Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Basketbols – tās ir emocijas

Druva
09:41
22.07.2014
11
Martins Vinauds

Sporta ziņās pagājušajā nedēļā bija lasāms, ka Cēsu basketbola skolas audzēkņi Mārtiņš Vīņauds un Matīss Rudmiezis parakstījuši līgumu uz diviem gadiem ar basketbola klubu “Valmiera”. Pirms tam četrus gadus abi spēlēja komandā “BA Turība”. Šoreiz rubrikā “Sportista dosjē” par Mārtiņu.

Izaugt par līderi

Mārtiņš Vīņauds aizvadītajā Latvijas basketbola līgas (LBL) sezonā bija viens no “Turības” līderiem. 34 spēlēs viņš vidēji spēlē guva 11,6 punktus, izcīnīja 4,6 atlēkušās bumbas un atdeva 2,2 rezultatīvās piespēles. “BA Turība” spēlēja ne tikai LBL, bet arī Studentu līgā, kur pēdējo četru gadu laikā trīs reizes izcīnīts čempionu tituls, vien pēdējā sezonā nedaudz pietrūcis, uzvaru svinējusi LU komanda.

Komandā “BA Turība” Mārtiņš spēlēja četrus gadus, savienojot basketbolu ar mācībām. Viņš norāda, ka šī ir laba iespēja puišiem pēc vidusskolas beigšanas turpināt realizēt sevi basketbolā, līdztekus iegūstot izglītību, kas ir svarīga, jo sports ir nežēlīgs, viena trauma var visu pavērst. Ja nav izglītības, sportists paliek tukšā vietā. Tāpēc jauniešus, kuri grib spēlēt, viņš aicina izmantot iespēju, ko piedāvā gan “Turība”, gan Latvijas Universitāte, abas pietuvinātas Amerikas standartam, kas ļauj apvienot mācības un basketbolu.

Mārtiņš saka, tā ir laba iespēja apvienot patīkamo ar lietderīgo, lai arī viegli neesot: “No rīta treniņš, pēc tam jāiet uz lekcijām, kas ilgst līdz pēcpusdienai. Seko neliela atpūta un tad vakara treniņš. Plus vēl spēles, pat vairākas nedēļā, vārdu sakot, režīms smags, bet pats izvēlējos tādu ceļu. Nekas viegli nenāca, taču izdevās sevi pierādīt, un pēdējos divos gados abi ar Matīsu bijām starp komandas līderiem.”

Tiesa, ceļš līdz komandas līderim nav bijis vienkāršs. Uz to jāiet soli pa solim, un, kā saka Mārtiņš, jaunajiem spēlētājiem to

vajadzētu īpaši ņemt vērā.

Pats izgājis cauri visiem līmeņiem. Sākumā spēlējis LBL2 sistēmā, kad “BA Turība”

fārmklubs bija Cēsu komanda “Dārznieks”. M. Vīņauds pirmajā gadā spēlējis šajā līgā, taču arī tā bijusi vajadzīga pieredze, lai kāptu augstāk.

“Treneris teica, ka divi pēdējie gadi skolā būs manējie, ja visu darīšu pēc plāna. Tā arī notika, pēdējos gados treneris uzticējās, deva iespēju spēlēt galvenajā komandā. Izieta laba skola, vispirms pie basketbola sabiedrībā labi zināmā trenera Pētera Višņēvica, pēc tam pie Arņa Vecvagara. Spēles LBL pret tādām komandām kā “VEF” deva neatsveramu pieredzi, it īpaši, ja izdevās nedaudz “parādīt zobus”. Ir gandarījums, redzot, ka ir mūsu spēkos pacīkstēties ar tāda līmeņa komandām,” atzīst M. Vīņauds.

Gandarījuma pilns nogurums

Lai arī šie gadi nav bijuši viegli, basketbolists nenožēlojot nevienu dienu. Spēlēšana LBL ļāvusi jau nedaudz pat sajust profesionālā sporta atmosfēru, ko tagad “BK Valmiera” rindās varēs izbaudīt pilnībā.

“Prieks, ka Valmieras klubs uzrunāja, ceru, ka varēšu dot savu pienesumu,” saka Mārtiņš. “Man patīk, ka uz Valmieras komandas spēlēm nāk daudz skatītāju, viņi dod papildu motivāciju spēlēt. Daudz patīkamāk spēlēt pie pilnām tribīnēm nekā tukšā zālē. Ja “BA Turībā” bijām pusprofesionāļi, tagad nāksies darboties profesionālajā līmenī. Studentu dzīve beigusies, bet šie gadi atmiņā palikuši ar pozitīvām atmiņām. Protams, no kaut kā bija jāatsakās, piemēram, kādas ballītes, jo man bija treniņš vai spēle. Bet tā bija mana izvēle, kas tagad vainagojusies ar piedāvājumu no Valmieras komandas. Tik daudz darba ieguldīts basketbolā, ka gribas turpināt. Ja ir tāda iespēja, jāmēģina, lai vēlāk nav jānožēlo, ka nemēģināju.”

Mārtiņš stāsta, ka jau no bērnības gribējis būt basketbolists. Jau zēna gados, skatoties basketbolu, teicis mammai, ka gribot kā lielie vīri “no augšas iespraust” bumbu grozā. Kad sācis mācīties Cēsu 1.pamatskolā, sporta skolotāja Skaidrīte Āboliņa pamanījusi, ka puisim ir sportiskās dotības. Sācis trenēties basketbolā, un mīlestība uz šo sporta veidu nav zudusi joprojām. Uz jautājumu, kas visvairāk pievelk basketbolā, Mārtiņš saka: “Man patīk emocijas, ko šī spēle spēj sniegt. Gan uzvarētāja emocijas, gan zaudētāja. Tieši emociju dēļ vērts spēlēt basketbolu. Bet tas ir tikai viens no iemesliem. Ir patīkami spēlēt skatītāju priekšā. Ir teicama sajūta, ka vari sevi uzturēt labā fiziskajā formā, ka jūties labi. Jā, ir nogurums pēc smaga treniņa vai spēles, bet tas ir gandarījuma pilns nogurums. Saproti, ka esi labi pastrādājis, devis pienesumu komandai kopīgu mērķu sasniegšanai. Ir labi, ja ar savu attieksmi vari būt paraugs jaunajiem spēlētājiem. Basketbols man ir kā dzīvesveids kopš bērna kājas. Vecāki mani vienmēr ir atbalstījuši, paldies viņiem par to.”

Spēles garša

Basketbols, gluži kā ikviens sporta veids, ir rakstura apliecināšana. Ja “BA Turībā” Mārtiņš bija starp līderiem, Valmieras komandā nāksies sevi pierādīt atkal no jauna. Viņš apzinās, ka tas būs jauns sākums: “Saprotu, ka viegli nebūs, nāksies sevi pierādīt, bet esmu tam jau gājis cauri, tāpēc arī tagad esmu gatavs jauniem izaicinājumiem. Jāsaprot, ka ne dzīvē, ne sportā bez cīņas nekas nenotiek. Ja strādāsi ar pilnu atdevi, to novērtēs un būs rezultāts.

Mums “BA Turībā” bija vieglāk, jo, startējot LBL, netika izvirzīti nekādi mērķi. Bija nosacījums cīnīties, cik ir mūsu spēkos, ar dzirkstelīti acīs, lai pēc spēles gan mūsu treneris, gan pretinieku komanda un skatītāji teiktu, ka šitie zēni bija kapātāji. Jā, piedzīvots zaudējums, jo pretinieks bija pārāks, bet cīnījāmies no sirds.”

Ikvienā sporta veidā svarīga ir dalība sacensībās, jo tā ir pavisam cita “garša”. Taču panākums mačos tiek kaldināts treniņos.

“Emocijas ir ļoti atšķirīgas,” saka Mārtiņš. “Treniņš ir treniņš, tur zināmi sparinga partneri, ko ar laiku jau esi “atkodis”. Bet, izejot spēlēt, ir pavisam cita vide, citi pretinieki, cita atmosfēra, citas sajūtas. Tur ir skatītāji, komandas taktiskā spēle. Basketbols jau nav tikai skriet un mest, ir daudz dažādu nianšu, taktisko risinājumu. Ar labu fizisko sagatavotību vien ir par maz, tā ir prāta spēle, cik labi redzi laukumu, cik pareizi nolasi situāciju, cik taktiski pareizi nospēlē. Tas ir kopums.”

Spēlēšana “BK Valmiera” ir kārtējais solis basketbolista biogrāfijā. Jautāju, vai nav domājis par spēlēšanu ārzemēs. Mārtiņš atzīst, ka par to reizēm iedomājas, bet patlaban esot apmierināts ar doto iespēju, jo viņam vienmēr mājas bijušas tuvas. Viņaprāt, Valmiera ir lieliska iespēja sevi pierādīt un spert nākamo soli. Ja maisam būs gals vaļā, spēle aizies, būs iespēja palūkoties uz kādu ārzemju klubu.

“Taču jābūt pacietīgam, diemžēl daudzi jaunie spēlētāji pārāk ātri atmet visam ar roku. No pieredzes varu teikt, ka jācīnās līdz galam, tikai tad būs rezultāts. Arī pašam bijuši pārdomu brīži, varbūt pielikt punktu, bet esmu ticis pāri, jo gribu spēlēt, man patīk to darīt. To var pat salīdzināt ar ilgstošām attiecībām. Ja tās patīkamas, kāpēc pārtraukt! Beidzot augstskolu, bija dilemma, ko darīt? Bet padomāju, ja ir šāds piedāvājums, to nevar laist garām,” saka M. Vīņauds.

Tagad dažas nedēļas vēl nedaudz mierīgākā režīmā, bet jau augusta sākumā sāksies treniņi, kuros būs jāmetas iekšā ar pilnu atdevi. Tagad cēsniekiem būs iespēja biežāk aizbraukt uz kādu “BK Valmiera” spēli, lai pavērotu, kā spēlē mūsējie.

Jānis Gabrāns

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Volejbola svētki Cēsīs

10:50
23.07.2024
23

Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos aizvadīts Latvijas čempionāta “DEPO Open 2024” trešais posms, kas bija arī otrais Austrumeiropas Volejbola zonālās asociācijas (EEVZA) posms. Trīs dienu garumā 43 pāri vīriešu konkurencē un 28 sieviešu konkurencē cīnījās par godalgām. Vīriešu konkurencē laukumā redzējām arī Tokijas Olim­pisko spēļu ceturtās vietas īpašniekus Mārtiņu Pļaviņu un Edgaru Toču. Jau rakstījām, […]

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
68

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
68

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
108

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
16
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
13
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
12
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
10
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi