Trešdiena, 24. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Pasargāt sevi un citus

Iveta Rozentāle
14:30
04.10.2021
19
Ruksans 1 1

Biologs, sīpolpuķu selekcionārs un audzētājs Jānis Rukšāns  tikko nosvinējis 75. dzimšanas dienu. Tomēr šoreiz sarunājamies par citu aktuālu tēmu – vakcināciju pret “Covid-19”. Jānis Rukšāns ir vakcinējies un ir viens no retajiem, kurš nenogurstoši aicina to darīt arī citiem. Viņš gan atzīst, ka ir noguris cīnīties ar antivakseriem, tāpēc vairāk par informējošo un skaidrojošo darbu sociālajos tīklos liek aicinājumu: esi saprātīgs – vakcinējies, domā par sevi un citiem.

J.Rukšāns atklāj, ka saņēmis daudz samazgu – apsaukāšanos, la­mas, uzbrukumus, ka vēlas noindēt latviešu tautu-, un tieši tamdēļ ir skarbs arī pret antivakseriem. Savukārt par vakcināciju daudz interesējas, jo vienmēr kā selekcionārs bijis saistīts ar bioloģiju, ģenētiku. J.Ruk­šāns: “Tāpēc ļoti labi zinu, kā šīs lietas darbojas. Man ļoti interesē arī medicīna. Jaunībā kādu laiku izsvēru, vai būšu dārznieks vai dakteris. To­mēr kausiņi nosvērās uz dārznieka pusi. Bet, tā kā medicīna man interesējusi, kādu laiku esmu strādājis arī žurnālā “Veselība”.”

Selekcionāru gan izbrīna, ka Latvijā atšķirībā no citām Eiropas Savienības valstīm ir tik daudz vakcinācijas noliedzēju, bet pieļauj, ka tas vēl nāk no padomju laikiem, kad pastāvēja uzskats – kas nāk no valdības, no augšas, tas nekam neder un ir noliedzams: “Protams, neaizmirsīsim, ka vēl ir vesela virkne cilvēku, kas sev ar to taisa politisko kapitālu, nedomājot ne par ko citu kā par savu labumu un to, kā tikt pie siles.” Tajā pašā laikā vakcinācijas piekritējs ir saņēmis atbalstu no cilvēkiem, kuri arī domā tāpat, kā arī no tādiem, kuriem palīdzējis izlemt par labu vakcinācijai.

Skaidrojot savu motivāciju vakcinēties, Jānis Rukšāns stāsta, ka gan plaušu fibroze, darbojoties tikai 30% no plaušām, gan arī cienījamais vecums viņu ieliek riska grupā, kurā tieši ir būtiski vakcinēties, lai saslimstot nevajadzētu piedzīvot smagu slimības gaitu. Turklāt pavasarī nedēļas laikā no kovida nomiris biologa brālis, kas bija par viņu pusotru gadu jaunāks un sportisks. J.Rukšāns atceras: “Viņa sieva pēc darba pārnāca ar paaugstinātu temperatūru, izrādījās, bija inficējusies. Pēc pāris dienām temperatūra paaugstinājās arī brālim, vēl pēc pāris dienām viņš nonāca slimnīcas reanimācijas nodaļā, sazvanoties viņam bija ļoti grūti runāt, un diemžēl pēc nedēļas viņš jau bija tajā saulē.” Jānis Rukšāns teic, ka par nožēlu viņa brālis ir pierādījums, ka arī sportiski cilvēki ar labu veselību un imunitāti nav pasargāti no smagas saslimšanas ar bēdīgu iznākumu.

J.Rukšāns pēdējos piecos gados arī vakcinējas pret gripu, un tas nerada nekādas problēmas. Tāpēc, ja būs nepieciešama revakcinācija pret kovidu, arī tā būs normāla prakse. Turklāt, ja jāsalīdzina, no kuras vakcīnas ir spēcīgāka reakcija, jūtamas blaknes, tad pēc pirmās “AstraZeneca” devas reakcija bijusi pat mazāka nekā pēc gripas potes: “Savukārt pēc otrās vakcīnas smējos, ka šprice nav pat iedurta, jo nejutu dūrienu. Pēc tam gan divas dienas  sāpēja dūriena vieta, tātad poti biju saņēmis,” ar sev raksturīgo humoru teic biologs.

Jānis Rukšāns arī izvēlējies saņemt trešo kovida potes devu citā valstī, kamēr visiem Latvijā tas vēl nav iespējams: “Biju gan dzirdējis, ka pēc “Pfizer” mēdz uzkāpt temperatūra līdz pat 40 grādiem, tomēr man tikai nedaudz sāpēja dūriena vieta un galva.”

Jānis Rukšāns, domājot par tiem, kas kādu slimību vai vecuma dēļ šaubās par vakcinēšanos, uzsver, ka šie apstākļi tieši ir papildu stimuls to darīt, jo ar gadiem imunitāte samazinās un iespēja nonākt līdz bēdīgam rezultātam palielinās. Viņš teic: “Es daudz lasu, arī pieredzes stāstus, ka cilvēki, kas izgājuši cauri reanimācijai, raksta, ja būtu varējuši iedomāties, ka tas būs tik ārkārtīgi smagi un grūti, būtu bijuši pirmie rindā uz vakcinēšanos. Es tiešām biju pirmais pie savas ģimenes dakteres Viškintes, līdzko uzzināju, ka tāda iespēja ir, pieteicos. Ir cilvēki, kurus baida reakcija pēc potes, bet jāsaprot, ka reakcija nav salīdzināma ar to, kāda var būt pati slimības gaita, turklāt daļai pēc slimošanas ir ilgstošas veselības problēmas. Man ir zināms cilvēks, kurš saka, ka nevar atļauties nedēļu nestrādāt, ja nu pēc potes ir smagāka reakcija. Bet mans brālis pēc nedēļas slimošanas bija tajā saulē. Tad kas ir labāk – atrasties tajā saulē vai vakcinēties un dzīvot?” retoriski vaicā J.Rukšāns.

Tāpat viņš ievērojis izteikumus, ka pēc vakcinācijas cilvēki nomirst. J.Rukšāns atgādina, vakcinācija pret kovidu tiešām nav nemirstības pote – tā neatceļ iespēju nomirt no vecuma, no citām slimībām: “Bet tā pasargā no mokošas nāves. Tas nav salīdzināms ar tām mocībām, kam pirms nāves iziet cauri smagi saslimušie.”

Jānis Rukšāns arī norāda, ka nesen internetā bija publicēta karte, kurā redzams, kā ar vakcināciju aptverti Latvijas pagasti: “Manu uzmanību piesaistīja divi mūsu novada kaimiņu pagasti – Straupe un Stalbe. Straupe iekrāsota bāla un pieder pie pagastiem ar vismazāko vakcinācijas aptveri, Stalbe turpretī vistumšākā – proti, tas ir pagasts ar vienu no vislielākajiem vakcinēto iedzīvotāju īpatsvariem. Kur ir noslēpums? Stalbē pagājušajā ziemā bija liels kovida perēklis un cilvēkiem, redzot, kā slimo un mokās radi, draugi, paziņas, neradās jautājums – ir vērts vakcinēties vai nē. Stalbē ir arī vakcinācijas punkts ārstes Viškintes ģimenes ārstu praksē. Straupē ir cita ģimenes ārste, tur ir samērā daudzskaitlīga luterāņu baznīcas draudze. Ja katoļu baznīca ir aizliegusi priesteriem aģitēt pret vakcinēšanos, tad luterāņu arhibīskaps Va­nags šajā jautājumā ir diezgan izvairīgs. Vai tas ir ne­vak­­cinēšanās iemesls, nezinu. Bet, manuprāt, sakritība ir diezgan zīmīga.”

Jānis Rukšāns vērtē, ka saistībā ar vakcināciju ir jāskatās uz sabiedrību kopumā. Skolotājiem ir svarīgi vakcinēties, lai nesaslimtu bērni, lai bērniem nebūtu jāmācās attālināti, jo bērni skolas vecumā dzīves mācības iegūst arī saskarē ar vienaudžiem, savstarpējā komunikācijā: “Tie vecāki, kuri ņem bērnus ārā no skolas, neapzinās, kā tas ietekkmēs bērnu turpmāko dzīvi. To neviens nevar zināt. Tāpat saslimušie, tāpēc ka nav vakcinējušies, noslogo veselības aprūpes sistēmu, viņu dēļ nevar laikus ārstēt citas slimības. Es atbalstu arī mediķu obligāto vakcināciju. Francijā uz laiku atstādināti 3000 veselības aprūpes darbinieki, kas nevakcinējas, nesaglabājot viņiem algu. Un tas ir ļoti pareizi. Bet mūsu valdība neuzdrošinās spert tik kardinālus soļus, jo nākamgad vēlēšanas.”

Atgriežoties pie savām sajūtām pēc vakcinācijas, Jānis Rukšāns teic: “Es jūtos atvieglots un atbrīvots. Jā, veikalā ejot, uzlieku masku, un man tā netraucē, bet pašsajūta ir pilnīgi cita, jo esmu parūpējies par savu veselību un arī par savu darbu, jo tiešām gribu vēl pāris ekspedīcijās izbraukt, veikt pētījumus un vēlos to darīt droši. Būsim reāli, ja es saslimšu Irānā, pie tās veselības sistēmas, kāda ir tur, es mājās vairs netikšu.” Tur­klāt biologs norāda uz vēl vienu cilvēkiem it kā pašsaprotamu lietu: “Ja mēs traumējamies un dabūjam infekciju, mēs ejam un vakcinējamies pret stingumkrampjiem. Ja nepazīstams suns vai kaķis iekož, ejam un vakcinējamies pret trakumsērgu. Tas ir pašsaprotami, lai pasargātu sevi. Tajā brīdī neviens nekliedz, ka tiks sačipots vai izsekots, vai citus tamlīdzīgus murgus. Tā ir normāla daļa no rūpēm par savu veselību, pēc kā cilvēks dzīvo savu ierasto dzīvi.”

KOMENTĀRS

Nevakcinēties ir bezatbildīgi

“Nevakcinēties ir bezatbildīgi”, stingri saka Vidzemes slimnīcas infektoloģe un Terapi­jas nodaļas virsārste Anna Mironovska. Pieaugot saslimstībai ar “Covid-19” infekciju, Vid­zemes slimnīca ar 6. septembri atkal uzņem “Covid-19” pacientus. Pirmajās trīs dienās tika stacionēti 12 pacienti, no kuriem neviens nebija vakcinējies. Līdz 17. septembrim stacionēto pacientu skaits pieaudzis līdz 22 pacientiem.

“Stacionējamo pacientu plūsma,” uzsver A. Mironovska, “pieaug straujāk nekā pērngad ap šo laiku. Jā, tagad mums ir lielāka pieredze “Covid-19” inficēto pacientu ārstēšanā, ātrāk varam pārprofilēt nodaļas un pārkārtot personāla darba organizāciju. Taču visi atceramies, cik grūts darbiniekiem bija aizvadītais gads. Grūts gan fiziski, gan psiholoģiski. Gluži cilvēciskas bailes no jaunās un tik maz izpētītās slimības. Sākumā vēl nebija pieejamas vakcīnas. Ar visu piesardzību un stingro noteikumu ievērošanu saslima arī darbinieki. Lai varētu nodrošināt nodaļas darbu, māsām pat vairākkārt nācās atlikt ikgadējo atvaļinājumu. Cilvēki mobilizējās ar cerību – kaut kad šis murgs beigsies, jāiztur. Tagad, pieredzot nākamo saslimstības vilni, darbiniekiem, šķiet, ir grūtāk pieņemt, ka tam visam atkal jāiet cauri. Sekojot vakcinēšanās cipariem, kas aug tik lēni, jābrīnās: par ko cilvēki domā? Ka pašiem nekas nav jādara savas veselības un dzīvības labā? Ka dakteri visu izdarīs, ja nonāks slimnīcā? Saglabājoties tādam saslimstības tempam, iespējams, atkal nāksies samazināt plānveida palīdzību, atteikt pat mēnešiem gaidītās operācijas. Cietīs vakcinētie, apzinīgie, atbildīgie.

