Trešdiena, 3. jūlijs
Vārda dienas: Benita, Everita, Verita, Emerita

Statistika un vizuālais iespaids

Sarmīte Feldmane
08:16
04.06.2024
37
2 Sarmite Feldmane 150x150.jpg

Vēl tikai pavasaris, bet jau šķiet, ka vasara ir ieskrējusies. Un tā vien gribas kaut kur izbraukt un baudīt ainavu. Jau zied lupīnas, dažviet pīpenes… Klusa ainava. Vien reti pļavās redzams kāds ganāmpulks. Un kārtējo reizi iezogas domas, ka, redz, kā lauki izmirst, un mieru neliek atmiņas par laiku, kad pie katras viensētas varēja ieraudzīt kādu lopiņu. Nu ja, lopus neredz, bet tīrumi nav aizauguši. Arī kur vēl nesen auga krūmi, tagad ir zālājs.

Un Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2023. gada lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma provizoriskie dati skaidri apgāž iespējamo garāmbraucēja iespaidu par pļavām, kurās neredz ganāmpulkus, nerosās saimnieki. Ainavu izmainījusi saimniekošana.

Pērn Latvijā bija 57,4 tūkst. lauku saimniecību, par 11,6 tūkstošiem jeb 17 % mazāk nekā saskaitīts 2020. gada lauksaimniecības skaitīšanā. Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7 %. Pērn salīdzinājumā ar 2020. gadu par 8,2 tūkstošiem samazinājies mazo lauku saimniecību skaits, kas apsaimnieko līdz 10 ha lauksaimniecībā izmantojamo zemi. Turpretim saimniecību vidējais lielums pieaudzis 2,3 reizes. Lielo saimniecību skaits ar apsaimniekotās zemes platību virs 100 ha palielinājies par 200. Pērn tajās apsaimniekoja 68,9 % no visas lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kas ir par 8 % vairāk nekā 2020. gadā, un audzēja 54 % no visiem lauksaimniecības dzīvniekiem, kas ir par 2,4 % vairāk nekā 2020. gadā. Lauku saimniecību vidējais lielums pakāpeniski palielinās un pērn    sasniedza 34,8 ha lauksaimniecības zemes.

Saimniecībās, kurās tur lopus, palielinājies slaucamo govju un cūku skaits. Lielajās saimniecībās vidēji audzēja 148 slaucamās govis, kas ir par 20 govīm vairāk nekā pirms trīs gadiem.

Savukārt cūku skaits vidēji vienā saimniecībā dubultojies – no 90 līdz 192 dzīvniekiem. Lielajās saimniecībās cūku ganāmpulks vidēji vienā saimniecībā palielinājās par 266 dzīvniekiem jeb 20,2 %, sasniedzot 1 583 cūkas vidēji vienā saimniecībā, bet mazajās saimniecībās vidēji audzēja 142 cūkas.

Laukos aizvien samazinās to saimniecību skaits, kuras tur dažas govis, audzē pāris cūku pašu iztikšanai un sagatavo nepieciešamo barību. Tas vispirms jau ir dārgi, kā arī vecākā paaudze, kurai bija pierasts, ka laukos piemājas saimniecībai jābūt, vairs nespēj saimniekot. Mainās saimniekošana, roku darbu aizstāj tehnoloģijas, zemnieki, kuri lauksaimniecībā redz nākotni, domā par attīstību, izmanto iespējas paplašināties.

Tāpat dara graudaudzētāji. Pēdējos trīs gados vidēji vienā lauku saimniecībā palielinājās gan apsaimniekotā aramzeme, gan sējumu platība attiecīgi par 4,3 ha jeb 22,5 %  un 4,1 ha jeb 22,4 %. Kopš 2020. gada vienā saimniecībā palielinājušās graud­augu un pākšaugu platības. Pērn vidēji vienā saimniecībā graudaugus audzēja 44,7 ha, kas ir par 7,4 ha vairāk nekā 2020. gadā, pākšaugus – 24,1 ha, par 7,7 ha vairāk.

Tehnisko kultūraugu (ziemas un vasaras rapsis, lini, ārstniecības augi u.c.) audzētāju saimniecībās šo kultūraugu sējumu platība vidēji vienā saimniecībā nedaudz samazinājusies – no 53 ha 2020. gadā līdz 51,4 ha pērn. Rapša platība vidēji vienā audzētāju saimniecībā palikusi 2020. gada līmenī – 57,8 ha. Statistika apgāž daudzkārt dzirdēto, ka Latviju pārņem rapša lauki. Protams, katrs redzam to, kas ir tuvāk mājām vai maršrutā, pa kuru izbraucam brīvdienās.

Pērn lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība bija 1,97 miljoni ha, kas palikusi nemainīga pēdējos trīs gados. Vidēji aramzemes hektārs pērn Latvijā    maksāja 4600 eiro. Taču Latgalē    hektāru var nopirkt arī par 2400 eiro, bet Zemgalē par 5200 eiro. Lai gan tikai divos novados – Zemgalē un Kurzemē – vidējā cena par aramzemes hektāru pārsniedz 5000 eiro, dažās vietās arī    Vidzemē, Vidusdaugavā un Sēlijā hektāra cena var būt augstāka par 5000 eiro. Starp darījumiem reģistrēti arī tādi, kad zeme pirkta par trīsreiz lielāku cenu.

Savukārt zemes noma šopavasar Latvijā vidēji ir 100,64 eiro par hektāru, bet Vidzemē pērn bija 80,59, tagad 81,37 eiro. Zemgalē, protams, citas cenas, pērn hektāru vidēji iznomāja par 143,33 eiro. Lai saimniekotu un attīstītos, ir jāiegulda un jābūt pārliecībai, ka ir vērts to darīt.

Lauksaimnieciskā ražošana attīstās. Zemnieki palielina ganāmpulkus, apsaimniekotās platības, un līdzās šiem lielsaimniekiem savu vietu notur mazie, arī vaļasprieka saimniecību īpašnieki. Katrs meklē savu nodarbošanos, reizē arī domājot, vai tā dos ienākumus. Laukus maina saimniekošana.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Kur drošība grūtā brīdī

12:27
02.07.2024
18

Šo sezonu neuzsāka otrs lielākais dārzeņu audzētājs    SIA “Rītausma” Jēkabpils pusē. Veikalos vairs nav un nebūs gurķu, tomātu ar uzlīmi “Rītausma”.    Pēc 30 gadiem, kuros attīstīta mūsdienīga dārzeņu audzēšana, uzbūvēta infrastruktūra, darbs pārtraukts. Iemesls – Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parāds, kas uz 19.jūniju bija 128 782 eiro.    2020.gadā SIA “Rītausma” […]

Seniori ir svarīgi, bet nedrīkst aizmirst par jauniešiem

12:26
01.07.2024
19

Sociālajā jomā strādājošie uzsver, ka mūsdienās, kad sabiedrība noveco, saprotams, ka pastiprināti tiek domāts par senioriem, bet nedrīkst aizmirst arī jauniešus. To saka līdzšinējais novada Sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks, norādot, ka būtiska šajā darbā ir arī prevencija, kas vērsta uz bērniem un jauniešiem. To pieminēja arī Cēsu pilsētas pansionāta direktore Inga Gunta Paegle, vērtējot, […]

Manifestēt savu realitāti. Kas tas par zvēru?

12:25
30.06.2024
17

Pēdējā laikā arī mūsu zemē populārs kļuvis vārds “manifestēt”! Anglicisms, kas daudziem nerada skaidrību – ko gan tas īsti nozīmē? Izrādās, kaut ko manifestēt nozīmē padarīt savus sapņus, mērķus un centienus par realitāti, ticot, ka tos patiešām iespējams sasniegt. Visam pamatā ir ideja, ka, ticot, ka patiešām varat kaut ko izdarīt, un koncentrējot savas domas […]

Lielā politika un karš

12:24
29.06.2024
21

Ukraina otrdien, 25. jūnijā, oficiāli sāka iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību (ES). Protams, tas nozīmē vairākus gadus ilgu procesu, tā laikā valstij ne tikai jāpārņem Eiropas Savienības normatīvās prasības, bet arī jāpierāda, ka sabiedrība un valsts pārvalde ir gatava pievienoties blokam. Šonedēļ ES ir vieno­jusies par jaunām sank­cijām pret Balt­krieviju. Ir zināms arī , ka […]

Noguruši no ziņu virsrakstiem…

12:29
27.06.2024
20

Raugoties TV ekrānā uz kādu no daudzajiem ziņu raidījumiem, pamanīju tekstu, kas rotāja ekrāna apakšmalu, ka kādā pasaules mēroga pētījumā apstiprinājies – cilvēki arvien mazāk seko līdzi ziņām. Atskār­tu, ka šim apgalvojumam absolūti piekrītu arī pati. Un, šķiet, daļai paziņu, tuvāku un tālāku, pēdējā laikā bija līdzīgs viedoklis. Ir skaidrs, ka ziņu mērķis vairs pat […]

Nemainīgie priekšstati

09:58
25.06.2024
30

Katram no mums, arī tautām un nācijām ir savi priekšstati par to, kādi esam, nereti ar laiku tie mēdz arī vairāk vai mazāk mainīties. Izskatās, ka Krievijas Federā­cijas iedzīvotāju priekšstati un uzskati tomēr nemainās, gan domājot par lielāko ienaidnieku, gan pašiem par sevi. Nav noslēpums, ka Krievijā vara to atbalsta un iedzīvotāji dzīvo priekšstatos, ka […]

Tautas balss

Pļauj, ka putekļi pa gaisu

10:12
02.07.2024
18
Priekulietis A. raksta:

“Priekuļu centrā pagājušajā nedēļā pašvaldība pļāva zāli, putekļi vien gāja pa gaisu. Zā­līte tik īsa un nīkulīga, ka tur nav, ko pļaut. Bet laikam jau noteiktie kvadrātmetri jāno­pļauj, citādi nesaņems naudu. Manuprāt, pļaušanu nevajadzētu organizēt pēc grafika, bet gan tad, kad tas nepieciešams,” pārdomās dalījās priekulietis A.

Zāļu ražotāji negodprātīgi

12:29
28.06.2024
18
Lasītāja raksta:

“Re nu! Eiropā ražotāji zāļu cenas valstīm nosaka slepeni, mazākās un nabadzīgākās valstis maksā vairāk. Tāpēc jau arī mums ir tik dārgi medikamenti un jauno zāļu maz. Te būtu gudri, ja, piemēram, Baltijas valstis vienotos un iepirktu vajadzīgo kopā. Bet varbūt jautājums jārisina Eiropas Savienības līmenī?” sprieda lasītāja.

Autobusu pieturā lietū un vējā

12:29
28.06.2024
59
Vilma raksta:

“Ikdienā diezgan bieži nākas ar autobusu braukt no Valmieras un Cēsu autoostas. Autobusa gaidīšanu abās pilsētās nevar salīdzināt. Valmierā nojume pasargā pasažierus no lietus un saules, Cēsīs pa bedrainu laukumu no stacijas ēkas var aizklunkurēt līdz pieturai, sēdēt uz soliņa, lai kādi laikapstākļi, un skatīties uz apdrupušo mūra sienu,” pārdomās dalījās Vilma un piebilda, ka […]

Pasaki, kas ir tavs draugs…

10:01
25.06.2024
26
Politikas vērotājs raksta:

“Kā gan Krievijas sabiedrība var nejusties pazemota, ja viņu valsts līderim jāslēdz vienošanās ar visu citu pasaules valstu ignorēto un nosodīto Ziemeļkoreju? Tas taču ir kauns, ka par sabiedroto jāizvēlas kas tāds!” pauda politikas vērotājs.

Vai tiešām ietaupīja

10:01
25.06.2024
22
Zaubēniete raksta:

“Zaubē vairs nav pagasta pārvaldes. Nezinu, cik daudz paš­valdība ietaupīja, bet cilvēkiem gan tagad grūtāk. Nav speciālista, kas var pastāstīt par visiem jautājumiem pagastā, par katru jāiet pie cita darbinieka. Kad bija pārvalde, bija tā kā drošāk, zināji, ka ir, uz kuru paļauties, arī kam prasīt atbildību,” pastāstīja zaubēniete.

Sludinājumi