Pirmdiena, 9. septembris
Vārda dienas: Bruno, Telma

”Vējiņu” dārzeņus iecienījuši rīdzinieki

Druva
23:00
03.07.2007
8

Straupes pagasta zemnieku saimniecībā ”Vējiņi” saimniece Lienīte Tāluma izvēlējusies divas dažādas nodarbes. “Vējiņos” uzbūvētas siltumnīcas, kurās audzē dārzeņus un zaļumus, bet otrs rūpals ir gaļas liellopu ganāmpulks.

Saimniecības attīstībai L.Tāluma pirms trim gadiem saņēmusi Eiropas Savienības atbalstu daļēji naturālo saimniecību pārstrukturizācijai. Uzbūvētas divas siltumnīcas, izveidota dārzeņu noliktava, iegādāti jaunlopi, uzsākta saražotās produkcijas pārdošana.

Saimniecībā pašlaik ir 18 lopi, tai skaitā divas zīdītājgovis un divas grūsnas teles.

L.Tāluma saimniecību veidot sākusi 1994. gadā: „Ja mēs nebūtu iesākuši tolaik, tad tagad to vairs nedarītu. Tas neatmaksājas. Cenas par buļļiem pirms desmit gadiem bija tādas pašas kā tagad. Tad jaunlopus pārdevu par apmēram 1, 35 latiem kilogramā, bet arī tagad pat ļoti kvalitatīvu bullēnu iepērk par tādu pašu cenu.”

Gaļas lopus L.Tāluma pārdod “Cēsu gaļas kombinātam Ruks” un atzīst, ka, lai gan tur iespējams saņemt visaugstāko cenu par kilogramu, tomēr samaksa ir jāgaida pat vairākus mēnešus. Tas arī apgrūtina iespēju ņemt kredītus, jo pastāv risks laikā nesaņemt samaksu, līdz ar to nenokārtot kredītsaistības.

Siltumnīcās tiek audzēti lociņi, salāti, tomāti un gurķi, kā arī citi dārzeņi, kurus pārdod gan kafejnīcām, gan arī Rīgas tirgū. Saimniece atzīst, ka Cēsu tirgū produkcijai nav tik liels noiets, jo cilvēkiem ir zema pirktspēja, bet ekoloģiski audzēti dārzeņi un zaļumi nav lēti. Taču Rīgā saimniecībai izveidojies jau pastāvīgs klientu loks, un produkcija tiek izpirkta ļoti īsā laikā. „Būtībā mana produkcija ir bioloģiskie ražojumi, tikai man nav sertifikāta. Esmu beigusi nepieciešamos kursus, tomēr, lai strādātu kā bioloģiskā saimniecība, ir dažādas problēmas. Sarežģījumus rada tas, ka daļu zemes nomāju un katru gadu pārslēdzu līgumus. Taču, lai saņemtu sertifikātu, zemei vismaz piecus gadus jābūt bioloģiskai, es nedrīkstu katru gadu pārslēgt līgumu. Turklāt, ja lopu barošanai būtu nepieciešams piepirkt graudus, zāli vai kartupeļus, to drīkstētu tikai no bioloģiskām saimniecībām, bet šis piedāvājums ir ļoti mazs. Tomēr savu produkciju audzēju pilnīgi bez ķīmijas, tādēļ par noietu nevaru sūdzēties.”

Arī dārzeņu un zaļumu audzēšanu ir ietekmējusi resursu cenu celšanās. L.Tāluma atzīst, ka vēl pirms dažiem gadiem tomātu sēklas paciņa maksājusi desmit santīmus, tagad jau 16. „Pati stādus arī audzēju, jo nopirkt tos būtu problēma. Man ir apmēram 400 tomātu un 140 gurķu stādu, taču ne jau visi izaug. Pagājušajā gadā no nopirktajām „Kurzemes sēklu” tomātu sēklām trīs paciņas, apmēram 70 sēklas, neuzdīga.”

L.Tāluma saimniecības attīstībai paņēmusi pavisam nelielu kredītu. Labs atbalsts ir Eiropas maksājumi. Gan fondu līdzekļi, gan tiešie maksājumi. Saņemtas arī valsts subsīdijas par zīdītājgovīm. „Esmu izstrādājusi apmēram sešus projektus, lai saņemtu Eiropas naudu. Tomēr, līdzko var saņemt kādu naudu no ES, pakalpojumiem un materiāliem cenas dubultojas, ja ne pat trīskāršojas. Piemēram, pirms trim gadiem piena slaukšanas aparāts maksāja 160 – 200 latus, tagad 700 latus. Knapi izlienam caur adatas aci ar šo naudu. Tirgotāji grib izdzīvot uz zemnieku rēķina, bet mūsu ražotajai gaļai cena palikusi tāda pati kā pirms desmit gadiem,” atzīst saimniece.

L.Tāluma skaidro, ka, pateicoties ES maksājumiem, visa zeme tiek sakopta. Lauki tiek mēsloti un sēta speciāla zaļbarība buļļiem. Tiek sēti arī rudzi: „Buļļiem vajag zaļumus, jo no spēkbarības rodas pārāk daudz tauku. Ziemā, protams, dodam spēkbarību, bet vasarā zaļbarību.”

Saimniece apņēmīgi norāda, ka turpinās iesākto, jo laika gaitā ir izveidota saimniecība, uzbūvētas siltumnīcas, iegādāta tehnika. Iesākta ir akas rakšana, un plānots tiek iekšējā ūdensvada projekts, kam finansējums tiks saņemts no standartu sasniegšanas atbalsta pasākuma.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

“Saulrietu” Vaktskalniņā stāda egles un priedes

00:00
09.09.2024
7

Pie K.Skalbes muzeja “Saulrieti”, Vaktskalniņā, kur apbedīts dzejnieks, tagad zaļo priedes un egles. “Pēc 2022.gada vētras uzkalniņš bija klajš. Dzejnieks nekad nav gribējis būt uz pjedestāla, kalna galā. Apkārtējie koki bija izgāzti, un viņa atdusas vieta vairs neiekļāvās ainavā tā, kā bija, kad to izveidoja,” stāsta Piebalgas muzeju apvienības vadītāja Līva Grudule un piebilst, ka […]

Samuraja ceļš uz teātri

00:00
08.09.2024
22

Lai arī Valmieras teātris ekspluatācijā nodots jau vasaras vidū, tā svinīgā atklāšana notika vakar, 5. septembrī. Emocionālo un asprātīgo ceremoniju jaunajā “melnās kastes” zālē vadīja divi skumja un nesatricināma izskata samuraji, trāpīgi simbolizējot to cīņu un askēzes ceļu, kas teātra kolektīvam bija jāveic kopš būvdarbu sākuma 2021. gada otrajā pusē. Izrāžu veidošana gandrīz būvlaukumā, dažkārt […]

Iemūrē laika kapsulu un svin vasaru

00:00
07.09.2024
55

Ar svētkiem cēsniekiem un viesiem “Cēsu alus” teritorijā tika iemūrēta laika kapsula Cēsu darītavas topošā Apmeklētāju centra pamatos. Nākotnē ēkā atradīsies Cēsu darītavas Apmeklētāju centrs un mūsdienīgas biroja telpas darbiniekiem. Projektā plānots ieguldīt 1,8 miljonus eiro. “Šogad pabeigsim sargu māju, būs ērtas darba vietas. Apmeklētāju centrs un administrācijas telpas taps nākamgad. Te būs darbavietas 28 […]

Biznesa pikniks iedvesmai

00:00
06.09.2024
37

Radošā un digitālā kvartāla “Rainis” telpās pagājušajā nedēļā notika biznesa ideju “Pik-Niks”. To apmeklēt uzņēmīgus cēsniekus aicināja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Cēsu pārstāvniecības projektu vadītāja Sanita Krieviņa kopā ar kolēģēm Annu Krasovsku un Inesi Džarcāni. Kupli apmeklētā piknika galvenā tēma bija pieteikšanās nosacījumi un ieguvumi konkursā “Ideju kauss 2024”, kas norisinās jau 16. gadu. […]

Tirgus un garšīgas uzkodas – tas sader

06:26
05.09.2024
458

Pirmais ielu ēdināšanas jeb street food festivals Cēsīs ir sākums šim ēdināšanas konceptam pilsētā. Organizators – “Cēsu tirgus” – plāno to aizvien kuplināt, piedāvājot pircējiem daudzveidību. “Vēlamies padarīt Cēsu novada iedzīvotāju un viesu tirdziņu atmosfēru daudzveidīgāku un piedāvāt dažādas pasaules virtuves garšas visām gaumēm,” “Druvai” pastāstīja pasākuma organizatore, SIA “Cēsu tirgus” valdes locekle Oksana Zariņa-Jerohoviča […]

Iepazīst medus ceļu līdz karotei

00:00
05.09.2024
34

Latvijas Biškopības biedrība ar devīzi “Dabas spēks karotē medus” aizvadītās nedēļas nogalē rosināja ikvienu apmeklēt “Medus dienu dravā”. Daudzi biškopji Latvijā iepazīstināja ar savām dravām, medusiegūšanu, stāstīja par tā veselīgajām īpašībām, un bija iespēja bez maksas iepazīt dažādas medus garšas. Cēsu novadā varēja braukt ciemos uz Nītaures pagastu pie Zusteru ģimenes. Dravā ir 85 bišu […]

Tautas balss

Dalās ar āboliem

10:36
06.09.2024
20
O. raksta:

“Cēsīs, Rīgas ielā, pie vienas mājas katru dienu izlikta kastīte ar āboliem, lai cienājas, kas grib. Paldies dāsnajiem saimniekiem,” pateicās O.

Izglītība ir pats svarīgākais

10:36
06.09.2024
21
Mudīte Bērziņa no Drabešiem raksta:

“Esmu redzes invalīde, tāpēc dzīvē daudz ko nevarēju darīt. Taču tagad visiem bērniem tiek dotas iespējas, par visiem rūpējas un gādā. Vēlu, lai katrs bērns un jaunietis, sākot jauno skolas gadu, atceras, cik svarīgi ir mācīties. Jābūt neatlaidīgiem un cītīgiem, jo nekas nav tik nozīmīgs kā izglītība! Tikai tā paver ceļus,” sacīja Mudīte Bērziņa no […]

Gājēju pāreju krāsojums drošībai

11:35
03.09.2024
26
Lasītāja raksta:

“Labi, ka Cēsīs pirms mācību gada ielās atjauno gājēju pāreju apzīmējumus. Vietējiem autobraucējiem gan vajadzētu zināt, kur gājējiem priekšroka, bet ne visi to ievēro. Izskatās, dažs nepamana vai negrib pamanīt, ka gājējs jau gandrīz ir uz pārejas, auto neaptur, turpina braukt. Nākamajā pirmdienā ielas būs pilnas skolēniem, jācer, koši baltie apzīmējumi šoferiem atgādinās, kur jābremzē […]

Svētki viduslaiku noskaņā

11:34
03.09.2024
18
Cēsniece raksta:

“Paldies par skaistajiem Lielstraupes pils svētkiem, kur netrūka ne kvalitatīvas mūzikas, ne mākslas meistarklašu. Interesants bija restauratoru stāstījums par darbiem pils atjaunošanā. Bija arī jauks tirdziņš, kur varēja gan nopirkt dārza veltes, gan pamieloties ar gardiem kārumiem. Rīkotāji bija parūpējušies, lai visiem būtu interesanti baudīt viduslaiku noskaņu,” par pagājušās nedēļas pasākumu priecājās cēsniece.

Vēsturi zināt svarīgi

11:34
03.09.2024
24
Vecmāmiņa O. raksta:

“Labi, ka tagad skolās vēs­turi mācīs kā atsevišķu priekšmetu, citādi tāds juceklis vien bija. Tā spriedu, skatoties, ko mācās mazmeita. Taču nevajadzētu iekrist otrā bedrē, kad bērniem liek zināt datumu katram notikumam, kas risinājies pirms simtiem gadu, un iesaistīto personu vārdus. Man liekas, tā bērnu var pavisam aizbaidīt no vēstures. Vai tiešām jāzina katrs bīskaps, […]

Sludinājumi