Sākšu ar to, ka atgādināšu jau pirms nedēļas izteikto piedāvājumu, proti, lasītāju iesaistīšanu šīs rubrikas veidošanā. Aicinu jūs piedāvāt savas receptes, kā pagatavot ēdienus, kur viena sastāvdaļa ir siers, jo tieši šo produktu esmu izvēlējies par februāra favorītu. Labāko recepšu autori saņems balvas – garšvielu komplektus no “Santa Maria”. Saprotu, ka tas būs subjektīvs vērtējums, bet es centīšos iespējami rūpīgāk veikt izvērtēšanu. Receptes sūtiet: Gaujas iela 8, Cēsis, “Druvas” redakcija, “Lūdzu pie galda”. Varat sūtīt arī elektroniski: janis@druva.apollo.lv. Jau iepriekš pateicos par atsaucību.
Par sieru runāsim februārī, tagad nedaudz ielūkosimies zivju pasaulē. Brīvdienās televīzijā rādīja kādu raidījumu par tunču zveju, un ienāca prātā, ka šonedēļ varētu pagatavot kaut ko tuncīgu. Lai arī svaigā veidā tunci vismaz Cēsīs nevar atrast, arī bundžiņās nopērkamais nav smādējams. Pie tam der ielāgot, ka tuncis savā sulā satur mazāk tauku un mazāk piesātināto taukskābju. 100 grami tunča nodrošina 400 procentus (!) B12 vitamīna ieteicamās dienas devas un 80 procentus D vitamīna un niacīna ieteicamās dienas devas. Un vēl, tuncis savā sulā satur par 25 procentiem vairāk selēna nekā svaigs tuncis. Tātad ir vērts aizdomāties un pamēģināt.
Tunča salāti ar olīvām. Tikpat labi nosaukumā varētu būt – ar tomātiem, vai minēta kāda cita sastāvdaļa. Ņemam bundžiņu tunča savā sulā. Nevajadzētu izvēlēties smalcināto tunci, bet gabaliņos, jo tāds labāk iederēsies šajos salātos. Vēl vajadzīgi daži svaigi tomāti, melnās olīvas, divas vārītas olas, svaigi lociņi un nedaudz majonēzes.
Notecinām tunci, liekam bļodā un pievienojam palielos gabalos sagrieztus tomātus, olu, uz pusēm sagrieztas olīvas un smalki sagrieztus lociņus. Olīvas var ņemt bez kauliņiem, bet speciālisti augstāk tomēr vērtē tās ar kauliņiem. Kauliņu izdabūšana ir viegla, uzspiežam uz olīvas plakaniski ar nazi, un tālākais jau notiek pats no sevis. Visu bļodas saturu pārlejam ar nelielu daudzumu majonēzes un viegli samaisām. Labi garšo ar tosterī grauzdētu mazi.
Tuncis laivā. Jā, zivij jau piedien ar ūdeņiem saistīti nosaukumi. Šoreiz par laiviņu izvēlēsimies avokado. Ņemam vienu avokado, vienu bundžiņu tunci savā sulā, šoreiz smalcinātu, majonēzi, graudu sinepes, citronu, papriku. Vispirms no majonēzes, graudu sinepēm un dabiskas citrona sulas pagatavojam garšīgu mērcīti. Tad pārgriežam avokado, izņemam kauliņu, izgrebjam mīkstumu, ko sajaucam ar tunci. Pagatavotajā laiviņā liekam avokado – tunča masu, pārlejam ar mērcīti un rotājam ar papriku.
Makaroni ar tunci. Tuncis izmantojams dažādi, ar to var dažādot tik ierastos makaronus ar gaļu, maltās gaļas vietā izvēloties tunci. Ņemam tunci savā sulā, bundžiņu mizotu tomātu savā sulā, olīvas bez kauliņiem. Kamēr vārās katra iecienītie makaroni, notecinām tunci un liekam pannā uzkarsētā olīveļļā. Pievienojam tomātus, olīvas, garšvielas un uzkarsējam, līdz veidojas garda mērce. Kad makaroni gatavi, liekam tos uz šķīvja, pārlejam ar tunča mērci un pārkaisām Parmezāna sieru.
Lai labi garšo!
Komentāri