Pirmdiena, 15. decembris
Vārda dienas: Johanna, Hanna, Jana

Identitāte. Vārds, nosaukums, zīmols

Iveta Rozentāle
21:19
21.03.2025
225
009a4032

FOTO: Marta Meldra Martinsone

Uzņēmējiem, radot pārtikas produktus, ļoti būtiska ir nosaukuma izvēle. Daļa izvēlas produkta un pat uzņēmuma nosaukumā ietvert vietvārdu, tā to izceļot un kļūstot par daļu no apdzīvotās vietas identitātes.

Restorāns “Pavāru māja” Līgatnē atrodas vēsturiskajā dzemdību namā, produktu uzglabāšanā tiek izmantoti senie Līgatnes smilšakmens pagrabi, ēdienu gatavo no sezonā pieejamiem produktiem. Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Straupe” zināma ne tikai ar saviem piena produktiem, bet arī ražotni, kas labi redzama arī garāmbraucējiem. Uzņēmums “Venden” izvēlējies vēsturisko Cēsu nosaukumu, jo pilsēta gadu simtus ir pazīstama ar tās apkaimēs iegūstamā ūdens unikālo sastāvu. Uzņēmuma nosaukums var būt tik izsmeļošs, ka tas paliek tāds pats, mainoties īpašniekiem. Piemēram, gaļas produktu ražotnes “Piebalgas kūpinātavas” jaunā īpašniece saglabājusi nosaukumu, jo tas rada piederības sajūtu noteiktai vietai un ir svarīga gan ražotājam, gan klientiem.

Priekuļi daudziem saistās ar kartupeļu audzēšanu, konditoreja “Vinetas un Allas Kārumlāde” radījusi marcipānu, kas izskatās gluži kā kartupeļi, un arī nosaukums – “Priekuļu agrie”. Savukārt Skujenes iedzīvotāji izvēlas izcelt apdzīvotās vietas nosaukumā ietverto vārdu “skujas”, tāpēc nereti top dažādi suvenīri, arī ēdami, no skujkoku izejvielām. Bioloģiskā zemnieku saimniecība “Indrāni” arī vienu no saviem ražotajiem saldumiem nosaukusi “Skujene” un uz iepakojuma attainojusi arī apdzīvotās vietas ģerboni.

Straupe saistās ar pili un pienotavu

Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “Straupe” ražo labi zināmus piena produktus.

Pienu pārstrādei piegādā no tuvākās apkaimes 33 saimniecībām, tās atrodas ne vairāk kā 25 kilometru attālumā no pienotavas. “Straupes” pārstāvis Ivo Apenītis pastāsta, ka pienotava ir bezatlikuma ražotājs, ražo produkciju tieši tādā apjomā, cik pasūtīts. Agri no rīta produktus nogādā pasūtītājiem, lieliem un maziem veikaliem, arī bērnudārziem, skolām.

Novadniekiem labi zināmi ir arī “Straupes” veikali. I. Apenītis izceļ, ka tajos pircējs var nākt ar saviem traukiem, kur iesvērs vai ielies vēlamo preci. “Tā atšķiramies no lielveikala piedāvājuma, turklāt esam videi draudzīgi. 95% no pircējiem ir pastāvīgie klienti, un vidzemniekiem esam ļoti pieejami,” saka I.Apenītis.

Dzirdot Straupes vārdu, cilvēkiem tā asociējas ar Lielstraupes pili, arī slimnīcu, kas tajā kādreiz bija, un pienotavu, kas ir pamanāma ikvienam garāmbraucējam. “Jāteic, tie, kas ilgāku laiku nav braukuši garām, ir pārsteigti, cik liela izaugusi pienotava, pilnveidojot ražošanu, uzceltas vairākas piebūves. Visu laiku domājam, kā attīstīties, ko pamainīt produkcijā. Tagad arī domājam par labu saukli, kas asociētos ar Straupes pienu un Cēsu novadu. Pirms tam bijām Pārgaujas novadā, tad mums bija skanīgs sauklis, bet tagad gribam to saistībā ar Cēsu novadu, krājam izteicienus, kas varētu noderēt, lai sauklis izdotos vienkāršs un paliktu atmiņā.”

Skujenē izceļ vārdu “skujas”

Bioloģiskās zemnieku saimniecības “Indrāni” saimnieces Lienes Margevičas dzimta ir skujenieši vairākās paaudzēs.

Tādēļ saldumu ražotnē, kurā viens no populārākajiem produktiem ir marmelādes konfektes, ir arī egļu dzinumu želejas konfektes ar nosaukumu “Skujene”. L. Margeviča pastāsta, ka viss top uz vietas saimniecībā un receptes ir unikālas: “Tādas nav nekur citur pasaulē. Esmu radījusi 20 dažādas marmelādes, un visas ir bijušas neparastas, piemēram, no sarkanā āboliņa, ugunspuķēm, pienenēm, viršiem, rupjmaizes, alus. “Skujenes” konfektes iespējams iegādāties arī vietējā veikalā,  tās labprāt izvēlas tūristi, jo konfektes ir specifiskas, citur tādas nebūs atrodamas. Vēlējos radīt produktu par godu Skujenei, bija skaidrs, ka tam jābūt saistītam ar skujām. Lai gan skuju marmelāde nav visiecienītākā, tomēr ir cilvēki, kuriem patīk tieši šī raksturīgā garša.”

Liene Margēviča uzsver, ka to vien dara, kā Skujeni izceļ un liela. “Savukārt plašākā mērogā izceļam Cēsu novadu, mana saimniecība arī izmanto    preču zīmi “Radīts Cēsu novadā”. Ja kādam ārzemniekam Skujene var būt nepazīstama, vārds “Cēsis” būs vairāk atpazīstams. Uzskatu, ka vispirms ir jālepojas ar savu saimniecību, tad pagastu, novadu un Latviju.”

Viena no Līgatnes šūniņām

S 63

“Pavāru māja” Līgatnes vēsturiskajā centrā izceļas ar ēku, kas vēsturiski celta kā dzemdību nams. Namā   iespēju robežās saglabāta vēsturiskā arhitektūra, lai Līgatnes vēstures stāsts turpinātos.

Ar cieņu pret vēsturi “Pavāru mājā” radīti stikla un metāla interjera priekšmeti: lampas darinājis Artis Nīmanis, metāla darbus Miks Ozols. Šefpavārs Ēriks Dreibants, “Pavāru mājas” saimnieks, teic: “Šī ēka vairāk pieder Līgatnei nekā man, pret to izturos ar ļoti lielu cieņu un respektu pret vēsturisko.”

Arī trauki, kuros tiek pasniegts ēdiens, ir vietējo amatnieku darināti. Ēdienkartē iekļauti ēdieni, kas izceļ spilgtākās reģiona garšas, produktus iegādājoties no apkārtnes zemniekiem, izmanto arī savvaļas augus, kas vākti Gaujas Nacionālajā parkā. Tā piedāvājumā tiek pievērsta uzmanība Latvijā raksturīgiem senākiem produktiem, kas no ikdienas ēdienkartes pazūd.    Un vēl kas īpašs – produktus uzglabā Līgatnes smilšakmens pagrabos.   

Pavāru māja radījusi savu produktu līniju: garšvielu sāli, dzērienus, sīrupus, medu, arī priekšmetus virtuvei un mājai: naža magnētus, piparu dzirnavas un citus. Šefpavārs Ēriks Dreibants pastāsta, lai gan ideja par saviem produktiem bija radusies jau agrāk, to īstenot izdevies kovida laikā, kad ēdināšanas uzņēmumu darbība bija ļoti ierobežota. Skaidrojot, kāpēc tiek radīti sava zīmola produkti, Ē. Dreibants teic: “Tādus gatavo daudzi restorāni, nereti viesi, kuriem ļoti patīk maltīte un gaisotne, vēlas kādu suvenīru no šīs vietas. Tas ir līdzīgi, kā, esot pie Eifeļa torņa Parīzē, mums gribas kā suvenīru paņemt torņa figūriņu. Tā arī, esot pie mums, klienti labprāt iegādājas mūsu garšvielu sāli. Uzreiz izlēmām, ka produktam jābūt pieejamam arī dāvanas noformējumā, lai to varētu ne tikai iegādāties sev, bet arī dāvināt.”

Pirmais garšvielu sāls tika radīts no bērzu sulas sīrupa. Tapa arī dzērieni, piemēram, dzirkstošā ugunspuķes tēja ar vīgriezi, rabarberu morss. Redzot, ka klientiem produkcija patīk, sortiments kļuva arvien plašāks. Uz Latvijas simtgadi izstrādāja sāli, kas palīdz piešķirt ēdienam Latvijā tradicionālu garšu buķeti. Tas ir sāls ar ķimenēm, kaltētām dillēm, kliņģerīšu ziedlapiņu    un ķiploku pulveri. Līgatnes “Pavā­ru māja” to tirgo arī lidostā “Rī­ga”.

Vērtējot Pavārmājas nozīmi Līgatnes identitātes veidošanā, Ē. Dreibants teic, ka to vieglāk novērtēt cilvēkiem no malas: “Tomēr man šķiet,    “Pavāru māja” ir viena no Līgatnes atpazīstamākajām vietām un zīmoliem. Mēs esam centušies šo vietu padarīt pēc iespējas pieejamāku. Tā mūsu dārzs ir publiski pieejams, tam apkārt nav žoga, cilvēki var atnākt, pasēdēt, pašūpoties šūpolēs, ieiet siltumnīcā, apskatīt Arta Nīmaļa stikla darbus. Kad ir sezona un gatavas ogas, aicinām ar tām cienāties. Te labprāt nāk parotaļāties Līgatnes bērnudārza audzēkņi, nāk atpūsties māmiņas ar bērniņiem, seniori, arī Lī­gatnes viesi. Redzu, ka cilvēki dodas uz veikalu un atnāk piesēst dārzā vai iziet te cauri, parunājas. Mēs esam kā viena no Līgatnes šūniņām.”

Nosaukums apliecina vēsturisko nozīmi

Ident Ediens Venden

Deviņdesmito gadu beigās, dibinot uzņēmumu “Venden”, viens no galvenajiem uzdevumiem bija atrast piemērotu ūdens ieguves vietu, kas ilgtermiņā varētu nodrošināt Latvijas iedzīvotājus ar dabīgu dzeramo ūdeni.

Uzmanība tika pievērsta Cēsīm, vietai, kas vēsturiski pazīstama ar ūdens unikālo sastāvu. Jau 18. gadsimtā šeit darbojās ūdens dziedniecības iestāde, bet vēlāk, no 20. gadsimta 40. gadu beigām līdz 90. gadu sākumam, sanatorija “Cīrulīši”.

Uzņēmums apstiprina, ka nosaukuma izvēle nav nejauša, jo “Venden” simbolizē ciešo saik­ni ar minerālūdens atradnes vietu Cēsīs, Gaujas Nacionālā parka sirdī, un uzsver cieņu pret pilsētas bagāto vēsturisko un dabas mantojumu. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas uzņēmums iegādājās daļu bijušā sanatorijas kompleksa un blakus esošos minerālūdens urbumus, tā turpinot vietas vēsturiskās tradīcijas un atjaunojot minerālūdens ieguvi jau mūsdienīgā ražotnē. Tās atrašanās vieta un vietas unikālās dabas bagātības arī veido uzņēmuma identitāti un pamatvērtības, kas uzsver dabīgu augstas kvalitātes produkta ieguvi un rūpes par vidi.

Piebalga – ar piederības sajūtu

Piebalgas Kupinatava Jauns

Piebalga latviskajā kultūrā ir vārds ar ļoti spēcīgu identitāti, tas kā zīmols tiek plaši lietots arī uzņēmējdarbībā.

Kad 2013. gadā Vecpiebalgā uzsāka gaļas pārstrādi, uzņēmumam izvēlējās nosaukumu “Piebalgas kūpinātava”. Tagad tur ražo vairāk nekā 150 dažādus produktus. Uzņēmumam nesen mainījās īpašnieki, bet nosaukums saglabājās.

“Piebalgas kūpinātavas” valdes locekle Alma Bērziņa pastāsta, ka ražotni iegādājās pērn jūlijā un, lai gan nosaukums nav viņas radīts, viņai nebija doma to mainīt: “Uzskatu, ka tas rada piederības sajūtu – gan mums kā ražotājiem, gan klientiem, kuri izvēlas mūsu produktu. Tā ir arī lauku reģiona atpazīstamības veicināšana.”

Parādīt skaisto Cēsīs un novadā

Ident Ediens Karumalde

Konditorejas “Vinetas un Allas Kārumlāde” viena no īpašniecēm Alla Oldermane-Vadzinska pastāsta, ka kafejnīcas īpašnieču saknes nāk no Cēsu puses un Piebalgas.

“Un tās, mūsuprāt, ir skaistākās Vidzemes vietas. Mēs šeit dzīvojam, ar to lepojamies un vēlamies izcelt savā produkcijā. Radot produktus, gribam parādīt, cik dažādas garšas, cik daudz skaistu vietu ir Cēsīs. Piemēram, “Kārumlādes” Cēsu cepumu kastē izceltas četras garšas un četras īpaši skaistas vietas Cēsīs: Cēsu viduslaiku pils, Riekstu kalns, Rožu laukums un Maija parks ar melnajiem gulbjiem. Vai arī cepumu kastītes “Atver durvis uz Cēsīm”, kas pēc izskata atgādina kādu no Cēsu vecpilsētas namiem. Mums arī pašām, braucot ciemos, gribas aizvest stāstu no vietas, kur dzīvojam. Un, domājam, arī tūristi aizved līdzi sajūtas un garšas, kas palīdz ilgāk saglabāt atmiņas par mūsu pilsētu,” domā Alla.

Savukārt marcipāna kartupeļi “Priekuļu agrie” radās sadarbībā ar Sigitu Klētnieci, Cēsu novada kartupeļu vēstnieci, un Priekuļu pētniecības centru. Jau pērn pie kafejnīcas ieejas podā auga kartupeļu stādi, un rudenī tika novākta raža. “Šogad atkal plānojam audzēt kartupeļu stādus,    kas krāšņi priecē ar ziediem. Pateicoties tam, mēs, protams, varam novākt vairākas marcipāna kartupeļu ražas,” ar smaidu teic Alla Oldermane-Vadzinska, “mums patīk stāstīt garšīgus stāstus, lai Cēsis un novads ieinteresētu vēl vairāk ceļotāju, atpūtnieku un garšu baudītāju.”

Viņa arī pastāsta, ka tieši tāpat kā abas saimnieces lepojas ar Cēsīm un novadu, viņām patīk dalīties arī garšu sajūtās no ceļojumiem un tajos gūtajām receptēm: “Tad nosaukumos iekļaujam valstis, no kurienes receptes nākušas. Tā kafejnīcā baudāmas tipiskas Brazīlijas siera bumbiņas, Taizemes asās zupas, vai Maurīcijas garšu kokteilis.”

Maf Logo 2

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Dot prieku citiem. Līdzdalība

12:05
09.12.2025
52

Labdarībā visvairāk iesaistās decembrī, gaidot Ziemassvētkus. Taču tie, kuri šajā laikā palīdz citiem, visbiežāk to dara visa gada garumā. Iemesli vēlmei palīdzēt ir dažādi: galvenokārt rūpes par līdzcilvēkiem, īpaši tiem, kuri ir vientuļāki, kuriem klājas grūtāk, vēlme šiem cilvēkiem radīt svētku gaišumu. Nereti tie, kas paši kādā grūtā brīdī saņēmuši palīdzību, vēlas to sniegt citiem. […]

Brīvprātīgais darbs. Devums sabiedrībai un ieguvums pašam

11:47
05.12.2025
226

Šogad Cēsu novada iedzīvotāji piedzīvoja vairākus vērienīgus svētku notikumus. Starp tiem bija XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kuros Cēsu novads bija otrs lielākais dalībnieku skaita ziņā, un multimediālais koncertuzvedums “Māls”, kurā piedalījās vairāk nekā divi tūkstoši dalībnieku, lielākoties novada amatiermākslas kolektīvu dalībnieki. Šādos pasākumos neatsverama loma ir arī brīvprātīgajiem. Brīvprātīgie ir kā […]

Iedzīvotāju padomes

19:31
02.12.2025
31

Iedzīvotāju padome ir konsultatīva institūcija, kas pārstāv vietējās kopienas intereses un sadarbojas ar pašvaldību, rosina un sniedz priekšlikumus, lai veicinātu teritorijas attīstību. Tā piedalās jautājumos par teritorijas labiekārtošanu, kultūras dzīvi un iedzīvotāju iesaisti. Padomi iespējams izveidot katrā Cēsu novada pagastā, ja tiek savākts nepieciešamais iedzīvotāju atbalsts un iesniegts ierosinājums pašvaldībā. Lai izveidotu padomi, teritorijā, kurā […]

Civilā aizsardzība

11:33
28.11.2025
93

Civilā aizsardzība miera laika krīzē un militāra konflikta gadījumā nav tikai dienestu un institūciju atbildība. Valsts aizsardzības koncepcijā cita starpā norādīts: “Katram iedzīvotājam ir jāapgūst un jāpilnveido zināšanas un prasmes, lai krīzes vai kara laikā spētu pasargāt ne tikai sevi, bet arī savu ģimeni, kopienu un valsti. Iedzīvotājs rūpējas par savu gatavību un nepieciešamo resursu […]

Vai attaisnota "bastošana"

10:12
25.11.2025
80

Neattaisnoti mācību stundu kavējumi jeb apzināta bastošana pamazām  sarukusi, tādi gadījumi novada izglītības iestādēs kopumā tiešām skaitāmi uz vienas rokas pirkstiem. Tomēr, nostiprinoties E-klases jeb elektroniskas mācību darba pārvaldības lietošanai un reizē vienkāršākai skolēnu vecāku saziņa ar skolu, krietni vieglāk kļuvis norādīt, ka bērns mācības kavējis attaisnoti. Kā pašreizējo kavējumu ainu vērtē un ko dara […]

Mūžu dzīvo, vēl vairāk mācies

18:30
14.11.2025
45

Nevienu vairs neizbrīna atziņa, ka tikai pāris gadu pēc augstskolas beigšanas jaunietis papildina zināšanas  kādos kursos, ka profesijas zenītā esošs draugs pēkšņi attālināti apgūst jaunas zināšanas un  maina  nodarbošanās virzienu vai arī    kaimiņos dzīvojoša pensionāre ar domubiedriem mācās “nirt” interneta dzīlēs. Mūsdienu dzīves ritms prasa apgūt aizvien jaunas zināšanas kā profesionālajā jomā, tā sadzīvē. […]

Tautas balss

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
24
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
21
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
36
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
40
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Veidenbauma prēmijas tradīcija izgaist

09:49
01.12.2025
38
G.Z. raksta:

“Uz Cēsīm nebraucu, uzskatu, ka Liepā dibinātās prēmijas tradīcija ir mirusi, to apliecina arī tas, ka prēmiju saņēmušie vairs uz pasākumu neierodas (tā bija arī iepriekšējo reizi). Iespējams, mūsdienu organizatori neprot pildīt savu misiju. Protams, laiki mainās, varbūt arī tradīcijām jāmainās, bet ir jāpaskaidro un jāpastāsta tautai, ka tiek radīts kas jauns,” atsaucoties uz “Druvas” […]

Sludinājumi