
Veikalos parādījies Jāņu siers, kas liecina, ka vasaras saulgrieži drīz klāt. Pircēji iecienījuši piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības (PKS) “Straupe” ražoto “Jāņu sieru”, un, kā norāda uzņēmuma tirdzniecības vadītāja Jana Velvele, pieprasījums pārsniedz ražošanas jaudas.
Joprojām katru dienu kāds uzņēmums, kas saviem darbiniekiem uz Jāņiem gribētu pasniegt dāvanā siera rituli, vēlas pieteikt pasūtījumu, taču nākoties atteikt. Viens no iemesliem – pieaudzis pieprasījums pēc biezpiena, kas ir Jāņu siera galvenā sastāvdaļa. Lai apmierinātu pieprasījumu pēc biezpiena, to tik lielā apjomā nevar novirzīt siera ražošanai.
Arī PKS valdes priekšsēdētājs Imants Balodis norāda, ka tieši šajā gadā jūtami palielinājies pieprasījums pēc biezpiena: “It kā tirgū piedāvājums paplašinās, ienāk Lietuvas, Polijas, Vācijas ražotāji, taču mūsu ražoto biezpienu pērk arvien vairāk. Nākas strādāt pat svētdienās, lai nodrošinātu pieprasījumu. Acīmredzot cilvēki novērtē kvalitāti. Mēs biezpienu neražojam ar augsti mehanizētām tehnoloģijām, kā to dara citviet Eiropā, mums lielāks uzsvars uz roku darbu, cilvēcisko faktoru. Redzam, ka tas nodrošina mūsu produkta īpašo garšu un kvalitāti.”
Ķimeņu sieru uzņēmumā ražo visu gadu, ikdienā tas nopērkams desas formā. Uz vasaras saulgriežiem to ražo klasiskajā ritulītī, un tas pārtop par Jāņu sieru.
I.Balodis stāsta, ka šis ir sava veida zīmola produkts, kura ražošanā rūpīgi tiek ievērota recepte, sagatavošanas process. Jau daudzus gadus “Straupe” strādā ar šo recepti, un
izveidojies zināms standarts, kādam jābūt īstam Jāņu sieram. Šobrīd ar Zemkopības ministrijas un citu institūciju gādību tiek veiktas formalitātes, lai Eiropas Savienībā
Jāņu sieru atzītu par Latvijas nacionālo produktu.
“Jāņu sieru var izgatavot pēc dažādām receptūrām, bet patentēta būs recepte un tehnoloģija, pēc kuras strādājam mēs un vēl dažas pienotavas. Tikai šādi saražots Jāņu siers skaitīsies nacionālais produkts, un tas būs vienīgais no piena produktiem,” stāsta I. Balodis.
Pieprasījums pēc biezpiena vasaras saulgriežu laikā aug arī tāpēc, ka daudzi grib paši pagatavot ķimeņu sieru, plašā klāstā tāds būs pieejams arī dažādos Jāņu tirdziņos. J.Velvele gan norāda, ka tā ir improvizācija par Jāņu sieru, jo tradicionālā recepte ir daudz niansētāka, sarežģītāka: “Mēs šo seno garšu zinām un piedāvājam pircējiem. Jā, nākas pasūtītājiem atteikt, bet netiecamies saražot iespējami lielāku siera daudzumu, gribam apmierināt esošos klientus un nodrošināt Jāņu sieru
pircējiem mūsu tirdzniecības vietās un veikalos.”
Jānis Gabrāns
Komentāri