Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Ezeru bagātības jāprot izmantot

Sarmīte Feldmane
00:00
18.01.2019
21
Raiskuma Ezers Ziema1 1

Vien pāris interesentu bija atnākuši uz Raiskuma un Auciema ezeru zivsaimniecisko noteikumu apspriešanu.

Lai zinātu, rastu labākos risinājumus, Pārgaujas novada paš­valdība nodibinājumam “Vides risinājumu institūts” pasūtīja abu ezeru hidrobioloģisko izpēti un tika izstrādāti zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumi.

Pētnieks Matīss Žagars iepazīstināja ar pētījumā secināto. Salī­dzi­not ar vēsturiskiem datiem, Raiskuma un Auciema ezeros problēmu nav. Abos ezeros ūdens kvalitāte ir laba, zivju barības bāze pietiekama gan zivju mazuļu attīstībai, gan pieaugušu zivju populāciju uzturēšanai. Ir direktīva, kurā noteikts, kādam jābūt ūdenim ezeros.
Zivju sugu sastāvs abos ezeros ir tipisks mērenās klimata joslas ezeriem. “Praktiski nav pieejami dati par makšķernieku spiedienu uz zivju resursu un no ezeriem izņemto zivju apjomu,” uzsvēra pētnieks.

Raiskuma ezerā rūpnieciskās zvejas veikšanai tīklu zvejas limits ir 450 metri, kas tiek izmantots katru gadu. Šajā ezerā zveja notikusi jau izsenis. Kopš pēckara gadiem Raiskuma ezerā regulāri notikusi gan tīklu, gan vadu zveja. Kopš pēckara gadiem Auciema ezerā regulāri notikusi rūpnieciskā zveja. Noteiktais tīklu zvejas limits ir 75 metri. Līdz 2000. gadam ezerā veikta dažādu zivju sugu (asara, līdakas, līņa, karpas, karūsas, sudrabkarūsas, zandarta) kāpuru un mazuļu ielaišana. Kopš 2001.gada Auciema ezerā ielaisti 40 000 līdaku kāpuru, 11 000 līdaku vienvasaras mazuļu un 17 600 līņu vienvasaras mazuļu. Rais­kuma ezerā līdz 2000. gadam ezerā ielaisti asara, līdakas, līņa, karpas, karūsas, sīgas, sudrabkarūsas, zandarta, varavīksnes foreles un zuša kāpuri un mazuļi. Sākot no 2001. gada līdz šim, Raiskuma ezerā ielaisti 69 000 līdaku kāpuru un 29 000 zandartu mazuļu.

“Domājams, ka Auciema ezerā ir piemērotāki apstākļi zandartu mazuļu izdzīvošanai, sasniedzot lielākus izmērus, tie brīvi var nokļūt Raiskuma ezerā. Raiskuma ezera un savienojošā kanāla sistēma ar Auciema ezeru ir piemērota dzīves telpa tādai puscaurceļotājzivij kā ālants,” stāstīja M. Ža­gars. Raiskuma ezerā pirms gadiem desmit zandarti bijuši, taču tad ziemā noslāpuši.

Pētnieks atgādināja, ka ļoti svarīgi ir sabalansēt makšķernieku un zvejnieku intereses. Līdz šim nav novēroti konflikti, taču, palielinoties makšķernieku interesei par ezeru, tas ir iespējams.

“Uz Latvijas ūdeņu zivju resursiem lielu ietekmi vēl arvien atstāj maluzvejnieki. Spriežot pēc sarunām ar vietējiem iedzīvotājiem un vides inspektoru, pēdējos gados ezerā maluzvejai ir gadījuma raksturs un tā ir samazināta līdz minimumam, īpašu vērību pievēršot zivju nārstam pavasarī. Svarīgi ir šādu situāciju uzturēt ilgstoši,” uzsvēra M. Žagars.
Domājot par ezeru apsaimniekošanu, daudzviet tiek ieviesta licencētā makšķerēšana, jo tad var sekot līdzi, kā zivju populācija attīstās. Vai atļaut zvejot ar tīkliem, to lemj pašvaldība. Tīklu zveja ir atļauta tikai novada iedzīvotājiem, nav iecerēts, ka personu loku varētu paplašināt.

“Vai var piebraukt pie ezeriem, lai ielaistu laivu? Vai ezeri vairāk domāti vietējiem makšķerniekiem, neveicinot citu interesi? Vai organizēt licencēto makšķerēšanu? Vai veidot apsaimniekošanas biedrību, vai to darīt pašvaldībai? Tie ir jautājumi, uz kuriem paš­valdībai jārod atbildes,” sacīja pētnieks un atgādināja, ka zivju ielaišana ezerā nav vienīgais ezeru apsaimniekošanas veids.

“Turpināsim iesākto. Ja gribam, lai ezeri pieejami iedzīvotājiem, tad tiem jāpaliek pašvaldības, nevis biedrības pārziņā, kas uzstādīs savus noteikumus, un pašvaldībai būs sarežģīti iejaukties,” viedokli pauda Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents. Pie abiem ezeriem pašvaldības zemes nav daudz, bet pietiekami, lai piekļūtu.
Sanākušie interesējās par vēžiem ezerā. Šajā pētījumā tie netika vērtēti. H.Vents pastāstīja, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem, 2005.gadā, Raiskuma, Auciema ezerā un Sveķupītē tika veikti pētījumi. Toreiz secināts, ka Rais­kuma ezers piemērots vēžiem, tie tika ielaisti, tāpat arī Sveķupītē. M. Žagars atgādināja, ka pēdējos gados daudzos ezeros vietējie vēži slimības dēļ iznīkuši. “Jābūt uzmanīgiem, lai ezeros nenokļūst Amerikas signālvēži, kas ir izturīgi pret vēžu mēri. Ja būs tie, tad vietējiem vēžiem tur vietas vairs nebūs,” atgādināja pētnieks.

Jau gadiem klīst leģenda, ka Raiskuma ezerā nogremdēta kāda vācu tehnika. Arī šoreiz pētnieki neko neatrada, tāpat kā savulaik akcijā “Spoku tīkli”, kad no ezera tika izvilkts daudz kas interesants. Iespējamos atradumus meklējuši arī akvalangisti, bet nekā. “Le­ģen­da dzīvo,” vien noteica novada vadītājs.

Pēdējos gados pašvaldība ezeru apsaimniekošanai pievērsusi lielu vērību. Strādā vides inspektors, iegādāts darbā nepieciešamais aprīkojums. “Tagad uzmanību veltu zemledus makšķerniekiem. Vai­rāk uzmanības pievēršu tam, ko viņi atstāj uz ezera. Pagājušo­nedēļ bija daudz brekšu makšķernieku. Vīri lielākās un mazākās kompānijās bija pa visu ezeru, arī teltīs, pēc tam man bija daudz, ko vākt: pudeles, izsmēķus, arī plast­masas maisiņus,” pastāsta pašvaldības vides inspektors Agris Ķesa un piebilst, ka pagājušoziem jau šķitis, ka neapzinīgo makšķernieku ir mazāk, bet diemžēl ne. Ezer­malās ir pieejami atkritumu konteineri. Par to izvešanu maksā paš­valdība.

“Novads ir ar ezeriem ba­gāts. Mums ir 66 ūdenstilpes. Nā­kamais ezers, par kura apsaimniekošanu tiek spriests, ir Sāruma ezers Straupes pagastā,” pastāstīja novada vadītājs.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
6

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
121

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
48

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
30

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
79

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
117

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
25
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
17
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi