![200901082304451227](https://edruva.lv/wp-content/uploads/2009/01/200901082304451227.jpg)
“Druva” uzsāk jaunu rubriku “Ražots Latvijā”, kurā rakstīsim ne tikai par mūsu rajonā, bet arī citviet Vidzemē ražotiem produktiem.
Šoreiz viesojāmies pie Līgatnes pagasta SIA “Līgatnes ābele” valdes priekšsēdētāja Leonīda Likuma. “Līgatnes ābeles” izaudzētie āboli, ko iespējams iegādāties un baudīt ziemas vakaros, nopērkami Cēsu tirgū, kā arī veikalos “Solo” un “Esse” Cēsīs.
L. Likums pastāstīja: “Viegli nav, jo mūsu āboliem lieli konkurenti ir importa āboli. Piemēram, Polijas ir lētāki. Liela daļa veikalu izvēlas pārdot lētākus importa produktus, tai pašā laikā Latvijas prece, kas, iespējams, ir vērtīgāka, tiek atstāta otrajā plānā. Tomēr nevar teikt, ka pēc mūsu āboliem nebūtu pieprasījuma. Īpaši jau tirgū tos pērk labi. Pēdējos gados cilvēki Latvijā audzētos ābolus patiešām ir sākuši novērtēt, tomēr pašreizējā ekonomiskajā situācijā pieprasījums ir mazinājies.”
“Līgatnes ābele” ābolu audzēšanā izmanto nedaudz ķimikāliju. Tā ir priekšrocība salīdzinājumā ar importa āboliem, par kuru audzēšanas metodēm šādas pārliecības trūkst. L. Likums ar humoru salīdzina – pirmie, kas novērtē to, ka auglis nav piesātināts ar ķimikālijām, ir tārpi: “Mūsu āboli tārpiem garšo, taču importa ābolam ar līkumu lien apkārt. Latvijā audzētie āboli bojājas, bet importa āboli skaisti saglabājas ilgi.”
Pieprasītas ir dažādas ābolu šķirnes, piemēram, 'Auksis', 'Saltanat', 'Antonovka' un 'Orļik'. Pircēji iecienījuši arī krāšņi sārtos, lielos 'Rubin' šķirnes ābolus. Ja veikalos tas nav iespējams, tirgū pircēji labprāt izmanto iespēju ābolus degustēt un izvēlēties ne tikai pēc skata, bet arī pēc garšas tīkamākos.
Šogad pirmo sezonu ābolu saglabāšanai ziemā izmantotas rekonstruētās dzesētavas, kas izveidotas ar Eiropas Savienības struktūrfondu finansējuma palīdzību. Ziemai saglabātas apmēram 40 tonnas ābolu, pagaidām pārdota vien trešā daļa. Tomēr dzesētava dod iespēju ābolus saglabāt vēl ilgu laiku, tādēļ pircēji ar tiem mieloties varēs visu ziemu.
Komentāri