Trešdiena, 17. decembris
Vārda dienas: Hilda, Teiksma

Gabaliņš tortes

Monika Sproģe
11:53
27.07.2018
546
Kuuka 1

Mutē kūstošs vārītais sviesta krēms, vaniļas smarža, saules dzeltens biskvīts, dzērveņu ievārījums, pūdercukura sniegs, piparkūku sirsniņas un mājās ceptas maizītes aromāts.

Cēsnieces Daces Krūzes mājā smaržu buķete atgādina par tām dzīves baudām, pēc kurām parasti sakām: – Paldies! Varētu palūgt vēl vienu gabaliņu?

Savam radu un draugu pulkam Dace ir prieks un pasākumu goda viesis, jo neviena jubileja nav iedomājama bez viņas gatavotās mājas tortes. Dace ir arī viena no neparastās dāvanas Latvijas simtgadei — grāmatas “100 kūkas un 1 svecīte” — līdzautorēm. Cietiem vākiem apvākotais izdevums apkopo 100 kūku receptes no visiem Latvijas reģioniem. Tās atklāšanā piedalījās recepšu autori, tai skaitā eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, un citas Latvijā zināmas personības. Grāmatā atrodama arī skaistā Daces kūka ar nosaukumu “Nekur nav tik labi, kā mājās!”

Pēc profesijas Dace ir mūzikas skolotāja, māca spēlēt kokli, tagad strādā bērnudārzā, kūku cepšana ir viņas vaļasprieks. Lielas, mazas, greznas un ieturētas, izliektām formām vai klasiski apa­ļas, vienā vai divos stāvos – kā sirds kāro. Šķiet, Dace var izcept jebko.

Jautājot, kad viņa sāka cept kūkas, Dace rausta plecus: “Tas bija sen. Jau no bērnības kopā ar vecmāmiņu cepām tortes, asistēju virtuvē, palīdzot mazajos darbos. Sapratu, ka man tas patīk un padodas, bet tā vairāk kūku cepšanai pievērsos pēc pirmā bērna piedzimšanas. Tagad tā ir mana sirdslieta, mans hobijs.”

Kūku cepšana ir Daces iekšējās pasaules izpausme, jo katra torte ir mākslas darbs. Noformējot kūku, cepējs uzdrīkstas būt radošs un iepriecināt ne tikai garšas kārpiņas, bet arī acis. Dace pārliecinājusies, ka visvairāk viņai patīk dekorēt tortes bērnu pasākumiem: “Tur fantāzijas lidojumam nav robežu, reti kad zinu, kā kūka izskatīsies, pirms ķeros tai klāt. Parasti noformējums “atnāk pie manis” procesa laikā, kamēr gatavoju biskvītu.”

Ne reizi vien kāds mudinājis viņu uzsākt savu mazo biznesiņu, taču Dace vēl nav gatava teikt hop!. “Esmu apsvērusi visādus variantus, pat pētījusi projektus, kuros iespējams startēt, lai gūtu līdzfinansējumu, taču vienmēr gadās kāds “sprungulis spieķos” jeb nosacījums noteikumos, kam neatbilstu. Arī mūsu valsts likumdošana nav mājražotājam draudzīga. Prasības un nodokļi – visu saliekot uz papīra, saproti… nav jēgas. Esmu par to, lai viss būtu oficiāli un nodokļi, protams, jāmaksā, taču kūku cepšana ir smags darbs. Ja es sevi tajā ieguldu par visiem simts, bet, no likumdošanas puses nejūtu atbalstu, tad sevis paliek drusciņ žēl. Tāpēc tortes paliek manas dāvanas, un no manis nemaz citu dāvanu neviens negaida,” smejas Dace.
Mielojoties ar Daces torti, ne viens vien jautā, kur tādu var nopirkt, un izbrīnā iepleš acis, uzzinājis, ka tā ir pašcepta: “Cilvēki pieraduši pie industriālā varianta, bet, papētot veikala kūku sastāvu, kļūst nepatīkami, ieraugot, ko mēs ēdam! Tas arī viens no iemesliem, kāpēc kūkas cepu pati. Zinu, ko tur lieku. Jā, nevaru galvot par miltiem un olām, taču tās ir visiem zināmas pamatsastāvdaļas, bez apslēptas Mendeļejeva tabulas, bez visiem stabilizatoriem, krāsvielām un piedevām. Man ir svarīgi zināt, ko ēdu, tāpēc, par spīti tam, ka veikalā var dabūt pilnīgi visu, mājās gatavoju sieru, maizi un gaļas pastētes tāpat, kā to savulaik darīja mana mamma. Varu teikt paldies Dievam, ka neesmu mācījusies par konditori, jo es nezinu visas sintētiskās piedevas, kādas var pielikt, cepot kūkas.”

Katram kūku cepējam ir savi knifi un stiķi, arī Dace atzīst, ka joprojām meklē labāko garšu un precīzākas metodes, taču idejas viņa smeļas no ēdāju komentāriem. “Mode mainās. To var teikt arī par tortēm un kūkām. Tad, kad Latvijā parādījās makarūni, visi pieprasīja tos. Bija minimālisma periods, kad uz kūkas bija pāris šokolādes švīkas, taču nemainīgi un cauri laikiem cilvēki prasa klasiskās mājas tortes, kēksiņus un medus kūkas,” saka Dace.

Daces ģimenē aug trīs meitas, bet kūku cepšanā ieinteresēta pagaidām tikai vidējā, taču Dace saka: “Kas zina, varbūt ar laiku interese radīsies arī māsām. Ar kūkām vajadzīga liela pacietība, jaunajiem tās bieži vien trūkst, taču attieksme parasti izmainās pēc bērnu piedzimšanas. Tad sāc citādi skatīties uz lietām, iemācies darbu izdarīt, kaut negribas. Arī tagad sastopos ar dienām, kad piezogas slinkumiņš, bet saprotot, ka no manis sagaida torti, saņemos, eju un izdaru. Turklāt atliek tikai iesākt, pārējais aiziet pats no sevis. Visvairāk man patīk agrās rīta stundas, kad mājinieki vēl guļ, viss kluss un mierīgs. Virtuvē esmu viena, cepot kūku, malkojot kafiju, skatos, kā saulīte aust.”

Dace pārliecinājusies, ka katram meistaram ir savs rokraksts, un tas ir neatkārtojams. Pat precīzi ievērojot recepti, sverot katru sastāvdaļu, nekad nesanāks divas vienādas tortes. Neviens nemūžam nespēs atkārtot to mājas kūku, kādu gatavoja vecmāmiņa, vai zupu, kuru bērnībā deva mamma. Taču tieši tur slēpjas kulinārijas mākslas maģija, jo katrs var būt izcils un savu bērnu apziņā noglabāt tikai to vienu, to īpašo un neatkārtojamo mammas dāvāto bērnības garšu, kas vienmēr sauc mājās, lai kur mēs būtu.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Saistītie raksti

Izlocīt puķes

06:08
17.12.2025
82

Rīdzenē vienā no ārēji tik līdzīgajiem daudzdzīvokļu namiem sastopu bijušo bērnudārza audzinātāju Annu Kosovu. Viņa no saviem 70 gadiem vairāk nekā divus desmitus gandrīz katru brīvo mirkli veltījusi japāņu papīra locīšanas mākslai jeb origami. “Vienkārši esmu cilvēks, kurš grib visu ko pamēģināt,” iesākumu atceras kundze, atklājot, ka pēc kādā video ieraudzītā parauga ienācis prātā izlocīt […]

Pilsētvides risinājumi – dizains, kas apvieno funkcionalitāti un drošību

10:30
16.12.2025
25

Pilsētvides attīstība balstās trīs galvenajos principos – estētikā, funkcionalitātē un drošībā. Labi izstrādāta vide kalpo iedzīvotājiem, uzņēmumiem un pilsētas viesiem, radot vietu, kur cilvēki var ērti pārvietoties, strādāt, socializēties un atpūsties. Pilsētvides kvalitāti nosaka ne tikai arhitektūra, bet arī pārdomāts aprīkojums, kas nodrošina kārtību, orientēšanās ērtību un patīkamu atmosfēru. Pilsētvides aprīkojumam ir nozīmīga loma šajā […]

Bruņinieks ar zelta komandu

05:17
15.12.2025
287
1

Novembrī tradicionālajā Cēsu novada pašvaldības darbinieku apbalvošanas pasākumā tika teikts paldies par ieguldīto darbu, atbildību un sirdsdegsmi. Galveno, pirmās pakāpes apbalvojumu “Bruņinieks”, saņēma Juris Joksts, Cēsu Digitālā centra vadītājs, par izciliem sasniegumiem un ieguldījumu Cēsu novada digitālās attīstības veicināšanā. Juris uzsver, ka šādu balvu diez vai iegūtu bez savas lieliskās “zelta” komandas. “Druva” aicināja Juri […]

Cimdos māksla un atmiņu zīmes

06:31
12.12.2025
64

Pirms Ziemassvētkiem skaistu dāvanu saņems rokdarbnieces, stāstu un Latvijas kultūras un sabiedriskās dzīves pētnieki. Tā ir Elīnas Apsītes grāmata “Dzīvais cimds. Jette Užāne” par dzērbenieti Cimdu Jettiņu. Viņas simtgadei Cēsu muzejā bija veltīta audiovizuāla izstāde “Dzīvais cimds”. Tā saņēma “Latvijas Dizaina gada balvas 2025” žūrijas atzinību, tā bija nominēta “Kilograms kultūras” fināla balsojumam. Izstādes kuratore […]

"Timbro" pārceļas uz jaunām telpām un plāno jaudīgu attīstību

05:28
11.12.2025
1061
1

Ar īstu Cēsu novadā dzimuša un auguša cilvēka prieku un azartu SIA “Timbro” izpilddirektors Raimonds Cipe “Druvai” izrāda pašlaik remont­darbu noslēguma fāzē esošās uzņēmuma jaunās telpas Cēsīs, Gaujas ielā 5, kur paredzēts pārcelties pavisam drīz, līdz gada beigām. Uzņēmuma vadītājs “Dru­vai” apstiprina nesen masu medijos izskanējušo informāciju, ka Cēsu mežsaimniecības uzņēmums SIA “Timbro” mež­izstrādes tiesību […]

Kūkas, piparkūkas un rosība ģimenē

05:17
09.12.2025
140

Māja piekalnītē redzama pa gabalu, pagalmā taku izgaismo krāsainas lampiņas, sevi izrāda rūķi, dažs  arī slēpjas. Pie namdurvīm Adventes vainags.  Virtuvē smaržo piparkūkas. “Ziemassvētku noskaņa nav tikai bērnu, arī pieaugušo priekam,” saka līgatniete Irita Vempere un uzsver, ka viņai ikvieni svētki saistās ar rosību. Iritas vaļasprieks ir kūku cepšana, un, saprotams, svētkos tās gaida ne […]

Tautas balss

Egle rada prieku

09:57
17.12.2025
14
Cēsniece L. raksta:

“Priecājos par Cēsu galveno egli Vienības laukumā. Tā izgreznota ļoti jaukām gaismiņām. Prieks skatīties gan autobraucējiem, gan gājējiem. Šajās tumšajās dienās, ieraugot mirdzošās spuldzītes, sejā iezogas smaids,” sacīja cēsniece L.

Klientus necenšas piesaistīt

15:11
13.12.2025
32
Lasītāja I. raksta:

“Cēsīs “Latvijas Pasta” nodaļa tagad atrodas tirdzniecības centrā “Solo”. Ieejot lielajā ēkā, grūti saprast, kur atrodas pasts. Ir gan izlikta plāksne ar norādi, bet to var arī nepamanīt. Informācijas statīvs novietots uz grīdas, savukārt košie un pamanāmie veikalu nosaukumi virs tirdzniecības telpu durvīm neapzināti liek starp tiem meklēt pasta nosaukumu. Cilvēks skatās un nesaprot, kur […]

Latvijas preces - dārgas

15:11
13.12.2025
29
Seniore M. raksta:

“Visur mudina pirkt Latvijas pārtikas preces. Bet, kad veikalā paskatās, cik tās maksā, tomēr jāizvēlas ievestie produkti. Ne­zinu, vai pie vietējās produkcijas augstajām cenām vainojami tirgotāji vai ražotāji, bet kaut kas tur nav kārtībā. Vēl arī jāsaka, ka ne vienmēr vietējā produkta garša ir labāka nekā importētajām precēm. Protams, tas ir gau­mes jautājums, bet man […]

Ko mainīs likuma maiņa

11:58
07.12.2025
45
1
Lasītāja A. raksta:

“Lasu, ka mājdzīvnieks, suns, kaķis vai cits, nedrīkstēs būt īpašums. Bet kāds tad tam būs statuss, un kuram būs jāuzņemas atbildība par dzīvnieka ēdināšanu, uzraudzību, apstākļiem, kādos tas tiek turēts? Ja tas nav mans īpašums, kādu atbildību no manis var prasīt? Šķiet, juridisko formulējumu maiņa radīs daudz neskaidrību, nesapratnes. Kas sunīti, kaķīti vai papagaili mīl, […]

Cik dārgas dāvanas nes Ziemassvētku vecītis

11:57
06.12.2025
45
1
Vecmāmiņa raksta:

“Gatavojamies Zie­mas­svētkiem. Bērni raksta vēstules vecītim, stāstot, ko vēlas saņemt dāvanās, taču viņu vēlmes kļūst aizvien lielākas. Cits prasa jaunāko aifonu, cits ceļojumu uz Amerikas Disnejlendu. Saprotu, ka laiks sarežģīts, skolā, īpaši lauku mācību iestādēs, kopā mācās turīgā zemnieka un trūcīgā rokpeļņa bērns. Viens uz svētkiem saņems slēpošanu Austrijā, otrs varbūt jaunu džemperīti. Kā sadzīvot? […]

Sludinājumi