Konferences un pavāru šova organizators bija nevalstiskā organizācija “Savvaļas dzīvnieku asociācija” un tās valdes priekšsēdētājs, morēnietis Dainis Paeglītis. Konference notika Latvijā tāpēc, ka mūsu valsts ir pirmā Eiropā, kurai ir izstrādāta briežu selekcijas ciltsdarba programma. Šī gada sākumā savvaļas dzīvnieku asociācija iestājās Eiropas briežu audzētāju federācijā. “Konferencē gribam pulcēt kopā briežaudzētājus un speciālistus, lai nodrošinātu pamatu vaislas briežu realizācijai pasaules tirgū, bet ar šo pavārmākslas šovu vēlamies veicināt briežu gaļas lietošanu uzturā,” teica D. Paeglītis. Viņš nosauca virkni briežu gaļas priekšrocību dažādu slimību profilaksei un uzsvēra, ka, lietojot uzturā briežu gaļu, ir mazāks risks saslimt ar onkoloģiskām slimībām.
Pavāru šovā piedalījās pavāri no Latvijas, Lietuvas, Anglijas, Īrijas, Ungārijas, Taizemes, Francijas un Jaunzēlandes. To vadīja pavārmākslas meistars Elmārs Tannis. Brieža gaļas ēdienu sagatavošanas laikā viņš devās pie pavāriem, lai uzzinātu recepšu noslēpumus. Viesi varēja baudīt katras valsts tradicionālo briežu gaļas virtuvi. Tur bija gan sautējumi, gan steiki, gan cepeši. Ungāru pavāri gatavoja savu tradicionālo gulašu. “Saulstaru” saimniece Māra Paeglīte viesus cienāja ar briežu gaļas cepeti.
Mores pagasta administrācijas vadītājs Aivars Jakabsons: „Esmu gandarīts, ka pasākums, kas pirmoreiz notiek Latvijā, organizēts Morē. Domāju, ka šādas pieredzes apmaiņas nākotnē attīstīsies. Tā kā Morē dzīvo un strādā savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācijas priekšsēdētājs D. Paeglītis, tad domāju, ka šī vieta ar laiku izveido-sies ne tikai par Latvijas, bet visas Ziemeļeiropas savvaļas dzīvnieku audzētāju centru. Eiropā savvaļas dzīvnieku, it īpaši briežu audzēšanai, ir senas tradīcijas. Ungārijas pārstāvis teica, ka viņam briežu ferma ir 20 gadus, bet mums Morē tā pastāv tikai 11 gadus. Anglijā desmit procenti no lopkopības ir tieši briežu fermas. Uzskatu, ka Latvijā šai nozarei ir milzīga perspektīva, jo aizaugušās platības tikai gaida, lai kāds šo zāli apēstu. Pie tam, savvaļas dzīvnieku produkci-ja – briežu gaļa – tirgu vēl nav piepildījusi.”
Komentāri