Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Uz galda liekam Latvijas garšu

Madara Ozoliņa
00:00
17.11.2018
86
Vanadzins Fotomarta 50 1

Latviešiem patīk gatavot un patīk baudīt garšīgu ēdienu. Lai smeltos idejas, ko likt svētku galdā, sagaidot valsts simtgadi, ciemojāmies restorānā Cēsu vecpilsētas sirdī – “H.E. Vanadziņš Ziemeļu restorāns”.

Šefpavāram Rihardam Enikam jebkuri svētki saistās ar garšīgu ēdienu. Pašam Rihardam visvairāk garšo meža veltes – gaļa un sēnes. Tāpat viņš iecienījis krāsnī ceptus dārzeņus.

“Man un ģimenei patīk baudīt maltīti. Ikdienā lielākoties mājās gatavoju pats, bet to labprāt dara arī sieva. Savukārt svētku dienās ēdienu gatavošanā iesaistāmies visi, arī dēls. Katram ir savi pienākumi, un tas ir jauks kopā būšanas laiks, garda ēdiena radīšanas process, kuru visi izbaudām.Ēdiena gatavošanā man svarīga ir produktu kvalitāte. Cenšos visu iegādāties no pazīstamiem vietējiem cilvēkiem. Tās vienmēr ir labas lietas – zemnieku ražoti produkti, gaļa no lopiņu audzētājiem vai medījumu gaļa no medniekiem.”

Arī šoreiz, gatavojot svētku galda interpretāciju pēc “Druvas” lūguma, Rihards sagādājis dažādus labumus: “Kāds no man zināmiem Vidzemes medniekiem uzdāvināja nomedīto meža pīli, to šodien celsim galdā. Esmu sagādājis arī Latvijas cūkgaļas kakla karbonādi – tā būs ietīta “Piebalgas kūpinātavas” kūpinātajā cūkas krūtiņā. Arī visi dārzeņi ir vietējo zemnieku audzēti, bet zilie kartupeļi nākuši no Priekuļiem, selekcijas institūta laukiem. Svētku galdā liksim arī vienu no restorānā iecienītākajiem ēdieniem – upes plakanmaizi. Šo ideju atvedu no Ziemeļzviedrijas. Esam uzlabojuši tās garšu, pasniedzam to kopā ar gaileņu majonēzi un pašu gatavotu brūkleņu mērcīti.”

Rihards zina stāstīt, ka rudens ir īstais putnu kaušanas laiks. Tie pa vasaru izauguši un nu esot pietiekami gaļīgi. Tādēļ viņš iesaka svētku galdā likt vistu, pīli vai gaili. Šefpavārs uzsver: “Gatavojot svētku maltīti, nav obligāti jāizmanto sarkanas un baltas krāsas. Tam mums ir valsts karogs. Mēs svētkos varam izbaudīt tos produktus, kas mums ir doti, kas mūsu zemē – Latvijā – auguši.”

“Druvas” ciemošanās reizei šefpavāra Riharda Enika palīgs un, kā Rihards saka – viņa labā roka – Edgars Rubenis pagatavoja vairākus ēdienus, ko varam likt svētku galdā. Edgars Rubenis ar lasītājiem dalās receptēs.

Meža pīles cepetis ar kartupeļu daiviņām

Pagatavošanas ilgums – stunda

Sastāvdaļas:

  • meža pīle (var izmantot arī vistu vai zosi)
  • kartupeļi ( zilie vai parastie)
  • cukurotas brūklenes

Putna pildījumam:

  • apelsīns, liels
  • puravi 200g
  • timiāns 10g
  • sviests 80g
  • sāls, pipari

Sagatavo pildījumu, piepilda ar to putna kautķermeni. Liek cepeškrāsnī un cep 200 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes. Ik pa laikam nepieciešams pīli no krāsns izņemt un sviestu, kas iztecējis no pīles, pārliet tai pāri.

Kartupeļus sagriež daiviņās un cep cepeškrāsnī. Pārber pāri savas iecienītās garšvielas.

Pavārs šoreiz pagatavojis gan parastos, gan zilos kartupeļus. Uzmanība jāpievērš, gatavojot zilos kartupeļus, tos nedrīkst vārīt pārāk ilgi, tiks zaudēta zilā krāsa.

Dekorēšanai – cukurotas brūklenes.

Lapu salāti ar ceptu mājas sieru

Pagatavošanas laiks 30 minūtes

Sastāvdaļas:

  • pašgatavots mājas siers (var izmantot Lapzemes sieru)
  • spināti
  • rukola
  • biešu lapas
  • ķirštomāti
  • avenes
  • lāceņu ievārījums
  • upeņu balzametiķa mērce

Visas sastāvdaļas sajauc, pāri liek lāceņu ievārījumu un pārlej upeņu balzametiķa mērci.

Cūkgaļas cepetis, ietīts karsti kūpinātā cūkas krūtiņā

Pagatavošanas laiks 1,5-2 stundas

Sastāvdaļas:

  • cūkgaļa 1,5 kilogrami
  • ķiploks (viena galviņa)
  • karsti kūpināta cūkas krūtiņa no “Piebalgas kūpinātavas”
  • āboli (uz pusi vairāk nekā sīpolu)
  • sarkanie sīpoli
  • aveņu etiķis
  • žāvētas dzērvenes
  • ingvers (uz kilogramu ābolu – tējkarote ingvera)
  • sāls, pipari

Cepeša gaļu iemarinē (aptuveni pusstundu), izmantojot ķiplokus, graudu sinepes, sāli, piparus. Kūpināto krūtiņu sagriež plānās šķēlītēs un izklāj uz cepamā papīra. Virsū liek cepeša gaļu. Visu ietin cepamajā papīrā, lai labāk turētos kopā, un ievieto folijā. Cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni stundu, pēc tam izņem no folija un papīra, turpina cept vēl pusstundu. Tad ļauj gaļai 20 minūtes “atpūsties” siltā vietā.

Ābolu čatnija pagatavošana: apcep sarkanos sīpolus, pievieno ābolus, aveņu etiķi, žāvētas dzērvenes, ingveru, visu sajauc kopā un uzvāra.

Dārzeņu salāti ar auksti kūpinātu cūkgaļu un zirņiem

Pagatavošanas laiks 30 minūtes

Sastāvdaļas:

  • puķkāposti
  • puravi
  • zilais kāposts
  • pētersīļi
  • eļļa
  • burkāni
  • turku zirņi
  • auksti kūpināta cūkgaļa
  • marinēti sīpoli
  • ķirštomāti
  • mārrutki
  • majonēze

Sadalītus puķkāpostus, sagrieztus puravus un rupji rīvētus burkānus sajauc kopā ar pētersīļu eļļu (pētersīļi sablenderēti ar eļļu). Sagrieztus zilos kāpostus ar eļļu sajauc atsevišķi, lai nenokrāsotu pārējās sastāvdaļas.

Visu izklāj dziļā šķīvī, pa virsu liek auksti kūpinātas cūkgaļas šķēles, marinētus sīpolus, grilētus tomātus. Pārlej mērci – mārrutkus, sajauktus ar majonēzi.

Medū glazēti, krāsnī cepti dārzeņi

Pagatavošanas laiks 1-1,5 stunda

Sastāvdaļas:

  • dzeltenie burkāni
  • muskata ķirbis
  • ziedkāposts
  • selerijas sakne
  • sīpoli
  • cukini
  • medus
  • sviests
  • kartupeļi
  • saldais krējums, piens, vienādās daļas
  • sāls, pipari

Dārzeņus sagriež vidējos gabalos, liek cepešpannā uz cepamā papīra, pārber sāli un piparus, pārlej medu, pārrīvē sviestu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni stundu.

Kartupeļu sacepumam: kartupeļus sagriež ripiņās, izkārto uz cepešpannas. Pārlej ar saldo krējumu, pienu tā, lai tas būtu puscentimetru virs kartupeļiem, pārber ķimenes, sāli, piparus un pievieno ķiploku. Pārklāj foliju – cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 25 minūtes. Noņem foliju un apcep vēl dažas minūtes, līdz virspuse brūni zeltaina. Kad sacepums gatavs, to pārklāj ar cepamo papīru, nospiež, lai ēdiens iegūtu blīvumu un to būtu vieglāk sagriezt.

Upes plakanmaize

Pagatavošanas laiks 30 minūtes

Sastāvdaļas:

  • plakanmaize
  • mazsālīts lasis
  • foreles tartars
  • foreļu ikri
  • salātlapas
  • skābais krējums
  • salātlapas
  • pētersīļi
  • eļļa

Salātlapas sajauc kopā ar pētersīļu eļļu. Saputo skābo krējumu. Uz plakanmaizes izkārto visas sastāvdaļas un pasniedz kopā ar gaileņu majonēzi un brūkleņu kečupu.

Dzērieni

Pie šiem ēdieniem “H.E. Vanadziņš Ziemeļu restorāns” viesmīlis – bārmenis Emīls Gaismiņš iesaka divus karstos dzērienus, viens no tiem siltalus: “Mēs izmantojam Valmiermuižas kviešu alu. Uz 0,4 l glāzi nepieciešama ēdamkarote medus, 20 ml smiltsērkšķu sīrupa. Alu var karsēt gan ar tvaiku, gan arī mājas apstākļos – katliņā.”

Otru iecienītu dzērienu aukstā laikā Emīls min karsto upeņu dzērienu: “Upeņu sulai pievieno dažas piles balzametiķi, svaigu rozmarīnu, šķēli apelsīna. Ja vēlas, var pievienot arī Latvijas “Melno balzamu”. Mēs dzērienu karsējam ar tvaiku, bet mājas apstākļos var karsēt katliņā.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
27

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
61

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
82

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
153

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
52
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
25
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
23
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
37
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
41
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
39
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi