Piektdiena, 26. jūlijs
Vārda dienas: Jēkabs, Žaklīna

Sasniegts gripas epidēmijas slieksnis

Monika Sproģe
00:00
24.01.2019
7
Par Gripu Fotomarta 1 1

Gripas pacientu skaits Valmierā pagājušajā nedēļā sasniedzis epidēmijas slieksni, tāpēc no 15.janvāra Latvijā izziņots gripas epidēmijas sākums, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Vidēji Latvijā gripas intensitāte sasniegusi 52,8 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

SPKC dati liecina, ka gripa šosezon Latvijā jau laupījusi divu cilvēku dzīvības, abiem laboratoriski bija apstiprināta gripa. Viņi nebija vakcinēti. Mirušie ir vīrieši vecumā no 30 līdz 59 gadiem. Iepriekšējā gripas sezonā šī infekcija dzīvību laupīja 91 cilvēkam, bet vēl gadu iepriekš – 75 cilvēkiem.

Vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija, uzsver speciālisti. Ņemot vērā, ka imunitāte izveidojas 14 dienu laikā pēc vakcinācijas un gripas izplatība parasti ilgst vairākus mēnešus – līdz pat maija beigām -, vakcinēties pret gripu nav par vēlu arī epidēmijas laikā, uzsver SPKC speciālisti, piebilstot, ka arī veselības aprūpes darbiniekiem ieteicams būt vakcinētiem, lai aizsargātu pacientus un sevi.

Valmieras Pārgaujas aptiekā četru komponentu “Vaxigrip Tetra” pretgripas vakcīna nav pieejama un tuvākā laikā to nevarēs iegādāties, turpretī “Influvac”, kas ir trīs komponentu vakcīna, pieejama bez problēmām, ar piebildi…pagaidām. Cēsīs situācija līdzīga. Centra aptiekas farmaceita asistente Daina Štāla: “Arī pie mums “Vaxigrip Tetra” nav pieejama no decembra, taču “Influvac” vakcīnu vēl var iegādāties. Tā kā Valmierā izsludināta epidēmija, cilvēki atkal sarosījušies. Lielā­koties ģimenes ārsti izraksta recepti, cilvēks iegādājas vakcīnu un steidz tuvākajā pusstundā vakcinēties. Šī ir vakcīna, kurai nepieciešama noteikta temperatūra, to nedrīkst uzglabāt siltumā.”

Vairāki aptiekāri vēsta, ka paš­laik situācija stabilizējusies, visvairāk abu veidu vakcīnas pirka decembrī, tagad tās izteiktāk iegādājas tie, kam paredzētas plānveida operācijas. Cenu atšķirības abām vakcīnām ir teju uz pusi, taču farmaceiti skaidro, ka tādēļ lētākā vakcīna nav sliktāka par dārgāko, atšķirība ir tikai komponentēs – “Influvac” ir trīs, “Vaxigrip Tetra” četras, tomēr tās abas pilda savu uzdevumu. Šogad cilvēki čaklāk vakcinējoties, kas varētu liecināt, ka sabiedrības doma mainās.

Vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām slimībām, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa arī ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Cēsu klīnikā pašreiz gripas karantīna vēl nav izsludināta, taču, ņemot vērā strauji pieaugošo saslimstību ar gripu un akūtām augšējo elpceļu infekcijām, Vidze­mes slimnīcā no trešdienas, 16. janvāra, noteikta karantīna. Lai ierobežotu vīrusu infekciju izplatību, tiek ierobežoti arī pacientu apmeklējumi. Izņēmuma gadījumos pacientu atļauts apmeklēt ar ārstējošā ārsta atļauju, taču apmeklētāji nedrīkst ienākt nodaļā virsdrēbēs, obligāti jālieto apavu pārsegi jeb bahilas, obligāti jālieto arī sejas maska, kuru izsniedz nodaļā. Pirms un pēc apmeklējuma jādezinficē rokas ar dezinfekcijas līdzekļiem, kas arī atrodas 1. stāvā poliklīnikas reģistratūrā un nodaļās. Nodaļās neielaiž apmeklētājus, kuriem ir jebkādi akūtas vīrusa infekcijas simptomi: klepus, šķaudīšana, iesnas, paaugstināta ķermeņa temperatūra. “Šie noteikumi īpaši attiecināmi uz cilvēkiem, kas dodas pie tuviniekiem paliatīvajās nodaļās, arī bērnu nodaļā. Tāpat aicinām apmeklētājus nākt pa vienam, ne kopā ar ģimeni un bērniem. Tieši bērni kā apmeklētāji šajā gadījumā ir ļoti pakļauti saslimšanas riskam,” saka Vid­zemes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila.

“Pacientiem, kuri ārstējas stacionārā,” skaidro Vidzemes slimnīcas Kvalitātes vadības nodaļas vadītāja, ārste Inga Zariņa, “jau tāpat ir pazemināta imunitāte. Bet apmeklētāja, pašam to nezinot un negribot, atnestais gripas vīruss var tikai pasliktināt stacionētā pacienta veselības stāvokli. Ie­priekšējo gadu pieredze liecina, ka gripas komplikāciju dēļ daudziem ārstēšanās stacionārā tika paildzināta. Saudzēsim tuviniekus!”

Tāpat cilvēki tiek mudināti būt atbildīgiem un, sajūtot akūtas elpceļu saslimšanas simptomus – paaugstinātu temperatūru, sāpes muskuļos, “kaulu laušanu”, sāpes acu ābolos, galvas un kakla sāpes, sausu klepu -, uzreiz nesaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību vai nedoties uz slimnīcas pacientu uzņemšanas nodaļu, bet sazināties ar ģimenes ārstu un vienoties par turpmāko ārstēšanās gaitu.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Cēsu nodaļas vecākā ārsta palīdze Santa Rogoča “Druvai” uzsver, ka gripas laikā iedzīvotājiem jānodrošinās ar šādiem gadījumiem paredzētiem medikamentiem mājas aptieciņās, jo NMPD brigāžu mediķi ir primāri specializējušies cilvēka dzīvības glābšanai, nevis dažādu slimību izmeklēšanā, viņi izsaukuma gadījumā receptes neizraksta. Tāpat mediķi atgādina, ja savu ģimenes ārstu neizdodas sazvanīt, ir pieejams ģimenes ārstu bezmaksas konsultatīvais tālrunis 66016001, kur zinoši mediķi uzklausa un konsultē iedzīvotājus darbadienās no pulksten 17 līdz astoņiem rītā. Ja iestājies apjukums un grūti pieņemt lēmumu, iedzīvotāji aicināti uz šo tālruni zvanīt arī brīvdienās un svētku dienās. Ja sarunas laikā konsultatīvā tālruņa mediķis secinās, ka situācija ir kritiska un neatliekamā palīdzība jāizsauc, pacients būs drošās rokās un pārliecināts, ka brigādes izsaukums būs pamatots.

SPKC epidemiologi atgādina – lai novērstu vīrusu izplatīšanos, ja cilvēkam ir gripa vai gripai līdzīga saslimšana, šķaudot vai klepojot jāizmanto salvetes un pēc tam jānomazgā rokas. Epidemiologi aicina saslimšanas gadījumā palikt mājās un sazināties ar savu ģimenes ārstu.

Par pagājušajā nedēļā stacionētiem pacientiem ar gripu ziņoja arī Rīgas, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes, Ventspils un Jēkabpils slimnīcas, kurās hospitalizēti 113 pacienti, no tiem 33 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju. Kopš gripas sezonas sākuma kopumā ziņots par 428 hospitalizētiem pacientiem, no tiem 72 gripas izraisītas pneimonijas gadījumos.

Komentāri

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Saistītie raksti

Turpinās sadarbība Vācu kapu kopšanā

00:00
26.07.2024
6

Cēsīs viesojās Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas pārstāvis atvaļinātais feldfēbelis Marcels Herbsts. Pirms desmit gadiem Latvijas Brāļu kapu komitejas un vācu Karavīru kapu kopšanas apvienības “Volksbund” kopā ar Bundesvēra Rezervistu apvienības Tīringenas nodaļas Gēras sekcijas biedriem rīkoja Latvijas Zemessardzes un vācu karavīru kapu sakopšanas talku Cēsu Vācu kapos, šajos gados par kapu kopšanu […]

Vakar Gulbenes novadā divas automašīnu zādzības

09:39
25.07.2024
121

Aizvadītajā diennaktī Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā saņemta informācija par 66 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Reģistrēti 14 ceļu satiksmes negadījumi, kur divos gadījumos kopumā cietušas divas personas. Ceļu satiksmes jomā pieņemti 116 administratīvā pārkāpuma lēmumi, tajā skaitā 60 par ātruma pārsniegšanu. NODARĪJUMI PRET ĪPAŠUMU […]

Kas mežā, tas tirgū

00:00
25.07.2024
48

Darba dienās Cēsu tirgū rimta dzīvība. Āra teritorijā dārzeņi, ogas, meža veltes. Pāris tirgotāju piedāvā gailenes. Cena no četriem eiro par litra trauciņu, ir arī mellenes, lācenes par astoņiem eiro. Jānis no Pārgaujas mežiem atvedis gailenes un mellenes. “Iegāju mežā un iznesu trīs spaiņus gaileņu,” pasmej Jānis un uzsver, ka īsts sēņotājs atradīs sēnes arī […]

Dzimtas likteņstāsts grāmatā

06:06
24.07.2024
30

Diena mākslai “Vieta, kur pagātnes satiekas ar šodienu” Zosēnu pagasta Skrāģu krogā veltīta divdesmit pieciem gadiem kopš sestajiem Piebalgas kultūras svētkiem Zosēnos un operas “Baņuta” libreta autora Artura Krūmiņa un komponista Alfrēda Kalniņa 145. dzimšanas dienai. Mākslas dienā tika atvērta arī Ilzes Būmanes grāmata “Piebal­dzēns ar pasaules apvārsni” par Artura Krūmiņa dzimtas likteņstāstu. Gan pats […]

Vai dzima tradīcija? Cēsu jubilejai Svētku koris, kurā ap simts dziedātāju

00:00
24.07.2024
79

Latvietim svētki bez dziedāšanas nav svētki. Kur nu vēl cēsniekiem Cēsu 818.dzimšanas dienā. Bija skaidrs, ka bez koriem neiztikt, bet koris var būt daudz plašāks. Un tika aicināts ikviens, kurš grib dziedāt. Diriģente Marika Slotina-Brante kopā ar instrumentālā ansambļa vadītāju Emīlu Zilbertu izraudzījās pazīstamas dziesmas: tautasdziesmas, dziesmas teātra izrādēm un kino, šlāgerus un citu no […]

Cēsu svētki - atskats

12:31
23.07.2024
117

Gājienā lepni par sevi un Cēsīm Trijās dienās pilsēta nenogura. Savu ceļu tuvāk zvaigznēm, lai cik augstu kuram tās būtu, ja vien vēlējās, ieraudzīja Cēsu 818. dzimšanas dienas svinību katrs dalībnieks. No vēstures līdz šodienai, no nopietnībai līdz nebēdnīgai jautrībai un spēku pārbaudei sportiskās sacensībās. Un, protams, satikšanās prieks ik uz soļa senajās un aizvien […]

Tautas balss

Varbūt jāalgo ārzemnieki

11:11
25.07.2024
25
Seniors raksta:

“Kad beidzot būs skaidrība par nodokļiem, tos cels vai ne! Darba grupa strādāja divus gadus, visi taču saņēma darba samaksu, vai tiešām nav nekāda saprotama rezultāta? Ja jau paši netiekam galā, tad lai labāk maksā citu valstu ekspertiem,” bija neapmierināts seniors.

Vajadzīgs veloceliņš uz Ninieri

11:10
25.07.2024
17
Riteņbraucēja raksta:

“No Cēsīm uz Līviem uzbūvēts labs veloceliņš. Tāds ir arī uz Priekuļiem. Taču daudzi cēsnieki vasarā ar divriteņiem brauc uz Niniera ezeru. Arī uz turieni vajadzētu veloceliņu, cilvēki to tiešām bieži izmantotu. Ninierī peldas ne tikai vasarās, daudzi to dara visu gadu. Protams, ziemā jau ar velosipēdu nebrauksi, bet pavasarī var sākt diezgan agri, un […]

Tīrumam apkārt ziedošs žogs

11:09
24.07.2024
17
Anda raksta:

“Zemnieki nav apmierināti un uzskata, ka ir muļķīgi apkārt laukiem atstāt neapstrādātu joslu. Viņiem taisnība, ka tā ir nezāļu audzēšanai. Nesen ceļmalā upes krastā redzēju dzeltenu labības lauku, un ap to visapkārt platā joslā zied puķu spriganes. Tās kā dzīvžogs apņēmis tīrumu. Vai tā ir prātīga saimniekošana! Puķu spriganes jau tā izplatās kā neapturama sērga. […]

Vai Baltijas ceļš aizmirsts?

12:07
23.07.2024
29
J. raksta:

“Visur dzirdu tikai par svētkiem, par Cēsu, Pārgaujas, Vecpiebalgas un citiem. Cēsīs uz svētkiem nezin kāpēc pat uzaicināts Livonijas ordeņa mestra Pletenberga radinieks. Bet kāda tur radniecība, ja pagājis pus gadu tūkstotis, kopš Pletenbergs sēdēja ordeņa pilī Cēsīs. Un nez vai vietējiem iedzīvotājiem bija no tā kāds labums. Taču šoreiz ne par to. Mani pārsteidz, […]

Lielā politika rada bažas

11:05
23.07.2024
16
Lasītāja K. raksta:

“Kad klausos par Amerikas prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu un to, ko žurnālisti stāsta par Donaldu Trampu, sajūtas nav labas. Ja ASV tiešām Ukrainai vairs nepalīdzēs vai mazāk palīdzēs cīņā ar iebrucēju, Krievija jutīsies vēl varenāka. Ja sāksies sarunas par kara apturēšanu uz Ukrainai atņemto teritoriju rēķina, kur garantija, ka Krievija līdzīgu taktiku neturpinās citās kaimiņu valstīs? […]

Sludinājumi