Trešdiena, 2. aprīlis
Vārda dienas: Irmgarde

Paēdis, ne pārēdies, cilvēks ir laimīgs cilvēks

Sandra Trēziņa
08:49
05.04.2024
97
1 Sandra Trezina 150x150.jpg

Lai arī skaitļi, kas raksturo pārtikas atkritumu problēmu, atšķiras pa gadiem un dažādos informācijas avotos, tomēr tie ir iespaidīgi: ir aprēķināts, ka gada laikā viens cilvēks Latvijā atkritumos izmet 75 – 113 kg pārtikas, kam izlietoti 300 – 500 eiro. Protams, visā pasaulē pārtikas atkritumi mērāmi miljardos tonnu, kamēr miljoniem cilvēku nav iespēju pilnvērtīgi paēst vai pat nākas ciest no bada. Visvairāk vainojamas esot tieši mājsaimniecības, kuru izmestā pārtika sastādot 38% no visa atkritumos nonākušā ēdamā.

Es gan nezinu nevienu, kas pirms izmešanas būtu mēģinājis nosvērt ēšanai vairs nederīgo. Bet, ka minētie skaitļi varētu atbilst īstenībai, apšaubīt nav iemesla. Nu kaut vai Lieldienu olas. Vai visas nokrāsotās apēdām, izpūstās pamanījāmies kaut kur pievienot, sacept omletē? “Vainīgs esmu, atzīstos, piedošanu izlūdzos,” noskandināt var, manuprāt, vismaz katrs otrais, kas ļāvies Lieldienu atrakcijām. Sevi gan mierinu, ka svētki jau tādēļ ir svētki, ka tajos atļaujamies pagrēkot vairāk nekā ikdienā. Tad gan kaut ko izmest patiešām ir grūti, jo tomēr apzinos, cik darba, līdzekļu ieguldīts katrā maizes vai gaļas šķēlē. Jā, par laimi, Latvijā badu neciešam. Un man patiešām grūti saprast, kā valstīs, kur neplosās dabas stihijas, nenotiek kara darbība, politiska vai kāda cita ļaundarība, var līdz tam nonākt. Bet tas jau laikam atsevišķs stāsts, tā teikt, cita kurpēs neiekāpt.

Tikmēr attīstītajās valstīs, tai skaitā Latvijā, ēdam uz nebēdu. Par to liecina kaut vai tik daudzie kulinārijas raidījumi: “Gandrīz ideālas vakariņas”, “Mani virtuves noslēpumi”, “Ēd labāk, maksā mazāk”, “Vakariņas pa lēto” un vēl, un vēl. Un cik ir žurnālu par kulināriju, cik recepšu citos medijos, cik grāmatu, cik kulinārijas ietekmeļu internetā? Gribas jau arī viņiem reizēm pakratīt ar pirkstu, jo ne vienmēr tas, kas ieteikts, ir ar baudu notiesājams.

Un tad ir viena mūsdienu tendence, kas, manuprāt, tomēr pieskaitāma pie pārtikas izniekošanas. Taupot tās pašas mūždien raizes sagādājošās finanses, maltītes bērnudārzniekiem un skolēniem pašvaldības uztic gatavot firmām, kas to dara centralizēti, vienā virtuvē visām iestādēm, ēdienu pēc tam izvadājot. Negribu apvainot šos uzņēmējus, gan jau viņi cenšas un par piešķirto finansējumu gatavo, cik labi vien iespējams. Tomēr, strādājot tik bezpersoniski, cepot un vārot ēdājiem, kas nav ne reizi redzēti, kas nekad neatnāk un nepasaka paldies, kā saka visas labas saimnieces – mīlestība jau tam ēdienam nav klāt. Tad nu lielākoties diezgan izlepušie skolasbērni ēdienu tikai pabaksta, patiesību sakot – bieži vien iznieko.

Tā nu gan. Nostalģija atkal klāt, atceroties savus skolas gadus un laiku, kad katrā skolā bija sava ēdnīca. Kā smaržoja visa skola, jau priekšlaikus veicinot ēstgribu, kā saimniecītes sagādāja kādu papildporciju īpaši izsalkušajiem, kāda svētku sajūta pārņēma, kad īpašai reizei tika cepts kaut kas īpaši garšīgi smaržojošs. Par to nu, izglītības iestādēm savstarpēji konkurējot, vajadzētu padomāt arī šodien, ja ne domājot par pārtikas taupīšanu, tad par iestādes mikroklimatu gan.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Bez vietējiem ražotājiem nebūs vietējā tirgus

06:03
02.04.2025
9

Dzirdot vārdu tirgus, katrs iedomājas ko citu. Dažam prātā nāk ainiņas ar mutīgām zemniecēm, kas no sava pagraba atvedušas piena kannas, sviesta muciņas un siera rituļus, blakus tirgotājs ar pirmajiem kartupeļiem un skābētiem gurķiem, turpat smaržo pirms dienas no kūpinātavas izņemts cūkas šķiņķa gabals. Un kāds varbūt atceras trakos tirgus laikus Lietuvā, kad latvieši devās […]

Vai ASV un Krievija sadarbosies?

