Otrdiena, 23. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

“Kalāči” saņem Muzeju biedrības Gada balvu

Iveta Rozentāle
23:00
02.06.2023
27
Muzejs Balva 2 1

Eduarda Veidenbauma muzejs “Kalāči” un tā pastāvīgā ekspozīcija “Vairāk gaismas!” saņēmusi Latvijas Muzeju biedrības Gada balvu 2023.

No teju 50 pieteikumiem žūrija nominēja divpadsmit, to vidū gan muzeja pastāvīgo ekspozīciju, gan arī projektu “Vairāk gaismas! Izstāde un mākslas rezidences Eduarda Veidenbauma muzejā “Kalā­či””.

Muzeja vadītāja Andra Ķīse teic, ka liels prieks bijis jau par to, ka abi muzeja pieteikumi – gan izstāde, gan projekts – nominēti starp labākajiem divpadsmit. Īpašs gandarījums, ka balvu saņēmis tieši mazais muzejs, jo tiem mūsdienās pastāvēt ir liels izaicinājums.

Latvijas Muzeju biedrības (LMB) valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde norādījusi, ka, veidojot jauno ekspozīciju, muzejs spējis izcelt līdz šim mazāk izgaismotas krājuma daļas un kļuvis par vietu, kur izzināt katra personisko mentālo veselību un mācīties veidot harmoniskas attiecības ar apkārtējiem: “Lai to paveiktu, līdzās mūsdienīgai Veidenbau­ma dzejas un uzskatu analīzei muzejs vairāk nekā līdz šim stāsta arī par valsts aizsargājamo pieminekli – zemnieku sētu “Kalāči” – un Veidenbaumu ģimeni, kas tajā saimniekoja, par viņu kopīgajiem darbiem un attiecībām.”

Muzejam sniegts arī novērtējums: “Patiesi dzīva muzeja piemērs, kas caur krājumu meklē un atrod savu identitāti, aktualitāti un ieguldījumu kopienā atbilstoši mūsdienu cilvēka un sabiedriskā diskursa jautājumiem. Atrastais elements – mentālā veselība un cilvēku attiecības – ir tik degošs, ka vienlīdz svarīgs visām paaudzēm un kontekstiem. Profesionāls pētniecības darbs, kas smalkjūtīgi interpretēts dažādām auditorijām.”

Pastāvīgās ekspozīcijas izveidē iesaistīti ne tikai muzeja vadītāja Andra Ķīse un muzejpedagoģe Baiba Roze, bet ļoti dažādu jomu eksperti, veidojot plašu komandu. Viņu vidū arī projekta vadītāja un kuratore Inga Surgunte, literatūrzinātnieks Marians Rižijs, māksliniece Dace Džeriņa, rakstnieks Andris Akmentiņš, pusaudžu un jauniešu psihoterapeits Nils Konstantinovs, dabas procesu pētniece Laura Dzelzkalēja. Turklāt ekspozīcijas satura izveidē liela nozīme bija arī Cēsu novada jauniešiem.

Daloties stāstā, kā radās ideja tieši par šādas ekspozīcijas izveidi, A.Ķīse atklāj: “Kad pirms trīsarpus gadiem domāju, kādam muzejam būt tālāk, sapratu, ka apmeklētāju piesaistei nepieciešama jauna ekspo­zīcija, jo līdzšinējā bija veidota astoņdesmitajos gados. Uz sadarbību aicināju kolēģus Rakstniecības un mūzikas muzejā, kuri rosināja veidot jaunu skatījumu. Kopā ar Ingu Sur­gunti rakstījām pirmo pieteikumu Kultūrkapitāla fondam, lai varētu attīstīt ideju un izstādes koncepciju, akcentējot Vei­denbaumu kā dzejnieku, kā zinātnieku ar viņa vērtībām un visu Veidenbaumu ģimeni. Pakāpeniski piesaistījām dažādus ekspertus, katrs deva ieguldījumu. Izstādes tapšanā iesaistījās daudzi no vietējās kopienas, filmējoties gan video, gan ierakstot audio, veidojot rekvizītus un izstādes materi­ālus.”

Viens no izstādes veidotājiem ir literatūrzinātnieks Marians Rižijs. Pētot ieskenētos materiālus un dzejoļus, kuri saglabājušies dzejnieka rokrakstā, viņš atklājis, ka muzeja krājumā ir līdz šim nepiefiksēts dzejolis: “Tiešām ir mīkla, kā tas varēja paslīdēt garām, bet ir gandarījums, ka izdevies atklāt. Zīmīgi, ka tas notika aizvadītā gada 24. februārī – dienā, kad Krievija iebruka Ukrainā, jo arī šajā dzejolī Veidenbaums raksta par cilvēka likteni, dzīves un nāves motīvu. Ja parasti Veidenbauma dzejoļos jaušams personiskais pārdzīvojums, tad šajā vērojama tāda kā distancēta ironija. Vēl viena no izteiktām atšķirībām ir vienas atskaņas lietošana visā dzejolī, jo tas nav raksturīgi citos viņa dzejoļos.”

Jauniete, cēsniece Karlīna Zaksa, kuru šajā muzejā saista iespēja saglabāt gaisīgumu un mieru, godināt dabu un kopienu, par piedalīšanos projektā “Vairāk gaismas!” teic: “Kopš pirmās dienas zināju, ka radīsim maģisku pieredzi gan sev, gan citiem. Varējām brīvi izteikt viedokli par projektā notiekošo un plānoto. Materiāls, ko radījām ekspozīcijai, atspoguļo mums svarīgo –    vērtības, viedokli par Veidenbaumam svarīgām tēmām: līdztiesību, brīvību, taisnīgumu, atbildību un izglītību. Plecu pie pleca strādājām ar profesionāļiem, pret mums izturējās kā pret ģimeni.”

Vecpiebaldzēnieti Rēziju Krieviņu muzejā saista prāta brīvība, bohēma un mūsdienīgums, kas nav deformējis senās vērtības: “Eduarda Veidenbauma muzejs ir jaunības ienākšanas katalizators visā muzeju struktūrvienībā. Pateicoties “Vairāk gaismas!” projektam un ekspozīcijai, muzeju nozīme sabiedrības acīs ir kļuvusi daudz jēgpilnāka un būtiskāka. Un galvenais – veiksmīgi ieraudzīts jaunietis gan tolaik, gan tagad. Piedalījāmies diskusijās, lekcijās un performancēs, saliedējāmies, atklājām mūsu iekšējo pasauli, izzinājām mentālo veselību un līdzekļus labbūtības veicināšanai, kļuvām emocionāli inteliģentāki un empātiskāki. Mūsu viedokļi iekļauti ekspozīcijā – meistardarbā, kas vēsta par Eduarda dzīvi, aktualizē un risina mūžam svarīgas problēmas, savienojot 19. un 21. gadsimta jaunietību.”

“Esam auguši profesionāli, arvien esam iedvesmoti, ka Veidenbauma darbos ir tāds dziļums, kas turpina pārsteigt. Izstāde tapa, pateicoties viņa personībai, idejām,” secina A.Ķīse. Baiba Roze papildina: “Esam ieguvuši savu kopienu, cilvēkus, kuri nevis vienkārši atbrauc kā apmeklētāji, bet kuri atkal un atkal atgriežas, kuriem te patīk, kuri grib radīt, un tas padara muzeju dzīvu visu laiku. Arī jauniešos esam pamodinājuši interesi, viņi ir dedzīgi ne tikai par kādu populāru popzvaigzni, bet iedegušies par muzeju.” A.Ķīse uzsver: “Jaunieši, kas te darbojušies, tagad jau ir pilnīgi citādi, paši gatavo projektu, ar savām idejām plāno šīs vasaras Veidenfestu.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Mazajam liepēnietim Kārlim īpaša uzmanība

00:00
22.07.2024
28

Vidzemes slimnīcā sagaidīts šī gada 400. bērniņš – puisītis Kārlis, kurš piedzimis liepēniešu ģimenei, informēja Vidzemes slimnīcā. Pasauli satikt Kārlis ieradās 10. jūlijā plkst. 11:52, mazulis dzimšanas brīdī svēra 3020 g un bija 51 cm garš. Tā kā arī abiem vecākiem – Kristiānai un Kristiānam – vārds sākas ar K, arī jaundzimušajam dots vārds, kas […]

Dienestu posteņiem būs ērtākas telpas

00:00
21.07.2024
32

Lai uzlabotu ēkas energoefektivitāti, aktīvi noris būvdarbi pašvaldības ēkā Brāļu Kaudzīšu ielā 9, Jaunpiebalgā. Ēkā atrodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Jaunpiebalgas postenis. Darbi jau no pirmajām dienām pavasara beigās sokas raiti, vērtē Jaunpiebalgas apvienības pārvaldes vadītāja Dace Bišere-Valdemiere. Ja atklājas kādas problēmas, tām ātri rod risinājumu: “Bet jāteic, […]

Sirsnīgi un priecīgi nosvin Cēsu pansionāta jubileju

00:00
20.07.2024
59

Ar dziesmām, dejām, pansionāta jeb namiņa, kā iestādi dēvē darbinieki un iemītnieki, atmiņu stāstiem, svētku torti, daudziem sveicieniem, laba vēlējumiem, atzinības rakstiem un pateicībām aizvadīta Cēsu pilsētas pansionāta 30. jubileja. Svinot dienu, kad pirms 30 gadiem pašvaldības pansionāts pārcēlās no Glūdas kalna uz Cīrulīšiem, kopā ar iestādē dzīvojošajiem bija esošie un bijušie darbinieki, kādreizējie lēmumu […]

Sportiskā ģimenes diena Rīdzenē

00:00
19.07.2024
29

Ģimenes sporta dienā “Pilna laime, kad sporto saime!” Vaives pagasta Rīdzenē biedrība “Kiwanis Cēsis” otro gadu pulcināja vietējā un tuvējo pagastu iedzīvotājus aktīvi izkustēties. Uz pasākumu bija ieradies ap simt cilvēku. Ikviens varēja piedalīties skrējienā, mest šautriņas, spēlēt volejbolu, galda tenisu, kā arī dažādas lielformāta un neierastākas izklaidējošas spēles, būt kopā un noslēgumā ēst uz […]

Raunā Dziesmu svētkos svin Cimzes jubileju

00:00
19.07.2024
39

Raunā pie novadnieka Jāņa Cimzes pieminekļa dienas gaitā sagūla ziedu paklājs, bet brīvdabas estrādē izskanēja viņa 210.jubilejai veltītais koru koncerts “Rotā Dziesma”. Tā raunēnieši un astoņu kolektīvu dziedātāji godināja latviešu kora mūzikas pamatlicēju. Vai nu dienas gaitā mēģinājumos    pāri Raunai izskanējušās dziesmas, vai    vēlēšanās dzirdēt Raunas Dziesmu svētku kori, vai, iespējams, cita iemesla […]

Amatas apvienības svētkos ceļ godā pļaušanu ar izkapti

00:00
18.07.2024
153

Nītaurē tikās pieci pagasti, kas savulaik veidoja Amatas novadu, tagad svinot apvienības svētkus. Bija daudz aizraujošu atrakciju un koncertu, bet zīmīgākais notikums – nītaurieši uzspodrināja senāk laukos neaizstājamās prasmes, proti, rīkoties ar izkapti. “Pļaušanai ar izkapti Nītaurē ir tradīcijas. Nītaurieši gan bijuši labākie Latvijas čempionātā pļaušanā, gan paši bijuši šo sacensību rīkotāji,” stāsta Nītaures kultūras […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
26
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
18
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
24
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
31
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi