Piektdiena, 10. janvāris
Vārda dienas: Tatjana, Dorisa

Garšvielu derīguma pārbaude

Druva
00:00
26.01.2007
14

Nereti mums ir kaudze pustukšu garšvielu kārbiņu. Vai zināt, cik ilgi jau tās glabājat? Varbūt ir vērts parevidēt krājumus! Ja, gatavojot ēdienu, izmantojat ļoti vecas garšvielas, tikpat labi varat lietot zāģu skaidas. Ar laiku garšvielām zūd gan aromāts, gan garšas īpašības, kuru dēļ mēs tās izmantojam. Nav jēgas daudzus gadus glabāt apbružātas garšvielu paciņas. Kā pārbaudīt garšvielu derīgumu

Pat vislabākajos apstākļos glabāti garšaugi un garšvielas tomēr zaudē savu vērtību – garšu un smaržu. Kad tās būtu jāizmet? Pie ideāliem uzglabāšanas apstākļiem: * maltas garšvielas derīgas pusotru gadu, * veselas, nemaltas garšvielas – divus gadus, * zaļi lapu garšaugu – vienu līdz trīs gadus, * veselas sēklas – trīs līdz četrus gadus, * garšaugu vai garšvielu ekstrakti – trīs gadus, * garšvielu maisījumi – pusotru gadu, * aromātiskās eļļas – nenoteiktu termiņu.

Ja nezināt, cik ilgi garšviela glabāta, tās derīgumu var pārbaudīt ar trim vienkāršiem paņēmieniem.

* Izskats – labi apskatiet trauka saturu un pārliecinieties, ka tas nav izbalējis vai citādi mainījis krāsu, salipis, appelējis, tajā parādījušās kādu kaitēkļu pazīmes vai redzamas kādas citas sākotnējā izskata izmaiņas. Ja pamanāt kādu no šīm pazīmēm vai kādu citu aizdomīgu izmaiņu, labāk šīs garšvielas izmest.

* Smarža – atveriet trauku un paostiet. Vai varat sajust garšvielas raksturīgo aromātu? Ja nevarat to sajust vai smarža kļuvusi citādāka, garšvielas vairs nav derīgas. Ja ir pareizā smarža, bet tā ir kļuvusi vājāka, garšvielas vēl var lietot. Atcerieties, ka nemaltām garšvielām, piemēram, veseliem pipariem, kanēļa nūjiņām, ir aizsargapvalks, kas neļauj izdalīties spēcīgai smaržai. Tā izteikti jūtama tikai pēc garš­vielas samalšanas, saspiešanas vai salaušanas. Tāpēc, ja veselus piparus pasmaržojot, nejūtiet izteiktu piparu aromātu, tas ir normāli. Ja šo pašu piparu saspiedīsiet un vēl joprojām aromāts būs ļoti vājš, tad gan ziniet, ka tas vairs nav derīgs.

* Garša – nelielu šķipsniņu nogaršojiet. Ja specifiskā garša ir jūtama, tad vēl šo garšvielu var glabāt. Ja garša ir gandrīz nejūtama vai kļuvusi savāda, labāk garšvielu izmetiet. Uzglabāšanas principi

Kad krājumi izrevidēti, jāparūpējas par garšvielu pareizu glabāšanu. Lai pēc iespējas ilgāk saglabātu to garšu un aromātu, jāzina trīs garšvielu un garšaugu ienaidnieki – gaisma, mitrums un gaiss. Zinām, ka gaismas ietekmē izbalo audumi un nodzeltē papīrs. Līdzīga iedarbība ir uz kaltētām organiskajām vielām, tādām kā augi un garšvielas. Mitrums savukārt veicina vielu sadalīšanos un pūšanu. Lai arī gaiss nepieciešams dzīvībai, ne vienmēr tas ir vēlams, jo veicina bojāšanās procesus. Gaisā esošais skābeklis, ķīmiskās reakcijās saistoties ar garšvielās esošajām vielām, izmaina tās un veicina sabrukšanas procesus.

Pirms mēs uzzinām, kā pareizi glabāt garšaugus un garšvielas, ir jāsaprot, ko mēs glabājam. Garšvielas un garšaugi, ko izmantojam ēdienu gatavošanai, satur ēteriskajām eļļām līdzīgas vielas, ko sauc par terpēniem. Šīs vielas tad arī rada raksturīgās garšvielu smaržas un garšas. Bez tām mūsu garšvielas neatšķiras no salmiem.

Tātad glabāšanas laikā jānovērš gaismas, mitruma un gaisa piekļūšana garšvielām. Vēlams tās glabāt vēsā, sausā un tumšā vietā vai vismaz necaurspīdīgos traukos. Vēsums bremzē ķīmiskos procesus. Ļoti nepareizi ir garšvielas turēt plīts tuvumā, kur ir viskarstākais un mitrākais gaiss. Tāpat atcerieties silto ēdienu gatavošanas procesā nebērt garšvielas pie ēdiena tieši no trauciņa, kurā tās glabājas. Tādējādi tvaiki tiešā ceļā nokļūst traukā un samitrina tā saturu. Var gadīties, ka nākamajā lietošanas reizē garšvielas būs salipušas lielās klimpās. Ilgākā laika posmā tās arī sabojāsies.

Pērkot garšvielas, atcerieties, ka papīra iepakojumos tās parasti ir lētākas, bet tām vieglāk piekļūst gaiss un mitrums, kas izraisa ātrāku aromāta un garšas pazušanu. Tāpat labāk ir, ja caur iepakojumu kaut nedaudz var redzēt, ko jūs pērkat. Piemēram, melnie pipari visur un vienmēr nav vienādi. Ja tie ir maziņi un sīki, tad tas ir brāķis. Gluži tāpat kā rozīnes izvēlamies lielas un nesalipušas, tā arī piparus jāizvēlas pēc iespējas lielākus, bez krikumiem un piemaisījumiem, kas, vienkārši sakot, ir gruži, kas tikai palielina pārdodamā iepakojuma svaru. Arī lauru lapām jābūt veselām, jo salauzītas tās jau ir zaudējušas lielu daļu sava aromāta. Līdzīgi ir arī ar citām garšvielām. Pērkot caurspīdīgu iepakojumu, caur kuru garšvielas var apskatīt, atcerieties, ka materiāls laiž cauri gaismu. Tāpēc, ja pērkat caurspīdīgu iepakojumu, mājās to glabājiet tumšā vietā vai saturu pārberiet citā, necaurspīdīgā traukā.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Desmit gadi pilni brīnumiem

00:00
10.01.2025
38

Sabiedriskā labuma organizācija “Brīnummāja” Cēsu Izstāžu namā svinēja jubilejas pasākumu “Mums jau viens desmits”, sakot paldies ikkatram, kurš palīdzējis – uzņēmējiem, sadarbības partneriem no valsts un pašvaldības iestādēm, nevalstiskā sektora, ziedotājiem, brīvprātīgajiem un speciālistiem. “Brīnummājas” vadītāja Liena Graudule sacīja: “Jūs katrs esat daļa no brīnuma – daļa no bērna smaida par izdošanos, daļa no vecāku […]

Kosmosa izziņas centrs - ieguldījums STEM priekšmetu apgūšanā

00:00
09.01.2025
38
2

Kosmosa izziņas centrā Cēsīs notika Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas izbraukuma sēde. Apakškomisijas sekretārs Atis Švinka pēc iepazīšanās ar centru atzina, ka te radīta lieliska iespēja gan atraisīt bērnu un jaunieši interesi par kosmosa pētniecības pamatiem un ar to saistītos STEM mācību virzienus, gan sniegt atbalstu skolotājiem. “Kosmosa industrija ir viena no […]

Sniegots pārbaudījums ielu un ietvju uzturētājiem

00:00
08.01.2025
130

Aizvadītās nedēļas nogale ar noturīgu salu un biežu snigšanu bija pirmais nopietnais pārbaudījums brauktuvju un ietvju uzturētājiem Cēsīs un Vaives pagasta Rīdzenē. Kā jau esam informējuši, saskaņā ar noslēgto līgumu kopš 1. decembra abās apdzīvotajās vietās par ielu, ietvju, kā arī sabiedriskā transporta pieturu, kāpņu tīrību gādā SIA “Kom-Auto”. “Kom-Auto” direktors Māris Lasmanis atzīst, ka […]

Raiskuma pagasts. Ko var izlemt pašvaldības un kas paliek valsts ziņā

00:00
07.01.2025
95

Vai daba jāsargā uz meža īpašnieku rēķina; ir jāsaremontē ceļš, lai nebojātu alejas ozolus; kā nodrošināt, lai, izkāpjot no autobusa lielceļa malā, cilvēks justos droši? Šos un vēl citus jautājumus Raiskuma pagasta un citi Cēsu novada Pārgaujas apvienības teritorijā dzīvojošie pirms Ziemassvētkiem uzdeva novada domes priekšsēdētājam Jānim Rozenbergam, viņa vietniecei Inesei Suijai-Markovai un izpilddirektorei Līgai […]

Vēsture dzīvo, kamēr to atceramies

00:00
06.01.2025
57

Vidzemes šosejas 79.kilometrā ceļmalas uzkalniņā granīta piemineklis atgādina par pirmo latviešu karaspēka bruņoto sadursmi ar Padomju Krievijas Sarkano armiju.  1918.gada 24.decembrī kapteiņa Artūra Jansona izlūku komanda ar smagā ložmetēja uguni aizkavēja Sarkanās ar­mijas izlūku virzīšanos no Cēsīm uz Ieriķiem. Kaujas simtgadē pēc Strēlnieku apvienības  Cēsu nodaļas aktīvistu Māra Niklasa un Ēvalda Krie­viņa ierosmes, piesaistot ziedojumus […]

Gadu sāk ar labu darbu – asins ziedošanu

00:00
05.01.2025
71

Gada pirmajā darba dienā donori bija gaidīti Cēsu 2. pamatskolas aktu zālē, kur Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) Vidzemes komitejas Cēsu birojs organizēja tradicionālo Donoru dienu. Asinis ziedot vēlējās 61, to darīt varēja 56. No tiem pirmo reizi par donoru kļuva četri cilvēki. Lai pēc garajām svētku brīvdienām palīdzētu atjaunot asins krājumus, bija un joprojām ir […]

Tautas balss

Cik pieliek, tik atņem

16:03
10.01.2025
7
R. raksta:

“Valdība stāsta, kas šogad būs labāk, ka vairāk naudas paliks maciņā. Bet, ja paskatās otru pusi, to, cik nāksies izdot, skaidri saprotams, ka viss būs dārgāks. Degvielai nodoklis klāt, tas jau vien visu sadārdzinās, jo mūsdienās nekas nav iespējams bez pārvadājumiem. Kopumā jau nevar teikt, ka slikti dzīvojam, ja paskatāmies uz pirmssvētku rindām veikalos, tikai […]

Gribas zināt, vai palīdzēts

16:03
10.01.2025
4
L. raksta:

“Priecājos, ka akcijā “Dod pieci” savāca tik lielu ziedojumu summu un varēs palīdzēt daudziem slimniekiem. Taču gribētos, lai, atskaitoties, kā izlietots saziedotais, ne tikai pasaka, kam tas iedots, bet arī to, vai cilvēku dotais patiesi sniedzis palīdzību un vai slimnieku veselība uzlabojusies,” priekšlikumu izteica L.

Zaķu ielas zīmes jeb mātes sapnis

11:02
03.01.2025
74
22
Cēsinieks E.L. raksta:

Kad es, radis drukāt notis, senam draugam palūdzu palīdzību pārslēgties burtrakstīšanai, viņš izteica aizdomas, ka ķeršos pie memuāru sacerēšanas. Tad mani ķēra apgaismība. Memu­ārus mudina rakstīt pēdējā cerība. Varbūt nākotnē kāds gribēs uzzināt, kā izskatījās pasaule pirms viņa dzimšanas , paņems vērtīgo un atmetīs kaitīgo. Bija viegli uzrakstīt virsrakstu, grūtības radās uzreiz pēc tam. Skaidrs, […]

Novērtē zemessargu spēku

09:45
31.12.2024
25
Seniore L. raksta:

“Gribu īpašu paldies teikt zemessargiem, kas visu gadu atbildīgi piedalījās dažādās mācībās, nežēlojot brīvo laiku. Ir tik svarīgi redzēt, ka ir cilvēki, kas apņēmības pilni mācīties, trenēties, lai aizstāvētu savu zemi, tuviniekus un visus citus – bērnus, seniorus. Vēlu, lai ikvienam zemessargam nākamais gads ir bagāts panākumiem, lai ir veselība un dzīvesprieks,” sacīja seniore L.

Gribētu vairāk krāšņuma

09:45
30.12.2024
36
Cēsniece raksta:

“Gribējās jau gan pilsētu svētkos spožāku. Vai nevarēja, piemēram, Pils parkā izveidot kādas gaismas takas, kur pastaigāties, papriecāties un gūt svētku noskaņu. Ne jau katram sev mājās iespējams sagādāt krāšņumu, dažs dzīvo ļoti pieticīgi. Bet Ziemassvētkos gribas kādas īpašas sajūtas. Televīzijā rāda koši izrotātas pilsētas, gribētos, lai kas līdzīgs būtu arī Cēsīs,” atzina cēsniece, kam […]

Sludinājumi