Vienmēr esmu aizstāvējusi vakcinēšanos – pret gripu, pret difteriju, tagad arī pret jauno koronavīrusu. Absolūti lielākā daļa no pacientiem, kas nokļūst mūsu nodaļā, nav vakcinējušies. Kāpēc? Nolēmuši pagaidīt, paskatīties, kas notiek. Nesaprotu, kam vēl jānotiek un kādā informācijas “mucā” viņi ir dzīvojuši, lai saslimšanas risku neattiecinātu uz sevi. Tiesa, saslimst arī vakcinētie. Taču viņiem ir daudz mazāks risks nokļūt intensīvās terapijas nodaļā, kur mediķi nedēļām cīnās par pacienta dzīvību. Un bieži zaudē šo cīņu. Neviens, pat modernākais mākslīgais plaušu ventilācijas aparāts, nevarēs palīdzēt atgriezties dzīvē, ja plaušu vairs nav, jo tās “saēdis” vīruss.

Visi ilgojamies atgriezties “pirmskovida”, normālajā, dzīvē. Lasām par citām valstīm, kur iedzīvotāju atbildīgās attieksmes un aktīvās vakcinēšanās rezultātā tiek atcelti epidemioloģiskie ierobežojumi. Mūsu cilvēki izliekas aizmirsuši parunu – “kā sauksi, tā atsauksies”. Citiem vārdiem: neesi vakcinējies, tad nekliedz, ka tevi ierobežo, liek valkāt sejas masku, neļauj tikties un vispār ierobežo tavas cilvēktiesības. Patiesībā tās esi ierobežojis pats, nepildīdams savu pienākumu rūpēties par savu veselību, tai skaitā izmantot valsts apmaksāto vakcinēšanos.”

Materiālu atbalsta
Nacionālais veselības dienests

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
4

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
66

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Mērķis zināms – Zaļais kurss

10:58
23.07.2024
35

Festivālā “Rodam Raunā”, kura tēma šovasar bija “Pļava. Ko sēsi, to pļausi”, kā ik gadu notika arī uzņēmēju diskusija. Šoreiz par ikvienam aktuālo Eiropas zaļo kursu. Tajā piedalījās Raunas SIA “Firma “Pasāža”” valdes priekšsēdētāja Dace Neiberga, Zemkopības ministrijas Lauksai­mnie­cības departamenta Lauksai­mniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultāciju centra Cēsu nodaļas vadītāja Dace […]

Sniega kupenas vasarā. Hortenzijas

00:00
23.07.2024
55

Iebraucot Stalbes pagasta “Ozolkalnos”, pie norādes zīmes zied hortenzijas. “Man patīk visas puķes,” saka Baiba Svīķe un uzreiz atklāj, ka daudziem šķiet, hortenzijas ir vecu māju puķe, bet tā nav, mūsdienās tā ir tik moderna un dažāda. “Ziedi kupli, to krāsa mainās, cēla, liels krūms ar vieglumu,” tā Baiba raksturo hortenziju un uzsver: “Ja tās […]

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
53

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
48

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
19
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
14
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
13
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
12
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi