Pirmajā pusgadā ir par 34% pieaugusi saslimstība ar salmonelozi un arī jūlijā pieaugums turpinās, pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko.
Pirmajā pusgadā reģistrēti 446 salmonelozes gadījumi, kas ir 34% vairāk nekā iepriekšējā gadā šajā pašā periodā, savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo piecu gadu vidējo gadījumu skaitu pirmajā pusgadā – par 40%, sacīja Lucenko.
Saslimstības pieaugums turpinās arī jūlijā, bet precīzu saslimšanas gadījumu skaitu epidemiologi apkopos nākamajā mēnesī. Kā liecina epidemioloģiskās izmeklēšanas dati, galvenokārt cilvēki saslimuši nepareizi pagatavotas pārtikas dēļ.
Tāpat šogad reģistrēts samērā daudz grupveida saslimšanas gadījumu, piemēram, nesen vairāki cilvēki inficējās ar salmonelozi kādā izlaiduma ballē, kur pārtiku gatavojuši vecāki. Šogad bijis arī viens salmonelozes uzliesmojums, kad saslimuši cilvēki, kas iegādājušies kulinārijas produktus veikalos “Maxima”, tomēr laboratoriskās pārbaudes vēl nav pabeigtas. Vasarā kopumā ir pieaugusi zarnu infekciju izplatība, kas ir saistīts ar karstu laiku, uzskata Lucenko. Viņa norāda, ka iedzīvotājiem vajadzētu rūpīgāk gatavot pārtikas produktus, kā arī ievērot higiēnas prasības.
Salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Slimības simptomi ir slikta dūša, vemšana, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos un krampjus.
Salmonelozes simptomi parādās sešu līdz 72 stundu laikā pēc inficēšanās. Bieži vien salmoneloze noris smagā formā un nepieciešama slimnieku hospitalizācija.
Lai izvairītos no saslimšanas ar salmonelozi, uzturā nedrīkst lietot jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Savukārt olas, pilnīgi iegremdētas ūdenī, jāvāra septiņas minūtes. Cept olas vajag vismaz trīs minūtes no vienas puses un divas minūtes no otras puses. Olas drīkst glabāt tikai ledusskapī, un ieplīsušās olas uzturā nevajadzētu lietot. Visus ēdienus, kuru sastāvā ir olas, vajag apēst tūlīt pēc to pagatavošanas.
Tāpat, lai nesaslimtu ar salmonelozi, nedrīkst dzert nevārītu vai nepasterizētu pienu. Jāizvairās arī no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās, un jāievēro norādītie pārtikas produktu derīguma termiņi. Tāpat vienmēr rūpīgi jāmazgā rokas, virtuves trauki un darba virsmas.
LETA
Komentāri