Vasarā, kad ir ziedu pārpilnība, der atcerēties arī par ziemas mēnešiem. Taču viss nav zaudēts arī ziemā, jo puķu veikali piedāvā ziedus plašā klāstā, kas noder arī žāvēšanai. Kā atzīst ziedu pazinēja un floriste Gunta Sakse, īstens florists cauru gadu vāc dažādus dabas materiālus – ziedus, salmus, čiekurus, sūnas, zīles.
Floriste stāsta, ka košas ziedu un citu dabas materiālu kompozīcijas var veidot no visa, kas vien dabā atrodams. Var kombinēt kopā mākslīgos materiālus, mākslīgos ziedus, dzīvos un žāvētos ziedus, saknes, zarus, vārpas, pat nezāles. Vienmēr noderēs salmi, klūgas, kociņi, vīnstīgas, sūnas, ķērpji, pupu pākstis, čiekuri, kastaņi, piepes, bērza tāss un pat oļi. Bez tam, kā stāsta Gunta, lai pagatavotu ko skaistu, nav jābūt īpašai izdomai vai mākslinieka talantam, un dalās pāris ieteikumos, kas var noderēt katram. * Ja svinīgi uzklātā galdā uz tīra, balta šķīvja uzliek izžāvētas rozes, tās lieliski papildinās galda noformējumu un piešķirs tam retro noskaņu. * Stikla traukos skaisti var sakārtot, piemēram, kastaņus vai rožu galviņas kopā ar pērlītēm. Te ir brīva vaļa katra fantāzijai. Pie tam vislabāk kompozīcijas izskatīsies cilindriskos, garenos stikla traukos. * Skaists dekors virtuvē vai istabā varētu būt buntītēs sasieti un žāvēti ziedi, piemēram, salmenes vai limonijas. Jauki izskatīsies arī vārpu vai linu buntītes, kā arī zāļu tējas, piemēram, ar kātiņiem izkaltēti pelašķi. Praktiski un arī ļoti dekoratīvi. * Siltumu un mājīgumu virtuvē dos izkaltēta garšaugu buntīte. · Jāatceras, ka sausākus materiālus žāvē, izklājot tos plānā kārtā, piemēram, uz papīra. Der atcerēties, ka telpai jābūt ēnainai un labi vēdināmai. Ideāli varētu būt bēniņi. Galvenais, lai žāvējamais materiāls neatrodas tiešos saules staros, jo tad zaudē krāsu un izbalo. * Mitrāku materiālu var žāvēt laukos uz krāsnīm, mūrīšiem vai pat cepeškrāsnī. * Pirms žāvēšanas ieteicams ziedus padzirdīt, lai tie saglabātu pēc iespējas dabiskāku izskatu. * Ižžāvēt var jebko. Rudenī no vārpām var sapīt skaistu vainagu un tad to izžāvēt. Tā gatavo skaistos vārpu karināmos vainagus. * Žāvējot rožlapiņas, der iegaumēt, ka vislabāk ir kaltēt tumši sarkanās rozes. Tās izžūstot saglabā krāsu. Savukārt baltās un dzeltenās rozes kļūst brūnas. * Ieteikums līgavām, kuras vēlas saglabāt savus kāzu pušķus, īpaši no rozēm, doties ar to pie speciālista, kas izdarīs vislabāk. Florists izkaltēs ziedus un atpakaļ tos atdos varbūt jau skaistas gleznas formā. * Katrs materiāls dabā ir jāvāc savā laikā, kamēr augi nav pārziedējuši vai pārgatavojušies. Čiekurus vāc uzreiz pēc to nobiršanas. Savukārt sūnas un ķērpjus Ziemassvētku vainagam vāc, kamēr sniegs nav uzkritis. Pie tam vislabāk tos vākt mitrā laikā, lai tie nav sažuvuši un uzreiz nesabirst. * Ziedus vajadzētu kaltēt dažādās plaukšanas stadijās, jo nekad iepriekš nezinām, kad kāds zieds būs vajadzīgs. * Floristikā bieži izmantojami ir ķekaru augļi un ogas, piemēram, pīlādži un apiņi. Var žāvēt arī vienkāršu zāli, vai nu pakarot to, vai arī jau iepriekš izveidojot no tās vēlamo formu, arī koku lapas – gan nospiestas, gan brīvi žāvētas. Piepēm īpaša žāvēšana nav nepieciešama. * Pieminēšu, ka latviešu tautas ticējums māca, ka augus var mājās glabāt tikai vienu gadu, jo tie uzkrāj negatīvo enerģiju. Līgo vakars ir īstais laiks, kad sadedzināt pērnā gada dekorus. Taču domāju, ka tas ir pārāk komercializēts uzskats, lai cilvēki katru gadu pirktu, meklētu un no jauna gatavotu dekorus.
Komentāri