09:29
29.03.2025
69

Cilvēkus, brīvību un valstis nevar pirkt un pārdot, bet vēsturē tā noticis ne reizi vien, un arī 21. gadsimtā vēlme tirgoties nav zudusi. Sarunas par pamieru vai mieru Ukrainā ir sākušās, informācijas ir daudz, bet tā ir pretrunīga, un diemžēl brīžiem izskatās, ka politiķi labprāt lemtu par Uk­rainas likteni, nejautājot un nerēķinoties ar ukraiņiem, viņu […]

Skola, kas ceļ augšup… degunus

21:28
28.03.2025
46

Pagājušajā nedēļā pēc vairāk nekā divu gadu prombūtnes savā vēsturiskajā ēkā atgriezās Cēsu Valsts ģimnāzijas kolektīvs. Prieks un sajūsma par jaunā veidolā atdzimušo namu bija visiem, un, kā atklāšanas ceremonijā teica skolas direktore Ina Gaiķe, – Cēsu Valsts ģimnāzija stāv uz stipriem pamatiem. Var tikai piekrist direktorei, jo skola šogad atzīmē savu simtgadi un dažādos […]

Komunikācijas nepārvaramie vaļņi

13:59
27.03.2025
21

Lai gan dzīvojam laikā, kad esam cits citam sasniedzamāki kā jebkad agrāk, pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, šķiet, komunikācijā un vienam otra saprašanā problēmu kļūst arvien vairāk. Turklāt ne tikai ikdienas saziņā, bet arī starp darba ņēmēju un darba devēju. Un tas sākas jau ar brīdi, kad uzņēmums vēl tikai meklē darbinieku. Te piedzīvojam vēl kādu savdabīgu […]

Ne pratības, ne prasmju, bet jādzīvo vien ir

13:43
24.03.2025
47

Bērnībā ne viens vien nosaukts par neprašu, tādā mīlīgā vārdā, lai norādītu, ka kaut ko izdarījis nepareizi, nevietā, nelaikā. “Viņš nu gan ir prasmīgs!” tā savukārt teica par kārtīgu amata meistaru, cilvēku, kurš zināja savu lietu. Pēdējos gados daudz tiek runāts par dažādu prasmju apgūšanu, kad kāds ko jaunu iemācījies vai vēlas to darīt. Un […]

Kaimiņos siro laupītājs, bet mēs turpinām svinēt

13:41
23.03.2025
58

Pagriezt pārvaldes institūciju darbības virzienus nav vienkārši un ātri. Pat tad, ja skaidri redzams – situācija deg spēcīgām liesmām un jauni lēmumi un virziena maiņa ir neatliekama. Redzam, cik grūti Eiropas Savienības līderiem tikt līdzi sprādzienbīstamām pārmaiņām, kuras globālajā politikā iemet pasaules lielvaras avantūriskā prezidenta ieraksti sociālajā tīklā. Jā, 27 valstīm, kur katrai savas ambīcijas, […]

Tautas balss

Smiltis pieputina visu apkārtni

14:00
27.03.2025
21
Garāmgājēja raksta:

“Skatījos, kā pagājušajā nedēļā Cēsīs, Bērzaines ielā, liela automašīna ar rotējošu slotu no ielas malas tīrīja ziemā sakrājušās smiltis. Putekļi cēlās gaisā lielā mākonī. Droši vien apkaimes mājas un dārzi pieputēja ne pa jokam, nemaz nerunājot par cilvēkiem, kas tobrīd bija mašīnas tuvumā. Agrāk pavasarī smiltis no brauktuves Cēsīs tīrīja mitrā laikā, kad tās neput, […]

Raiņa un Piebalgas ielas krustojumā jāuzmanās

14:00
27.03.2025
38
9
Ģimnāzijas ielas apkaimes iedzīvotāja raksta:

“Cēsīs, Raiņa un Piebalgas ielas satiksmes aplī, gan autovadītājiem, gan gājējiem vairāk jāuzmanās. Savā izremontētajā skolā Ģimnāzijas ielā pagājušajā nedēļā atgriezās ģimnāzisti, tagad īpaši rītos kustība te ļoti liela. Turklāt laiks kļūst aizvien siltāks, jaunieši brauc ar skūteriem, velosipēdiem, kuru ziemā gandrīz nav, tāpēc situācija saspringta. Arī skolēnu vecākiem vajadzētu bērniem atgādināt, ka pa iet­vi […]

Karogi aizēno laukumu

13:44
23.03.2025
24
1
Lasītāja V. raksta:

“Nesaprotu, kāpēc tiem, kas atbild par Cēsu noformējumu, tik ļoti patīk karogi. Pil­sētas centrs mazliet atgādina skatus no vēsturiskām filmām, kur rāda pagājušā gadsimta 30.gadu Vāciju un Padomju Savienību. Turklāt, domāju, karogi ap Vienības laukumu aizēno pieminekli, skatu uz apkārtējām ēkām. Tās it kā pazūd,” pārdomās dalījās lasītāja V.

Varētu labot, bet vieglāk izmest

13:43
22.03.2025
41
Cēsniece raksta:

“Videi draudzīgai ikdienai nemaz ne tik sen visos medijos runāja, ka būs atbalsts amatniekiem, kas labo dažādas sadzīves lietas, arī apavus un tamlīdzīgi. Cēsīs gan nejūtam, ka būtu tāds atbalsts un šādi pakalpojumi ir kļuvuši pieejamāki. Ja šuvējas, kas uzņemas apģērbu arī labot, var atrast, apavu meistars jāmeklē ar uguni. Salabot fēnu, mikseri vai kādi […]

Tautiskās dejas rada pavasarīgu noskaņu

11:42
20.03.2025
19
Skatītāja raksta:

“Priecājos par tradicionālo koncertu “Uzziedi dejā!”, kas notika Priekuļos. Redzēt vienuviet tik daudz labu deju kolektīvu, gan pašus priekuliešus, gan citus, ir skaisti. Guvu tik jaukus iespaidus un pavasarīgu noskaņu,” pau­da skatītāja.

Sludinājumi