Svētdiena, 7. decembris
Vārda dienas: Antonija, Anta, Dzirkstīte

Garšvielu derīguma pārbaude

Druva
00:00
26.01.2007
61

Nereti mums ir kaudze pustukšu garšvielu kārbiņu. Vai zināt, cik ilgi jau tās glabājat? Varbūt ir vērts parevidēt krājumus! Ja, gatavojot ēdienu, izmantojat ļoti vecas garšvielas, tikpat labi varat lietot zāģu skaidas. Ar laiku garšvielām zūd gan aromāts, gan garšas īpašības, kuru dēļ mēs tās izmantojam. Nav jēgas daudzus gadus glabāt apbružātas garšvielu paciņas. Kā pārbaudīt garšvielu derīgumu

Pat vislabākajos apstākļos glabāti garšaugi un garšvielas tomēr zaudē savu vērtību – garšu un smaržu. Kad tās būtu jāizmet? Pie ideāliem uzglabāšanas apstākļiem: * maltas garšvielas derīgas pusotru gadu, * veselas, nemaltas garšvielas – divus gadus, * zaļi lapu garšaugu – vienu līdz trīs gadus, * veselas sēklas – trīs līdz četrus gadus, * garšaugu vai garšvielu ekstrakti – trīs gadus, * garšvielu maisījumi – pusotru gadu, * aromātiskās eļļas – nenoteiktu termiņu.

Ja nezināt, cik ilgi garšviela glabāta, tās derīgumu var pārbaudīt ar trim vienkāršiem paņēmieniem.

* Izskats – labi apskatiet trauka saturu un pārliecinieties, ka tas nav izbalējis vai citādi mainījis krāsu, salipis, appelējis, tajā parādījušās kādu kaitēkļu pazīmes vai redzamas kādas citas sākotnējā izskata izmaiņas. Ja pamanāt kādu no šīm pazīmēm vai kādu citu aizdomīgu izmaiņu, labāk šīs garšvielas izmest.

* Smarža – atveriet trauku un paostiet. Vai varat sajust garšvielas raksturīgo aromātu? Ja nevarat to sajust vai smarža kļuvusi citādāka, garšvielas vairs nav derīgas. Ja ir pareizā smarža, bet tā ir kļuvusi vājāka, garšvielas vēl var lietot. Atcerieties, ka nemaltām garšvielām, piemēram, veseliem pipariem, kanēļa nūjiņām, ir aizsargapvalks, kas neļauj izdalīties spēcīgai smaržai. Tā izteikti jūtama tikai pēc garš­vielas samalšanas, saspiešanas vai salaušanas. Tāpēc, ja veselus piparus pasmaržojot, nejūtiet izteiktu piparu aromātu, tas ir normāli. Ja šo pašu piparu saspiedīsiet un vēl joprojām aromāts būs ļoti vājš, tad gan ziniet, ka tas vairs nav derīgs.

* Garša – nelielu šķipsniņu nogaršojiet. Ja specifiskā garša ir jūtama, tad vēl šo garšvielu var glabāt. Ja garša ir gandrīz nejūtama vai kļuvusi savāda, labāk garšvielu izmetiet. Uzglabāšanas principi

Kad krājumi izrevidēti, jāparūpējas par garšvielu pareizu glabāšanu. Lai pēc iespējas ilgāk saglabātu to garšu un aromātu, jāzina trīs garšvielu un garšaugu ienaidnieki – gaisma, mitrums un gaiss. Zinām, ka gaismas ietekmē izbalo audumi un nodzeltē papīrs. Līdzīga iedarbība ir uz kaltētām organiskajām vielām, tādām kā augi un garšvielas. Mitrums savukārt veicina vielu sadalīšanos un pūšanu. Lai arī gaiss nepieciešams dzīvībai, ne vienmēr tas ir vēlams, jo veicina bojāšanās procesus. Gaisā esošais skābeklis, ķīmiskās reakcijās saistoties ar garšvielās esošajām vielām, izmaina tās un veicina sabrukšanas procesus.

Pirms mēs uzzinām, kā pareizi glabāt garšaugus un garšvielas, ir jāsaprot, ko mēs glabājam. Garšvielas un garšaugi, ko izmantojam ēdienu gatavošanai, satur ēteriskajām eļļām līdzīgas vielas, ko sauc par terpēniem. Šīs vielas tad arī rada raksturīgās garšvielu smaržas un garšas. Bez tām mūsu garšvielas neatšķiras no salmiem.

Tātad glabāšanas laikā jānovērš gaismas, mitruma un gaisa piekļūšana garšvielām. Vēlams tās glabāt vēsā, sausā un tumšā vietā vai vismaz necaurspīdīgos traukos. Vēsums bremzē ķīmiskos procesus. Ļoti nepareizi ir garšvielas turēt plīts tuvumā, kur ir viskarstākais un mitrākais gaiss. Tāpat atcerieties silto ēdienu gatavošanas procesā nebērt garšvielas pie ēdiena tieši no trauciņa, kurā tās glabājas. Tādējādi tvaiki tiešā ceļā nokļūst traukā un samitrina tā saturu. Var gadīties, ka nākamajā lietošanas reizē garšvielas būs salipušas lielās klimpās. Ilgākā laika posmā tās arī sabojāsies.

Pērkot garšvielas, atcerieties, ka papīra iepakojumos tās parasti ir lētākas, bet tām vieglāk piekļūst gaiss un mitrums, kas izraisa ātrāku aromāta un garšas pazušanu. Tāpat labāk ir, ja caur iepakojumu kaut nedaudz var redzēt, ko jūs pērkat. Piemēram, melnie pipari visur un vienmēr nav vienādi. Ja tie ir maziņi un sīki, tad tas ir brāķis. Gluži tāpat kā rozīnes izvēlamies lielas un nesalipušas, tā arī piparus jāizvēlas pēc iespējas lielākus, bez krikumiem un piemaisījumiem, kas, vienkārši sakot, ir gruži, kas tikai palielina pārdodamā iepakojuma svaru. Arī lauru lapām jābūt veselām, jo salauzītas tās jau ir zaudējušas lielu daļu sava aromāta. Līdzīgi ir arī ar citām garšvielām. Pērkot caurspīdīgu iepakojumu, caur kuru garšvielas var apskatīt, atcerieties, ka materiāls laiž cauri gaismu. Tāpēc, ja pērkat caurspīdīgu iepakojumu, mājās to glabājiet tumšā vietā vai saturu pārberiet citā, necaurspīdīgā traukā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Atklāj priekšmetu un uzzini tā stāstu

00:00
07.12.2025
11

Cēsu muzejā simtgades izstādē “Cēluma simtā satikšanās. No Vidzemes muižām līdz Cēsu muzejam” apmeklētāji nesteidzas. Te ir daudz interesanta, ko pētīt, uzzināt, iespēja pārliecināties par kādiem zināmiem faktiem, kā arī var  apskatīt vēsturiskus priekšmetus, gūt priekšstatu par Bauņu, Jāņamuižas, Kārļu, Ruckas, Ungurmuižas, Vecates, Veselavas muižu, Cēsu pilsmuižā, Mazstraupes un Lielstraupes pilī krātajām vērtībām. Visas šīs […]

Turpina tradīciju - veidot eglīšu aleju

00:00
06.12.2025
26

Šonedēļ Cēsīs, Rožu laukumā, alejā izvietotas 25 mazas eglītes, kas ved līdz lielajai svētku eglei. Šajās dienās novadnieki rotās arī īsās eglītes, ļaujoties pērn aizsāktajai tradīcijai, lai svētdien, 7.decembrī, atklātu zaļoksno aleju. Cēsu novada pašvaldības iestādes Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece Kristīne Timer­mane-Malēja pastāsta, ka pērn izvietoja 20 eglītes, jo nebija zināms, cik aktīvi iedzīvotāji iesaistīties […]

Gadskārtēji sveic gan pieredzējušos, gan jaunpienācējus Cēsu uzņēmēju vidē

00:00
05.12.2025
146

Cēsu novada uzņēmēji  tikās pašvaldības rīkotā forumā, lai kopīgi atskatītos uz aizvadīto darba gadu un pasniegtu pagodinājumus par paveikto kādā īpašā jomā. Pasākuma ievadā bija iespējams iepazīt vietējos uzņēmējus un viņu produkciju, kam piešķirta preču zīme “Radīts Cēsu novadā”. Pasākumu, kurā ieskatu tautsaimniecībā Latvijā,  reģionā vai novadā sniedz amatpersonas un speciālisti, caurvija uzņēmēju apbalvošana. To […]

Kad vainojams tas, kurš nav klāt

00:00
04.12.2025
414
2

Drustu Tautas namā tikties ar vēja parka “Augstkalni”, ko būvē Drustu un Launkalnes pagastā, būvniekiem un projekta attīstītāju bija sanācis ap pussimts iedzīvotāju. Ne tikai drustēnieši, arī kaimiņi no Jaunpiebalgas. Aktuālākais jautājums – ceļi Drusti – Jaunpiebalga un Drusti – Launkalne. Tos ikdienā izmanto vēja elektrostacijas (VES) būvnieki, no karjera Jaunpiebalgā ved granti, lai ierīkotu pievedceļus […]

Kino CĒSIS piedalās Eiropas kino naktī un aicina uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu

12:06
03.12.2025
46

Kino CĒSIS, kas darbojas Koncertzālē “Cēsis”, līdz ar vairāk nekā 90 kinoteātriem visā Eiropā svinēs Eiropas kino nakti, 4. decembrī aicinot uz filmas “Buenosairesas meitenes” bezmaksas seansu un sarunu pēc filmas “Māksla kā terapija”. Eiropas kino nakti organizē starptautiskais kinoteātru tīkls “Europa Cinemas” un “Creative Europe MEDIA” – Eiropas Komisijas programma, kas atbalsta Eiropas audiovizuālo […]

Satiekas Cēsu kultūras gada noslēgums un Ziemassvētku gaidīšana

00:00
03.12.2025
94

Cēsu novada pašvaldības iniciatīvas “Cēsis 2025. gada Latvijas kultūras galvaspilsēta” noslēguma notikumi Cēsīs pulcēja apmeklētājus gan koncertzālē, gan pilsētas laukumos. Ar Sergeja Rahmaņinova Trešo klavierkoncertu pianista Daumanta Liepiņa un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā izskanēja koncerts, kas, kā norādījusi pašvaldība, iezīmēja “muzikālu atskatu uz kultūras galvaspilsētas gadu”. Klausī­tāji ar stāvovācijām pateicās par mūziķu sniegumu, bet […]

Tautas balss

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
14
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
29
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Ielas daļa joprojām tumsā

08:29
24.11.2025
42
1
Iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Lenču ielā, garš posms joprojām tumšajā diennakts laikā nav apgaismots. Ja jau tur nav iespējams pievadīt elektrību, varbūt pašvaldība var izvietot gaismekļus, kas izmanto saules enerģiju. Privā­tajās teritorijās tādi mēdz būt. Ielu laternas, protams, tie neaizvietos, tomēr būs daudz patīkamāka sajūtu gan gājējiem, gan braucējiem,” ieteica Lenču ielas apkaimes iedzīvotāja.

Ja nav savas automašīnas

08:29
24.11.2025
31
Līgatnes iedzīvotāja raksta:

“Ja nav sava transporta, mums, līgatniešiem, nav iespējas aizbraukt uz koncertu vai izrādi Cēsīs. Pēdējais autobuss uz mūsu pusi nāk astoņos vakarā, bet arī ar to var aizbraukt tikai līdz Augšlīgatnei, ne pilsētai. Tātad var teikt, ka kultūras pasākumi pilsētā mums nav pieejami. Kā to varētu mainīt?” jautāja Līgatnes iedzīvotāja.

Veidenbauma prēmijai jāatgriežas Liepā

08:27
23.11.2025
35
Literatūras cienītāja raksta:

“Izlasīju “Druvā”, ka Eduarda Veidenbauma prēmiju šogad pasniegs Cēsīs, ne Liepā, kā tas bijis tradicionāli. Uzskatu, ka tas nav pareizi. Tieši tas, ka pagodinājuma pasniegšanas ceremonija gandrīz 60 gadu notiek dzejnieka dzimtajā pagastā Liepā, ir īpašā pievienotā vērtība. Tā ir kā visu Veidenbauma novadnieku novērtējums literātam, Veidenbauma prēmijas saņēmējam. Cēsīs un Cēsu Izstāžu namā notiek […]

Sludinājumi