Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Čempionu treneris Jānis Indārs

Druva
10:24
19.08.2014
13
Janis Indars

Drabešu internātskolā trīs nedēļu garumā uz kopīgu treniņnometni pulcējās mūsu puses cīņas sporta kluba „Ferrum” un Rīgas K. Kundziņa cīņas sporta skolas audzēkņi. Rīgas kluba treneris Jānis Indārs ar gandrīz 40 gadu stāžu savas gaitas cīņas sportā sācis, mācoties Priekuļu tehnikumā.

200 čempionu

Treneris stāsta, ka iestājies Priekuļu tehnikumā, jo vilinājusi tehnika. Taču tad nācis vēl lielāks vilinājums – brīvā cīņa.

„No Cēsīm trīs reizes nedēļā uz Priekuļiem brauca treneris Zigurds Kārkls, kurš kļuva par manu pirmo treneri. Viņš tolaik aktīvi darbojās Cēsīs, kur brīvā cīņa bija ļoti populāra. Pie viņa izauguši vairāki Latvijas čempioni jauniešiem, junioriem. Arī Priekuļos bijām spēcīgi cīkstoņi, vienā gadā no desmit čempioniem savās vecuma grupās trīs bijām tieši no Priekuļu tehnikuma,” atceras J. Indārs.

Pēc dienesta armijā pabeidzis Fizkultūras institūtu un sācis strādāt Murjāņu sporta ģimnāzijas Jūrmalas filiālē, kur bija brīvās cīņas un grieķu – romiešu cīņas nodaļa. Lai noorganizētu treniņgrupu, braukājis pa Latvijas skolām, meklējot spēcīgus puikas.

„Aizbraucu uz skolu un starpbrīdī pirmajiem, kuri izskrēja no skolas, jautāju – kurš skolā ir stiprākais, sportiskākais. Parunāju ar viņu, un, ja puisis bija ar mieru nākt uz Murjāņu skolu, braucām pie zēna vecākiem, lai saņemtu arī viņu piekrišanu. Tā nokomplektējās grupa, internātā bija vieta 15 puišiem. Daži no viņiem joprojām ir šajā sportā, strādā par treneriem. Arī kluba “Ferrum” treneris Andis Ruicis.

Ar viņu vispār bija interesanti. Bijām trenējušies vien divus pilnus gadus, un jau trešajā viņš kļuva par čempionu pieaugušo klasē. Ne pirms, ne pēc viņa man nekad nav izdevies tik īsā laikā sagatavot cīkstoni, lai viņš kļūtu par čempionu pieaugušajiem. Parasti paiet desmit un vairāk gadu,” stāsta treneris.

J. Indārs savā dosjē var ierakstīt, ka viņa

audzēkņi 35 reizes kļuvuši par Latvijas čempioniem pieaugušo konkurencē. A. Ruicis pat trīs reizes. Rēķinot klāt arī čempionus jauniešu un junioru vecumā, šis skaits ir ap diviem simtiem.

Neizdarīt priekšlaicīgus secinājumus

Ja izaudzināti tik daudzi čempioni, treneris acīmredzot prot ātri novērtēt, kuru zēnu ņemt treniņos, kuram ir čempiona potenciāls. J. Indārs atbild noliedzoši, norādīdams, ka to sākumā nav iespējams noteikt: „Kādreiz atnāk kāds puisis, kurš pēc ķermeņa uzbūves piemērots cīņai, bet viņam trūkst rakstura, neatlaidības, un nekas nesanāk. Bet atnāk kāds pēc izskata mazāk perspektīvs un ir tik mērķtiecīgs, ka kādā brīdī apsteidz talantīgo un spēcīgāko.”

Nereti arī vecāki, atvedot dēlu, jau pēc pirmā treniņa prasot – iznāks vai neiznāks cīkstonis. Tad treneris atbildot, ka neesot Dievs un to pateikt nevarot. Galvenais, lai puisis piedalās procesā, lai regulāri nāk uz treniņiem, vairāk no viņa sākumā neprasa. Tikai laika gaitā top redzams, vai ir gribasspēks, raksturs, jo tieši šīs īpašības ir galvenās, lai kļūtu par labu cīkstoni.

„Nekad nevar kādam teikt, ka no viņa nekas nesanāks,” norāda J. Indārs. „Te man ir ļoti labs piemērs. Latvijas PSR laikā sešus gadus biju Latvijas izlases galvenais treneris brīvajā cīņā, kad Padomju Savienību izbraucām krustu šķērsu. Kādās sacensībās man parādīja treneri un sportistu un izstāstīja pamācošu stāstu. Treneris šajā puisī nebija saskatījis nekādu potenciālu un teicis – no tevis nekas nesanāks, nav vērts trenēties. Puisis bijis samērā vājš, bez fiziskām dotībām, slimīgs. Viņš aizgājis uz svarcelšanu, bet arī tur ticis noraidīts kā neperspektīvs. Šie atraidījumi puisī radījuši spītu, un viņš apņēmies pierādīt pretējo. Aizgājis pie cita trenera brīvajā cīņā un kļuvis par pasaules čempionu pieaugušo klasē. Tāpēc nekad nevajag izdarīt priekšlaicīgus secinājumus. Galvenais, lai bērni trenējas, lai ir iesaistīti procesā.”

Dažkārt vecākiem esot arī nepareizi motīvi, kāpēc sūta savu bērnu trenēties. Uz jautājumu, kāpēc izvēlēts šis sporta veids, sakot, lai puisis spēj aizstāvēt sevi uz ielas, skolā.

„Tad atsaku sadarbību, jo nevar būt tik zems mērķis. Esmu gatavs darboties, lai jaunietis kļūtu par augstas klases sportistu. Mazāk nav vērts. Arī trenerim nav motivācijas strādāt, ja vajag iemācīt tikai dažus paņēmienus. Mans uzstādījums, ka sportistam vismaz vienu reizi jākļūst par Latvijas čempionu – jauniešiem, junioriem vai pieaugušajiem,” saka treneris.

Jāspēlē šahs un dambrete

Stāstot par to, ko treneris var iedot sportistam, J. Indārs norāda, ka pirmām kārtām nepieciešams jauniešus pieradināt

pie treniņiem. Diemžēl tendence rādot, ka sportā arvien vairāk nonāk tādi, kuri to dara piespiedu kārtā, jo vecāki tā grib. Jaunieši kļūstot arvien slinkāki.

„Nav arī tā vilinājuma kā kādreiz,” atzīst treneris. „ Ko varu teikt – trenējies, varēsim braukt uz sacensībām Polijā!? Viņi taču bijuši krietni tālāk, pasauli redzējuši.

Agrāk iespēja startēt ārpus PSRS bija liels vilinājums, un šī iespēja bija jāizcīna smagā cīņā. Lai no Murjāņu sporta skolas varētu tikt ārpus Padomju Savienības, vajadzēja starp visām PSRS sporta ģimnāzijām iekļūt labāko sešniekā. Vienu gadu mums tas izdevās, bijām piektie. Pirmo trīs vietu ieguvēji brauca uz sacensībām uz kapitālistiskajām valstīm, ceturtās – sestās vietas ieguvēji – uz sociālistiskajām valstīm. Tā tikām uz Bulgāriju, kas bija ļoti liels piedzīvojums.”

Sarunas laikā treneris vairākkārt atgādina par nepieciešamību strādāt treniņos. Tāpēc tiek rīkotas nometnes, kas svarīgas ne tikai no sportiskā aspekta, bet arī jauniešu personiskai izaugsmei. Vasaras sākumā J. Indārs zvanījis A. Ruicim, piedāvājot sarīkot kopīgu treniņnometni.

„Sanākot kopā diviem klubiem, ir daudz interesantāk, azartiskāk. Treniņos liekam cīnīties viena kluba audzēkņiem pret otriem, jo savā klubā viņi viens otru labi zina. Cenšamies atrast dažādas nodarbes, lai viņiem interesanti, lai nav jāsēž bezdarbībā. Rīkojam futbola mačus, notiek šaha, dambretes, galda tenisa turnīri.

Nometnēs atklājas savstarpējās attiecības, te bērns ir kā uz delnas. Ja atnāk tikai trīs reizes nedēļā uz treniņiem, grūti iepazīt, bet nometnē viņš burtiski atklājas,” saka J. Indārs.

Uz jautājumu, ko jaunietim iedod brīvā cīņa, treneris vispirms uzsver vispusīgu attīstību: „Trenējoties cīņā, attīstās visas muskuļu grupas. Nav tādas muskuļu grupas, kura kontaktcīņā nebūtu vajadzīga. Sportistam jākļūst lokanam, tas ļauj izveidot sarežģītas darbības. Ja sportists kokains, pretiniekam ar viņu viegli tikt galā.

Turklāt jābūt domāšanai, jo cīņā satiecies ar pretinieku, ej ar viņu kontaktā. Arī viņš apmācīts cīnīties, tāpēc, lai uzvarētu, jābūt viltīgam, gudram. Agrāk domāja, ka viss panākams ar spēku, taču bez labas galvas nekas nesanāk. Kādu brīdi varēs turēties līdzi, bet pienāks brīdis, kad gudrākie aiziet garām. Audzēkņiem vienmēr saku -domājiet, domājiet! Tāpēc jāprot spēlēt šahu un dambreti,” saka J. Indārs.

Jānis Gabrāns

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Volejbola svētki Cēsīs

10:50
23.07.2024
19

Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos aizvadīts Latvijas čempionāta “DEPO Open 2024” trešais posms, kas bija arī otrais Austrumeiropas Volejbola zonālās asociācijas (EEVZA) posms. Trīs dienu garumā 43 pāri vīriešu konkurencē un 28 sieviešu konkurencē cīnījās par godalgām. Vīriešu konkurencē laukumā redzējām arī Tokijas Olim­pisko spēļu ceturtās vietas īpašniekus Mārtiņu Pļaviņu un Edgaru Toču. Jau rakstījām, […]

Azarts pludmales smiltīs

18:28
15.07.2024
68

Šīs nedēļas nogalē Cēsu stadiona pludmales volejbola laukumos norisināsies Latvijas čempionāta pludmales volejbolā trešais posms. Dalībnieku vidū redzēsim arī Cēsu novada spēlētājus, informē sporta kluba “IVI” pārstāvis Igors Pupurs. Klubs panācis vienošanos ar Volejbola federāciju, ka pamatturnīrā var startēt divi dāmu un divi vīriešu du­eti. Lai noskaidrotu, kuriem būs šī iespēja, aizvadīts atlases turnīrs. Atbilstoši […]

“Stirnu buks” skrien Vecpiebalgā

07:01
11.07.2024
66

Jau ierasts, ka Cēsu novadā vasarā vienu reizi sarodas populārākā taku skrējiena “Stirnu buks” dalībnieki. Šoreiz visi devās uz Piebalgu, lai “Vēveros” aizvadītu “Vecpiebalgas Stirnu buku”, seriāla 4. posmu. Jaukos laika apstākļos distancēs devās 3136 skrējēji un pārgājiena dalībnieki. To vidū arī tādi pazīstami sportisti kā pasaules U23 vicečempione slēpošanā Patrīcija Eiduka, Latvijas rekordists un […]

Aleksandrs Volkovs diska mešanā paliek nepārspēts

06:59
10.07.2024
108

Valmierā Jāņa Daliņa stadionā divu dienu garumā aizvadītas sacensības “Valsts prezidenta balvu izcīņa”, kas notika jau 30.reizi. Vienlaikus šis bija visu triju Baltijas valstu komandu čempionāts, kas norisinājās 61.reizi. Komandu vērtējumā uzvarēja Igaunija – 291,5 punkts, Latvija spēja otrajā sacensību dienā apsteigt Lietuvu, ierindojoties otrajā vietā ar    249,5 punktiem, kamēr lietuviešiem -– 243 punkti. […]

Veiksmīgi starti jaunajiem jātniekiem

06:35
09.07.2024
59

Jātnieku kluba “Kasbilles raibie zirgi”, kas darbojas Raiskuma pagastā, divpadsmitgadīgā jātniece Bille Pušinska Latvijas čempionātā konkūrā maršrutā ar 85 cm šķēršļiem otrās grupas poniju jātnieku konkurencē ieguva pirmo vietu. Meitene startēja ar poniju Petit Danseur un sacentās grupā, kurā piedalījās sportisti līdz 16 gadu vecumam. Billes trīspadsmitgadīgais brālis Kaspars Pušinskis ar savu komandas biedri Raffaellu […]

Medību šaušanā ar loku mūsu novadniekiem izcili panākumi

06:27
08.07.2024
89

Mūsu novadnieki ar teicamiem rezultātiem startējuši Eiropas loka mednieku čempionātā. Visi trīs Cēsu novada sportisti, kas piedalījās sacensībās, mājās pārveda godalgas. Nītau­rietis Andris Kuzņecovs izcīnīja zelta medaļu un Eiropas čempiona titulu AMBB-C klasē, kā arī vienā no vingrinājumiem laboja Eiropas rekordu. Čempionāta zeltu ieguva arī nītauriete Inga Či­gone, startējot AFBB-C klasē, bet Drabešu pagasta iedzīvotāja […]

Tautas balss

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
11
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
11
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Skujenes pazīšanās zīme - neasfaltēti ceļi

10:54
23.07.2024
11
Autobraucēja raksta:

“Mūsu pagastu, Skujeni, viegli atrast. Šeit nekādas ceļazīmes nav vajadzīgas. Ja sākas neasfaltēts ceļš (Krustakrogs- Skujene), dodieties tik tālāk un būsit Skujenē. Ceļmalās, kur krūmi, samaziniet ātrumu, aiz tiem sekos līkums. Mierīgi braucot, nepārsniedzot ātrumu, nokļūsiet uz asfaltētiem ceļiem un droši varēsiet turpināt ceļu – Skujene beigusies!” ar ironiju saka autobraucēja ar stāžu.

Laiks pļaut zeltslotiņas

10:54
23.07.2024
9
1
Lasītāja G. raksta:

“Gar ceļu no pašām Cēsīm, caur Dukuriem un pamazām līdz Valmierai izplatās invazīvās Kanādas zeltslotiņas. Tagad tās sāk ziedēt, drīz izplatīs pūkainas sēklas, kas nākamgad jau veidos biežākas audzes. Cēsu novada pašvaldība un Latvijas Valsts ceļi ir informēti par situāciju, bet pagaidām invazīvos augus nepļauj, taču gar ceļu ir arī Eiropa nozīmes aizsargājamie biotopi,” uzsver […]

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
31
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Sludinājumi