Svētdiena, 30. jūnijs
Vārda dienas: Tālivaldis, Mareks

NVO atbalsts jauniešiem

Iveta Rozentāle
12:07
28.06.2024
45
Nvo Soc Jauniesi

LABPRĀT TRENĒJAS. Līdz ar volejbola spēles treniņu jaunieši integrējas, kļūst atvērtāki, drošāki, mācās darbu komandā, uzticēšanos cits citam, dalīšanos, atbalstīšanu, saliedētību.

“Jaunieši ir enerģiskākā, uzņēmīgākā un zinātkārākā sabiedrības daļa, kas nereti savu enerģiju un potenciālu izmanto nelietderīgās vai pat veselībai un sabiedrībai bīstamās nodarbēs.  Līdz ar to jaunieši ir arī trauslākā un visneaizsargātākā sabiedrības daļa, kas var tikt pakļauta dažādiem sociāli ekonomiskiem riskiem, piemēram, bezdarbam, grūtībām, izveidojot savu ģimeni u.tml. Darbs ar jaunatni ietekmē visas sabiedrības labklājību un drošību, jo īpaši ilgtermiņā, jo tas veicina jauniešos pilsoniskās apziņas veidošanu, līderības prasmju attīstību, brīvprātīgā darba tikumu, sadarbības spējas izkopšanu, spēju pastāvīgi mācīties un citas prasmes, kuras ir nepieciešamas mūsdienu mainīgajam dzīves ritmam un darba tirgum,” rakstīts Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes lietu portālā.

Atbalstu jauniešu personības attīstībai un līdzdalībai sociālajā, ekonomiskajā un kultūras dzīvē sniedz dažādos veidos, īsteno Eiropas Savienības un valsts programmas, iesaistās nevalstiskās organizācijas (NVO). Cēsu novadā šis virziens attīstās lēni, tomēr virzība ir. Šogad pašvaldības sociālās jomas projektu konkursā no 17 atbalstītajiem pieteikumiem jauniešu mērķauditorijai ir divi, vēl divi – bērniem un jauniešiem. Maksimālais līdzfinansējums vienam pieteikumam – 1,3 tūkst.eiro, biedrībām 15 procenti no izmaksām jāsedz par saviem līdzekļiem.

Sociālais atbalsts jauniešiem aizvien jāpalielina

Aizvadītajā gadā apmēram astoņi tūkstoši Cēsu novada iedzīvotāju bija saskārušies ar Sociālo dienestu. Tas ir liels īpatsvars. Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks vērtē, ka cilvēki arvien vairāk izprot, kas ir šis dienests, kādus pakalpojumus un palīdzību tajā var saņemt, un vēršas dienestā.

Lai gan bieži vien jārisina krīzes situācijas, svarīga ir arī preventīva iesaiste. A.Judeiks: “Ja runājam par jauniešiem, gribētos, ka Cēsu novadā būtu vairāk pakalpojumu tieši viņiem. Gan mēs paši varētu organizēt grupas, gan pirkt pakalpojumu no organizācijām, kas strādā ar jauniešiem. Nevalstiskās organizācijas Sociālajam dienestam ir svarīgs resurss.”

A.Judeiks uzsver, ka būtiski ir pēc iespējas ātrāk ieguldīt bērnos, pat jau pirmsskolas vecumposmā, tāpat nozīmīgi ir strādāt ar jauniešiem: “Esam gandarīti, ka līdz ar sociālo projektu konkursu uzzinām par arvien jaunām nevalstiskajām organizācijām. Pašvaldības sociālās jomas projektu konkursā nereti pasākumiem bērniem un jauniešiem bija pieteikts tikai viens divi projekti, bet šogad jau vairāki. Vērtīgi, ka ir organizācijas, kuras domā ne tikai par vienu pasākumu, bet aktivitātēm ilgtermiņā. Vēl gribētos, ka organizācijas plānotu ne tikai konkrētus pasākumus, bet nāktu ar idejām pakalpojumu sniegšanai. Tikai jārēķinās, ka sākotnēji tam būs iespējams piešķirt nelielu finansi­ālu atbalstu, bet, ja biedrība pierādīs pakalpojuma nepieciešamību, tad arī budžetā tiem būs iespējams rast lielākus līdzekļus.”

Pakalpojumu sniegšanā dienests sadarbojas gan ar vietējām organizācijām, piemēram, biedrību “Brīnummāja”, gan ārpus novada esošām – “Rīgas pilsētas “Rūpju bērns””, “Cerību spārni”.

Vērtējot nevalstisko organizāciju nozīmi, A.Judeiks teic: “Sociālajam dienestam ir vajadzīgi resursi, un, jo tālāk no Rīgas, jo grūtāk tos nodrošināt. Ja pagastā ir viens jaunietis, neviens negribēs dibināt NVO, bet ja 10-15 jaunieši, tas arī nevalstiskai organizācijai ir interesanti un saistoši. Tāpat, ja ir pietiekami liela grupa, ar ko strādāt, jau var piesaistīt konkrētus speciālistus, kas būs ieinteresēti darboties. Otra problēma laukos ir attālumi. Ja atbalsts organizēts pilsētā, jautājums, kādas ir iespējas jaunietim nokļūt turp. Sociālais dienests organizē bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām transportēšanu, ja ir iespēja, bet ar to nevar palīdzēt visos gadījumos.”

Sociālā dienesta vadītājs atzinīgi novērtē nevalstiskā sektora aktivitāti novadā, dienestā, arī plāno, kā sociālajā budžetā arvien vairāk iekļaut finansējumu ilgtermiņa sadarbībai.

Vairāk nekā tikai volejbola treniņš

Raiskuma pagasta atpūtas kompleksā “Briedīši” desmit jaunieši spēlē volejbolu, divas pusaugu meitenes noskatās notiekošajā, bet, kad pienāk pusdienu laiks, visi, kuri pēc treniņa nav uzreiz aizbraukuši, pievienojas maltītes gatavošanā. Te visas vasaras garumā divas reizes nedēļā biedrība “Sober Soul” jauniešiem piedāvā spēlēt volejbolu un izbaudīt skaisto vidi. Biedrība ir viena no tām, kura ieguvusi Cēsu novada pašvaldības Sociālā dienesta atbalstu sociālo projektu konkursā.

“Mūsu mērķis nav viens projekts, bet iespēja jauniešiem regulāri jēgpilni darboties,” saka biedrības “Sober Soul” vadītājs Jānis Skrastiņš. “Jautājums, kā to risināsim ziemā, bet sākam ar vasaru. Pirmajā tikšanās reizē maija beigās Jauniešu mājā Cēsīs bija atnākuši divi jaunieši, otrajā – neviens, tagad jau viņu kopā ir 15 .”

Ar “Druvu” aprunājas Pēteris, Kristers un Edgars, kuri mācās vienā skolā un aicinājuši arī citus draugus pievienoties. Pusaudži ir no Cēsīm un Priekuļiem, uz “Briedīšiem” lielākoties brauc ar velosipēdiem, kas prasa stundu līdz pusotru, dažreiz arī kāds atved ar mašīnu. Jaunieši pastāsta, ka uz “Briedīšiem” brauc, lai trenētos, iepazītu jaunus cilvēkus, puišus saista arī kompleksā izveidotā vide. Kristers teic: “Te ir interesanti. Labāk nekā visu dienu sēdēt mājās.” Edgars novērtē, ka treneris var katram individuāli pievērsties, uzslavē, kad izdodas, un teicis, ka nav stulbu jautājumu, tāpēc jaunieši droši visu jautā: “Viņam ir cita pieeja, man ļoti patīk.” Puiši atzīst, ka ir dienas, kad spēle izdodas labāk, ir – kad sliktāk, bet tas nemazina vēlmi darboties. Arī pagājušajā vasarā viņi piedalījušies projektā, kur bija aktīvas nodarbes, pat laivu brauciens.

Treneris Ingemārs Ivanovs uzsver, ka, kopā sportojot, jaunieši kļūst atvērtāki, drošāki, mācās darbu komandā, uzticēšanos cits citam, dalīšanos, atbalstīšanu, saliedētību: “Treniņus veidoju tādus, lai iedvesmotu. Aicinu jauniešus arī uzņemties iniciatīvu, novadīt iesildīšanās nodarbību, vadīt komandu. Sportā darbojoties, viegli redzēt, kā cits citu atbalsta, kurš ir līderis. Svarīgi, ka viņi sāk uzticēties cits citam un komunicēt ne tikai savā bariņā. Vienai nodarbībai līdzi nāk ļoti liela pievienotā vērtība. Man, protams, ir prieks, ka jaunieši sāk novērtēt arī treniņu, ir tādi, kuri secina, ka patīk volejbols, vēlas to apgūt padziļināti. Man ir svarīgi, lai viņi redz, ka treniņa process var būt ne tikai bargs un tāds, kur piekūst un nogurst, bet ar interesi, kāds būs nākamais uzdevums.”

Ingemārs vērtē, ka viņš un Jānis, kaut ir pieaugušie, tomēr ir ļoti līdzīgi jauniešiem, tāpēc arī viņus ļoti labi saprot: “Jā, mēs prasām konkrētu nosacījumu izpildi, robežu ievērošanu, tajā pašā laikā ar mums var brīvi runāties, mēs runājam tieši. Brīvība, kas ir sabalansēta ar disciplīnu, ļauj jauniešiem būt viņiem pašiem. Tāpēc arī viņi labprāt brauc un nereti paliek arī pēc treniņa.”

Treneris uzsver, ka jauniešiem ir svarīgi spēt sargāt arī savas robežas, spēt pateikt nē, piemēram, ja jūtas slikti, nepiedalīties treniņā, paskatīties no malas: “Vērtīgākais ir saprast sevi. To es ļoti novērtēju. Mēs arī katru dienu jūtamies atšķirīgi. Ja kaut kam negribot piekrītam, darbošanās rezultāts nav labs. Katram pašam jānonāk līdz sapratnei, ko vēlas, un jauniešiem to piedāvājam. Redzu, kā ar katru reizi viņi atveras, parāda sevi vairāk, paši piesakās novadīt treniņu, rosina savas idejas, kļūst drošāki. Mudinu viņus nebaidīties jautāt un nebaidīties pieņemt lēmumus. Trenējas kopā meitenes un puiši, jo visi ir iesācēji, treniņā visi ir vienādi.”

Jānis Skrastiņš novērtē, ka Ingemārs ir profesionālis, tāpēc arī treniņu uztver nopietni, arī no tā jaunieši var mācīties. Treneris piekrīt: “Katru reizi atgādinu, ka ir treniņš, kurā pusotru stundu trenējamies tieši šeit un tagad, pēc tam varēs peldēties, spēlēt galda tenisu vai klausīties mūziku, bet šis ir brīdis treniņam, uz kuru koncentrējamies. Man svarīgi redzēt progresu, nevis darīt ķeksīša pēc.”

Stāstot, kā radās ideja par šādu nodarbi jauniešiem vasarā, Jānis Skrastiņš pastāsta: “Ar jauniešiem esmu strādājis Rīgā, arī aizvadītajā gadā ar sievu Līgu braucām pa Latvijas skolām, runājām ar jauniešiem arī par atkarībām, jo vadām atveseļošanās centru. Sarunās ar jauniešiem visā Latvijā parādās tendence, ka daudziem nav, ar ko piepildīt brīvo laiku, nav jēgpilnas atpūtas. Ja pusaudzis līdz četrpadsmit gadiem nav nodarbojies ar kādu sporta veidu, sporta skolā vairs netiek. Un tā jaunieši vasarā vienkārši kaut kur ārā pulcējas bariņos, atrod kādas izklaides un arī kaut ko uzpīpē, iedzer. To visu dzirdot, radās šāda ideja. Un, tā kā no maija mūsu centrā strādā Ingemārs, sapratām, ka varam organizēt šādus treniņus, kā arī nodrošinām pilnvērtīgi pavadītu dienu. Ceram arī 20. jūlijā, Cēsu pilsētas svētkos, kad būs volejbola turnīrs, sarīkot atbalsta turnīru šiem jauniešiem.”

Jānis Skrastiņš pastāsta, ka jaunieši joprojām var pievienoties treniņiem. “Mēs meklējam arī papildu finansējumu, priecājamies, ja atbalstīt var arī bērnu vecāki, bet tas ir katra iespēju robežās. Plānojam arī izveidot mājaslapu, lai par sevi pastāstītu plašāk, bet darām soli pa solim. Šobrīd galvenais, ka jauniešiem ir tāda iespēja,” rezumē J.Skrastiņš.

Maf Logo 2

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Senie mūri jāsaglabā

12:17
28.06.2024
25

Ziemeļu tornis cauri gadsimtiem Katrs, kurš bijis Cēsu Pils parkā vai muzejā vai kaut redzējis pastkartes par Cēsīm, nevar nepamanīt pils Ziemeļu torni. Tāds tas, pa gabalu nemainīgs, bijis acu priekšā. Ziemeļu torņa vēstures stāsts ir vairākus gadsimtus garš. “Zināms, ka Livonijas ordeņa mestra Valtera fon Ple­tenberga laikā pils nocietinājumi papildināti ar trim aizsardzības torņiem. Tie […]

Iedzīvotāji iesaistās

12:22
26.06.2024
58

Tas ir vien pieņēmums, ka rūķus var satikt tikai ap Ziemassvētku laiku. To viegli apgāž “Vecpiebalgas rūķi”. Biedrība, kurā cilvēki apvienojušies, lai veiktu labus darbus, svinēja desmit gadu jubileju. “Vecpiebalgas Rūķu dienu rīkojām otro reizi. Ziemassvētkos rūķi dodas iepriecināt, atbalstīt, bet vasarā lustējas kopā ar citiem. Un domā par Ziemassvētkiem,” saka biedrības vadītāja Linda Tunte […]

Sociālais darbs. Bērnu aizsardzība

12:12
26.06.2024
29

Bērnu tiesību aizsardzības likumā iekļauta jauna definīcija bērnu seksuālai izmantošanai. Jaunajā definējumā tās ir jebkādas seksuāla rakstura darbības ar bērnu, arī bez kontakta ar ķermeni, nolūkā sniegt vai gūt seksuālu stimulāciju vai seksuālu apmierinājumu, vai citādu labumu, ko veic pieaugušais vai cits bērns, kurš sava vecuma vai attīstības dēļ atrodas atbildības, uzticības vai spēka pozīcijās. […]

Aktuāli

11:53
14.06.2024
29

Medicīna ir joma, kurā vienmēr gribam vairāk un labāk, kurā vienmēr ar kaut ko neesam apmierināti, bet, saņemot palīdzību no ārsta, ārstu palīga vai medicīnas māsas, bieži esam pateicības pilni. Tomēr kopumā profilaksi, diagnostiku un ārstēšanu nodrošina ļoti sarežģīta, samezglota organizatoriska struktūra, kurā joprojām ir milzum daudz trūkumu. Vai daļu no tiem izdosies mazināt jauninājumiem, […]

Veicināt lasītprasmi. Bibliotēku darbs

11:44
14.06.2024
87

Saglabāt sabiedrībā interesi par grāmatu, veicinot lasīšanu bērnu un jauniešu vidū, ir viena no Cēsu Centrālās bibliotēkas un visu novada bibliotēku attīstības stratēģijā 2023.–2027.gadam izvirzītajām misijām. Katrā bibliotēkā ir grāmatu krājums bērniem un pusaudžiem, tiek rīkoti lasīšanu interesējoši pasākumi.    Kā veicināt bērniem vēlmi un interesi lasīt, atkarīgs no katras bibliotēkas radošuma un stratēģijas, ko […]

Skolu tīkls novadā. Rāmuļi

22:26
13.06.2024
55

Rāmuļu pamatskolai doti divi gadi (līdz 2026.gada 31.maijam), lai mācību iestāde pierādītu spēju nodrošināt Ministru kabineta kritērijiem atbilstošu audzēkņu skaitu un turpinātu saņemt valsts finansējumu mācību procesam. UZZIŅAI Rāmuļu pamatskola 2023./2024. mācību gadā Avots: Cēsu novada dome; Rāmuļu pamatskola Rāmuļu pamatskola – būt vai nebūt. Lai sevi pierādītu, doti divi gadi Tādu lēmumu Cēsu novada […]

Tautas balss

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
12
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
50
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
21
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
16
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Arī deputātu darbs jākontrolē

10:00
25.06.2024
23
Lasītājs K. raksta:

“Beidzot taču atlaista Rēzeknes dome! Līdz šim izskatījās tā, ka pašvaldībā var darīt visu, kas ienāk prātā, un neviens nevar iejaukties. Kaut vēlēta, arī vietējā vara ir jākontrolē. Ja paši vēlētāji to nespēj, tad taču jābūt kādai institūcijai, kas var pieņemt lēmumus, ja redzams, ka iets pavisam aplams ceļš,” viedokli izteica lasītājs K.

Sludinājumi