinu redzējām maz, tikai braucot uz sporta zāli. Kopumā vieta, kurā dzīvojām, bija attīstītā rajonā, bet vienu dienu braucām uz attālāku vietu, nācās izbraukt cauri nabadzīgo rajonam. Tur cilvēki dzīvoja būdiņās bez logiem un durvīm, un jāteic, ka tur gan kājām negribētu iet. Vienu dienu bijām ekskursijā uz Ķīnas mūri, vienu dienu – uz Pekinas centru,

Imperatora pilsētu, kas ilgus gadus bija slēgtā zona.

Lai arī vasara pagāja bez brīvdienām, piedzīvojums bija ļoti interesants. Būt klāt šādā notikumā, gūt tos iespaidus, tas bija kaut kas īpašs.

– Vai pēc četriem gadiem izlase būs gatava atkārtot panākumus?

– Ceru, ka kodols paliks, jo gadu ziņā visas vēl esam spēlēt varošas. Nāks klāt jaunās, jo, cik zināms, aug laba maiņa. Galvenais, lai būtu vēlme strādāt un pilnveidoties.

– Tagad brīdis atpūtai?

– Vēl pavisam nedaudz, jo jau 8.septembrī sāksim gatavoties jaunajai sezonai, kas, tāpat kā visas iepriekšējās, paies klubā “TTT/ Rīga”. Kopumā sieviešu basketbola līmenis ar katru gadu aug. Jā, mēs un Cēsu komanda ir galvas tiesu pārākas, bet jebkura komanda tomēr var izrādīt pretestību. Latvijas sieviešu basketbolā līmenis gadu no gada aug. Aug arī maiņa izlasei. Tā šogad kandidātos bija arī cēsniece Karlīne Nīmane, iespējams, pēc gadiem viņa aizstāvēs izlases krāsas.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Volejbola svētki Cēsīs

10:50
23.07.2024
21

Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos aizvadīts Latvijas čempionāta “DEPO Open 2024” trešais posms, kas bija arī otrais Austrumeiropas Volejbola zonālās asociācijas (EEVZA) posms. Trīs dienu garumā 43 pāri vīriešu konkurencē un 28 sieviešu konkurencē cīnījās par godalgām. Vīriešu konkurencē laukumā redzējām arī Tokijas Olim­pisko spēļu ceturtās vietas īpašniekus Mārtiņu Pļaviņu un Edgaru Toču. Jau rakstījām, […]

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
68

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
68

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
108

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
15
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
12
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
11
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
9
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi