Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Uz galda liekam Latvijas garšu

Madara Ozoliņa
00:00
17.11.2018
11
Vanadzins Fotomarta 50 1

Latviešiem patīk gatavot un patīk baudīt garšīgu ēdienu. Lai smeltos idejas, ko likt svētku galdā, sagaidot valsts simtgadi, ciemojāmies restorānā Cēsu vecpilsētas sirdī – “H.E. Vanadziņš Ziemeļu restorāns”.

Šefpavāram Rihardam Enikam jebkuri svētki saistās ar garšīgu ēdienu. Pašam Rihardam visvairāk garšo meža veltes – gaļa un sēnes. Tāpat viņš iecienījis krāsnī ceptus dārzeņus.

“Man un ģimenei patīk baudīt maltīti. Ikdienā lielākoties mājās gatavoju pats, bet to labprāt dara arī sieva. Savukārt svētku dienās ēdienu gatavošanā iesaistāmies visi, arī dēls. Katram ir savi pienākumi, un tas ir jauks kopā būšanas laiks, garda ēdiena radīšanas process, kuru visi izbaudām.Ēdiena gatavošanā man svarīga ir produktu kvalitāte. Cenšos visu iegādāties no pazīstamiem vietējiem cilvēkiem. Tās vienmēr ir labas lietas – zemnieku ražoti produkti, gaļa no lopiņu audzētājiem vai medījumu gaļa no medniekiem.”

Arī šoreiz, gatavojot svētku galda interpretāciju pēc “Druvas” lūguma, Rihards sagādājis dažādus labumus: “Kāds no man zināmiem Vidzemes medniekiem uzdāvināja nomedīto meža pīli, to šodien celsim galdā. Esmu sagādājis arī Latvijas cūkgaļas kakla karbonādi – tā būs ietīta “Piebalgas kūpinātavas” kūpinātajā cūkas krūtiņā. Arī visi dārzeņi ir vietējo zemnieku audzēti, bet zilie kartupeļi nākuši no Priekuļiem, selekcijas institūta laukiem. Svētku galdā liksim arī vienu no restorānā iecienītākajiem ēdieniem – upes plakanmaizi. Šo ideju atvedu no Ziemeļzviedrijas. Esam uzlabojuši tās garšu, pasniedzam to kopā ar gaileņu majonēzi un pašu gatavotu brūkleņu mērcīti.”

Rihards zina stāstīt, ka rudens ir īstais putnu kaušanas laiks. Tie pa vasaru izauguši un nu esot pietiekami gaļīgi. Tādēļ viņš iesaka svētku galdā likt vistu, pīli vai gaili. Šefpavārs uzsver: “Gatavojot svētku maltīti, nav obligāti jāizmanto sarkanas un baltas krāsas. Tam mums ir valsts karogs. Mēs svētkos varam izbaudīt tos produktus, kas mums ir doti, kas mūsu zemē – Latvijā – auguši.”

“Druvas” ciemošanās reizei šefpavāra Riharda Enika palīgs un, kā Rihards saka – viņa labā roka – Edgars Rubenis pagatavoja vairākus ēdienus, ko varam likt svētku galdā. Edgars Rubenis ar lasītājiem dalās receptēs.

Meža pīles cepetis ar kartupeļu daiviņām

Pagatavošanas ilgums – stunda

Sastāvdaļas:

  • meža pīle (var izmantot arī vistu vai zosi)
  • kartupeļi ( zilie vai parastie)
  • cukurotas brūklenes

Putna pildījumam:

  • apelsīns, liels
  • puravi 200g
  • timiāns 10g
  • sviests 80g
  • sāls, pipari

Sagatavo pildījumu, piepilda ar to putna kautķermeni. Liek cepeškrāsnī un cep 200 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes. Ik pa laikam nepieciešams pīli no krāsns izņemt un sviestu, kas iztecējis no pīles, pārliet tai pāri.

Kartupeļus sagriež daiviņās un cep cepeškrāsnī. Pārber pāri savas iecienītās garšvielas.

Pavārs šoreiz pagatavojis gan parastos, gan zilos kartupeļus. Uzmanība jāpievērš, gatavojot zilos kartupeļus, tos nedrīkst vārīt pārāk ilgi, tiks zaudēta zilā krāsa.

Dekorēšanai – cukurotas brūklenes.

Lapu salāti ar ceptu mājas sieru

Pagatavošanas laiks 30 minūtes

Sastāvdaļas:

  • pašgatavots mājas siers (var izmantot Lapzemes sieru)
  • spināti
  • rukola
  • biešu lapas
  • ķirštomāti
  • avenes
  • lāceņu ievārījums
  • upeņu balzametiķa mērce

Visas sastāvdaļas sajauc, pāri liek lāceņu ievārījumu un pārlej upeņu balzametiķa mērci.

Cūkgaļas cepetis, ietīts karsti kūpinātā cūkas krūtiņā

Pagatavošanas laiks 1,5-2 stundas

Sastāvdaļas:

  • cūkgaļa 1,5 kilogrami
  • ķiploks (viena galviņa)
  • karsti kūpināta cūkas krūtiņa no “Piebalgas kūpinātavas”
  • āboli (uz pusi vairāk nekā sīpolu)
  • sarkanie sīpoli
  • aveņu etiķis
  • žāvētas dzērvenes
  • ingvers (uz kilogramu ābolu – tējkarote ingvera)
  • sāls, pipari

Cepeša gaļu iemarinē (aptuveni pusstundu), izmantojot ķiplokus, graudu sinepes, sāli, piparus. Kūpināto krūtiņu sagriež plānās šķēlītēs un izklāj uz cepamā papīra. Virsū liek cepeša gaļu. Visu ietin cepamajā papīrā, lai labāk turētos kopā, un ievieto folijā. Cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni stundu, pēc tam izņem no folija un papīra, turpina cept vēl pusstundu. Tad ļauj gaļai 20 minūtes “atpūsties” siltā vietā.

Ābolu čatnija pagatavošana: apcep sarkanos sīpolus, pievieno ābolus, aveņu etiķi, žāvētas dzērvenes, ingveru, visu sajauc kopā un uzvāra.

Dārzeņu salāti ar auksti kūpinātu cūkgaļu un zirņiem

Pagatavošanas laiks 30 minūtes

Sastāvdaļas:

  • puķkāposti
  • puravi
  • zilais kāposts
  • pētersīļi
  • eļļa
  • burkāni
  • turku zirņi
  • auksti kūpināta cūkgaļa
  • marinēti sīpoli
  • ķirštomāti
  • mārrutki
  • majonēze

Sadalītus puķkāpostus, sagrieztus puravus un rupji rīvētus burkānus sajauc kopā ar pētersīļu eļļu (pētersīļi sablenderēti ar eļļu). Sagrieztus zilos kāpostus ar eļļu sajauc atsevišķi, lai nenokrāsotu pārējās sastāvdaļas.

Visu izklāj dziļā šķīvī, pa virsu liek auksti kūpinātas cūkgaļas šķēles, marinētus sīpolus, grilētus tomātus. Pārlej mērci – mārrutkus, sajauktus ar majonēzi.

Medū glazēti, krāsnī cepti dārzeņi

Pagatavošanas laiks 1-1,5 stunda

Sastāvdaļas:

  • dzeltenie burkāni
  • muskata ķirbis
  • ziedkāposts
  • selerijas sakne
  • sīpoli
  • cukini
  • medus
  • sviests
  • kartupeļi
  • saldais krējums, piens, vienādās daļas
  • sāls, pipari

Dārzeņus sagriež vidējos gabalos, liek cepešpannā uz cepamā papīra, pārber sāli un piparus, pārlej medu, pārrīvē sviestu. Cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni stundu.

Kartupeļu sacepumam: kartupeļus sagriež ripiņās, izkārto uz cepešpannas. Pārlej ar saldo krējumu, pienu tā, lai tas būtu puscentimetru virs kartupeļiem, pārber ķimenes, sāli, piparus un pievieno ķiploku. Pārklāj foliju – cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 25 minūtes. Noņem foliju un apcep vēl dažas minūtes, līdz virspuse brūni zeltaina. Kad sacepums gatavs, to pārklāj ar cepamo papīru, nospiež, lai ēdiens iegūtu blīvumu un to būtu vieglāk sagriezt.

Upes plakanmaize

Pagatavošanas laiks 30 minūtes

Sastāvdaļas:

  • plakanmaize
  • mazsālīts lasis
  • foreles tartars
  • foreļu ikri
  • salātlapas
  • skābais krējums
  • salātlapas
  • pētersīļi
  • eļļa

Salātlapas sajauc kopā ar pētersīļu eļļu. Saputo skābo krējumu. Uz plakanmaizes izkārto visas sastāvdaļas un pasniedz kopā ar gaileņu majonēzi un brūkleņu kečupu.

Dzērieni

Pie šiem ēdieniem “H.E. Vanadziņš Ziemeļu restorāns” viesmīlis – bārmenis Emīls Gaismiņš iesaka divus karstos dzērienus, viens no tiem siltalus: “Mēs izmantojam Valmiermuižas kviešu alu. Uz 0,4 l glāzi nepieciešama ēdamkarote medus, 20 ml smiltsērkšķu sīrupa. Alu var karsēt gan ar tvaiku, gan arī mājas apstākļos – katliņā.”

Otru iecienītu dzērienu aukstā laikā Emīls min karsto upeņu dzērienu: “Upeņu sulai pievieno dažas piles balzametiķi, svaigu rozmarīnu, šķēli apelsīna. Ja vēlas, var pievienot arī Latvijas “Melno balzamu”. Mēs dzērienu karsējam ar tvaiku, bet mājas apstākļos var karsēt katliņā.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
6

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
121

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
48

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
30

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
79

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
117

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
25
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
17
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi