Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Tuncīgā ēdienreize

Druva
00:00
26.01.2007
18

Sākšu ar to, ka atgādināšu jau pirms nedēļas izteikto piedāvājumu, proti, lasītāju iesaistīšanu šīs rubrikas veidošanā. Aicinu jūs piedāvāt savas receptes, kā pagatavot ēdienus, kur viena sastāvdaļa ir siers, jo tieši šo produktu esmu izvēlējies par februāra favorītu. Labāko recepšu autori saņems balvas – garšvielu komplektus no “Santa Maria”. Saprotu, ka tas būs subjektīvs vērtējums, bet es centīšos iespējami rūpīgāk veikt izvērtēšanu. Receptes sūtiet: Gaujas iela 8, Cēsis, “Druvas” redakcija, “Lūdzu pie galda”. Varat sūtīt arī elektroniski: janis@druva.apollo.lv. Jau iepriekš pateicos par atsaucību.

Par sieru runāsim februārī, tagad nedaudz ielūkosimies zivju pasaulē. Brīvdienās televīzijā rādīja kādu raidījumu par tunču zveju, un ienāca prātā, ka šonedēļ varētu pagatavot kaut ko tuncīgu. Lai arī svaigā veidā tunci vismaz Cēsīs nevar atrast, arī bundžiņās nopērkamais nav smādējams. Pie tam der ielāgot, ka tuncis savā sulā satur mazāk tauku un mazāk piesātināto taukskābju. 100 grami tunča nodrošina 400 procentus (!) B12 vitamīna ieteicamās dienas devas un 80 procentus D vitamīna un niacīna ieteicamās dienas devas. Un vēl, tuncis savā sulā satur par 25 procentiem vairāk selēna nekā svaigs tuncis. Tātad ir vērts aizdomāties un pamēģināt.

Tunča salāti ar olīvām. Tikpat labi nosaukumā varētu būt – ar tomātiem, vai minēta kāda cita sastāvdaļa. Ņemam bundžiņu tunča savā sulā. Nevajadzētu izvēlēties smalcināto tunci, bet gabaliņos, jo tāds labāk iederēsies šajos salātos. Vēl vajadzīgi daži svaigi tomāti, melnās olīvas, divas vārītas olas, svaigi lociņi un nedaudz majonēzes.

Notecinām tunci, liekam bļodā un pievienojam palielos gabalos sagrieztus tomātus, olu, uz pusēm sagrieztas olīvas un smalki sagrieztus lociņus. Olīvas var ņemt bez kauliņiem, bet speciālisti augstāk tomēr vērtē tās ar kauliņiem. Kauliņu izdabūšana ir viegla, uzspiežam uz olīvas plakaniski ar nazi, un tālākais jau notiek pats no sevis. Visu bļodas saturu pārlejam ar nelielu daudzumu majonēzes un viegli samaisām. Labi garšo ar tosterī grauzdētu mazi.

Tuncis laivā. Jā, zivij jau piedien ar ūdeņiem saistīti nosaukumi. Šoreiz par laiviņu izvēlēsimies avokado. Ņemam vienu avokado, vienu bundžiņu tunci savā sulā, šoreiz smalcinātu, majonēzi, graudu sinepes, citronu, papriku. Vispirms no majonēzes, graudu sinepēm un dabiskas citrona sulas pagatavojam garšīgu mērcīti. Tad pārgriežam avokado, izņemam kauliņu, izgrebjam mīkstumu, ko sajaucam ar tunci. Pagatavotajā laiviņā liekam avokado – tunča masu, pārlejam ar mērcīti un rotājam ar papriku.

Makaroni ar tunci. Tuncis izmantojams dažādi, ar to var dažādot tik ierastos makaronus ar gaļu, maltās gaļas vietā izvēloties tunci. Ņemam tunci savā sulā, bundžiņu mizotu tomātu savā sulā, olīvas bez kauliņiem. Kamēr vārās katra iecienītie makaroni, notecinām tunci un liekam pannā uzkarsētā olīveļļā. Pievienojam tomātus, olīvas, garšvielas un uzkarsējam, līdz veidojas garda mērce. Kad makaroni gatavi, liekam tos uz šķīvja, pārlejam ar tunča mērci un pārkaisām Parmezāna sieru.

Lai labi garšo!

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Ar “Japānas pasakas” palīdzību veicina integrēšanu

00:00
15.12.2025
25

Koncertzālē “Cēsis” izskanējis Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda (LNSO fonds) projekta koncert uzvedums “Japānas pasaka”, uz ko bija aicinātas Cēsu novada un Vidzemes skolu 3. – 12. klases, saņemot ielūgumu par piedalīšanos radošā aktivitātē. Pirms uzveduma notika sociālā darba, izglītības un kultūras profesionāļiem paredzēta ekspertu diskusija “Bērnu ar īpašām vajadzībām integrēšana sabiedrībā, izmantojot kultūras un […]

Vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca tiekas Ieriķos

00:00
14.12.2025
50

Nepieredzētu atsaucību piedzīvoja biedrības “Cēsu mantojums” sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību 5. un 6. decembrī rīkotā vēsturisku ēku siltināšanas meistardarbnīca, kas notika “Baložu mājā” Ieriķos jeb vēsturiskajā Ieriķu pasta ēkā. Sestdien Ieriķos sastaptie meistarklases organizatori “Dru­­­­vai” atzina, ka pieteikušies 40 dalībnieki, kas esot tiešām daudz. Meistardarbnīcas mērķis bija sniegt praktiskas zināšanas par vēsturisku ēku siltināšanu […]

Jaunās telpas Rainī apskatījuši pirmie interesenti

00:00
13.12.2025
76

Šajās dienās iespējams pieteikties biroja telpu nomas tiesību izsolei radošas un digitālas komercdarbības veikšanai Cēsīs, Raiņa kvartālā, Raiņa ielā 27. Cēsu novada pašvaldībai piederošajā ēkā, kas ieguvusi pilnīgi jaunas aprises, reizē saglabājot industriālās vides elpu, piedāvātas 11 biroja telpas ēkas pirmajā stāvā – piecas ar skatu uz iekšpagalmu un sešas ar skatu uz Raiņa ielu. […]

Katru gadu aizvien vairāk skaistu sētu

00:00
12.12.2025
151

Dzērbenes pils, tērpta greznā rotā un mirdzot Ziemassvētku ugunīs, jau attāli sveic ikvienu. Vecpiebalgas apvienības pārvaldes konkursa “Sakoptākā sēta”  dalībnieki un kaimiņi, saposušies šīgada laureātu godināšanas reizei, piepilda Tautas nama zāli. Jau astoto gadu vistumšākajā laikā, kad vakari gari un rīti vēli, cilvēki satiekas, lai atcerētos vasaru un domās jau būtu pavasarī, lai kopā priecātos par […]

Cēsīs izskan koncerts “Veltījums Djūkam Elingtonam”

00:00
11.12.2025
51
1

Djūks Elingtons noteikti ir bijis viens no galvenajiem personāžiem, kas veidojis džeza mūziku un lielās džeza mūzikas orķestrācijas. “Viņa darbības laikā arī pamazām izveidojies tāds klasiskais bigbenda sastāvs, kādu to redzam šobrīd, arī šeit uz skatuves,” sestdien, 6.decembrī, uzsākot uzstāšanos koncertzālē “Cēsis”, atzina Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā sestdien izskanēja Latvijas Radio bigbenda […]

Piparkūkas, vaska sveces, egļu smarža un dziesmas

00:00
10.12.2025
147

Skan Ziemassvētku dziesmas, muzicē Aivars Lapšāns. Tā ir sestdiena, kad Cēsu tirgus rosība dzirdama tālu, jo daudzi laiku velta, lai iepirktos. Jau rīta agrumā cēsnieki un iebraucēji no pagastiem ir klāt īpašajā Zie­massvētku tirdziņā. Tirdzi­nie­ki stendos radījuši gaidāmo svētku noskaņu, piedāvā gan saldus, gan ceptus, žāvētus, skābētus un marinētus kārumus, gan kaut ko jauku daiļumam […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi