Pirmdiena, 22. jūlijs
Vārda dienas: Marija, Marika, Marina

Meitiņas nākšana pasaulē – dziedinošs mirklis

Kristīne Lāce
15:34
24.10.2021
52
Visi1 1

Ilze un Linards Kalvāni pirms pusotra gada pārcēlušies uz dzīvi Priekuļos. Ārpus galvaspilsētas dienas ritot daudz mierīgāk un bērniem esot iespēja vairāk būt svaigā gaisā. Dienu pirms Līgosvētkiem Kalvānu ģimenē piedzima meitiņa Luīze.

Ilze ar Linardu pirms vienpadsmit gadiem iepazinušies, studējot Latvijas Universitātes Fizi­kas un matemātikas fakultātē, ieskatījušies un “sadziedājušies” korī “Aura”. Jau deviņus gadus viņi ir Kalvānu ģimene, kur aug divi braši zēni Ernests un Renārs un jūnijā pievienojās jaunākā atvasīte Luīze.

Linarda profesionālā dzīve saistīta ar datu pētniecību, bet Ilze ir sistēmanalītiķe. Kalvānu ģimene dzīvojusi Rīgā, Ilzes dzimtajā pilsētā, bet pirms pusotra gada pieņemts lēmums atgriezties Linar­da dzimtajā pusē – Priekuļos. Pāris ir apmierināts ar pieņemto lēmumu, jo ikdiena vairs neesot jāpavada sastrēgumos un bērnus varot izvadāt uz izglītības iestādēm un pulciņiem.

“Visi trīs mūsu bērni bijuši plānoti un ļoti gaidīti. Tas saviļņojums un prieks, ieraugot divas strīpiņas grūtniecības testā, ir neaprakstāms. Atceros, kad taisīju grūtniecības testu, biju kursos Rīgā. Prātoju, kā šo priecīgo ziņu īpašāk paziņot vīram. Tā kā esmu pārāk nepacietīga, lai kaut ko noklusētu, rakstīju ziņu par jaunumiem,” atminas Ilze.

Trīs bērnu māmiņa atklāja, ka meitiņas gaidīšanas laiks viņai nav bijis ne emocionāli, ne fiziski viegls. Ilzi pirmajā grūtniecības trimestrī mocījuši nelabumi, emocionāls trieciens bijis viņas tēva pēkšņā nāve.

“Otrajā trimestrī man bija daudz vairāk enerģijas, priecājos par augošo vēderu un nelabumi beidzās, bet degunā parādījās tūska, grūtnieču iesnas, kas beidzās, tikai piedzimstot Luīzei,” par trešā bērniņa gaidīšanas laiku stāsta Ilze.

Sarunā Ilze atklāj, ka trešās grūtniecības laikā viņas prāts ir fokusējies uz gatavošanos dzemdībām. Ļoti daudz lasījusi par šo tēmu, jo otrā bērniņa dzemdības esot beigušās ar ķeizargriezienu, bet viņa bija apņēmības pilna trešo bērniņu pasaulē laist dabiskā ceļā. “Ļoti gatavojos dzemdībām, lai tās izdotos, kā iecerēts : klausījos lekcijas par dzemdībām, runājos ar draudzeni, kurai ir dabisku dzemdību pieredze pēc iepriekšējām dzemdībām, kurās bija ķeizargrieziens, klausījos dūlas Zīles Dāvidsones elpošanas kursu, pildīju tajā dotos uzdevumus, centos ēst veselīgāk, izvairoties no cukura un baltajiem miltiem, kā arī katru dienu devos vismaz stundu garā pastaigā,” pauž Luīzes māmiņa.

Ilzei trešā bērniņa nākšanas brīdis pasaulē ir bijis dziedinošs un skaists. “Ja pirmās dzemdības ilga teju divdesmit stundu, bet otrās bija plānotas kā mājdzemdības, taču beidzās ar ķeizargriezienu slimnīcā, tad šajās bija sajūta, ka kāds mani sargā,” papildina Ilze.

Kopš ierašanās Siguldas slimnīcā Ilze kopā ar vīru laiku esot pavadījuši pustumsā, skanot nomierinošai tekoša ūdens skaņai. Linards uzmanījis, lai sieva jūtas iespējami labi, balstot emocionāli, aprūpējot fiziski.

“22.jūnijā pulksten 3.17 mūsu mazā meitiņa bija klāt – 3,566 kg smaga un 53 cm gara. Vīrs pārgrieza nabas saiti. Sākumā Luīze neraudāja, kad iztīrīja elpceļus, raudāja skaļi,” atminas meitiņas māmiņa. Papildinot sacīto, viņa bilst par pirmajām emocijām, ieraugot Luīzi: “Mēs bijām laimes pielieti. Nezinu pat, kā to ietērpt vārdos – tas ir kaut kas maģisks, brīnumains un ļoti skaists.”

Ilze atklāj, ka dzīve pēc meitiņas nākšanas pasaulē ir daudz laimīgāka un bagātāka. Tagad viņa vairāk izbauda laiku ar Luīzi, vīram atstājot lielākas rūpes par abiem puikām. Dāmas pa dienu dodas pastaigās, bet vakaros Luīzes tētis liek meitiņu vannā un iemidzina, kamēr Ilze velta laiku abiem dēliem. “Katru vakaru ar puikām lasām kādu grāmatu un papļāpājam pirms gulētiešanas,” papildina Ilze.

“Luīze laikam jau zina, kādā ģimenē piedzimusi. Lai būtu enerģija dienas laikā, mums no rītiem patīk ilgāk pagulēt. Priecājos, ka Luīze jau no sešu nedēļu vecuma guļ visu nakti un ļauj gulēt arī pārējiem,” smaidot atzīst trīs bērnu māmiņa.

Kaut gan laika plānošana ar trīs bērniem esot izaicinoša, jo viens mācās skolā, otrs bērnudārzā, visu laiku jāpieskata meitiņa, Ilze neslēpj, ka ģimene sniedzot lielu prieku un piepildījuma sajūtu.
Uz jautājumu, kā brāļi uztver vēl viena bērniņa ienākšanu ģimenē, Ilze stāsta: “Ernests un Renārs ir ļoti lepni par mazo māsiņu. Abi brāļi mazo čubina un mīļo. Ie­spējams, ir konkurence par vecāku uzmanību, bet es to neizjūtu.” Papildinot sacīto, viņa smaidot teic: “Varbūt sakritība, bet Renārs, mūsu bērnudārznieks, sācis skaļāk runāt. Varbūt tas ir veids, kā viņš cenšas pievērst sev vairāk uzmanības.”

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Pārraut apburto loku

06:02
16.07.2024
45

Jauno māmiņu un grūtnieču atbalsta centrs “Madaras”, kas darbojas Liepā, nosvinējis 20 gadu jubileju. Tā darbība organizēta kā ģimenes modelis ar atbilstošu vidi, lai katrai māmiņai veltītu individuālu uzmanību. Šobrīd “Madarās” uzturas septiņas mammas un deviņi bērni, daļa māmiņu ir ar īpašām vajadzībām. Bet šo gadu laikā palīdzēts vairākiem simtiem sieviešu. Teju no pirmsākumiem biedrības […]

Svešumā latviskums uztur garu

08:03
11.07.2024
36

Jāņa Vecozola dzīve metusi dažādus līkumus. “Kā daudziem latviešiem šajos laikos,” viņš saka un piebilst, ka vasarā gribas būt Latvijā. Jānis dzimis un bērnību pavadījis Cēsīs, tad ģimene pārcēlās uz Priekuļiem, tur mācības pamatskolā, tad Jāņmuižas lauksaimniecības skolā, armija, darbs un ģimene Cēsīs. “Strādāju par šoferi, lai tiktu pie dzīvokļa, pārgāju uz celtniecību. Tad sākās […]

Suns māca dzīvot rotaļīgi un dalīties ar to

06:24
08.07.2024
34

 “Kanisterapija ir suņu asistēta terapija. Nereti šķiet, ka tā ir suņa glaudīšana, un dažreiz tā tas arī var izskatīties, taču kanisterapija ir daudzveidīga gan atkarībā no mērķauditorijas, gan suņa,” teic kanisterapijas speciāliste Tamāra Kabakova. “Bērni visbiežāk vēlas suni paglaudīt, pabužināt, samīļot. Tāpēc arī lielos pasākumos ir svarīgi stāstīt, kā ar suni pareizi darboties. Es to […]

Savā īpašajā vietā

07:21
07.07.2024
85

“Kamēr vēl mitrs un neput, zāle jānopļauj,” saka Solvita Jansone un steidz appļaut mājas apkārtni. Viņa atzīst, ka pagaidām vasara ilgstoši nav bijusi tik karsta kā  pērn, bet puķes nācās regulāri un cītīgi laistīt, dārzam gan bija jāpietiek ar rezervēm un rasu. “Lietus bija ļoti vajadzīgs, tagad apkārt    svaigums, viss var augt,” teic Solvita […]

Radošais process kā terapija

05:26
07.07.2024
37

Saruna ar digitālā satura veidošanas un skatuves mākslinieci DĀRTU ZVANERI Daudziem Dārtas vārds noteikti pazīstams caur labskanīgā ķeltu arfas un čella dueta “Infini” skaņām. Ar viņu sarunājāmies par mūzikas ceļu, teātri un to, ka dzīve allaž zina labāk, kas mums vajadzīgs. -Daudzi jūs iepazinuši caur mūziku, bet pati sakāt, ka esat ļoti radoša būtne – […]

Veselīgu matu augšanas noslēpums

14:31
05.07.2024
329

Veselīgu matu veidošana ir kopīgs mērķis daudziem, tomēr bieži vien tas šķiet kā slepenas dārgumu medības ar grūti iegūstamām balvām. Patiesi veselīgu matu pamatā ir ne tikai spīdīgi attēli reklāmās un nemitīgi mainīgās matu kopšanas tendences, bet arī izpratne par to unikālajām vajadzībām un rūpes par tām. Veselīgu matu kopšanas nozīme ir nepārspīlēta; tā nav […]

Tautas balss

Prieks par sakārtoto un skaisto ielu

17:29
15.07.2024
29
Cēsniece O. raksta:

“Cēsīs, atjaunotajā Bērzaines ielas posmā, ierīkoti glīti soliņi un atkritumu urnas, apkārtne tīra. Jauki tur piesēst. Bērzaines iedzīvotāji beidzot ir ieguvēji. Labi sakārtota gan Gaujas, gan Bērzaines iela. Par to prieks,” pārdomās dalījās seniore, cēsniece O.

Haoss ar pasažieru pārvadājumiem

17:28
15.07.2024
23
Lasītājs J. raksta:

“Ik pa brīdim parādās ziņas, ka nav skaidrs, kas mūspusē nodrošinās sabiedriskā transporta pakalpojumus. Valsts pasūtījumā ar līgumiem un pārsūdzībām tāds juceklis, ka neviens no malas netiek skaidrībā. Jūnija nogalē pakalpojumu atļāva veikt CATA, bet tikai līdz gada beigām. Taču nav dzirdams, ko atbildīgie dara, lai sajukums neturpinātos. Nesaprotu, kā Satiksmes ministrija pieļauj tādu bardaku,” […]

Nevar sagaidīt

16:55
15.07.2024
17
Piebaldzēns raksta:

“Sola un sola, ka Jaunpiebalgā drīz būs gatavs pansionāts, bet kā nav, tā nav. Gan jau vainojami būvnieki, bet žēl, ka vietējai varai nav nekādu iespēju procesu pasteidzināt. Tur būtu gan darba vietas vietējiem, gan pagastā apgrozītos vairāk cilvēku, proti, pie pansionāta iemītniekiem brauktu ciemos tuvinieki, draugi. Tirgotājiem būtu lielāks apgrozījums,” pārdomās dalījās piebaldzēns.

Botāniskais dārzs pilsētas centrā

16:54
15.07.2024
23
Cēsnieks O. raksta:

“Gāju Cēsīs pa Rīgas ielu, mani uzrunāja tūristi, ārzemnieki. Lūdza padomu, kā aizbraukt uz Līgatni, jautāja par Cēsīm. Un prasīja, kā var iekļūt Rīgas ielas botāniskajā dārzā. Jā, tur īpašums, kura adrese ir Rīgas iela 41, aizaudzis ar kokiem, krūmiem. No ielas to nodala dēļu žogs, gājējus šī vieta netraucē, bet iebraucējiem rada dīvainu iespaidu,” […]

Trūkst inženieru

10:49
09.07.2024
30
J. raksta:

“Ziņās televīzijā stāsta, ka Latvijā trūkst augsti kvalificētu speciālistu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Jau labi zinām, ka trūkst arī celtniecības inženieru, elektroinženieru un līdzīgu profesiju speciālistu. Te nu esam nonākuši ar savu izglītības sistēmu. Ja bērnam skolā neiemāca rēķināt, ja viņš neapgūst fizikas, ķīmijas pamatus, tad vēlāk, protams, neizvēlas studēt inženierzinātnes, profesijas, kas saistītas ar matemātiku, […]

Sludinājumi