Pavasaris ir ieradies! Vēl pāris nedēļas, un darbu saraksts augs garumā ar “gaismas ātrumu”. Pie kā ķerties?
Ar grābekli, lāpstu un zāģi
Cerams, jau esat palīdzējis vieglāk sazaļot zālienam. Ja ne, vēl to var darīt. Sausā laikā ar lapu grābekli jāsavāc vēja sapūstās pērnās lapas, vecā zāle, sūnas, nobirušie sīkie zariņi un nezāļu stublāji. Šis materiāls, izņemot atkritumus, noderēs augstās dobes apakšējo kārtu pildījumam vai kompostam. Kurmju rakumu zemi zālienā var izlīdzināt vai arī savākt, lai papildinātu dobes, jo tā ir auglīga. Ja pieejams aerators, zālienu var apstrādāt ar to.
Ar lāpstu jāatdur velēnas, atjaunojot maliņas celiņiem, flīzētām vai bruģētām taciņām un dobēm.
Kad naktīs vairs nav sala, var apgriezt dzīvžogu, sakopt vainagus augļu kokiem, veidot formu košumkrūmiem un skujeņiem. Izzāģējot vecos zarus, apkopjot stādījumus, sakārtojot lecektis un siltumnīcu, iekrāsies kaudze ar dažāda izmēra “nestandarta” kokmateriāliem. Tievākos zarus var sašķeldot vai sacirst īsākos posmos un ieklāt zem augstās dobes, lai pamazām satrūd. No resnākajiem zariem un bluķīšiem var iekārtot dārzā vai pie mājas kādu atpūtas stūrīti, savdabīgu “vides objektu” vai nojumi darbarīkiem, spaiņiem un lejkannām, bet pārpalikumu izmantot malkai.
Ja rudenī pēc ražas novākšanas nav sakārtota siltumnīca, tā jādezinficē, jānomazgā stikli vai plēve, jāizvāc auklas, puķupodi un piederumi. Ja nepieciešams, jānomaina augsne. Jāizvēdina un jāsakārto pagrabs.
Dobes jau gaida
Aprīlī sāk vēsumu mīlošo augu – redīsu, rukolas un salātu – sēju lecektī un neapkurināmajā siltumnīcā. Dārzā var eksperimentāli sēt burkānus, sarkanās bietes un sīpolus, agros kartupeļus var ienest siltākā un gaišākā vietā diedzēšanai, rabarberus apsegt ar plēves jumtiņu ātrākai ražai. Ja nav izdevies rīkoties kā senajā ticējumā, ka zirņi jāsēj gada simtajā dienā, nav jāraizējas, drīzāk tā ir norāde, ka zirņi jāsēj pēc iespējas agrāk.
Jāuzmana pirmo nezāļu – pieneņu, vārpatu, gārsu – parādīšanās un, kamēr augsne vēl mīksta, jācenšas izraut vai izrakt ar visām saknēm.
Puķudobēs laiks izlietot gatavo kompostu, bagātinot augsni dobēs un ap krūmiem.
Pēdējais laiks pārlūkot darbarīku krājumus, notīrīt rūsu no asmeņiem, iestiprināt jaunos kātos. Vērts iegādāties augsnes un gaisa termometru, kā arī pasūtīt kādam vietējam amatniekam kurmju biedējamās dzirnaviņas.
Senais aizmirstais atgriežas
Ja šosezon piemājas zemē ieplānota vieta modē nākušajai augstajai jeb kompostdobei, tad pildmateriālam noderēs ne tikai pārpalikumi no dārza sakopšanas. Apakšējās kārtās var pildīt satrupējušu malku, dēļus vai skaidas, papes kastes, pērno sienu vai salmus. Dārzkopībā sācies draudzīgas maiņas, izpalīdzēšanas un bartera laiks līdzīgi, kā tas bija pagājušā gadsimta 90.gados. Varbūt kādam jāpalīdz apcirpt dzīvžogs, un ieguvums būs materiāls, ko pildīt jaunajā kompostdobē. Varu ieteikt draudzēties ar tuviem un tāliem kaimiņiem, kam paliek pāri rudenī vāktās lapas. Laukos un piepilsētā pierasts ik pavasari nodedzināt ugunskurā daudz dabisko materiālu, kas noderētu kompostēšanai. Esmu priecīga par sarunu ar dārzkopības zinātāju un žurnālisti Initu Šteinbergu, jo uzzināju, ka var nededzināt kaitēkļa invadētās, rūsainās kastaņu lapas, bet ierakt komposta dobes apakšā, kur tās nevienam neskādēs.
Ļauties eksperimentam
Pavasara nojautās ar sparu atjaunojas dārzkopju diskusijas par brīnumiem, ko var izaudzēt Latvijas vasarā.
Lai izaudzētu zemesriekstus, jāiegādājas tie, kuri ir pākstīs, jāizloba un jāmērcē ūdenī, lai izveidojas dīgsts. Riekstus stāda ap 30 centimetrus platā māla podā, vieglā un irdenā substrātā, lai pākstīm būtu vieglāk izveidoties. Apakšā saber sauju sīku akmentiņu drenāžai, tad nedaudz smilti un pārējo piepilda ar irdenu, trūdvielām bagātu augsni. Nedrīkst pārlaistīt. Zemesriekstus var audzēt arī siltumnīcā vai dārzā aizvējā, sausā un saulainā vietā.
Vasarā izaug zaļš, lapots krūms, kas zied koši dzelteniem ziediņiem. Zemesrieksts prognozē laikapstākļus: ja gaidāms lietus, lapas sakļaujas kopā. Rudenī raža jāmeklē augsnē zem “krūma”. Parasti neizaug daudz, taču eksperiments ļoti patīk bērniem.
Komentāri